Nízký tlak oleje

Věčné téma - opravy lodí všeho druhy a všemi dostupnými prostředky. Materiály, postupy. Dobré rady atd.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Re: Nízký tlak oleje

Příspěvekod Anonym » sob kvě 27, 2017 12:46 pm

Já vám nevím. Vzhledem k tomu co Petan o motorech ví, resp. neví, připadá mě radění kontraproduktivní, až nebezpečné. Bez odborné kontroly si také koleduje o nový motor. To zde jsou vše většinou dobré a dobře míněné rady, ovšem pro člověka který alespoň trochu ví vocogo.

Jediné co můžeš ovlivnit je v každém případě vypustit olej na max mírku, to je dost nebezpečné, půjčit nebo koupit si mechanická měřák oleje, nebo zkontrolovat přetlakový ventil který řídí tlak oleje v systému. Pokud je, většinou bývá na filtru oleje. Zubové čerpadlo ve vaně bych, jak už bylo psané výše, vypustil, nebo bral jako možnou závadu až jako poslední.

Pamatuj že někdy méně může znamenat více. Hrát si a laborovat s mazáním může být pro laika nebezpečné. Je to jako by mě, co by automechanika, postavili na operačního sále ke slepáku a po telefonu radili co mám dělat.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » sob kvě 27, 2017 2:02 pm

Vyšroubuj to čidlo, do dírky vraz třeba injekční stříkačku nebo pumpičkou na kola a pumpni. uvidíš co měřák udělá. Nezapomen pripojit k němu kostru. pokud půjde plynule, je ok, bude li skákat je v háji.
Petan
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3

Příspěvekod Petan » sob kvě 27, 2017 3:46 pm

To není odvaha, to je strach, nesdílím klid původního majitele, že to maže, když ručka něco ukazuje, je přece automechanik, tak tomu rozumí. Zkoušel jsem mu volat, ale nebere mi to. Mluvil jsem o tom i s mladým Imramovským, že to špatně maže a že to asi bude chtít vyměnit olejovou pumpu a jestli by ji sehnal a případně to i udělal. On, že ano, ale moc se mu to nezdálo. Tak jsem si řekl, že asi zbytečně plaším, ale vyřešit to chci. A teď k tomu dnešku. Měřák jsem odpojil, kontakty vyčistil a snad se to zdá být lepší. Ale ne ten tlak. Odšrouboval jsem i víko motoru, ale nešlo moc zvednout, překáželo tam nějaké potrubí. Zdá se, že vede od palivového čerpadla do karburátoru, ale benzín to není, ten vede vedle hadičkou. Na fotkách je to obojí docela dobře vidět. Tak jsem to zase vrátil zpátky. Přikládám pár fotek, kde je vidět, při kolika otáčkách to jak maže. Všechno jsem udělal ještě před tím, než jsem dostal vaše dnešní rady, proto jsem na ně nereagoval. Ale díky moc za ně.
Při vyšších otáčkách už jsem nemohl fotit, musel jsem se věnovat plavbě a zároveň sledovat tlak.
Přílohy
2000.jpg
2000
2000.jpg (32.08 KiB) Zobrazeno 10429 x
1500.jpg
1500
1500.jpg (26.6 KiB) Zobrazeno 10429 x
1000.jpg
1000 otáček
Volnobeh.jpg
volnoběh
nula.jpg
pro kontrolu čistá nula, když motor storjí
nula.jpg (26.47 KiB) Zobrazeno 10429 x
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 235
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » sob kvě 27, 2017 7:32 pm

Ahoj Petan, způsob, jakým se snažíš zjistit, jestli motor maže, nemá logiku. Buďto budeš jezdit a motor bude fungovat, ale stejně si nebudeš jistý, jestli správně maže, nebo ho vylágruješ a tím jen potvrdíš, že nemazal a budeš mít hromadu šrotu. Prosím tě proto, nepokračuj v Tvých testech. Motor stačí zkoušet na volnoběh, měl by dávat 1,5 až 2 bar.
Že prodávající je automechanik a zapírá se Ti je špatné znamení. Buďto dobře ví kde je chyba nebo automechanik není.
Vyšroubuj čidlo tlaku oleje, aby jsi zjistil, jaký tam je závit.
Kelly prodává spínače tlaku oleje a čidla. https://www.autokelly.cz/Search/ResultList
Doporučuji Ti koupi T nipel, který zašroubuješ do bloku motoru. Do jednoho vývodu zašroubuješ spínač tlaku oleje, který koupíš a na něj napojíš bzučák, který začne bzučet, když bude nedostatečný tlak oleje. Přeci stále nekoukáš na budíky viď. Jestli spínač na volnoběh nesepne je asi průser.
Do druhého vývodu zašroubuješ čidlo pro budík.
Je to jednoduchý proces, pokud si nejsi jistý tak Ti možná pomůže Tvůj soused..
Že si klekne čerpadlo oleje není běžná závada. S tím bych počkal.
Tady vidíš čidla na mém motoru Lombardini 2204, jsou vpravo od oranžového filtru oleje
IMGP1251.jpg

IMGP1262.jpg
knoki
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod knoki » sob kvě 27, 2017 8:23 pm

Vyprdni se v této fázi na kontroly altíku, koster apod.
Každý servis by začal takto: vymontoval čidlo tlaku oleje a namontoval tlakoměr, pak nastartoval......... Takže postupuj stejně.
Pokud to nechceš dát do marine servisu, tak toto Ti udělá KAŽDÝ autoservis - každý má tlakoměr i s potřebnou redukcí ! Je to práce na 10min.
Nebo si ho půjč a udělej si sám.
Pak teprve řeš, co dál.......
Petan
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Petan » sob kvě 27, 2017 9:29 pm

Chtěl bych vám všem moc poděkovat za vaše rady a za snahu o pomoc. :clap: Závada je opravena a zahada vyřešena. Jel jsem zase na loď a zkusil, jestli čidlo tlaku je to, co si myslel Zdenda. Odpojil jsem od nej konektor. Bylo to ono. A zase ho tam pak samozřejmě vrátil. Při té příležitosti vyzkoušel ještě jeden konektor, co byl na motoru zepředu nahoře. To je teploměr. A hlavně - po nastartování se tlak srovnal, takže to bylo prechodakem mezi čidlem a koncovkou kabelu. Jel jsem nejprve opatrně, hlídal manometr, ale tlak nikdy neklesl pod 1 bar, skoro vždycky ukazoval lehce přes dva. :) To byla jiná pohodička, všechno že mě spadlo a mám velkou radost!
Teď jen spravit měření teploty, ale to už mě tolik netrápí, a hlavně - teplota motoru je v pohodě, sálá z něj teplo, problém bude asi buď v čidle nebo meraku. Oproti mazani - prkotina. ;)
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » ned kvě 28, 2017 7:16 pm

Gratuluju. Není nad to opravit si to vlastníma rukama. Navíc seš o zkušenost bohatší.
Petan
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Petan » pon kvě 29, 2017 10:54 pm

Díky, Zdendo. Taky mám ten pocit. Ale co je to oproti vám machrům.
Petan
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Petan » čtv čer 15, 2017 3:22 pm

Ještě bych se rád zeptal, na kolik může tlak klesnout při vyšších otáčkách. Možná jsem to zakřikl, při nižších to maže tak, jak jsem napsal, přes 2, ale při vyšších tlak klesá. Musím tam mít kolem 1 baru nebo stačí půl? 1 bar je při cca 2600 ot/min, pak už rychle klesá. Takže měřit to už bude asi správně.
Nebo se zeptám jinak - kdybych tam měl místo měřáku kontrolku, při jakém tlaku by svítila a při jakém zhasne? Cca?
Dík.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » čtv čer 15, 2017 5:49 pm

Opacne pri vysich otacka mi to maze na 3 na volnobeh 1,5
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » ned čer 18, 2017 4:45 am

Čidlo kontrolky tlaku oleje spíná - rozepíná při tlaku 0,3 až 0,6 bar podle typu auta.
Máme v lodi motor Lombardini LDV 2204 M diesel. Na volnoběh 750 ot maže 3 bar, při vyšších otáčkách 5 bar.
david
moderátor

Příspěvekod david » ned čer 18, 2017 8:00 am

Merc 3 l na volnoběh, vyběhlej, minimálně 35 - 44 kPa,, t.j. 5 -6,5 psi.
Ve 2000 ot. 207 - 414 kPa, tj 30 - 60 psů.
Z toho mi leze, že motor to má nejspíš za sebou.
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » ned čer 18, 2017 8:15 am

David:
Merc 3 l na volnoběh, vyběhlej, minimálně 35 - 44 kPa,, t.j. 5 -6,5 psi.
Ve 2000 ot. 207 - 414 kPa, tj 30 - 60 psů

Merc 3 l na volnoběh, vyběhlej, minimálně 35 - 44 kPa,, t.j. 5 -6,5 psi. - to je 0,35 - 0,44 bar, to je hodně málo, asi by kontrolka svítila
Ve 2000 ot. 207 - 414 kPa, tj 30 - 60 psi - to je 2 - 4 bar - to by stačilo
david
moderátor

Příspěvekod david » ned čer 18, 2017 8:24 am

To by nestačilo​, páč píše, že při vyšších jde tlak jen na kilo a míň. Si to vejš přečti. :hmm:
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » ned čer 18, 2017 11:52 am

Když jsem stavěl loď v 1974 tak přístroje měly externí stabilátor napájecího napětí. Dnes je stabilizátor napětí v budíku. Není někde chyba v elektrice, že tlak na budíku je závislý na napětí systému při nabíjení. Myslím že je důležité napojit manometr a zjistit co se s tlakem opravdu děje a pak hledat dál. Chová se to divně a tohle jsou dohady k prdu
david
moderátor

Příspěvekod david » ned čer 18, 2017 1:36 pm

A tím se vracíme téměř o měsíc zpět. :lol: :lol:
Petan to asi ani změřit nechce. Radši by chtěl info, že půl kila v 4000 stačí. Ale nestačí.
Petan
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Petan » pon čer 19, 2017 10:54 am

Ale jo, změřit to chce a nechá si to udělat. ;) Jen se utěšoval, že s tím nic není. A popojíždění k tomu svádělo.
Teď o víkendu jsem s tím jel na Kamýk, ale nesměl překročit 2,5 tisíce otáček. Nešlo samozřejmě o otáčky, ale o tlak a tomu odpovídal 1 bar. Pak strmě klesal. :( Rychlost stačila, jelo to 40, jenže pořát hlídat tlak nebyla moc pohoda. Vyjimka byly úseky, kde se musí plout výtlačně. A nejen podle znaků, ale i z jiných důvodů. Při 1000 ot/min to mazalo už 2 bary.
knoki
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod knoki » pon čer 19, 2017 12:22 pm

Normální postup při stanovení diagnózy by byl takový, jak jsem Ti popsal 27.5.2017 (a nejen já).
Popisovat v jakých otáčkách Ti co dělá a nedělá je naprd = min. já se v tom už strácím...... a dokud neuděláš to, jak by postupovaly všechny servisy (nejen marine), tak to bude jen o nějakých dohadech.
Udělej to a pak napiš výsledek a může se pokračovat dál !
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » pon čer 19, 2017 10:03 pm

knoki píše:Vyprdni se v této fázi na kontroly altíku, koster apod.
Každý servis by začal takto: vymontoval čidlo tlaku oleje a namontoval tlakoměr, pak nastartoval......... Takže postupuj stejně.
Pokud to nechceš dát do marine servisu, tak toto Ti udělá KAŽDÝ autoservis - každý má tlakoměr i s potřebnou redukcí ! Je to práce na 10min.

Kolik běžných autoservisů má podle tebe uši?
knoki
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod knoki » úte čer 20, 2017 11:11 am

Zdenda12345 píše:
knoki píše:Vyprdni se v této fázi na kontroly altíku, koster apod.

Kolik běžných autoservisů má podle tebe uši?

Pane bože - to je argument !
Jistěže nemají, ale dá se v každém Marine krámu koupit - jen namátkou: http://eshop.esako.cz/cluny_a_lode/moto ... -na-motory
Autoservis má, ale tlakoměr, tzn. majitel lodi není blbej = doveze jim svůj adapter nebo to dá do marine servisu nebo si v autoservisu (pokud tam má známého) půjčí tlakoměr atd.
Na další argumenty typu: co když tam nemají hadici s vodou.......... nemá cenu reagovat......
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod geus » úte čer 20, 2017 11:21 am

Hlavne skoro kazdy mejitel lide usi ma a kdyz ne tak si je koupi a jiste je i v budoucu vyuzije
david
moderátor

Příspěvekod david » úte čer 20, 2017 12:25 pm

Někde si psal, že hladina oleje výrazně přesahuje maximum na měrce. Tak by taky mohl bejt olej ve vysokých otáčkách našlehanej, plnej vzduchu, a tak pumpa nedá tlak.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » úte čer 20, 2017 1:18 pm

knoki píše:Na další argumenty typu: co když tam nemají hadici s vodou.......... nemá cenu reagovat......
No počkej. Voda ... uši ... A co když budou mít v servise dovolenou? :?
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod geus » úte čer 20, 2017 2:47 pm

Diskutujete tu jak deti na piskovisti snad jen David sem dal neco uzitecneho. A pokud necemu moc nerozumim zavolam odbornika nebo odvezu do servisu a je jasne ze to pro petana neni jeho salek kavy.
jajarin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 25

Příspěvekod jajarin » úte čer 20, 2017 8:34 pm

Tady je to o ničem, jestli nechce poslechnout co má udělat. Tak tady nepiště voloviny, našlehanej olej, nebo jen jestli se netočí obráceně, já bych to zrušil.

Zpět na