Lakování člunu, čím...Topcoat?

Věčné téma - opravy lodí všeho druhy a všemi dostupnými prostředky. Materiály, postupy. Dobré rady atd.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Michallcz
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Lakování člunu, čím...Topcoat?

Příspěvekod Michallcz » pon srp 14, 2017 6:47 pm

Ahoj, cca rok mám asi 25 let starý motorák. Původně býval nejspíše jasně oranžový, ale ty doby už jsou nenávratně pryč, lak je ošumtělý, poškrábaný... ostatně viz. foto :-(

Vím, že nejlepší by bylo nelakovat, ale tomu se už nevyhnu. Nyní jsem si položil otázku, čím lakovat? Napadnul mě bílý stříkací topcoat který měl v nabídce třeba Havel. Je to dobrá volba? Autolaku se celkem bojím.

Díky za reakce!

Michal
Přílohy
IMG_4918.JPG
IMG_4917.JPG
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Re: Lakování člunu, čím...Topcoat?

Příspěvekod Libor » pon srp 14, 2017 6:52 pm

Ceka me neco podobneho.
Klonim s k 2 komponetnimu polyuretanu od Heplu nebo Internationalu.
Michallcz
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Michallcz » pon srp 14, 2017 7:00 pm

Libor píše:Ceka me neco podobneho.
Klonim s k 2 komponetnimu polyuretanu od Heplu nebo Internationalu.

TAky jsem nad polyurenatem okrajově uvažoval, jen mi pořád v hlavě zůstává ten topcoat :D
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » pon srp 14, 2017 7:14 pm

Lakoval jsem motorák před cca 6 lety. Nepamatuju si značku laku, ale bylo to dost drahý. Dvousložkový polyuretan.
Během prvního roku maličko zežloutl. Taky musim říct, že rozhodně nemá kdoví jakou mechanickou odolnost. Pár škrábanců jsem mu uštědřil. Skrz lak to jde hravě. Skrz gelcoat nikdy.
Na plachetnici jsem dával dvousložkový epoxidový lak. Ten je mechanicky mnohem odolnější a ani po 4 letech nežloutne.
Letos jsem ale laminoval schody do bazénu a dal jsem na to topcoat. Jeho odolnost je úplně někde jinde. Na lodi jsem to sice nezkoušel, ale až to budu řešit, tak mam jasno....
Topcoat jsem kupoval někde v Rakovníku. Z cen u Havla mi čelist padla až k protinožcům.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pon srp 14, 2017 7:17 pm

Já mám trup lodi nastříkaný doublecoatem, už 5 tou sezonu na vodě a vypadá to pořád perfektně. Krásně lesklý povrch Stříkal to ale předchozí majitel v holandsku takže postup ani cenu nevím.

Odesláno z mého D6503 pomocí Tapatalk
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 235
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » pon srp 14, 2017 7:28 pm

Re: Oprava laku
Citace
Příspěvekod Pavel-Sulc » pon 24. črc, 2017 21:41
Podívej na Nátěry plastové lodě:

Naší loď jsme stavěli 1973.
Gelkot na naší lodi bylo možné udržet čistý asi 10 let.
Pak jsme jí stříkali International 707. Ten vydržel asi 15 let. Barva je po vytvrdnutí měkká, nedá se brousit a vyleštit. Pod vodou, i těsně nad vodoryskou se na ní dělaly puchýřky.

Před 15 lety jsme loď stříkali autolakem Spies Hecker
HS Mischlack Serie 270
HS Decklack Härter 3315
Silikon Entferner 7010
Verdünung 2K 15-25
Elastisk přísada 9050
Accelerator 9030

Míchání na loď
barva 2 díly
Härter 1 díl
Silikon Entferner 7010 Otřít plochy před stříkáním
Verdünung 2K 15-25 na ředění barvy
Aceton na mytá pistole
Elastisk max 30 objem % na plast, ne na glaspolyester
Míchej barvu + tvrdidlo
Nepoužívej accelerator
Návod je z autolakovny.
Autolak je 12 let a je perfektní. Lehce se umyje a má stále lesk. Autolak je možné brousit a vyleštit.

Boky a paluba – obrousit bruskou Festo rotační oscilační a hrubost 100 – 120
Odmastit ředidlem a otřít dobře silikon entferner.
Nástřik pistolí s kompresorem. 4 až 6 nástříků
Autolakovna Ti namíchá jakýkoli auto odstín jen si vybrat.
Eventuální záclonu, prach nebo mouchu vybrousíš kotoučem 1000 a vyleštíš pastou
Naše loď je základní bílá bez tonování. Ale to je věc vkusu. Bezbarvý lak jsem nepoužil, myslím, že se používá na metalic.

Barvu jsem stříkal pistolí s kompresorem, krásně se rozlévá a výsledek je perfektní.
Stříkal jsem boky a pak palubu.

Je rozdíl nátěr pod vodou a nad vodou. International 707 vodu nesnáší a i nad vodoryskou se mi dělaly bublinky.
U autolaku této problém na bokách lodi není. Nevím, jestli je ho možné použít pod vodou.
Já bych doporučil pod vodou epoxy Hempels Light Primer.

Na dno používám 30 let VC 17, nástřik elektrickou pistolí každých 5 let, po vytažení umyji dno jen houbou.
Po vytažení jí umyjeme a na jaře navaxujeme
Michallcz
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Michallcz » pon srp 14, 2017 7:50 pm

Zdenda12345 píše:Lakoval jsem motorák před cca 6 lety. Nepamatuju si značku laku, ale bylo to dost drahý. Dvousložkový polyuretan.
Během prvního roku maličko zežloutl. Taky musim říct, že rozhodně nemá kdoví jakou mechanickou odolnost. Pár škrábanců jsem mu uštědřil. Skrz lak to jde hravě. Skrz gelcoat nikdy.
Na plachetnici jsem dával dvousložkový epoxidový lak. Ten je mechanicky mnohem odolnější a ani po 4 letech nežloutne.
Letos jsem ale laminoval schody do bazénu a dal jsem na to topcoat. Jeho odolnost je úplně někde jinde. Na lodi jsem to sice nezkoušel, ale až to budu řešit, tak mam jasno....
Topcoat jsem kupoval někde v Rakovníku. Z cen u Havla mi čelist padla až k protinožcům.

Moc díky za reakci! Taky si zatím myslím, že topcoat bude asi nejlepší volba co se týče výdrže a odolnosti. Havel není ještě nejdražší, proti tomu co jsem viděl, mi připadal ještě tak nějak v pohodě oproti jiným. :D
A nevzpomněl by jsi si na název té firmy?
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » pon srp 14, 2017 8:39 pm

Bylo to tady: http://polyglass.cz/
Bílej byl za 110,-/kg. Já jsem nakonec bral zbytek tónovanýho. Pán mi ho nechal pomalu za pozdrav.
Mimochodem velice ochotný pán. Poradí, pomůže a vyzná se.
Foceno za šera mizerným telefonem....
Přílohy
20170509_205454.jpg
Michallcz
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Michallcz » pon srp 14, 2017 9:46 pm

Ještě jednou moc děkuji :-) a opravdu pěkná práce.
Zatím jsem psal o radu do grm, havel atd... tak zítra napíšu i tomuto pánovi. Snad mi poradí vybrat něco co vydrží třeba dalších xx let. Nerad bych příští rok lakoval znovu :/
Michallcz
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Michallcz » úte srp 15, 2017 9:22 pm

Tak neodepsal mi nikdo kromě Havla... Zítra ještě budu volat pánovi do polyglass :-)
boris64
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod boris64 » stř říj 25, 2017 10:49 pm

Zdravim, ja tento rok restaurujem plachetnicu Pandora International a to od piky. Zbrusil som vsetkych 5 naterov az po gelcoat nad ciarov ponoru aj 7 naterov pod ciarou ponoru. Bola to sialena praca dve plne vrecia priemyselnecho vysavaca x kotucov brusneho papiera od 40 po 80 a kyl isiel az na kov 6ks vejarovitych kotucov 40. Potom postupne az na zrnitost laminatu cca 240 az 320. Rozhodol som sa pre farby Hempel ( a to som nevedel aky problem je ho kupit v sk a cz, takze som skoncil u http://www.svb24.com). Mam za sebou dvakrat nater pod ciarou ponoru zaklad s Light Primer dvojzlozkovy je to fajn a pojde na to antifouling. Na laminat som pre kratkost casu kupil International Pre Kote a mam za sebou 3 krat nater s medzi tmelenim malych vrstiev a zacina to vyzerat celkom dobre. Po vyschnuti to este prejdem tak 400 len velmi jemne a na mokro (stianem musky a inu drobnu haved). Teraz sa chystam opat na Hempel BRILLIANT GLOSS, brittania blue 318. Skusil som to trosku na cisty laminat a bolo to celkom fajn a islo to tazsie dole, ale excentricka bruska 120 s odsavanim da dole vsetko...
Dufam, ze sa mi kvalita nateru odvdaci za x nasobnu predpripravu zakladu...posielam foto po dvoch nateroch zakladu
IMG_4929.jpg

Zpět na