Univerzální stříbrná páska

Věčné téma - opravy lodí všeho druhy a všemi dostupnými prostředky. Materiály, postupy. Dobré rady atd.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

Univerzální stříbrná páska

Příspěvekod pan.fotograf » úte led 22, 2019 6:34 pm

Rozhodl jsem se založit toto téma JAKO HOLD UNIVERZÁLNÍ LEPÍCÍ PÁSCE ! Tolikrát už mi posloužila na nejrůznější provizorní opravy, které se staly trvalými. A nebo jsem později skutečně opravil řádně. Zkrátka LEPÍCÍ PÁSKA nesmí chybět v žádné sadě nářadí na lodě, v autě, v dílně...

Příklady, kdy mi vytrhla trn z paty:
1) Prasklé lukny na s/y Mega v Chorvatsku. Před opravou jimi zatékalo. Po opravě - přelepení zvenku i zevnitř vydržely téměř celý měsíc do dalšího příjezdu na lod´.
2) Kyblík na mytí paluby / vylévaní vody z kokpitu. Prasklý ve dně. Opět oprava páskou vydržela minim. 3-4 použití až do zakoupení nového.
3) Dovolená ve Francii a utrhla se mi ochranná lišta na dveřích do Mondea. Přilepil jsem jí "provizorně" a vydržela další 3 roky.
4) Naposledy cca. před měsícem jsem naboural svoje expediční auto střešní okno v podzemních garážích - zatékalo mi pak. Přelepeno, vydrželo celodenní lijáky. Druhé přelepování tentokrát jsem nahříval horkovzduškou - a páska vydržela pod 3 cm sněhu cca. 14 dní, dokud jsem nepřetěsnil šrouby silikonem !!!

Také stříbrnou (nebo černou) pásku tak milujete ? Jaké zkušenosti máte ? Značkovou nebo no name ? Co všechno jste s ní také opravovali ?
Voda
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 14

Re: Univerzální stříbrná páska

Příspěvekod Voda » úte led 22, 2019 11:56 pm

Takové kurioznější jen tak namátkou:
- díra v gumákách - s páskou další rok, pak separodpad
- díry v kapsách bundy, páskové záplaty drží dodnes a přežily řadu praní v aut.pračce, vlastně není důvod k šití.
- fixace svítilny na řídítka a blikačky na rám kola, sundávám ji jen při výměně baterek cca každé 3 roky
- prasklé topůrko sekerky, drží doposud asi 4 roky
Jedna z dnešního rána:
- ulomená část poličky v chladničce Samšuk, fixace dílú páskou z dolní strany, pak několik kapek pomalého sekunďáku a na to fixace páskou shora. Police už je OK, v chladničce, pásku jsem ponechal.
Po dobrých zkušenostech s touto páskou mám jeden kotouč v autě a druhý doma.
Termit
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 10

Příspěvekod Termit » čtv led 24, 2019 9:36 pm

Co se mých zkušeností týče, tak rozhodně značkovou. U noname jsem měl problém s adhezí lepidla (nedržela ve vodě :-( ) a poměrně brzo vyschla. Značkovou se mi nepodařilo vystárnout tak aby nelepila. A ještě se u nich rozpatlává lepidlo, které vytéká zpod pásky.
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » čtv led 24, 2019 9:46 pm

Páska je ideální, když chceš někomu přelepit hubu, aby na lodi konečně zmlknul !!! :lol: :lol: :lol:
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pan.fotograf » pát led 25, 2019 3:12 pm

Geronimo, toto vlákno je "seriózní" JAKO OBDIV tak jednouché, a přitom nápomocné věcičce, i když píšeme o neobvyklých využitích. Ale budiž ! :D Ano, kdysi byla páska oblíbená i u lupičů na svazování rukou. Dnes to nahradily elektrikářské stahovačky.

Voda píše: díry v kapsách bundy
Tak tohle použití by mne tedy opravdu nenapadlo ! :P
Nicméně jsi mi připomněl i mou "opravu" lampy. Zkrátka upadla, křachnul plast a víčko už neudrželo baterky. A i druhou ruční baterku mám páskou přelepenou. U rybářů je to celkem běžná praxe.
Topůrku bych nevěřil... přeci jenom, v nápřahu nad hlavou ? A stojí zhruba stejně, možná míň, než značková páska.

Také jsem jednoznačně pro značkové pásky !!! Jenže 3M mně stála 25m přes 200,-Kč, kdežto Tesco no-name stojí 40,-, ale houno drží.

Mnou osvědčené značky: 3M a Pattex. Máte jiný tip ?
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » pát led 25, 2019 5:55 pm

Pane.fotografe...asi to bude tím, že nemám rád provizoria a alternativní materiály i při opravách. Pokud se mi rozpáře plachta, hned rovnou zašiji, páska nedrží, pokud praskne hadice, mám náhradní, závady se snažím eliminovat kontrolou a včasnou výměnou dílu....ale každý to má jinak... :whist:
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pan.fotograf » pát led 25, 2019 6:22 pm

Já naopak bych rád byl mistrem improvizace, jsem vyznavač alternativních a levných řešení. Obdivuji lidi, co si umějí poradit s málem (viz. legendární opravy UAZ pomocí šroubováku a kladiva). U nás dvou tedy jde spíše o názorový střet filozofický. To ale neznamená, že si v bohatém fóru zde nenalezne každý svou parketu. PEACE.

BTW.: Autoplachta zalepená páskou je dokonce ve stavebním návodu ke Kachně, PDR ! Nepletu se, Oline ? A zatímco v námi popisovaných provizorních opravách jsme si na 11 případů vystačili s jednou jedinou stříbrnou páskou, tak Tvůj způsob vyžaduje asi 4 druhy různých lepidel, horkovzdušné tavení plastu, vruty, příp. svařování :P
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » pát led 25, 2019 8:10 pm

Geronimo, asi příliš často koukaj na Apollo 13.
Marigold
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 13

Příspěvekod Marigold » pát led 25, 2019 9:07 pm

Jako kameraman nejcasteji, i na lodi, kdyz o neco jde pouzivam ty co u filmu- Scapa, Gaff, Tesa. Na “spotrebni” (díra v zimní krycí plachte, zlomené košťe....) Lidl.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Voda
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Voda » pát led 25, 2019 9:14 pm

pan.fotograf --- Topůrku bych nevěřil... přeci jenom, v nápřahu nad hlavou. ..... --- Klidně můžeš, napsal jsem ,,- prasklé topůrko sekerky,,, nikoliv sekery. :shock: Sekerku používám na naštípání drobných třísek na podpalku do kotle. To ostatní zvládly jiné nástroje už v létě. Ale protože topůrko sekerky podélně prasklo, nikoliv - ulomilo se, tak stačilo páskou více vrstev po celé délce topůrka a je to funkční, rychlé, docela dobře to vypadá, nemám co řešit, o penízky vůbec nejde. Jo a nad hlavou se s ní nezaháním, to fakt není potřebné. Kdo má kotel, ví...
A ještě jedno použití stříbrné pásky (mmch 3M, jiné nebrat), kamarád na tréningu položil motorku. Odnesla to mimo jiné bunda, natržený rukáv, prodřený loket a pár děr okolo. Po aplikaci pásky vypadá jako něco mezi Ledeckou a kosmonautem. Ale nechal to jak to je. Drží to, nikomu to nevadí, tak proč se s tím párat. :P
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » sob led 26, 2019 3:39 pm

geronimo píše:Pane.fotografe...asi to bude tím, že nemám rád provizoria a alternativní materiály i při opravách. Pokud se mi rozpáře plachta, hned rovnou zašiji, páska nedrží, pokud praskne hadice, mám náhradní, závady se snažím eliminovat kontrolou a včasnou výměnou dílu....ale každý to má jinak... :whist:

pan.fotograf píše:Já naopak bych rád byl mistrem improvizace, jsem vyznavač alternativních a levných řešení. Obdivuji lidi, co si umějí poradit s málem (viz. legendární opravy UAZ pomocí šroubováku a kladiva). U nás dvou tedy jde spíše o názorový střet filozofický. To ale neznamená, že si v bohatém fóru zde nenalezne každý svou parketu. PEACE.
........

Jestli pánové není rozdíl v tom, že geronimo má vlastní loď a pan.fotograf je pokaždé na jiné půjčené lodi.

Jsem uživatelem stříbrné pásky. Na charterových lodích jsem s ní opravil kde co.
Na roztrženou plachtu nestačila. I když délka trhliny se nezvětšovala.
IMG_0044.jpeg
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pan.fotograf » ned led 27, 2019 11:00 pm

To Voda: Jasně, tříšky, také znám z minula. Co mám dostatek odřezků palubek, tak za mne ten podpal řeší Pepo :P
To Jarda: Možná. Mít vlastní lod´(funkční, myslím nepočítám ty 4 plečky-bečky), tak také chci opravovat pořádně.

Ale jako nouzovka je páska k nezaplacení ! Zrovna tak jako elektrikářské stahovačky skoro úplně nahradily vázací drát. Mám jich cca. 6 druhů různých rozměrů a co jsem se jich už "navázal - nastahoval" :good:
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pan.fotograf » ned led 27, 2019 11:04 pm

Jarda885 píše: Na roztrženou plachtu nestačila. I když délka trhliny se nezvětšovala.

Díky za zajímavý obrázek. Jestli tomu dobře rozumím, tak páska posloužila, ale vydržela jen dočasně ? Lepil jsi do x-ka křížem a z obou stran ? nekdo to ještě přes pásku prošije
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » pon led 28, 2019 10:21 am

Šití jsem neměl (čártrová loď). Olepil jsem díru stříbrnou páskou ze všech stran. Pluli jsme tak jeden den asi 30 mil, přičemž to hodně dlouho vypadalo, že páska drží. Vítr ji odlepil podél praskliny. Na neroztržené plachtě páska držela.
Druhý den jsme se vraceli na zrefovanou plachtu, aby prasklina byla namotána na rolfoku. Další den borec z čártrovky přijel a zašil.
Na zbytek plavby mi tam nechal šití. Už jsem je nepotřeboval.
Voda
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Voda » úte led 29, 2019 12:59 am

Vzpomenul jsem si na dvě věci, které mám odzkoušeny v praxi.
Potřeboval jsem ve firmě nalepit na stěny nějaké samolepky - únikové šipky, označení únikových východů a tak. Shodou okolností na stěně byl použit nátěr, který byl sprašný a samolepky nedržely ani náhodou. Zkusil jsem na stěnu nalepit kousek stříbrné pásky. Ta kupodivu chytla. Takže jsem na stěnu nalepil obdélníky z nastříhané SP, o potřebném rozměru a na to stanovené samolepky. Drží to dodnes.
No a ta druhá, to ale zřejmě děláme všichni, když používám dopravní společnost, s oblibou balím věci do hrubostěnných pytlů. Otevřený konec zaroluju, na to několik vrstev SP proti vlhkosti a vodě. Pokud dávám nějaký provázek, tak jen pro umělecký dojem a aby se to líp drželo až s tím špeditéři budou po sobě házet. Adresní štítky rovněž SP, obojstranná páska mne zatím nepřesvědčila.
panak-ml
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod panak-ml » pát úno 01, 2019 6:23 pm

pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pan.fotograf » ned kvě 26, 2019 9:11 am

Nouzové opravay:
1) Rozsedlé sluneční brýle. Při vyndavání lodi mi upadly, ulomil jsem nožičku.
2) Kryt bočního zrcátka u Laguny. Z nouzové opravy se stává téměř trvalá (už přes 12 roku). Auto je také stříbrné, skoro to není vidět.
3) Fixace zrcadla na PDRku. Mno, sám jsem zvědavý, jestli neutopím motor ? Pro sichr ještě stáhnu elek.stahovačkou.
HoPrahok
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod HoPrahok » pon kvě 27, 2019 10:01 am

Na stříbrnou pásku nedám dopustit. Vozím ji dlouhé roky kamkoliv a opravil jsem s ní už opravdu hodně věcí. Mnozí známí s údivem koukali a poté zakoupili taky. Jedna z kamarádek pásku dokonce pojmenovala "Honzínova páska" (mám přezdívku Honzín)
Po letech jsem zjistil, že ve filmu Gran Torino prohlašuje i Clint Eastwood, že tato páska je jednou z věcí, s kterou opravíš všechno.
Opravil jsem tím člun na jachtě, mnoho věcí na charterových lodích, fixace urvaného zrcátka na autě, padající zadní sklo v jiném autě, drží mi router na zdi apod.
Pásku používám z Lidlu a drží skvěle.
Voda
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Voda » pon kvě 27, 2019 10:57 am

Potvrzuji to ulomené zpětné zrcátko. Poté co jsem se seznámil s jedním spěchajícím maďarským motoristou to byl asi jediný způsob jak ho znovu připevnit. Jezdil jsem s tím asi 7 let. Upevněné nárazníky a blatníky na autech, to je vcelku běžně k vidění.
Nedávno mi prasklo upevnění náhlavního držáku svařovací, samostmívací kukly. Přesněji řečeno oba klouby ve kterých kukla drží, případně pohybuje se. Stačilo pár otáček páskou a nejen že to drží, ale ale ono to funguje líp než když to bylo nové. Páska nějak zvětšila tuhost celé konstrukce.
Akrastan
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

Příspěvekod Akrastan » pon kvě 27, 2019 12:30 pm

Loď se ze stříbrné pásky dá také celá vyrobit, jak prokázali "Bořiči mýtů": https://youtu.be/FnILEXnRHP0
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pan.fotograf » pon kvě 27, 2019 3:44 pm

Hůůůstýý !! Tak tomuhle říkám: Těžká alternativa. Uděluji Ti 10 malých bezvýznamných bodů a ještě máš právo tento odkaz přesunout do Alternativních materiálů :crazy: :lol: :)
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pan.fotograf » pát led 24, 2020 3:08 pm

Mám také zajímavý odkaz - motorový člun vyrobený z dutinkvých plastových desek - a autor s páskou přeleuje vždycky hranz desky, aby mu tam netekla voda. Je to neuvěřitelně levný materiál - ten CoroPlast stojí 1m2 asi kolem 100,-Kč (3x levnější než stavební překližka)

https://www.youtube.com/watch?v=9ojpfKPjcQ0
Lubos01
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Lubos01 » pát led 24, 2020 5:20 pm

Opravdu se to jmenuje CoroPlast? Nikde na internetu jsem tenhle deskový materiál nemohl najít.
Petr OKIN
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 4
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr OKIN » pát led 24, 2020 5:33 pm

Hledej Makrolon nebo polykarbonát
Lubos01
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Lubos01 » pát led 24, 2020 6:33 pm

Ať hledám, jak hledám, tak snad ani jedno se u nás nedá sehnat v neprůsvitném provedení v téhle tloušťce - 4 mm(?). Všechno je to buď úplně čiré nebo jen kouřově zabarvené. Bílé jedině v USA?

Nejlevnější polykarbonát jsem našel za 151 Kč/m v sedmimetrové desce(!), což levnější než stavební překližka určitě není. Na druhou stranu to má mít ale hmotnost 800 g/m2.

Zpět na