Kormidelný list, kormidelná kniha, pína - meteriály

Věčné téma - opravy lodí všeho druhy a všemi dostupnými prostředky. Materiály, postupy. Dobré rady atd.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 37

Kormidelný list, kormidelná kniha, pína - meteriály

Příspěvekod Andrejjeep » pon říj 07, 2019 12:24 pm

Zdravím vospolok.

Nakoľko som v minulom týždni prišiel o kompletný kormidlovací systém (plutva, kniha, pína, predlženie píny) tak musím cez zimné obdobie vykúzliť celý nový systém.

Kormidelný list
Pôvodne bol vyrobený z marine preglejky a olaminovaný - ten zlomil ešte pôvodný majiteľ.
Nový riešil zlepením preglejky a rovnako olaminovaním akurát sa to postupne ako bola loď nonstop vo vode začalo rozchádzať - akosi opraviť som to už nestihol.
Pôvodný kúsok kormidelného listu mám doma, takže čiastočne budem mať z čoho vychádzať aspoň čo do tvaru kormidla, veľkosť budem len typovať podľa toho čo našiel na nete.
Tvarovo by som chcel dodržať súmerný profil - ej keď je to náročnejšie ako len holý list z plechu.

Teraz materiál - možnosť viacerých alternatív:
1. použiť bežnú stavbársku preglejku, alebo sa handrkovať a naháňať marine - davnejšie riešil preglejku ke´d som mal ošiaľ ešte stavať loď a dohodnúť niečo bolo dosť zúfalstvo, či už termínovo alebo cenovo. teraz budem potrebovať toho skoro nič.
2. Alebo sa nato celé vyprdnúť zobrať smrek bez sukov a vád a zlepiť to z hranolov, opracovať do tvaru profilu a dôkladne olaminovať?
3. Urobiť šablóny a vyrezať z XPS a následne olaminovať - tu mám trochu negatívum, že doma to už kvôli nadchádzajúcej zime nepôjde (laminovanie) a za druhé z dlhodobého hľadiska mám alergiu na výpary.

Kormidelná kniha
Pôvodne bola z hliníkového plechu hr. cca 3mm, pospájaná rozperkami a rozpertlovanými nitmi.
Samotné kovania, ktoré šli do úchytov na zrkadle boli rovnako z hliníkového bloku a nalisovaný nerezový kolík.

Čo narýchlo pozeral, tak sa to rieši od hliníku, duralu, nerezu a dokonca aj preglejky.
Doma sa nejaká platňa hliníku povaľuje, rovnako ak ešte nespotreboval mám doma aj 3mm laminátovú platňu.
Nerez mi možno kamarát bude môcť vypáliť podľa nákresu - to mám v riešení - oceľový výpalok plutvy mi spravil bez problémov.

Horšie to bude so samotným kovaním na osadenie na zrkadlo. Tu ideálne niekoho zohnať kto to za primeranú úplatu vyrobí - po skúsenostiach čo naháňal kto mi vypáli plutvu, tak mám obavy že toto bude docela kameň úrazu. A kupovať 3-6m tyč hliníku, ktorú nevyužijem sa mi moc nechce.

Kormidelná pína
Tu len z akého materiálu je ju najlepšie spraviť - ideálne bežne dostupný. (smrek, borovica, dub??)
Tiež tu bude zmena a chcem ju spraviť aby bola čiastočne výklopná.

V zásade mi vyhovuje systém stavebnice, všetko skrutkové spoje. Zvárať neviem a v okruhu nemám nikoho kto by sa pohral z niečim takým to. Zagrcať to viem aj aj ale to by sa neodvážil dať na loď.

Alebo naháňať niekde po bazároch jazdené časti a prispôsobiť to na svoje účely??? (asi toho veľa nebude v našich krajoch).

Nejaké nápady, kontakty???

A.
Jirka_TEC_Tce
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 28
Kontaktovat uživatele:

Re: Kormidelný list, kormidelná kniha, pína - meteriály

Příspěvekod Jirka_TEC_Tce » úte říj 08, 2019 11:33 am

Ahoj, pro inspiraci bych Ti doporučil prohlédnout si polské jezerní lodě, tzn. s ploutví a zvedacím kormidlem. List je z laminátu a zbytek z nerezu, včetně kormidelní páky v kombinaci s podpěrou stěžně při jeho sklopení. Celé je to přišroubováno na zadní zrcadlo. Myslím, že je to zajímavé řešení.
Ať se zadaří, Jirka.
karel
Macher
Reputace: 14

Příspěvekod karel » ned říj 13, 2019 5:10 pm

Ahoj Andreji ,
nevím jakou máš loď , ani její velikost . Vyráběl jsem si dvě kompletní kormidla , na PDR a na Sea Scout , obě lodě jsem si stavěl sám. Obě jsou kompletně z překližky , jak kormidelní list tak kniha , akorát jsou jinak dimenzované . Kormidelní píny jsem vyrobil ze smrku , protože byl hned po ruce ( vyschlé střešní latě, podélně slepené kvůli pevnosti / kroucení ) , ale teď jsem se dostal konečně k tomu udělat zatím na PDR pínu z jasanu který je daleko pevnější a pružný. Nerez kování jsem si ukutil sám . Na PDR je kniha jen složená na vruty a natřená a pína je přišroubovaná napevno ke kormidelní knize ,Scout má pínu na čepu , takže se dá při kotvení zvednout a nepřekáží v kokpitu .Oba kormidelní listy jsou lepené z více vrstev překližky kvůli pevnosti (4x6mm nebo 2x 12mm , podle toho co jsem měl za překližku ) a nejsou laminovaný . Laminování jsem nedělal kvůli snadnějším případným opravám poškozené náběhové hrany . Kormidelní listy jsem napustil naředěným epoxidem a následně je natřel epoxidovými
barvami . Když neplachtím/nepluji , tak mám kormidelní list zvedlí z vody . Za osm sezon na vodě u Sea Scouta byli už nutné servisní zásahy , ale ne na kormidle . Použil jsem překližku z borovice , je pevnější než Okume a je běžně dostupná .
Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Andrejjeep » pon říj 14, 2019 9:43 am

Zatiaľ páni ďakujem.

Plachetnica je 6m. Pôvodný kormidelný list bol tiež lepený z 3x10mm preglejky. Starý ulomený pod knihou mám doma, tiež bol asi veľmi zľahka olaminovaný. Preglejka vyzerá OK, tak ho skúsim nadstaviť na pôvodnú dĺžku.
Kniha bola z hliníka 3mm.

Áno poľské pozeral, akurát na moju sa to moc nehodí, nakoľko cez kormidlo je jediný prípadný prelez na mólo keď stojím kormou vyviazaný.

Čo pozeral nejaké dostupné plány náčrty na +- približne rovnako lode, tak človek nájde rôzne materiály čo sa týka kormidelnej knihy od 3mm hliníku, nerez, či 8mm dural. Na klasických drevených aj z preglejky patrične dimenzovanej.

Ozvalo sa mi pár ľudí aj tu z fóra, takže počkám na rozmery kovaní, čo nebudú pasovať a čakám na email na kormidelný list z nejakej 5,5m plachetnice, aký bude mať tvar a či to viem použiť.

Zatiaľ rozkreslil kormidelnú knihu v CAD-e spravím šablónu a uvidím či mi vydá materiál čo našiel doma hliníkovú platňu.
Nakoľko zvárať neviem, ideál pre prípadné opravy je skrutkovaná skladačka. Ponuku od tunajšieho člena fóra dostal, tak skreslím, a uvidím čo vymyslíme.

loď aj tak do 2 týždňov pôjde z vody, aby mohol začať z úpravami, ktoré mi trocha z jednoduchšia život.

Ešte raz zatiaľ vďaka.

A.
Ondrais
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 20

Příspěvekod Ondrais » pát lis 08, 2019 1:24 pm

Na ten kormidelní list mohu doporučit certifikovanou mahagonovou překližku. Sice to nebylo nic levného ale ze zkušenosti můžu říct že jsem se nikdy nesetkal s tak odolným dřevem, resp. překližkou. Zkoušel jsem ji vařit hodiny v hrnci nad ohněm, namáčet měsíce ve vodě bez ošetření a pořád jakoby nic a držela.

Je to těžký , houževnatý a velice kvalitní. Myslim že se nemusíš do budoucna pak už moc starat.

jinak kormidlo určitě profilovaný! žádnej rovnej dural nebo něco podobnýho. Profil má o 30% větší účinnost. ( takže menší odpor ). Ale to asi nepíšu nic nového pod sluncem :-)

píšu jen jako tip ;-)
Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Andrejjeep » pon lis 11, 2019 8:19 am

Ondrais: Dík za typ. a môžem potvrdiť, pôvodné kormidlo je z mahagonovej preglejky. Dobre sa s ňou pracuje. Zatial som stihol akurát urobiť vybratia pre nadstavenie listu, z jednej aj druhej strany.

A pred týždňom dostali udalosti neočakávaný smer.
Poseidon a všetci vodníci sa zrejme zľutovali a prepustili ho z hlbín jazera. Kormidlo sa našlo, teda našiel ho jeden pán jachtár v rokoch v rákosí. Za čo mu veľká vďaka a musím sa mu revanšovať. Rovnako ako aj Poseidonovi a vodníkom.

Síce je v stave po 3 týždňoch vo vode, noo list bude nutné asi obrúsiť od laminátu a nechať vyschnúť a uvidí sa čo potom, nakoľko sa na viacerých miestach otvára.
Pína je ako keby ju niekto dôkladne vyšmirgloval, sem tam stopy po laku a to tam bolo 6-7 vrstiev.
Kniha je z hliníku, takže OK ak nerátam že povrch bude nutné vyčistiť prebrúsiť, možno farba.

Kniha stihol akurát rozobrať, môžem dokresliť predĺženie listu a cez zimu to spáchať.

A.
Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Andrejjeep » pon úno 10, 2020 8:55 pm

Jedna otázočka do pléna. Určite to niekto niekedy riešil.

Potreboval by som nejakým šetrným spôsobom vyčistiť hliníkovú knihu kormidla.
Po to máčaní spolu z ílom je to dosť zájdeté.

Niečo určite spravý tvrdý ryžák - hrubé nečistoty.

Akurát čo ďalej. Miestami je to do čierna, šeda.
Či to len zľahka prebehnúť brúsnou hubkou a aplikovať základ na hliník a farbu?
Mechanicky brúsiť to asi dovorám ešte viac, kartáčoval hliníkový odliatok a bola to robota pre vraha, navyše to bolo členité takže stopy sa stratili, tu je veľká rovná plocha.

Možno by to šlo opieskovať sódou, a potom lakovať, akurát kým zas tu niekoho na dva kusy hliníku zoženiem bude sezóna v plnom prúde.

Foto stavu:

Obrázek

Obrázek

A.
jajarin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 25

Příspěvekod jajarin » pon úno 10, 2020 10:36 pm

ahoj, namoč to do louhu, krásně to vyčistí.
Dědek2
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Dědek2 » úte úno 11, 2020 5:06 am

Možná by stačilo nastříkat Savo, když čistí mince.
andrej
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 8

Příspěvekod andrej » stř úno 12, 2020 3:37 pm

Rúnový kotúč , alebo nejaký šmirgľový žiadne zabávanie , ide to ľahko a potom to môžeš ak chceš preleštiť .
Inak ak to chceš drsnejšie normálne to opieskovat , poprípadne balotínou / mýslím že v Dunajskej Lužnej a v Modre to robia .
/ ale to je zbytočne komplikované .
Andrej
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » pon úno 17, 2020 5:58 pm

Istotne by som starý zlomený list nepoužil. V Hornbachu predávajú vodovzdornú borovicovu 9 mm preglejku, kvalita povrchu nič moc, ale urežú ti presne kus aký si povieš, takže netreba kupovať celú platňu, zlep 3 kusy dokopy a hoblíkom lahko vyhobluješ profil, lebo ťa povedú pri hoblovaní dyhy, lavú aj pravú stranu spravíš úplne presne, napustíš niekolko krát epoxidom, nafarbíš a máš to nové
Dědek2
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Dědek2 » úte úno 18, 2020 5:53 am

Čim leplt?
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » úte úno 18, 2020 6:33 am

Epoxi 1200. Aj napustiť, aj tmeliť, po tmelení znovu natrieť, ak by bola hustá, tak trochu nariediť liehom, istotne nie acetónom. Treba potom náter, lebo nie je UV odolná.
Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Andrejjeep » úte úno 18, 2020 1:49 pm

Ahoj Denis

zo zlomeným kormidlom nemám problém ak vieš ako tak to dokážeš spraviť bez straty pevnosti.
Takto opravoval kormidlo na Figaro a na zaťažkávacej skúške som naložil nato skoro 200kg a ani sa to nepohlo.
A takto to viem rýchlejšie spichnúť ako stružlikať komplet nové.
Prinajhoršom použijem pôvodný list čo mám, aj za cenu že ho odpíšem úplne. Aj tak je to len zaoblený kus preglejky bez nejakého poriadneho profilu.

Zatiaľ musím dať dohromady knihu, rozperky dosústružiť atď.

Čo sa týka vyčistenia na niečo šlo použiť domáci prostriedok na nerez W5 z lidlu a ostatné zobral dole drátený mäkký kotúč.
Veľké čierne plochy v podstate postrádajú elox a pod nimi bol aj vypadaný materiál. Takže zostáva jedine vyplniť nejakým tmelom a striekať to.

A.

Zpět na