Renovace lodi,čim začít,postup prací
Moderátoři: vilma, Pepa, david
Renovace lodi,čim začít,postup prací
Zdravím všechny.. Před časem jsem koupil malou kajutovou plachetnici. Materiál laminat,ale interiér překližka,žebra to samé,navic nekvalitně olaminovane. Loď delší dobu stala na suchu ale dostala se do ní dešťová voda takže v interiéru smrdela plíseň a praktický nic se nedalo zachránit. Vnitřek jsem vyboural, police které to přežily jsem načas schoval kvůli použití na nové šablony. Ale teď nevím kde začít. Fórum jsem prošel ale nikde jsem nenašel například kolik žeber by mělo přijít do zhruba pětimetrové lodi. Paluba je místy měkčí takže by potřebovala vyztužit,takze jak? Žebra z interiéru, nalaminovat nebo udělat dřevěný rošt na pomocné žebra? Prostě poraďte kde začít abych nemusel později něco předělávat. Loď jsem po koupi vysušil a hodil na vodu,nikde nic neteče,bál jsem se hlavně ploutvove skříně jinak trup je v dobrém stavu.
- Denis
- zkušený harcovník
- Reputace: 153
Re: Renovace lodi,čim začít,postup prací
Nejaký počet rebier si tam predsa mal, tak ich obnov v pôvodnom počte.
Vystuženie paluby, ja som to robil tak, že som narezal drevené lišty z červeného smreku /modřín/ hr asi 10 mm a rebro paluby som lepil z viacerých kusov, z troch, ale môže ich byť podla potreby aj viac. Prvú lištu som nalepil PU tmelom, treba si pripraviť vzpery a každú ďalšiu som už lepil lepiacim epoxidom. Epoxid zo špár vykvapkáva, preto treba na lepený spoj priložiť pásky igelitu, alebo lepiacu pásku. Dúfam že som to popísal zrozumitelne.
Vystuženie paluby, ja som to robil tak, že som narezal drevené lišty z červeného smreku /modřín/ hr asi 10 mm a rebro paluby som lepil z viacerých kusov, z troch, ale môže ich byť podla potreby aj viac. Prvú lištu som nalepil PU tmelom, treba si pripraviť vzpery a každú ďalšiu som už lepil lepiacim epoxidom. Epoxid zo špár vykvapkáva, preto treba na lepený spoj priložiť pásky igelitu, alebo lepiacu pásku. Dúfam že som to popísal zrozumitelne.
Žebra jsem tam samozřejmě měl ale jejich umístění se mi moc nezdálo,stejne jako jejich funkce. Byly pouze na bočních oblinach, čtyři na každé straně. Vpředu funkci žebra plnila konstrukce úložného prostoru. Ulička mezi kojemi byla jen holé dno trupu. Nebylo by lepší udělat žebra z jedné strany na druhou se snížením v místě uličky a pak to zakrýt podlážkou?
- Denis
- zkušený harcovník
Množstvo rebier, ich rozteč a prierez závisia od pevnosti obšívky, čím pevnejšia obšívka, tým treba menej rebier. Často sú rebrá zakomponované do zariadenia lode, ako kóje, alebo kuchynka. Vzdialenosť rebier okolo 80 cm je bežné, velmi pevné lode majú rebrá od seba 40 - 50 cm, ale je to pakárňa vlepovať to tam, čím menej , tým rýchlejšie. Rebrá bývajú z jednej strany na druhú a v mieste dna, kýlu sú ešte zosilené, ale možno to na tvojej lodi nie je potrebné a na oceán sa asi nechystáš.
Na oceán se fakt nechystam. Budu rád když vypluju někde u nás na Hartě. Ok takže žebra dám do trupu jak byly,mozna umístění lehce zmenim kvůli podpěr na přívěsu ať je to při transportu pevnější. Ale je fakt že jsem to vyztužení paluby jsem moc nepochopil. Myslíš to tak že lepis první lištu na laminát PUčkem a ty ostatní pak na něj? Fakt to takhle stačí?
- Denis
- zkušený harcovník
Ty ostatní potom lepím na tú prvú, ktorú som nalepil PUčkem. Ak budeš rezať tie lišty z fošny, tak po jej obojstrannom ohoblovaní bude šírka lišty asi 45 mm. Ak nalepíš tri lišty na seba, tak profil rebra - výstuhy bude 30 x 45 mm. OK? Samozrejme tu prvú lištu môžeš nalepiť aj epoxidom, ale potom musíš použiť epoxidový tmel, predpokladám že tá plocha nebude ideálne rovná. PU je ideálne kúpiť Sika tmel a použiť penetrátor podkladu. Tmelu treba dať trochu viac aby vykryl nerovnosti podkladu a PU je ideálny lebo pruží, takže aj keď skočíš na palubu, tak rebro zapruží, pri epoxide sa môže odtrhnúť, hoci aj ten trochu pruží. Presne to bol môj prípad, že som skokom na palubu asi z metrovej výšky odlomil epoxidom lepené rebrá paluby, Tak som ich potom lepil do PU tmelu a zosiloval spôsobom ako som popísal.
Nebylo by lepší napsat typ lodi, nebo pokud je neznámý, tak vložit foto? Určitě tu někdo bude mít stejný nebo podobný typ lodi a bude se od čeho odpíchnout. Možná by se tu u někoho našly i plány, podle kterejch by se to udělalo, jak to má být a nemuselo by se tak tápat. Třeba to bude Korzár, Karavela, nebo něco podobně rozšířeného a nebude problém k tomu sehnat podklady, včetně výkresů těch žeber. Podle toho, co popisuje první příspěvek, tak se jedná o překližkovej a následně olaminovanej trup, nebo o trup vylaminovanej do formy a uvnitř dodělán překližkovej interiér?
-
- moderátor
- Reputace: 234
jestli ta paluba pruží, nebo je propadlá, je potřeba ji podpíráním nové latě - žebra - trochu předšponovat, jinak se prohne dolů. Že to do budoucna a na věky celý pohromadě podrží jen PUR bych nespoléhal a trochu přelaminoval.Hlavně v krajích - u boku
Jedná se o loď Skrzat 485 . Trup a paluba je tovární výroba z formy ostatní dodelavané. Fotku tu nejspíš nedam,pisu z mobilu
Paluba se prohýbá pouze na pár místech,zvenku to zesilovat nechci. Je tam protiskluzová vrstva a nemělo by to stejně efekt. Laminát popraskaný neni
-
- moderátor
takovou volovinu, jako zesilovat "zvenku", ti taky nikdo nedoporučuje.
Vím,myslel jsem to tak že laminát není někde ztenceny nebo propadly,je mi jasné že další vrstva nic neřeší. Zkusím to co radil Denis a v rozích to podepřu později o police.
-
- moderátor
jenže, když ty klacky, co píše Denis, jen přimáčkneš k laminátu,jak píše Denis, a nevyšponuješ trochu víc, pružnost klacků ti to ve finále celé prohne zpět. Sem ti chtěl naznačit...
To asi ano,chapu jak to myslíš ale nejedná se o nijak extrémní délku žebra. Není to napříč kajutou. Pouze od kraje ke skříni,tu mám skrz kajutu,takze se jedná o délku žebra cca 70cm. Pokud to podepřu z jedné strany o police a z druhé o tu skříň myslíš že to nebude stačit? Ještě jedna možná blbá otázka...Nestačilo by nakonec nahradit jen ty kusy preklizky které mám na stropě kvůli přichycení kování jedním větším kusem přes celou pochozí část? A pak to nějakým podhledem zakrýt. Není to sice ideálně rovné ale zkoušel jsem ke stropu přiložit lať a mezery nejsou nijak velké,max 4 mm
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník
- Reputace: 235
- Kontaktovat uživatele:
Hmmm přátelé bolí mi ruce když Vás tu čtu. Není tohle nakonec i levnější alternativa?
https://www.blocket.se/angelholm/Fabola ... ?ca=11&w=3
https://www.blocket.se/angelholm/Fabola ... ?ca=11&w=3
Je hezká ale levnější alternativa to není, aspoň pro mě ne. Je to přes 100tis ne? Nevím jaký je kurz,k tomu doprava atd. Já jsem koupil loď co může klidně hned na vodu jen interiér je kompletně zniceny. Jasně ještě tam je i jinak co dělat, ale nic zásadního. S registrovaným privesem nevyšla ani na 50tis a to do toho počítám i cestu do Gdaňska a zpět. Myslím že na každé lodi se občas musí něco zrenovovat,pocital jsem s tím a tak mi to ani nevadí.
Já teprve začínám,zkusenosti žádné ale doufám že jsem úplně vedle nešlápl. Líbil se mi pevný trup,vyhovuje mi velikost,vaha a říkal jsem si že kdyby to nestálo za nic tak to prostě někomu s mírným prodělkem strelim. Kupují se snad i horší lode než mám ja
-
- moderátor
Opravit se dá všechno. akorát to někdy dýl trvá
U laminátových lodí, zvlášť tohodle rozměru se běžně využívá místo klasické konstrukce ze žeber a podélníků všech poliček, skříněk, boků lůžek a hlavně hlavní přepážky v kajutě pod stěžněm. Hodně se spoléhá na podélníky a ty tam koukám máš. Zesílení žebry bývá kolem uchycení kýlu / švertkastle
Detaily ti na dálku neřeknu, to by bylo věštění z kávový sedliny. Pro inspiraci mrkni do lodě podobný velikosti a konstrukce, Ono to je všechno dost podobný.

U laminátových lodí, zvlášť tohodle rozměru se běžně využívá místo klasické konstrukce ze žeber a podélníků všech poliček, skříněk, boků lůžek a hlavně hlavní přepážky v kajutě pod stěžněm. Hodně se spoléhá na podélníky a ty tam koukám máš. Zesílení žebry bývá kolem uchycení kýlu / švertkastle
Detaily ti na dálku neřeknu, to by bylo věštění z kávový sedliny. Pro inspiraci mrkni do lodě podobný velikosti a konstrukce, Ono to je všechno dost podobný.
V současné době už tam nemám vůbec nic. Ty fotky byly před a během bourání. Preklizky byly úplně nasáklé,muselo to ven. Kromě dvou žeber jsem všechno bez velké námahy odtrhl od trupu. Takže teď mám úplně prázdný vnitřek a bojují s chemoprenem na bocích po nalepenem koberci
-
- moderátor
ta zalaminovaný podélníky, co vidím, jsi vyrval taky? to byly tak mizerně přilaminovaný ??? 

Dá se říct že jednou rukou aniž by cokoliv zůstalo přilepené na trupu. Páska kterou to bylo pro laminované nebyla vůbec prosákla pryskyřici. Nemohl jsem to tam nechat
-
- moderátor
A do prd ele! Tak tím rovnou začni a pokud k podélníkůn bylo ještě něco chyceného, tak to taky, při jednom lepení, laminování. Předem ale dokonale vyrovnej a podloz trup i nástavbu. Bys neměl loď třeba do vrtule, nedke propadlou - promer šířku- a pod. lod@seznam
Naštěstí je trup fakt pevný takže co jsem stačil změřit vypadá to ok. Jen ve dvou místech,asi jak začíná kokpit jsou na trupu dvě vyboulení dovnitř v prumeru asi25 cm. Jejich vrchol je asi 1,5cm nad rovinou trupu. V tom místě byly vzpěry na vozíku. Udělám nějaké rozpery a uvidím jestli se to trochu srovna
- Peki
- návštěvník fóra
- Reputace: 6
Lod je polyesterova, odporucam laminovat a lepit polyesterom. Epoxid nebude mat dobru vazbu. Material kupis napr. GRM, Havel composites, Skolil. Polyesterovu laminovaciu zivicu 5-10 kg, iniciator k tomu, 20-30 metrov skla - gramaz do 300, pytaj trebars 280-ku keprovu vazbu,aj ked je drahsia, lepsie sa ti s tym bude robit, plnice bavlnu, aerosil, sekany roving 6 mm, kazde tak liter. Toto das do polyesteru podla potreby, mas lepidlo s hustotou aku potrebujes. Aerosil robi tixotropiu, bavlna huzevnatost, sekane sklo pevnost. Samotna zivica je krehka. Plochu na ktoru ides lepit treba dokladne prebrusit. Najlepsie mala jednorucna uhlova bruska so smirglom zrnitost 36 tusim. To najhrubsie co robia. Brus az do skla, potom sa to dobre previaze. Je z toho strasny bordel, kup si biely lakyrnicky overal, prachovu masku a okuliare, rukavice. Snaz sa brusenie spravit na jeden ci dva vykopy. Aj tak sa z toho budes tyzden skrabat ked nie si zvyknuty. Drevene vlepene pozdlzniky a prepazky by som cez rohy prelaminoval, lebo so sklom maju tretinove pomerne predlzenie, tie materialy k sebe nepasuju, takze to radsej poistit. Ak chces dojdi na rozumy, som v Senici na letisku. Ale robime lietadla, nie lode.
Peki
Peki