Prosím pomoc! Po sloupnutí starých polepů světlá místa pod nimy

Věčné téma - opravy lodí všeho druhy a všemi dostupnými prostředky. Materiály, postupy. Dobré rady atd.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Michallcz
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Michallcz » ned bře 19, 2017 1:20 pm

Zdravím všechny, koupil jsem starší motorák a přes zimu ho přetvářel k obrazu svému, už zbývá akorát leštení ale... Mám velký problém :( po odlepení starých a a škaredých polepů na mě vykoukla světlá místa v obrysech polepů... to jsem samozřejmě čekal... ale jak je dostat dolů?

Leštící pasty a leštička... bez šance
Obroušení taky... ze zoufalosti vyzkoušen papír 240... něco málo sundal ale nic extra... s takovou bych se probrousil na laminát :(

Napadá někoho, jak vše sjednotit aby po polepech nebyla ani památka?

Nový lak je až to poslední :/ a přelepovat ničím nechci.
pavelmicek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Re: Prosím pomoc! Po sloupnutí starých polepů světlá místa pod nimy

Příspěvekod pavelmicek » ned bře 19, 2017 2:28 pm

No jestli situaci chápu správně, tak je to způsobeno slunečním UV zářením? To opravdu má jediné řešení a tím je nová krycí vrstva.
Michallcz
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Michallcz » ned bře 19, 2017 2:43 pm

Bude do tak :/ bohužel za ty léta to je hodně do hloubky
karel
Macher
Reputace: 14

Příspěvekod karel » ned bře 19, 2017 2:45 pm

Laminát pod polepem byl chráněn před uv zářením a díky tomu nezměnil barvu . Ta změna je nevratná , a jak jsi sám poznal tak rozleštit to nejde . Bohužel si myslím že buď to necháš tak jak to je , nebo přehodnotíš svojí poslední větu .
sedivak
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod sedivak » ned bře 19, 2017 2:48 pm

Nebo novyma nalepkama prekryt svetla mista......
Daji se nechat udelat samolepky na miru. Asi lepsi nez delat cely lak....
Zdenek2013
bez hodnocení
Reputace: 17

Příspěvekod Zdenek2013 » ned bře 19, 2017 3:23 pm

Nové polepy ti udělá jakékoliv grafické studio za 2-5 tis Kč včetně nalepení, případně zkus čistič geolcatu od Yachticonu,je to kyselina šťavelová,kterou by jsi však musel nanést na celou loď,teoreticky by měla vybělením sjednotit celý povrch,chtělo by to někde na kousku vyzkoušet,hlavně dobrý geolcat ničím nenatírej,je to na lodi to nej co můžeš mít.
pavelmicek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pavelmicek » ned bře 19, 2017 3:45 pm

Negativy nálepek to je jen teoreticky možné řešení. Pokud budeš mít přesné křivky podle kterých ti to na řezacím plotru vyjedou, tak tě čeká druhý problém a to trefit se s jejich nalepením. Větší formáty nařezaných fólií žádná sranda. A i tak po tom co by jsi "roky?" čekal, po odlepení stejně stopy pravděpodobně zůstanou.
pavelmicek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pavelmicek » ned bře 19, 2017 3:55 pm

S podobnými problémy se setkávám u dřeva. Zde se změna odstínu odehráva v samotné dřevině a ne v povrchovém laku. Použitím UV laku v případě venkovního užití je nutnost. Pro odrstranění skvrn vlivem UV je zapotřebí odstranit celou vrstvu povrchové úpravy a následně odbrousit zasaženou dřevinu. Někdy do hloubky i 1 a více mm. Následně ošetřit novou vrstvou laku.
Výjimkou jsou nové schodiště. Stává se, že zákazník zakryje pochozí část nového schodiště pruhem kartónu, aby po něm mohli chodit řemeslníci v botech. Kolikrát stačí 1 měsíc a po odkrytí jsou vidět rozdíly v odstínu dřeviny. Zde je ještě možné řešení opačné zakrytí na stejnou dobu. Pokusit se o fixaci kartónu co nejpřesněji. I tak je to sem tam vidět, ale následující měsíce drobné flíčky scelí.
Michallcz
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Michallcz » ned bře 19, 2017 8:00 pm

Všem díky za rady a postřehy, popravdě jsem ani nečekal že se jich tu tolik sejde.
Na polepy znám jednoho hodně šikovného člověka který by mi je udělal.... ale... no uvidíme jak to na konec dopadne.
Přiznám se, že mě to celkem zaskočilo, doufal jsem že to nějak rozleštím nebo odbrousím :D K čističi mám trochu skeptický postoj, nějak se mi tomu nechce věřit a asi to nebudu ani zkoušet.
Co se týče laku, přemýšlel jsem nad přestříkáním topcoatem, obyčejným lakem určitě ne...

Všechno musím promyslet, momentálně bych člun bohužel nejradši prodal :shock:
Michallcz
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Michallcz » ned bře 19, 2017 8:03 pm

pavelmicek píše:S podobnými problémy se setkávám u dřeva. Zde se změna odstínu odehráva v samotné dřevině a ne v povrchovém laku. Použitím UV laku v případě venkovního užití je nutnost. Pro odrstranění skvrn vlivem UV je zapotřebí odstranit celou vrstvu povrchové úpravy a následně odbrousit zasaženou dřevinu. Někdy do hloubky i 1 a více mm. Následně ošetřit novou vrstvou laku.
Výjimkou jsou nové schodiště. Stává se, že zákazník zakryje pochozí část nového schodiště pruhem kartónu, aby po něm mohli chodit řemeslníci v botech. Kolikrát stačí 1 měsíc a po odkrytí jsou vidět rozdíly v odstínu dřeviny. Zde je ještě možné řešení opačné zakrytí na stejnou dobu. Pokusit se o fixaci kartónu co nejpřesněji. I tak je to sem tam vidět, ale následující měsíce drobné flíčky scelí.

Obroušení bohužel nějak nepřipadá v úvahu :/ po odbroušení 1mm bych byl na laminátu :/ To zakrytí se jeví jako dobrý nápad akorát u mě by to bylo na dýl, počítám že ty polepy tam byly xx let :D Jinak opravdu pěkně sepsaný článek :)
Zdenek2013
bez hodnocení
Reputace: 17

Příspěvekod Zdenek2013 » ned bře 19, 2017 9:27 pm

na hodinu plavby vydáš z počátku desetinásobky hodin práce,bez pracovní i finanční "oběti" loď nelze vlastnit ani provozovat a jak praví kolega - práce na lodi končí v okamžiku,kdy se tříští o skálu
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » pon bře 20, 2017 12:15 pm

jj, lod lze koupit lehce. I ziskat zdarma. Prace a naklady jsou ale az za provoz. Nicmene nesouhlasim, ze bys musel cekat na pluti. Vetsi prace odloz na podzim a mezitim pluj a delej mensi prace. Fleky na gelcoatu ti v pluti nebrani.

Zpět na