Tapecírunk v kajutě
Moderátoři: vilma, Pepa, david
- vlr
- návštěvník fóra
- Reputace: 9
Tapecírunk v kajutě
Nevíte někdo jakým lepidlem lepí polští výrobci tapecírunk v kabině? Mám na mysli spoj laminát-molitan a molitan-látka.
- Denis
- zkušený harcovník
- Reputace: 153
Aké lepidlá používajú v Polsku neviem. Ale nalepenie koberca, molitanov a podobne nezabráni tvorbe kondenzu a následnému vlhnutiu a plesniveniu tapacírungu. Niekde sme to tu už pred rokmi preberali. Robia sa také penové materialy so samolepkou, ako karimatka. spoje treba prelepiť páskou na parozábranu a potom koženku, koberec , alebo iné materialy lepiť na obojstranne lepiacu pásku.
- vterra
- nováček na fóru
- Reputace: 0
Ahoj. Tapetoval jsem už v minulosti lodě kobercem i korkem. V obou případech jsem používal lepidla na bázi Chemoprenu a s plnou spokojeností. Zůstávalo to i nadále pružné, ovšem smrad to byl tedy nadpozemský
Z hlediska vlhkosti a plísní byl asi lepší ten lakovaný korek, ovšem víc záleží podle mne na odvětrání lodě. Několikrát jsem to měnil (systém odvětrání) a s těžkým srdcem vrtal další díry do lodě.

- designer
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
vlr píše:Máš asi na mysli D418. Viděl jsem ho dneska za 150,-Kč kilovku. Tvrdidlo uvádí návod na plechovce a i internetové stránky výrobce, ale myslím si, že nebude potřeba. Nevíš jestli po uschnutí zůstane pružné?
jasně, 418 - přepsal jsem se.
Mělo by zůstat pružné, je to v podstatě obuvnické lepidlo. Na koženkové materiály by se chemoprén neměl používat, protože reaguje se změkčovadly v látce a po nějaké době přestává držet.
S tvrdidlem to není nezbytné, ale doporučili mi to u výrobce.
edit: nějak mi ta gramatika utíká....
Naposledy upravil(a) designer dne čtv bře 10, 2011 11:02 pm, celkem upraveno 2 x.
- vlr
- návštěvník fóra
Tak dneska jsem pořídil v Řempu D418. Mám jenom lepidlo, o tužidle nic netušili. Lepidllo je transparentní, konzistence jako např. nitrolak, tedy řidší než chemopren. Při nanášení se chová dobře, nedělá "nitě" jako chemopren. Vyzkoušel jsem slepit několik vzorků - molitan a látku, PE a PE, EPP a EPP. PS leptá. Nechám uschnout do zítra a trhnu.
- Petr26
- návštěvník fóra
Ahoj.
Strop kajuty jsem už vylaminoval.
Blejskne se jak psý kulky a to tam ještě není lak
Uploaded with ImageShack.us
Strop kajuty jsem už vylaminoval.
Blejskne se jak psý kulky a to tam ještě není lak

Uploaded with ImageShack.us
- Petr26
- návštěvník fóra
Ahoj.
Dělal jsem to tak že na strop(překližka) jsem dal pryskyřici + tkaninu 220g + další tkanina 110g,pak jsem použil univerzální polyesterový tmel,vybrousil excentrickou bruskou(šmirgl 80,pak 100 a naposled 120)
Dále vodní smirek 240.
Následoval šedej rychleschnoucí základ.Po zaschnutí vyrovnání tmelem nerovnosti.
A na posled,dvě vrstvy bílé lesklé sintetické barvy.
Vše jsem stříkal pistolí.
Dělal jsem to tak že na strop(překližka) jsem dal pryskyřici + tkaninu 220g + další tkanina 110g,pak jsem použil univerzální polyesterový tmel,vybrousil excentrickou bruskou(šmirgl 80,pak 100 a naposled 120)
Dále vodní smirek 240.
Následoval šedej rychleschnoucí základ.Po zaschnutí vyrovnání tmelem nerovnosti.
A na posled,dvě vrstvy bílé lesklé sintetické barvy.
Vše jsem stříkal pistolí.
Naposledy upravil(a) Petr26 dne pon dub 18, 2011 1:38 pm, celkem upraveno 1 x.
- vlr
- návštěvník fóra
Tak to jsi si užil. Já jsem restauroval kormidlo. Zbrousil gelcoat, laminoval, brousil, tmelil, brousil, vrstva topcoatu, brousit, další vrstva topcoatu, brousit a leštit. Podobně opravuji i některá odřená místa nebo pavoučky na lodi. Ne teda zase všechno. Další pokračování až příští rok. Blíží se sezona.