kontrola svaru uchytu stehu a vantu na ocelove plachetnici

Věčné téma - opravy lodí všeho druhy a všemi dostupnými prostředky. Materiály, postupy. Dobré rady atd.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Aja
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

kontrola svaru uchytu stehu a vantu na ocelove plachetnici

Příspěvekod Aja » ned kvě 03, 2015 1:58 pm

Na pridi lodi mame privareny uchyt, drzi predni stehy, ktere nesou kosatky a drzi stezen a bude drzet i kotevni celen.

Podel svaru je popraskana barva a pod ni je videt, ze misto je porezle. Potrebujem zkontrolovat pevnost toho svaru, jestli jde jen o povrchovou zalezitost anebo to tam nekde primo v tom svaru nebo v jeho okoli prasklo.

Obrázek

Jaky metody se na to pouzivaji a kde se k tomu dostat?

Diky
david
moderátor
Reputace: 234

Re: kontrola svaru uchytu stehu a vantu na ocelove plachetni

Příspěvekod david » ned kvě 03, 2015 2:08 pm

nejlíp prasklý svar odbrousit a znovu zavařit
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » ned kvě 03, 2015 2:36 pm

Ahoj,
ono to nemusi byt praskle. Rez kolem svaru je bezna. Ke zmenam chemicke struktury dochazi uz pri svarovani a je bezne, ze kolem svaru to drive rezne. Elektrody ani drat do COcka nemaji toznou tridu jako plechy na lod. Rez je to ale vetsinou povrchova.

Kontrola svaru se jinak da udelat ultrazvukem nebo rentgenem. Oboje ale vyzaduje pripravu a podminky.

Takze skutecne asi nejlepsi a nejjednodussi je vybrousit na cisty kov, povolat svarece (zkuseneho), ten to vezme bruskou jeste vice a provari. Pokud to provari, bude vse zazehnano.
Aja
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Aja » pon kvě 04, 2015 9:42 am

Dik.

O te v podstate povrchove rzi kolem svaru jsem si tady precetla a i pri opravach jsme to zaznamenali.

Tady na te spicce to bohuzel nebude tenhle pripad. Vypada to jeste hur, nez jsme cekali. Zkoumali jsme to vcera vecer na fotkach a je to pravdepodobne skrz. V takhle namahanem miste asi jedine rozumne reseni bude vymenit cely horni plat a znovu navarit ten uchyt. Podivejte se na detailnejsi fotky.

Zhruba uprostred te rezave casti je videt tmave cerveny flek, ktery je jasne ohraniceny a od te rzi se lisi. To je na 99% antikorozni nater, kterym jsem natirala tu spicku zevnitr. Dira byla patrna i zevnitr, bohuzel to misto je prave zevnitr velice uzky. Dostat se tam jen to ocistit kartackem bylo i pro me jemne drobne rucicky dost krkolomny. Filip by se tam svoji rukou temer nedostal a navic je pred tim navarena pricka do tvaru V, jak je videt na dalsi fotce. Kdyz to odhadnu, tak to V ma nahore rozestup 15 cisel.

Na te prvni fotce je navic videt dalsi prasklina, je mimo rezavou cast, napravo od ni, pod odloupnutou barvou.

Obrázek

Obrázek

Fotky ve vetsi velikosti, pokud byste to chteli prozkoumat, jsou TADY.

Mame jednoho svarece, se kterym jsme domluveni na vyrobe te kotevni vany, ale nejsme si jisti, jestli se mu bude chtit do opravy tohoto. Zjistime behem dneska. Jde o porblem, ktery musime vyresit nejlepe hned kvuli navaznosti dalsich placi. Pokud chlapik nebude mit cas, poohlidneme se po nekom asi tady. Budem radi za nejake doporuceni, pripadne jsme rozhodnuti si na to najmout nejakou firmu, jelikoz nas proste tlaci cas.
david
moderátor

Příspěvekod david » pon kvě 04, 2015 10:25 am

pokud té úplně první fotce správně rozumím, tak především by před opravou bylo dobré celé uchycení vymyslet jinak.

tak, jak to je, to je hlediska namáhání strojařsky konstrukční nesmysl, řekl bych rovnou kravina a bude se tohle praskání opakovat
ficzech
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Re:

Příspěvekod ficzech » pon kvě 04, 2015 11:04 am

David:
Taky me to napadlo, ze to asi bude dost namahane a melo by se to vyresit jinak. Mas nejaky tip, jak to udelat lepe a zaroven co nejjednodusseji?

PS: Kdyz tu spicku budem predelavat, tak rovnou i tak, aby se tam vlezl jeste i kotevni celen.
Aja
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Aja » pon kvě 04, 2015 11:23 am

Predelavat to ve svetle novych skutecnosti musime. Prekvapena z toho, ze by se to urvalo, moc nejsem.

Jedina fotka, co jsem nasla jak to vypadalo na vode, je tahle

Obrázek

to je vyrez, plna velikost je TADY
david
moderátor

Příspěvekod david » pon kvě 04, 2015 12:15 pm

pokud tu špičku shora otevřete - výměna plechu paluby, tak to vytáhnout od klounovce. shora by na něj mělo jít něco přivařit.
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » pon kvě 04, 2015 2:55 pm

Ta dira je jasna.
A nestacil by vam celen ze zabradli? A stehy uchytit na T pres palubu, jak je tusim i v projektu? Tohle totiz vypada, ze si vyrobce projekt mirne upravil.
Rolnu stejne asi polozite vedle.

Ja mam mensi lod, ale uchyceni na T s dirkami pro steh a je to OK. VdS Caribbean 40, coz je 40ft lod, to ma zrovna tak. Zadne paky. Vse primo z paluby nebo privarene na palube (ta rolna).
ficzech
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Re:

Příspěvekod ficzech » pon kvě 04, 2015 3:55 pm

Err_:

Neumim si to podle toho popisu ted predstavit. Nemas nejakou fotku? Originalni planby mam doma, tak se na to podivam poradne.
Jak by bylo to T pridelane? Kazdopadne ted uz budu muset odriznou ten predni trojuhelnik paluby a navarit ho tam znova, protoze nevim,kolik toho sezrala rez.

Ony tyhle konzole tam taky byly navarene,ale asi na ne byl vepredu velky tah zeshora.

A jak si myslel to s tim celenem a zabradlim?
Kotevni rolnu taky budu davat dopredu na tu spicku, kdyz uz to budu predelavat. Originalni jsou ovsem udelane tak, ze se sroubuji skrz palubu. Mozna bych se taky zamyslel,jak to vyresit jinak, abych do te rozvrtane spicky nemusel delat dalsi ctyri diry.
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » pon kvě 04, 2015 5:16 pm

Fotky uchyceni predniho stehu mam mizerne. V zasade jde o pasovinu s dirami navarenou kolmo na palubu po svoji cele delce. Uplne jednoduche.
Pokud to hodne priblizis, mozna z toho neco malo vyctes, ale tohle jsem si jeste nejak nefotil :-) Stejnym zpusobem mam uchycene vanty.
V planech na VdS Caribbean 40 je to stejne tak.

Rolnu, jednu nebo dve kazdy poklada a sroubuje ze tohoto uchytu primo na palubu. U malych lodi jsem videl i rolnu na prednim kosi, coz by zde nebylo dobre a u vetsich lodi, ktere maji celen primo v ramci konstrukce a tvori jej silne trubky nebo dokonce kulatina, jsem asi 2x videl i rolnu na kotvu zapracovanou do celenu.

Davat ale rolnu na celen z 22 nebo 25 trubek, navic, ktery je jen soucasti predniho kose a jen dole chyceny, neni dle meho usudku dobre. Dle tve fotky, mi spis prijde, ze celen je spise predni lavkou a slouzi tedy k temto ucelum za takoveho zatizeni.

Jinak dle planu to neni urcite, zadny model od VdS nema celen.

Zde taky uchyceni rolny na kotvu:
http://www.stadtdesign.com/designs/stoc ... ribbean_40

Nutno upozornit, ze o tom nic moc nevim. Jen to s rovnavam s tim, co jsem dosud videl a nebylo toho zas tak moc. Takze to ber s rezervou, ale ja osobne bych do toho sel takhle.
ficzech
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Re

Příspěvekod ficzech » pon kvě 04, 2015 5:57 pm

No ja sem se mozna spatne vyjadril. To je prave, ze takhle v textu se to blbe vysvetluje :)

Ten celen (nerez+drevo), co tam je, pujde pryc.

Az predelam tu spicku, tak tam vrazim kotevni rolnu - to sem myslel tim kotevnim celenem
(neco na zpusob: http://shop.jachting.info/index.php?mai ... cts_id=844)
Asi teda prisroubuju.

Ale to budu muset zrusit ty konzole na stehy, co tam jsou ted. vyriznout kus paluby a nejak tu spicku vyresit celou jinak.

porad si ale neumim predstavit,kam ty bys varil tu pasovinu ? Pises, ze to mas navarene kolmo na palubu. Ale to mi prijde, ze co se tyka pevnosti, tak je v podstate to same, co tam ted mam ja a co se mi utrhlo. Nebo si jak si to myslel?

BTW kdyz budu delat nove diry na tu rolnu (pripadne i na vratek), tak jak zajistit,aby to pri prisroubovani k palube 100% tesnilo? Staci mit vevnitr nejaky protikus a diry a srouby pred sroubovanim maznout silikonem?
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » pon kvě 04, 2015 6:32 pm

Ja tam mam pasovinu. I na vanty a je to OK. Je to podstatne silnejsi, nez ta tva konzole a je to ze vsech stran privareny. Tady je ta fotka, ale je to videt hodne mizerne, protoze jsem nemel duvod to nikdy fotit.

Obrázek

Pokud mas plany, tak se podivej do planu. Tam to bude urcite OK, protoze se na to provadeji staticky vypocty. Dalsim duvodem, proc to prasklo muze byt pouziti jine tridy oceli. Jsou oceli lepe a hure svaritelne a cim je ocel uslechtilejsi, tim jsou podminky pro svarovani horsi. Drive se do tabulek uvadelo - za normalnich okolnosti nesvaritela :-)

A nic, co ma drzet bych moc nesrouboval. Na tve lodi se mi nelibi ani ty sroubovane vazaky.

Znovu opakuju, udelej si vlastni usudek, ale plany jsou plany a z tech bych cerpal maximum.
ficzech
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Re:

Příspěvekod ficzech » pon kvě 04, 2015 6:41 pm

No moc to videt neni, ale mrknu jeste do tech planu. Mam pocit, ze tam to je ale uplne jinak a to uz se mi tady takhle nepovede udelat.

btw - kdyz o tom svareni tak vis - Nejsi nahodou od fochu? Shanim nekoho, kdo by mi tu spicku udelal.
SEAL
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod SEAL » pon kvě 04, 2015 6:45 pm

Zdarec, kování předního stěhu by určitě nemělo být přivařeno jenom k palubě. Měl by to být plát z jednoho kusu , který palubou prochází a je přivařen k přednímu vazu. Přibližně tak ,jak je to na těchto plánech.
http://rudaseal.rajce.idnes.cz/nastenka/
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » pon kvě 04, 2015 6:59 pm

Je pravdepodobny, ze to tak mam. Protoze zpodpalubi mi pasovina do spice taky vede. Stredem spice a je provadena dalsi pasovinou.
Myslel jsem, ze je to jen vyztuz, ale k tem planum by to sedelo.

Ne ne, svarovat umim, ale nezivim se tim. Tohle by chtelo svarece, co ti neprovari plechy a ma slusnejsi svarecku nez trafo.

Zpět na