Francouzská riviéra

V předmětu vždy uveďte jméno ostrova jehož oblast popisujete.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

Standa83
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 5

Francouzská riviéra

Příspěvekod Standa83 » čtv črc 19, 2012 4:16 pm

Poměrně mě překvapuje, že na tomto foru o této destinaci není prakticky žádná zmínka. Když už Francie, tak spíše Korzika nebo kanály. Říkám si proč? To tam nikdo nejezdí? Je to pro její cenu? Nebo málo pěkných zátok?

Zvažujeme tuto destinaci, není o moc dále než HR nebo Elba a k vidění tam asi také něco málo bude. Můžete se podělit o své zkušenosti?

Rádi by jsme pluli z Antibes.

Standa83 :)
Oliver
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Oliver » pát črc 20, 2012 8:02 am

Ahoj

V této destinaci jsem byl před třemi roky.
Vyplovali jsme z Antibes .
Velká marína v charterovce ochotní,pohodový.
První plavba do Sain Tropez. Marina plná, tak na bojkách zadarmo dvě noci tři lodě.
Druhá zastávka Toulon, nic moc vojenský přístav marina celkem volná
Třetí Cavalaire pěkné rušnější místo
Nice marina plná východně za výběžkem krásné místo s marinou Villefranche. do centra Nice to není daleko.
Byla to spíše dovolenková plavba. Ceny jeko všude ve středomoří i v restauracích se to dalo.
Rád jsem to tam poznal,ale jednou to stačilo.
Můžu půjčit mapu.

Oliver
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 43

Příspěvekod pik » pát črc 20, 2012 12:22 pm

Ahoj,
já tam byl v r.2003, a jak píše Oliver, hezký ale jednou stačilo. Pluli sme z Mentonu po St. Tropez, pár dní sme strávili mimo jiné v Monacu. Bylo to v srpnu a všude bylo narváno, když sme se zeptali na místo v marině, tak na nás koukali jestli sme se bez rezervace nezbláznili. Dokonce zaparkovat někam auto byl problém. Je přece sezóna! Jinak ceny marin tenkrát směšný, pro naši 6m plachetnici 6 až 12 eur. Pokud pojedeš s přívěsem po silnici podél pobřeží, tak na různá vyhlídková odpočívadla se nedostaneš, protože tam byla na vjezdu v asi 2m výšce traverza, asi aby tam nekempovali obytňáky. Provance má určitě své kouzlo a pohoří esterel vypadá z vody taky hezky, ale kdybych tam někdy ještě jel, tak určitě mimo prázdniny
Standa83
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Standa83 » ned črc 22, 2012 5:49 pm

Oliver píše:Rád jsem to tam poznal,ale jednou to stačilo.

pik píše:ale kdybych tam někdy ještě jel, tak určitě mimo prázdniny

Děkuji :)

Chápu to tak, že se tam tolik nejezdí, protože ta destinace není tak skvělá především kvůli davu lidí? .. No, nás to nejspíš bude čekat druhý týden v září, tak snad to bude lepší.

Krom marín (kterých tam je co jsem studoval dost), jak to tam je s kotvením na divoko a bojemi? Je dost možností? Samozřejmě že to nebude jako v HR, přece jen to tam je otevřenější..
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pik » ned črc 22, 2012 7:26 pm

Ano, otevřené to tam opravdu je. A poměrně hluboké, míli od pobřeží už bývá víc jak 100m. Přesto tam pár kotvišť je. Já vzhledem k velikosti své lodi potřeboval trávit noci v maríně, a ty byli v sezóně, přestože jich je tam hodně, opravdu plné. V září to snad bude lepší, nevím. A pochopil si to správně, vadilo mě, že jsem půl dne strávil sháněním parkovacího místa pro auto a přívěs od lodi, a vyplouval s obavou, kde skončím na noc. Jinak je tam hezky, ale já radši klidnější místa. Tož asi tak
Koukni tady http://guidespratiques.fr/ respektive tady http://fr.calameo.com/read/000010849d182b233337e
Standa83
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Standa83 » čtv srp 02, 2012 10:40 am

piku díky za odkaz, proženu to tiskárnou :good:

Mám zaplacenu Sun Odyssey 36i, termín 8.-15.9. Už se těším :mad: Pak sem hodím i své zkušenosti 8)

Co se týče rezervací, může se v nich kotvit zdarma, bez poplatku? Nevíte?

Jen mě docela překvapilo, že v rámci charteru je kotvení v domovské marině zdarma pouze první a poslední noc. Je pravda, že jsem zatím osobně vyplouval pouze ze třech různých marín. Až teď jsem se o této perličce dozvěděl, že prý to bývá běžná praxe ve Francii i Itálii? Měl jsem v plánu se v průběhu týdne do mariny alespoň jednou na noc vrátit, aby se ušetřilo jedno kotevné, takhle nebude motivace a nechám to tak jak nás vítr zavane..
Zbiry
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 11

Příspěvekod Zbiry » čtv srp 02, 2012 11:04 am

Za sebe musím říct, že bych tuto část Francie nejel kvůli místním !!! Na lodi jsem tam nikdy nebyl. Asi by to bylo lepší...přece jen je člověk nemusí potkat :-) , ale na souši utrpení. Jsou to fakt žabožrouti! :-)
Zbiry
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 11

Příspěvekod Zbiry » čtv srp 02, 2012 11:05 am

To je možná ten důvod, proč tam tolik lidí od nás nejezdí! :-)
tatinecek
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod tatinecek » čtv srp 02, 2012 1:06 pm

Projel jsem letos Rivieru od Marseille po Nice. Ve Francii je draho a v této oblasti obzvlášť. Ceny v maríně za 15 m loď v červenci od 65 - 120 EUR. Kotvení zadarmo jen na několika místech /Hyeres, před St.Tropéz a Antibes/. Nákupní možnosti všude ok. Příbřežní plavba v pohodě , ráno klid , pak bríza , většinou SE,S,SW až k 5Bf,večer klid. Problém jsou jedině frantíci, mluví jen jedním jazykem, zato ale plynně tj. francouzky, . :gun: Zavoláš na kanále 9 do maríny. Ozvou se, řekneš jim anglicky co chceš , ale oni pak mlčí. Jen v jedné maríně byla paní ochotná se domluvit, ale to byla Španělka .
Podle mne to není oblast,kam bych se vracel. Je však zajímavé ji poznat.
Danar
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 14

Příspěvekod Danar » čtv srp 02, 2012 1:19 pm

Někde jsem slyšel, že frantíci anglicky většinou umí, ale jsou alergičtí, když na ně spustíte rovnou anglicky. To se potom právě zaseknou a nekomunikují vůbec. Naopak pokud se pokusíte navázat kontakt francouzsky, ukážete snahu a přejdete na angličtinu, tak jsou mnohem vstřícnější. Třeba by stačilo umět něco ve stylu "dobrý den, omlouvám se, neumím dost dobře francouzsky, mohu na vás prosím mluvit /rozumíte/ anglicky?".
My také přeci nemáme rádi, když přijede pupkatej němec a vyžaduje, aby mu tu všichni rozumněli německy a neobtěžuje se česky ani pozdravit..
tatinecek
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod tatinecek » čtv srp 02, 2012 1:36 pm

Přepis, fonetický ,mé komunikace s marínou ..........jméno lodě a pak.... že ne parle par france,eskizemoá, že svý ček, parle inglís,
a pak na druhé straně ticho. Jo, když udělají problém, pak mluví anglicky a dobře. Taky policie a celníci, když Tě kontrolují. Ale pokud nemluvíš francouzky, tak možná 5 % se snaží komunikovat anglicky. No uvidíš. :hmm:
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Monty » čtv srp 02, 2012 1:43 pm

Kuwa.... :D Kolik moudra a nových věcí jsem se zase dozvěděl...A to jsem si myslel,že mne tady po 7 letech už nic nemůže překvapit... :lol:
Kluci jedni ušatí... :D

howk
Monty
Oja
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Oja » čtv srp 02, 2012 1:45 pm

Zbiry píše:Za sebe musím říct, že bych tuto část Francie nejel kvůli místním !!! Na lodi jsem tam nikdy nebyl. Asi by to bylo lepší...přece jen je člověk nemusí potkat :-) , ale na souši utrpení. Jsou to fakt žabožrouti! :-)

Nevím, byl jsem tam před lety, v Cannes a nebyl s nimi žádný problém. Stačilo trochu snahy o pár jejich slovíček a pár úsměvů a byli to přátelští a pohodoví lidé.
Končiny jsou to nádherné a kousek ve vnitrozemí je hodně pěkných míst.

Oja
hlawa
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod hlawa » čtv srp 02, 2012 2:41 pm

Jezdime s nasim katamaranem Valhallou do teto casti Francie kazdy rok na jare, ja osobne jsem tam ztravil uz neco pres pul roku a neni pravda, ze nejsou kotviste a ze francouzi jsou neochotni ...moje zkusenost. Vse je to jen o pristupu, staci se naucit par slovicek a jde to. Ja osobne neumim francouzsky, pouze anglicky a vzdy jsem se domluvil a nemam s francouzy zadny problem.
Vezmu to od Antibes na zapad.
Antibes...kotviste jizne od marinou pod hradbami, pisek do 10 m, dale je jeste jedna zatoka jiznim smerem, taky pisek

Ostrovy Lerins ...jizne od Cannes...doporucuji oba dva ostruvky stoji za navstevu. Kotvit se na na pisku mezi ostrovy, ale mimo plavebni drahu, ktera je oznacena bojemi. Clunem se da na mensim ostruvku pristat v malinkem pristavku. Cely ostrov patri mnichum, je tam klaster, obchod, ubytovani a restaurace. Mnisi pestuji vino, ktere je tam pak ke koupi a vyrabi med. Na jizni strane ostruvku je stara pevnost, ktera se da prolezt.
Oba ostruvky jsou protkane pesinama, krasna prochazka lesem s vyhledy na more nebo na druhou stranu na hornate pobrezi a Cannes.
U vetsiho ostruvku se da taky kotvit na jeho severozapadni strane. Je tam mensi hloubka, tak kolem 3 -4 metru, opet pisek. Ostruvek taky stoji za navstevu, ale pokud neni tolik casu, tak radeji ten mensi.

Cannes...ceny marin nevim, nejezdim do nich. Ta zapadnejsi ma cerpacku a daji i vodu...mluvi tam anglicky a jsou fajn. Kotvit se da primo pred marinou a clunem do mariny, nemel jsem zadny problem.

Theoule sur Mer...male prjemne mestecko na zapadni strane zalivu Cannes. Dobre kotviste mezi dvema marinami...clunem do ty zapadnejsi bez problemu. Je tam obchod, pekarna. Krasna prochazka podel plazi na skalnaty vybezek vychodne od pristavu. Kotvil jsem tam letos a poslal posadku vlakem do Cannes..foukal silnej zapadni vitr, tak pred Cannes neslo kotvit. Listek na vlak cca 8 euro zpatecni (myslim)

Miramar...marina necele 2 mile jizne od Theoule. Dobre, trochu tesne kotviste na pisku pred marinou. Pri mistralu jsem tam radeji nekotvil a prejel pred Theoule

Agay...zatoka pred Cap du Dramont....kotvil jsem pres den, pisek

Sainte Maxime ... marina primo proti Saint Tropez. Kotveni pred marinou na pisku, i pri silnem zapadu to tam drzelo

Port Grimaud...krasne mestecko na konci zalivu, zapadne od Saint Tropez. Mestecko je protkane kanaly, pred kazdym domem kotvi plachetnice nebo motorove jachty. Stal jsem tam jednou pred sezonou, cena kolem 70 euro za 12m dlouhej a 7 sirokej katamaran. Nikdy jsem pred marinou nekotvil, ale casto tam vidam kotvici lode. Mistral tady v zalivu byva dost silny.

Saint Tropez...kratkodobe se da kotvit primo pred vjezdem do mariny, je tam trochu hloubeji, tak 15 m, trava, me to tam moc nedrzi, takze radeji nechat nekoho na lodi. Pri zapadnim vetru tu uz byvaji slusny vlny. Bacha na boje, je jich tam kolem spousta. Gumakem do mariny bez problemu. Dubnova cena za katamaran byla pred rokem 125 euro. Casto kotvim v zatoce vychodne od mesta, kousek za hrbitovem. Na zapadni strane zatoky je molo, kde se da vystoupit z clunu. Kotveni tak na 6m pisek, trava. Pri zapadnim vetru lepsi nez pred marinou, ale taky nic moc. Kdyz fouka, tak radeji zustavam na lodi. Posadka to ma tak 1 kilak do mesta.

Cap Caillat... zatoka mezi Cap Camarat a Cap Caillat. Kotvi se na pisku severne od vybezku Cap Caillat, dobre pri mistralu, drzi to tam, pisek, do 10m, trochu poryvy, tak se nacpat az pod kopec. Dobre vylodeni na plazi a prochazka na vybezek. Taky dobre kotveni jizne od Cap Caillat, take pisek, ale pri mistralu sem fouka kolem Cap Lardier a jsou vlny. Kotvit pred plazi na pisku. Na trave nekotvit nikde, nici se tim!!!

Cavallier sur Mer... dobre kotveni pri mistralu je kousek vedle mariny za bojema, ale bacha,je to tam vymezene, kde nekotvit. Jsou zde vyvazovaci boje vedle mariny. Marina pro nas katamaran za 120 euro jarni cena. Pumpar nas nechal stat za uplatek 25 euro u pumpy pres noc, rano brzo odjet. Jeste se da dobre kotvit na vychodni strane zalivu, jsou tam takovy maly zatociny, kde se da vylodit s clunem.

Le Lavandou..nase domovska marina. Marina ma molo pro hosty, kde stojime, je hned u vjezdu, katamaran jarni cena 56,- a letni 86,-. Obsluha mluvi trochu anglicky, jsou v pohode. Pumpa, obchody, bankomaty, jachtarsky kram, kde maji ne vsechno, ale hodne, plyn. Kotvit se da jizne pred marinou pred mestskou plazi na pisku, drzi dobre.

Bormes...marina asi mily jizne od Lavandou..o neco drazsi, taky maji molo pro hosty, v lete plno

Cap Benat... zatoky od Bormes po Cap Benat jsou vsechny vhodne ke kotveni, ja rad kotvim u ty nejbliz Cap Benat, je tam malinka marina pro motoraky, mala plazicka, kde se da vylodit, snorchlovani kolem venkovniho ostruvku. Dobre kotveni pri mistralu.

Hyeres...velka marina, podzimni cena byla tusim neco kolem 80,- za katamaran. Mesto ma vse, spousty lodnich obchodu, kde se da utracet. Kotveni pred marinou na pisku, mimo plavebni drahu. Zatoky od Cap Benat smerem k Hyeres jsou vhodne ke kotveni spise pres den na koupani. Jizne od Hyeres se da taky kotvit jen trochu vetrno pri mistralu.

Illes dHyeres...tri hlavni ostrovy jizne od Lavandou a Hyeres. Levant, Port Cros a Porquerolles. Viz. nize

Ile du Levant...cely je jako vojenska zakladna, krome zapadni casti. Kotveni spatne, da se tam dostat malym trajektem z Lavandou a Hyeres. Oblibenne misto nudisty
Ile de Port Cros...cely ostrov a vody kolem jsou prirodni rezervace. Bacha, nektera mista se nesmi ani proplovat, jsou oznacena bojemi. Kotvit se da v zatoce na severovychode ostrova, myslim, ze se to jmenuje Port Man, je tam dost hluboko, kotvim tak na 15 metrech. Da se vylodit clunem na brech, jen se musi plout vymezenou drahou.
Na zapade ostrova je malinka vesnicka s 2 moly. Da se tam vyvazat na mooringy, stoji to tak kolem 70 euro jarni cena. Cela zatoke pred vesnici je plna vyvazovacich boji, jsou ale dost drahe. Ja kotvim zapadne od boji, hned za zakazem kotveni, mimo vyvazovaci boje. je tam tak 10 m. Na brech clunem k molu. Vesnicka nema asfalt, jen udusanou hlinu a pisek, je tam par plazovych baru a nekolik drazsich restauraci. Da se vyslapnout na pevnost na kopci, jsou tam dve, spodni je soukroma, ta horni je otevrena za par euro. Krasny vyhledy, lesnima pesinama protkany ostrov. Doporucuji!!!
Ile de Porquerolles...posledni ze tri ostrovu je nejvice navstevovany. Je tu marina, pumpa, lodni kramy, mala samoobsluha, pekarna, restaurace,pradelna. Trochu drazsi, to se da ale cekat. Marina bez vody a elektriny je na jare za 70 euro, s vodou a el. nevim, nepamatuju, moc do mariny nejezdim. Uvnitr mariny jsou i vyvazovaci boje, cena kolem 50. Mestecko ma rozlehly namesti s kostelikem, nad mestem opet pevnost (soukroma) a trochu dale vetrny mlyn, odkud je paradni rozhled. Da se prejit po ceste na jizni stranu ostrova, kde je majak. Popularni je zde jizda na horskem kole, je tu nekolik pujcoven. Cena asi 15 euro na den. Jezdim sem dotankovat vodu, tu davaji zadarmo. Kotveni hned vedle mariny vychodne je zatoka s plazemi, ja se cpu hned na zacatek vlnolamu, je tam maly bar a mala plaz. Trosku hur to tady drzi, ale da se. Dalsi kotveni je v nadherne zatoce asi 1,5 mile vychodne od mariny. Plaz se jmenuje Notre Dame. Kotveni na pisku, pruzracna voda, krasne ke koupani. Taky se da kotvit ve dvou zatocinach hned pod pevnosti mezi marinou a Notre Dame, jen je to trochu tesne. Dalsi kotveni v zatokach na zapad od mariny, vsude pisek, drzi dobre. Ja rad jezdim do nejzapadnejsi zatoky, jsou tam 2 pevnosti, jen pri mistralu to neni uplne nejvhodnejsi, vlni to tu a neni to moc kryte. Cely ostrov doporucuji.

Muzu pokracovat dal az po Marseille, nemam to tak tak projete, ale par informaci mit muzu a pobrezi je nadherne, specielne od Cassis po Marseille je to super.

Stastnou plavbu.

[align=justify]
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Monty » čtv srp 02, 2012 8:37 pm

Hlawa to popsal hezky...ale jenom každé páté kotviště...Ono,je tady ke kotvení toho habaděj a i k vyvázání na den dva a zadara.Některé zátoky sice jsou malinké a s vetší lodí je lepší jít lanem na břeh,dobré stání je v ústí řek,ale už jsem jednou tady pravil...ve Francii jsem nikdy neplatil a platit nebudu,páč k tomu není důvod.Ono i u toho jižního pobřeží se to trochu láme u Marseille.Je docela rozdíl s lodí napravo od Marseille a nebo nalevo.Nalevo je větší klid.Ale do Francie bych v sezoně na loď nejel...Je to trochu nesmysl,bo je to přecpáno...V zátokách ne,kotva v pohodě,ale mariny,mola to už je jiná.Ale ono o prázdninách je tak trochu nalevačku jezdit na loď kdekoliv.Září,to je tady už jiná (od Marseille nalevo).Stabilní,ne moc silné NW(tramontány),kolem 20kn,fouká od břehu,vlnky žádné.Zima je tady někdy krutá a často tady fouká tramontána 2-4 dni v kuse bez přestávky v nárazech i kolem 55-60 kn.A je tady levněji než u nás...A to docela podstatně,jenom si to člověk musí trochu očíhnout.Infrastruktura dobrá a stání na suchu nejlevnější v Evropě...Já bych řekl,že i u mol to je na Evropské poměry docela levné.Stojím sice teď za peníze,dá li se to tak říct,v marině,bo pracuju a stání mám za 150,-€ měsíčně,se 16 metrovou lodí,včetně vody,elektriky,sprch a všeho...Já i dost navyše od standardu..To samozřejmě tady není taky normální,to bych zaváděl,ale když se tady trochu člověk zorientuje,jde tady strávit suprově a levně každá roční doba.Co se týče Francouzů,nemám nejmenší problém,že by se se mnou někdo anglicky nebavil.Pokud teda umí a to zase tak moc není.Je to jenom o přístupu.Frantíci jsou divná mentalita,ale dá se říct,že z jižanských národů asi nejvíce kultivovaná.Standa tady psal,že za 15 metrů platil v marinách 60-120 juro...Já teda nevím,ale na Evropské poměry to zase tak moc není...Třeba v Porto di Roma jsem kešoval za 10 metrů 55,-€ noc.No ale taky tady stál za 35 euro na noc...ale od Marseille nalevo.Že si tady Zbiry ulevuje a nadává na Frantíky,no co s nim...Nevím,kolik toho ve Francii strávil,ale je možné,že já jsu asi v jiné Francii.Co se týče historie,je tady toho taky hodně k vidění a i pro koupače se tady najde radovánek,že se jim s toho bude točit hlava.Nejhorší období je tady jaro...No ale to všude na moři...studeno,větrno,někdy až dosti nepříjemně...Na druhou stranu,povede li se rok,už v půlce března lidi ležej na plážích.Jesti nutno si uvědomit,že tohle je nejstudenější část Středomoří.Proplul jsem středozemí celé...teda severní...Od Turecka až po Gib,ale tady se mně líbí nejvíc,bo je tady tak nějak vše na pohodu.Nejlepší vína na světě(i krabicové jsou o tři třídy lepší než ty naše),sýry,o kuchyni se už ani nebavím,moře relativně bohaté na život a hlavně docela liberalizmus...I když ten se už i na moři začíná vytrácet a co bylo kdysi zadara už není,co bylo kdysi povoleno,teda lépe řečeno nebylo zakázáno,už je a podobně...Ne druhou stranu,málokdy se stane,že by tady i za to zakázané někdo, někdy prudil...Spíše se na to prdí.Turizmus je sviňa a dělá hodně zle.Jak jsou cejtit chechtáky,tak....no každej ví.Na druhou stranu to ve Francii jde asi nejpomalejším tempem,co znám...Ale předse jde :cry: .Osobně,měl li bych někam jít na loď v Středomoří na tejden dva,tak s mýma znalostma a zkušenostma je Francie asi docela rychlá volba...Ale je to i o tom,kdo co od týdnu na lodi čeká,že ano...Tak si zatím hovte v klidu,já jdu se žabožroutma na pivo a lekci angličtiny... :D

howk
Monty
hlawa
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod hlawa » pát srp 03, 2012 12:39 am

jojo Monty, pravdu mas s tema frantikama, nemam problema.
popsal jsem kazdou 5tou zatoku protoze neni cas tu datlovat pruvodce po francii :D a taky to ani vsechno neznam. Jen moje tipy :) a od Marseille vlevo uz to neznam vubec :)
pozdravuj zabozrouty
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pik » pát srp 03, 2012 8:33 am

Kdybych nebyl línej psát, taky bych to popsal tak detailně jako Monty ;) Já je mám vlastně taky rád, a taky sem s nima neměl nikdy problém. V souvislosti s loděma ani jinak. Teda korsičany mám trochu víc v oblibě, ale to francouzům neříkejte :)
No ale když je ta sezóna, tož vás zdravím z Klintholmu. Je tady kosa ale klííííídek :good:
toms
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 10
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod toms » pát srp 03, 2012 11:23 am

Přidám nějaké letošních námořních zkušenosti na téma Francouz a angličtina. Nebudu to příliš rozpitvávat myslím, že stačí pár příkladů vztahujících se k návštěvě přístavu Toulon.

1. Připlutí
Do přístavu přimlouváme za nádherného leč větrného dne. Na vnější rejdě vítr vlivem okolního terénu zesiluje v poryvech až na 50 kt přímo proti. V oblasti maríny je ji „přijatelných“ 20 kt. Každopádně to nejsou nejlepší podmínky na to si proplouvat marínou sem a tam a hledat kam se vejít. V podstatě máme jen jeden pokus, o druhém jsem již přesvědčen, že nedopaden dobře. Po zavolání radiem se dočkáváme vcelku rychle odpovědi, nicméně po pár dotazech nám již neodpovídá nikdo. No nějaké místo jsme se nakonec našly, dokonce pěkně po větru. Když jdu do kanceláře se přihlásit a řeknu jméno lodi tak se hned vědí že jsem ten kdo s mimy mluvil radiem a překvapeně koukají kde že jsem se tu vzal. A kam, že jsem tu svoji 30 ft loď nacpal. Postupně my dochází, že zde slovo thirteen nerozlišují od thirty. Naštěstí mám v papírech napsáno 13 a ne 30 a tak platím jen za 13 ft. No moje chyba mohl jsem použít „one three“ možná by to pochopily. Na druhou stranu nás viděly z okna a mohly ještě něco říct do radia a jen přejít do pozice mrtvého brouka..

2. Odplutí.
Další den se vítr uklidnil a osazenstvu maríny se svojí francouzštinou nás povedlo přesvědčit, že máme odplout, že připluje majitel stání kde jsme.
Po vyplutí to bereme vnější stranou ostrovů Îles d'Hyères kde čekáme lepší vítr. Po nějaké době se k nám žene gumový člun s dvěma na první pohled plážovými frajírky. Nicméně modrý maják nás upozorňuje, že nesmím dát na první pohled. Dva vojáčci navazují přátelsky rozhovor francouzsky. Nicméně po našem počátečním francouzském pozdravu a přechodu na angličtinu jsou v rozpacích. Jeden zkouší nám něco sáhodlouze francouzsky sdělit, ale to nemá odezvu na naší straně. Tak na sebe hovoříme francouzsky a anglicky s úsměvem, ale výsledek nula. Načež druhého francouze napadne mezinárodní slovo Exocet, to už chápeme. Přece jenom díru v plachtě od řízené střely bych majiteli lodě špatně vysvětloval. Bohužel vojáčci když pochopily, že my chápeme začnou nadšeně mávat rukama, a je to zase v pr… Teď už není jasné kdy ruka ukazuje směr odkud raketa poletí, kdy směr kam máme jet a kdy se jedená o rozhození rukou při snaze nespadnou do moře na vlně. Na gumáku následuje krátká diskuse ve stylu:
„Hele od toho nejsme placený. Vždyť máme nadřízený s větším žoldem“
„Jasně ať jim zavolají rádiem a ty nahoře za ty prachy taky něco dělaj.“
Tak dostáváme kanál na který máme zavolat. Vojáci si odechnou, že mají klid a spokojeně se loučíme. Nicméně to kolo zdaleka nekončí. Na udaném kanálu děsíme angličtinou operátora, jehož odpověď bych si asi přeložil takto: „Proboha anglicky mluví na kanále xx ne na tomto“ A máme další kanál na kterém se už velmi dobrou angličtinou dovídám, že máme pokračovat kurzem 060° 8 Nm a pak může přímo na Korsiku.
Nicméně toto není konec. Dějství druhé. Po obeplutí ostrovů z vnitřní strany už na volném moři připlouvá již vetší hlídková loď i krytým můstkem. Zařadí se vedle nás, a je to tu znovu. Volím už raděj jednoduché oslovení „Bonne journée, English??“ Asi to byla chyba. Námořník na palubě se hrozně vyděsí a mám docela strach, aby hrůzou neskočil do moře. Jeho tvář zračí hluboké zděšení a beznaděj a není chopen vydat slova. Po vteřinách vítězí pud sebezáchovy a námořník se nevrhá přes palubu, ale bleskurychle se otáčí a vrhá se do otevřených dveří můstku. Má, ale tu smůlu že kolega na můstku reaguje na vzniklou situaci rychleji a stejně rychle ho jak dovnitř vběhl vykopne s přátelským povzbuzením asi tak: „Nás do toho netahej, my máme službu na můstku hlídku na palubě máš ty. Tak vypadni a vyřiď si to sám.“ Nevím kdy jsem naposled viděl někoho tak rychle vletět do dveří a zase vyletět ven. Námořník začíná s nebohým výrazem na tváři ukazovat rukou kurzem 060° a zdůrazňovat slovo sex. No je jasné, že o erotiku nepůjde a tak ukazuji na prstech šest a ukazuji naším kurzem. Námořník se rozzáří a nadšeně opakuje „Sex, sex.“ Myslím že po našem odplutí v očích posádky značně stoupl v jako ten kdo si poradí i s takou zákeřností jako je komunikace s tupým anglicky mluvicím cizincem.
A už zbývá jen dějství třetí. V soumraku po západu slunce najednou ze tmy přilétá dvoumotorový námořní letoun tak ve 20 metrech. Napřed okolo nás dvakrát proletí a pak krouží. Bohužel na anglicky mluvícím kanále „French Navy“ se vyměnila služba a nebo už možná neslyšíme pevninu, ale jen to letadlo. Každopádně na někoho volají „Motor yacht with patrol airplane“. No to asi nebudeme my, že. Vždyť každý podle našich plachet musí poznat, že nejsme Motor yacht, ale Sail yacht, no tedy každý kdo ví co to anglicky znamená. No každopádně nám po rádiu nikdo neodpovídá a letadlo mizí ve tmě.

Koukám že jsem to nechtěl rozpitvávat, ale nějak jsem se rozepsal. No je to nejenom o francouzech a angličtině, ale i o plavbě v jižní francii tak to sem i patří. Jo, jinak raketu jsme neviděly, ale z lodě na obzoru se ozývaly dělové salvy a docela by mě zajímalo na kolik jsme přišly francouzské daňové poplatníky.

Tomáš
Standa83
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Standa83 » pon srp 06, 2012 3:36 pm

Moc díky všem za obsáhlé přízpěvky. Dost to pomůže v plánování :)

Dost mě pobavil hlavně toms :D
Je dobré vědět, že byť se jedná o echt Evropu, která je čím dál tím více svázaná kdejakýma vyhláškama, ... , tak je dobrý se připravit i na nečekané.. Dokážu si představit, jak ste koukali, když vás tam pořád naháněli.. Samo o sobě zážitek na rok dopředu :lol:
Oja
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Oja » pon srp 06, 2012 4:01 pm

pro toms:

to že někdo neumí cizí jazyk je smutné, ale že někdo mučí a znásilňuje svůj mateřský .....

Oja
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pon srp 06, 2012 4:23 pm

Ale to byla nehezká podpásovka Ojo.
Pokud nám někdo na úkor svého volného času něco sděluje, jsme mu vděční a nehrabeme se v jeho projevu. I když to někdy zabolí, nejsme zde gramatický kroužek. Tolik názor admina.
Nehledě na to, že v Tomsovu posledním příspěvku, neshledávám chyb. :shock:
Oja
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Oja » pon srp 06, 2012 4:31 pm

Baharis píše:Ale to byla nehezká podpásovka Ojo.
Pokud nám někdo na úkor svého volného času něco sděluje, jsme mu vděční a nehrabeme se v jeho projevu. I když to někdy zabolí, nejsme zde gramatický kroužek. Tolik názor admina.
Nehledě na to, že v Tomsovu posledním příspěvku, neshledávám chyb. :shock:

Ale: No nějaké místo jsme se nakonec našly .... shoda podmětu s přísudkem. Předpokládám podle vyznění celého textu, že TOMS je muž.
Ignoruji to ve spoustě příspěvků, ale když už někdo píše o tom jak je někdo druhý jazykově neschopný, tak mi to nedalo :(

Ale klidně můj příspěvek smaž.
Standa83
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Standa83 » pon srp 06, 2012 4:42 pm

Baharis píše:nejsme zde gramatický kroužek. Tolik názor admina.
:thmbup:

Důležité je, co tím chtěl básník říci. toms se moc pěkně rozepsal, je mi jedno, kolik chyb tam bylo :good:

Klidně víc takových co občas napíšou nějakou chybku, jen když se něco dovíme :good:

Baharisi, nemáš náhodou taky nějaké zajímavé zkušenosti s Francií? :)
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pon srp 06, 2012 4:52 pm

Nemusím to mazat, napsal jsi svůj názor, já napsal svůj. Mohu ti říci, že někdy skřípu zuby hodně, ale držím se, protože nejsou všichni dobře vybaveni a hodnota sdělení převyšuje. proč by měli být peskováni?
Můžeme to ukončit. ;)

Jen prosím, není v zájmu tohoto vlákna, aby se zaneřádilo desítkami, na jiném místě jistě podmětných příspěvků o pravopisu.

EDIT: to Standa83. V podstatě nemám. Do Francie jezdím každý rok lyžovat, prožil jsem týden na pasblind v Paříži a týden na masňácké dovolené v Cannes, nějaké to Monaco. proto jsem zde ani nereagoval, i když jsem měl na rtu příspěvek, že jsem se v podstatě ve vnitrozemí nesetkal s problémem řeči. Jak bylo mnohokrát popsáno. Pár francouzských slovíček a plynulý přechod na něco angličtiny a ruky/nohy.
Mě to jejich pobřeží nějak nesedí. Celé otevřené na jednu stranu, bezpečí vidím jen v marínách a tam nepluji. Jiné to má Monty, který tam roky žije a zná to jako své boty. Jestli se dá říci Korsice území Francie (dá, ale zdvořilostní vlajka na lodi byla Korsická), tak jeden týden na západním břehu Korsiky. A tam problémy těžké. Naprostá nekomunikovatelnost ze strany marín a portů. Po telefonu ani po vysílačce jsme se nedomluvili nikdy.
Já mám Francii a frantíky rád, jsou mě sympatičtí (skoro jako chorvati ;) ) ale kolem francouzského pobřeží nemusím.
Standa83
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Standa83 » stř srp 08, 2012 12:14 pm

A v jakým stavu tam mají lodě? Předpokládám (spíš doufám), že by měly být ve výborném.. Ale co třeba i mapy, a pod.?

Zpět na