FRANCIE KANALY

V předmětu vždy uveďte jméno ostrova jehož oblast popisujete.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

mkovi
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 4

Re: FRANCIE KANALY

Příspěvekod mkovi » sob bře 26, 2016 1:45 pm

Ahoj, psal jsem do tohoto vlákna již loni, ale nakonec jsme jeli do Holandska. Letos už je v plánu určitě Francie a to okruh Strasbourg - Paříž -(Dijon) - Strasbourg. Ve Strasbourgu máme kamaráda co nám našel sjezd a auto s vlekem můžeme nechat u něj.

1) Část cesty je po řekách Marne, Seine, Yonne, Saone a nevím jaký je tam proud. Nevím jakým směrem je okruh lepší plout?

2) Dále nevíme jestli mezi (Dijonem) a Paříží plout kanál de Bourgogne, nebo Briare + Loire + Center. Přikláníme se k Bourgogne. Máme problém s výškou. Potřebujeme 2,8m a tu snad Bourgogne má, i když údaje se rozchází. Nevím ani který je lepší (hezčí).

3) Hloubka u Bourgogne je psaná 1,3m, máte někdo představu jaká je tam rezerva? Kormidlo máme 1,35, kdyžtak bych raději udělal kratší. Se sklopeným se pluje špatně. Jinde by mělo být 1,8m.

4) Mezi Dijonem a Strasbourgem pak pravděpodobně Vosges + Marne au Rhin. Možnost by byla i Rhone au Rhin + Rhin. Doporučení?

5) Jaký je proud ve Strasbourgu na Rýnu? Budeme tam muset nakonec kousek proti proudu, tak jestli je to možné.

6)Jaký čas mám počítat na proplutí plavební komory. Nevím jak to ve Francii chodí a vzhledem k počtu komor je to rozhodující pro plánování doby. VNF udává 20-30 minut. Rád bych okruh stihnul do 2 měsíců + max 2 týdny rezerva. Pak musí dítě do školy a do 1. třídy by asi měl nastoupit 1. září :(

7) Nějaký tip na nákup mapy? Zatím plánujeme koupit jen mini atlas celé francie. Bohužel ho nikde za nepřemrštěnou cenu nemůžu najít. Tak možná až na místě. Raději bych, ale měl něco předem. Vinětu už jsem raději koupil přes net ať to nemusíme řešit o víkendu tam. Roční pro naší loď stála 126 euro.
Soupis komor, otevírací doby a jejich kilometráž mám vytištěné z VNF.

Předem děkuji za rady a postřehy...
ixxo
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 32

Příspěvekod ixxo » sob bře 26, 2016 10:23 pm

Ahoj, momentálne mám loď v Saint Jean de Losne, minilý rok som sa plavil z Toul do Castelnaudary na Canal du Midi a na zimu som zostal v Saint Jean, je to cca 40 km od Dijonu.
1) Marna, Seina, Saona závisí v akom období sa plavíš, na jar býva silný prúd, Ak chceš vyraziť zo Strassbourgu tak kanál Marna Rhin, žiadny prúd ale komôr pomerne dosť, po ceste máš krásne mestá ako Nancy, Toul, Vitry le Francois až do Paríža sa plavíš po kanále, mažností vyviazania sa v Paríži je niekoľko ale sú vystavené vlnám z výletných lodí, ja som zostal v marine Arsenal, drahá ale v blízo centra, metro a obchody blízko.
2) Z Paríža hore Seinou odbočiť na Canal du Loing žiadny prúd, nadväzuje na Canal de Briare, v Braire je najdlhší kanálový most v Eur´ope 670 m ponad Loire, odporúčam zastávku v Sancerre, vinárska oblasť, potom v Nevers, poznám to len po Decize. Výšky nad hladinou všade 3,5 m, to je prakticky všade vo Francúzsku, okrem niektorých kanálov ako je napr. Canal du Nivernais, tam je myslím 2,5 m.
3) Hĺbky na trasách ktoré popisujem sú 1,8 m
4) Vogézsky kanál som išiel, ideš hooodne do kopca a potom z kopca, je tam 93 komôr. Ale ideš väčšinou v prírode.
5) S Rýnom skúsenosť nemám, až v druhej polovici mája sa poplavím do Strassbourgu, vraj ten prúd je dosť silný.
6) Čas na preplavbu komory závisí od toho ako je nastavená, ak sa niekto plaví proti Tebe tak si počkáš. Denný rekord mám 32 komôr ale s maximálnym využitím času prevádzky komôr.
7) S kúpou lode son získal aj väčšinu plavebných príručiek. Niektoré som dokúpil. Odporúčam ich zakúpiť, všetky informácie včítane obchodov, marín a pod. sú k dispozícii. Mapa je nevyhnutná, aspoň fluviacarte celého Francúzska, sú tam hĺbky, výšky nad hladinou, komory.

Na plánovanie odporúčam využiť kalkulátor trasy na VNF http://www.vnf.fr/calculitinerairefluvial/app/Main.html dáva pomerne presné výsledky ale na časy preplavieb si musíš nájsť svoj model.
Možno sa niekde po trase stretneme, daj vedieť odchody, ja sa budem plaviť od 8.5. zo Saint Jean do Strassbourgu kanálom du Rhône a Rhin.
Francúzsko je fajn, už tu mám loď štvrtý rok a stále je čo objavovať.
orion
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod orion » pon bře 28, 2016 9:51 pm

Prosím o informaci,jak to je s poplatky/pokud jsou/ za plavbu po fr.kanálech
ixxo
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod ixxo » pon bře 28, 2016 9:59 pm

Pozri si stránku VNF, platí sa podľa veľkosti lode a času, ktorý stráviš na kanáloch,
http://www.vnf.fr/vnf/content.vnf?actio ... c_id=35539
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » pon bře 28, 2016 10:10 pm

Jen co je třeba 8 ml? Mililitry to asi nebudou. :o

Sorry, nechci nikoho nas... štvat. Výraz „jour“ jsem pochopil, ale dál... :o
Jura
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 20

Příspěvekod Jura » pon bře 28, 2016 10:20 pm

Co treba "meter lenght" :)
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » pon bře 28, 2016 10:53 pm

lynx píše:Jen co je třeba 8 ml? Mililitry to asi nebudou. :o

Sorry, nechci nikoho nas... štvat. Výraz „jour“ jsem pochopil, ale dál... :o

co si to otevřít v anglině nebo němčině? :lol:

ml je délka podle techničáku
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » pon bře 28, 2016 11:13 pm

Davide, máš pravdu - v angličtině je to „but under 8 ML“. To všechno vysvětluje. :lol:

Juro, dík.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

FRANCIE KANALY - Canal du Midi

Příspěvekod Jarda885 » čtv črc 28, 2016 7:03 pm

Nechci otevírat zbytečně nové téma, takže oživím toto.

ixxo píše:
Jarda885 píše:.........

Letos máme francouzské kanály. Poprvé po 15 letech sám s ženou na lodi. Věřím, že to dáme.
Ze Sázavy (skoro) neutekla, tak snad neuteče ani z francouzských kanálů.

Zatím vždy byla na lodi ve skupině lidí a užívala si pozice "paní kapitánová".

Kam sa chystáš konkrétne? Mám tam niečo naplávané, možno poradím.

Ixxo díky za nabídku.

Vybral jsem Canal du Midi. Loď Nicols 800 bereme ze Le Somail.
Chtěli bychom navštívit hrad Carcasone. Náš syn je velký fanda a popularizátor deskové hry se stejným názvem. Pak už je nám to jedno. Žádný spěch. Chci umožnit ženě procházky po francouzských vesnicích, městečkách. Po minulé cestě lodí po Francii si stěžovala, že největší obchod co viděla byl shop na Shell benzínce. Týden budeme na lodi, pak se budeme toulat pár dnů s karavanem.

Jestli máš nějaké náměty k vidění, prosím, sem s nimi. Eventuálně, pokud v té oblasti někdo budete od 6. do 13.8.2016 dejte tip na setkání. Budu mít na lodi (i v karavanu) pár lahví francouzského vína.
FraZi
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod FraZi » čtv črc 28, 2016 7:49 pm

Jeli jsme to na konci června, docela v pohodě, jen se bojím, že tam bude hodně čekat u zdymadel.
Trošku jsne byli smutní, že na zdymadlech neprodavaji víno.
Pár poznámek o cestě formou deníku máme na webu. Bohužel je to hodně zaměřené na psa, tak s tím moc nechci prudit. Kdyžtak napiš AZ, pošlu ti Link.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Jarda885 » pon srp 01, 2016 4:39 am

Díky.

Poslal jsem Ti SZ.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Jarda885 » pon srp 01, 2016 10:42 am

Díky za link.
Máš tam užitečné informace.
mkovi
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mkovi » stř srp 03, 2016 8:07 pm

Kdyby někdo potřeboval s něčím poradit, vrátili jsme se o víkendu z Francie. Plán byl Kehl, Strasbourg, Nancy, Dijon, Paříž, Nancy, Strasbourg, Kehl. Celkem cca 1400 km, 600 plavebních komor jsme upluli za 311 motohodin respektivě za 42 dnů. Chtěli jsme vyrazit z Kehlu (veřejný sjezd jižně od města, kde máme známého a mohli jsme tam nechat auto). Bohužel byla zastavena plavba po Rýnu vzhledem k velké vodě. Odvezli jsme tedy lod na 2 komoru na kanál do Francie, kde je také veřejný sjezd. A auto odvezli do německa. Okruh jsme zvolili tímto směrem, vzhledem k tomu jak postupně po povodních otevírali komory na řekách. I tak jsme někdy museli plout pomaleji a čekat než zprovozní nějakou komoru. Aktuální informace jsou na stránkách vnf.fr. vždy v pátek odpoledne. Směr byl výhodný i vzhledem ke směru proudu na řekách. Saonu, Yonu a Senu jsme pluli po proudu a proti jen řeku Marne. Proud byl odhadem 2 km/h. Jen v Paříži už byl proud větší. Celkem oříšek byl návrat proti proudu Rýna. Chtěl jsem na řeku ze Strasbourgu vyplout jižní komorou, ale nefungovala a tak jsme vypluli severní komorou. Tím pádem jsme to měli asi 10 km proti proudu. V jednom místě jsme se dostali na hranici co zvládá naše loď. Máme maximálku 10,5 km/h a bylo to o fous. Bojovali jsme tam nekonečně dlouho. Komory jak na kanálech, tak řekách mají klidné napouštění. Dolů jsme se drželi jen háčkem. Nahoru pokud jsme byli v komoře sami, jsme po zatažení spouštěcí tyče odcouvali k zadním vratům a tak se taky stačilo držet háčkem. Pokud jsme museli stát u horních vrat, tak lanama šla loď udržet bez problémů. Komory mají napouštění vratama, jen ve velkých komorách na řekách mají ze dna. Na řece Yoně mají některé komory šikmé stěny a pro malé lodě je tam plovoucí molo (pro 1-2 lodě). V některých pak není nic a je nutné manévrovat uprostřed komory. Tyto komory jsme naštěstí pluli dolů, takže nevím jak napuští. Pokud jsme v komoře byli sami, tak jsem jezdil dopředu a dozadu a bylo to dobré. pokud jsme tam byli s nákladní lodí a zbyl nám prostor na 3 naše lodě, k tomu foukal silný boční vítr a nákladní loď dělala víry, jak také manévrovala uprostřed, byla situace o dost zajímavější. Komory na Yoně, Seině a části Marne mají komorníky. Zbytek Marne, Saona a kanály si člověk ovládá sám. Buď jsou před komorou táhla, otočné tyče, nebo jsme dostali dálkové ovládání. Na řece Marne pak celý kufr, kdy bylo ovládání s barevným displejem, nabíječkama atd. Dálkové ovládání bylo dobré, manželka někdy jela napřed na kole a komory připravovala. Když člověk ušetří 10 minut na komoře a za den jich upluje 25... Pokud se musí komora napustit, nebo vypustit, tak to od místa kde je přijímač signálu totiž nestihne. Na Burgunském kanálu jsou ručně ovládané komory, kde komorník jede s lodí na motorce a ručně zavírá / otevírá vrata a klapky. Než obejde komoru, aby zavřel druhou půlku vrat, tak jsme okoukali, že jim chodí z lodí pomáhat. Manželka tedy chodila taky. Vrata jdou dost ztuha. Vetšinou naštěstí jezdili komorníci 2, takže proplouvání šlo rychleji. V nejhorším úseku kde vycházeli 4 komory na 1 km s náma jezdili 4 komorníci. 2 nás proplavovali a 2 připravovali další komoru. Po cestě bylo několik tunelů a výtah Arzviller. Nejdelší tunel měl 4,9 km. Až na jednu výjimku jsou dostatečně osvětlené. V tom jednom nefungovalo v části osvětlení a před tunelem nám kontrolovali světla. Je fakt, že když jsem je zkusil zhasnout, tak bych podle světla v dálce plout nedokázal. Někde byl před tunelem jen samafor, jinde jsme dostali vysílačku a vyplňovali nějaké tiskopisy, jinde s náma po lávce podél kanalu skrz tunel jel zaměstananec na kole jako doprovod. Za celou dobu jsme nestáli v placeném přístavu. Chtěli jsme stát v přístavu v Paříži. Dokonce jsme si ho i zarezervovali. Bohužel byl svátek a ve svátek nefungují komory. Toto jsme nevěděli a zůstali jsme uvězněný 1 komoru od centra. Stáli jsme tedy na řece a dojeli jsme na kole. Trochu horší je to s vodou. Museli jsme hledat kohoutek, kde byla zdarma, protože pokud byla placená, tak se prodávala po 500 litrech, nebo 1m3, popřípadě třeba 20 minut. Tento způsob pro malou loď se 100 litrovou nádrží není vhodný. I když cena 4 eura za 1/m3 je dobrá. Holandský, popřípadě německý způsob, kde je 100 litrů za 50 centů je pro nás lepší. Ale i kohoutků s vodou zdarma je dost. Prát se dá v přístavech a nebo jsou pračky u obchoďáků Intermarche. Lodí plulo všude málo. Skoro by se dalo říct, že potkat lodˇbyl důvod k oslavě. Výjimku tvoří místa, kde se pohybují lodě z půjčoven. Mezi Strasbourgem a Nancy uměli ještě lidi Německy a dalo se komunikovat s obsluhou telefonem, pokud něco nefungovalo. Dále pak už neuměl nikdo ani německy, ani anglicky. Naštěstí, když jsem volal a řek anglicky číslo komory, tak sice odpověď byla francouzsky, ale servisní auto přijelo. Ručně ovládané komory na Burgunském kanálu ovládali asi studenti a ti uměli anglicky, takže se dalo domluvit, kdy mají zase přijet a budeme pokračovat.
mkovi
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mkovi » stř srp 03, 2016 10:16 pm

Ještě mě napadlo: Pluli jsme to bez map a průvodců v podstatě jsme měli jen auto navigaci, turistické mapy v telefonu a itinerář cesty vytištěný ze stránek vnf, kde byla kilometráž komor.
Dále jsem zapomněl na největší problém cesty. V kanálech byla krásně čistá voda. Někde bylo vidět na dno jako v bazénu. Bohužel čím čistější, tím rostlo víc rostlin. Nejhorší to bylo kolem Dijonu. Tam jsem čistil vodní filtr a potrubí v každé komoře. Dále nám rostliny zabalili šroub a zůstali jsme stát, popřípadě jsme vůbec nevyjeli z komory. Víc času jsem strávil s brejlema pod lodí, než na palubě. Dokonce jsme byli nucený loď i táhnout za lano po břehu. Co jsem mluvil s pár jinýma loděma, tak jim to problémy dělalo taky, ale nám se sklopným propelerem samozřejmě víc.
mkovi
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mkovi » pon bře 11, 2019 7:46 pm

Ahoj, po třech letech máme v létě chuť zase zkusit Francii. Tentokrát od Dijonu, přesně Saint Jean de Losne, kde jsme pluli, je tam sjezd a vyhneme se zarostlému kanálu u Dijonu, viz můj předchozí příspěvek před 3 lety. Konec by měl být v Toulouse. Chtěl bych auto odvézt na konec cesty do Toulouse. Neměl by jste někdo tip, kde tam nechat auto s vlekem? Hledal jsem v Toulouse sjezd na vytahnutí a nějak jsem na mapě nic nenašel. Nějaké přístavy tam jsou, tak jedině na jeřáb. Opět, nevíte někdo co a jak? Děkuji Michael
ixxo
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod ixxo » pon bře 11, 2019 9:31 pm

Poznám to len po Castelnaudary, tam je veľká charterová báza a je tam aj žeriav, či tam je slip si nepamätám. Auto by sa tam asi dalo zaparkovať, je to malé mesto.Inak kanál du Midi od Castelnaudary už nie je moc zaujímavý, ide rovnobežne s diaľnicou, to je vidieť z vlaku. Problém budete mať s tankovaním, natankujete v Saint Jean ale potom až v Lyone, v Avignone síce v príručke píšu že tam je pumpa ale ju pred pár rokmi zrušili. Na Canal du Midi natankujete v Port au Robin, potom len bandasky a dovoz. Dolu Rhônou to ide bez problémov, na Canal du Midi bude veľa charteristov na niektorých komorách sme čakali aj dve hodiny. Chcel som pripojiť príručku ale príponu pdf to neberie.
ixxo
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod ixxo » pon bře 11, 2019 10:51 pm

Webová stránka vnf.fr hovorí, že z Saint Jean do Toulouse to je nasledovné:
Ci-dessous votre feuille de route.
Votre itinéraire est de 807,18 km
Le temps de parcours est de 05 jours 09 heures 30 minutes
Vous avez 81 écluses à parcourir

Kalkuláciu trasy nájdeš na http://www.vnf.fr/calculitinerairefluvial/app/Main.html
mkovi
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mkovi » pon bře 11, 2019 11:00 pm

Tankování není problém, na naftu uplujem hodně. 700 km není problém, navíc to dolů bude po proudu. Kdyžtak přivezu na kole 10 litrů a máme dalších víc než 100 km :-). Příručku prosím na email mkovi@centrum.cz
mkovi
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mkovi » pon bře 11, 2019 11:08 pm

Tak to je proti minulé plavbě o pár příspěvků nahoru brnkačka. Hlavně je to o 519 komor míň. Horší je to právě s dopravou. Snažší asi bude nechat auto v Saint Jean, tam je to malé. Toulouse chtěla vidět manželka a navíc odtamtud bude dobré spojení do Dijonu, odtud bych do Saint Jean dojel na skládačce. Do Dijonu bych si s lodí už netrouf. Minule nám rostliny v kanálu hodně zkomplikovali plavbu. Počítáme max 5 týdnů. Sjezdy budeme vyhlížet po cestě a kdyžtak se kus vrátíme. Ale kdyby někdo věděl jak v Dijonu?
mkovi
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mkovi » pon lis 04, 2019 8:36 pm

Ahoj, plavbu viz. předchozí příspěvky jsme letos provedli v červenci za cca 4 týdny. Začínali jsme u Dijonu v Saint-Jean-de-Losne, kde je veřejný sjezd. Pluli jsme Saonou do Lyonu, Rhonou kolem Avignonu, Arles. Dále Petit Rhonou, kanálem Rhone a Sete přes jezera, kde bylo fajn se jezdit koupat na kole do moře. Vzdálenost k moři byla 0,5 - 4 km. Nakonec kanálem Du Midi do Toulouse, kde jsme loď vyndali na placeném sjezdu v přístavu před městem. Pro auto jsem se vracel autobusem a skládacím kole, které mě naštěstí do autobusu vzali. Byla to pohodová plavba, bez komplikací. Jedinou bylo strašné horko. Naštěstí se všude dalo koupat. Řeky byli krásně čisté a teplé. Na stránkách VNF bylo psáno, že je zakázáno koupání, ale... Provoz mimo kanálu Du Midi v pohodě. Na Du Midi jsme měli problém s loděmi z půjčoven. Kanál je úzký, lodě stále větší, lidi je neumí řídit. Jedna proti plující do nás narazila silně a vzhledem k nepoměru velikostí a hmotností nás vystrčili na břeh, kde jsme narazili ještě do stromu. Naštěstí škody žádné. Nevěděl, že když zatočí ve chvíli kdy jsme vedle jejich lodě, narazí do nás zádí. Zklamáním pak bylo, že kolem kanálu Du Midi již nejsou skoro žádné platany, které by dělali stín a hlavně tu zvláštní atmosféru. V podstatě jsou již jen před Tolouse. V kanále byl také trochu problém s hloubkou . Ploutev jsme měli přizvednutou, kormidlo máme asi 1,3m (musel bych změřit) a občas na dně leželo něco tvrdého, do čeho jsme kormidlem narazili. Naštěstí má výtrhovou pojistku a sklopí se. Plavba byla cca 850 km, 95 komor včetně zajížďky k Narbone. Proud v Saoně téměř žádný, Rhona 0 - 5 km/h dle šířky, hloubky a polohy komor. Na slepém rameni - odbočka k Avignonu 7 km/h. Naštěstí proti proudu k městu jen 2,5 km. Na kanále Rhone a Sete a v jezerech je slaná voda.
ixxo
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod ixxo » úte lis 05, 2019 7:51 pm

Gratulujem, pekná plavba. Škoda tých platanov okolo kanála . Skolila ich nejaká hubová choroba. Vraj sa to najviac šírilo tým, že si charteristi vyväzovali lode o korene platanov na brehu a tým sa to rýchle šírilo. Videl som ako pálili celé stromy v obrovských jamách aby sa to ďalej nešírilo. Inak podobné skúsenosti s charteristami mám aj ja ale našťastie ma netrafili ani raz. pozri moje videjko
https://www.youtube.com/watch?v=JGFyj0gzQ1g
Martynez
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Příspěvekod Martynez » pát úno 24, 2023 8:47 pm

Ahoy namornici. Mate nekdo prehled, jak proplout ze Francii (nebo odkudkoliv) na jih Francie s lodi s ponorem 1,7 m do stredozemniho more?
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » pát úno 24, 2023 9:39 pm

Ponor 1,7 je asi problém. Max ponor uvádí 1,5 m. Švéd plul s 1,55 m a projel.
Martynez
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Příspěvekod Martynez » sob úno 25, 2023 6:26 am

Ahoj. Nevis kudy plul. Ja mam - Draught, empty standard boat 1.62 m
ixxo
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod ixxo » sob úno 25, 2023 10:52 am

Závisí od toho odkiaľ sa plavíš. Saona a Rhona už nie sú problém, kanály si musíš pozrieť na stránke http://www.vnf.fr/calculitinerairefluvial/app/Main.html
tam zadáš aj hĺbku a vypočíta to či prejdeš s takým ponorom

Zpět na