Ahoj,
zatím jsem jezdil na námořních jachtách kolem 10m délky.
Co mám očekávat od 14 m a delších?
Jaké jsou hlavní problémy, rozdíly, fígle, na co si dát pozor u různých manévrů (re/halza; kotvení, zajíždění do maríny...)
Díky. Karel
Ovládání 14m vs 10m jachty
Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa
- Jarda885
- zkušený harcovník
- Reputace: 102
Re: Ovládání 14m vs 10m jachty
Loď je větší, těžší.
Více stabilní, méně náchylná na poryvy větru.
Neměl bys dělat školácké chyby. Samovolná halza může zabíjet nebo alespoň těžce ubližovat na zdraví.
Pro ovládání lan potřebuješ větší sílu.
Ve vlnách větší bezpečnost plavby.
Větší komfort "hotelu". Větší kajuty, salon, kokpit, kuchyně. Většinou více toalet.
Zajíždění do mariny.
Srovnal bych to k parkování malého osobního auta (Peugeot 301, Š Fabia) verzus dodávka typu Peugeot Boxer, Ford Transit.
Potřebuješ víc místa, přesnější manévry.
Když do něčeho narazíš, způsobuješ větší škody.
Každá kladka, stoper, vinšna, klika je dražší. Kauce je vyšší.
Pokud se nejedná o druhou, třetí plavbu, nemusíš se toho bát. Chce to přistupovat k lodi s pokorou.
Když se naučíš, je to pohodlnější. Na lodi větší pohoda.
Na druhou stranu, máš víc lidí, kteří musí spolu vydržet.
Více stabilní, méně náchylná na poryvy větru.
Neměl bys dělat školácké chyby. Samovolná halza může zabíjet nebo alespoň těžce ubližovat na zdraví.
Pro ovládání lan potřebuješ větší sílu.
Ve vlnách větší bezpečnost plavby.
Větší komfort "hotelu". Větší kajuty, salon, kokpit, kuchyně. Většinou více toalet.
Zajíždění do mariny.
Srovnal bych to k parkování malého osobního auta (Peugeot 301, Š Fabia) verzus dodávka typu Peugeot Boxer, Ford Transit.
Když do něčeho narazíš, způsobuješ větší škody.
Každá kladka, stoper, vinšna, klika je dražší. Kauce je vyšší.
Pokud se nejedná o druhou, třetí plavbu, nemusíš se toho bát. Chce to přistupovat k lodi s pokorou.
Když se naučíš, je to pohodlnější. Na lodi větší pohoda.
Na druhou stranu, máš víc lidí, kteří musí spolu vydržet.
Díky,
nejvíc mám obavy ze zajždění do stání mezi lodě při bočním větru kvůli snosu přídě. Propeller na přídi je obvykle v tomto případě k ničemu...
nejvíc mám obavy ze zajždění do stání mezi lodě při bočním větru kvůli snosu přídě. Propeller na přídi je obvykle v tomto případě k ničemu...
Ahoj,
což o to, zabíjet může rána ráhnem i u 10m plachetnice. Dle mého ale 10m plachetnici zvládneš sám a budeš mít většinu toho, co se děje pod kontrolou. 14m loď již sám budeš zvládat podstatně hůře, tedy potřebuješ posádku. Domnívám se, že by v ní měl být alespoň jeden zkušený člen nebo alespoň dva členové s kvalifikací kompetentní posádky. O plavbu ani tak snad nejde, ale přistání na bóji, vyvázání v maríně i za větru, zakotvení - to všechno jsou úlohy na tak velké lodi spíše alespoň pro dva. Né vždy bude možnost zastavit na springu a držet se jen motorem ...
což o to, zabíjet může rána ráhnem i u 10m plachetnice. Dle mého ale 10m plachetnici zvládneš sám a budeš mít většinu toho, co se děje pod kontrolou. 14m loď již sám budeš zvládat podstatně hůře, tedy potřebuješ posádku. Domnívám se, že by v ní měl být alespoň jeden zkušený člen nebo alespoň dva členové s kvalifikací kompetentní posádky. O plavbu ani tak snad nejde, ale přistání na bóji, vyvázání v maríně i za větru, zakotvení - to všechno jsou úlohy na tak velké lodi spíše alespoň pro dva. Né vždy bude možnost zastavit na springu a držet se jen motorem ...
- Jarda885
- zkušený harcovník
- Reputace: 102
Kadvo píše:....... Propeller na přídi je obvykle v tomto případě k ničemu...
Nesouhlasím. Příďový propeler je velká pomoc. V bezvětří zvládne manévr, i když totálně zkazíš nájezd.
Čím větší vítr, tím musíš najet přesněji.
Jarda885 píše:........
........
Ve velkém bočním větru nelze na bow truster spoléhat.
Je to pomocník, nikoliv všespasitelné zařízení.
Když dostaneš 14m loď bez bow-trusteru, je to velký adrenalin.
- kolovratek
- návštěvník fóra
- Reputace: 1
moje první loď byla 14m, pak v rozmezí 12-14m. loni na podzim jsem vzal 9,5m a za mě již nikdy tak krátkou. Pořád jsem s ní bojoval.
- jajarin
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 25
Loni v srpnu jseme dostali v Krvavici 46 Bavarii bez bez bow-trusteru, normálně jsem se osypal. S manželkou jezdíme Bavarii32, ale na ovládání, couvání do stání v maríně, kam se hrabe na tu 46, se 46, vítr nevítr kam ji pošleš tam jede, vítr tě nesnáší, protože je těžší i manévry na místě lepší. Neboj se.