jsem opravdu rad, ze si nam to
Jarda885 pekne vysvetlil ...
musim priznat, ze tohle
b) za dne kýváním červenou vlajkou v půlkruhu nebo dvěma černými balóny umístěnými na vhodném místě dostatečně vysoko a 1 m nad sebou tak, aby byly viditelné ze všech stran.
je jeste lepsi varianta ... kde bych jako sebral cervenou vlajku ? nebo dva cerny balony ? to ty koule bych jeste mel (na rozdil treba od
Dvojka), ale proste nedam

ja jsem se puvodne k tak uz pitome otazce nechtel vubec vyjadrovat, ale ty odpovedi jsou jeste lepsi

... prectete si prirucky, pravidla apod. a zacnete vsechny poucovat - je mi opravdu lito vsech nepolibenych, kteri pak doufaji v napomocne rady

pripomenu uz tu otazku:
pavelmicek píše:Dovolím si lehce odbočit na české přehrady a vztah malé plachetnice a parníku veřejné lodní dopravy. Je to tak, že se jedná o nemalé plavidlo a tudíž má před plachetnici přednost? To že má plachetnice horší manévrovací schopnosti, respektive menší rychlost je nepodstatné? Jak pak vypadá situace, když se v bezvětří zastavím v ose jízdy parníku.
nemam na rozdil od tebe prehled o vyhlaskach ... ale ano, parnik ma prednost !
ale situace, ze z duvodu bezvetri zastavis v ose jizdy parniku je blbost - tohle kdyz se ti povede, tak pro tebe nedokazu ani vymyslet pojmenovani a zaslouzis, aby te te prevalcovala aspon flotila parniku ...
vzdy je nutne vedet, kde ma parnik trasu, coz paklize ti slouzi zrak, tak vidis a vitr proste citis, jestli ne, tak si zahul radeji na brehu

a v praxi, kdyz uz se ti to povedlo, tak to dopadne tak, ze:
- parnik te nevidi, tak te prevalcuje
- vidi te a ma misto, tak ti prece jenom uhne
- vidi te a nema misto, tak se pokusi zastavit
- kdyz se nic nepovede, tak te zase prevalcuje
a ve vsech pripadech ti klidne muzou dat k uhrade usly zisk - pro ne je to prece jenom obziva.
a domahani se vyhlasky, ze jsi mel zhorsene manevrovaci schopnosti kvuli bezvetri - no to budes pak u soudu vypadat jen jako blbec a pochybuju, ze to prokazes, ze ti ten vitr z niceho nic vypnuli ...

BTW pravidla pro male plachetnice tez vychazi z COLREGU ...
---
naopak docela casto se ti tahle situace stane naopak za vetru pri zavodech ... ale to vis presne co a jak riskujes ... a v drtive vetsine si to rozmyslis - a to mas mnohem vis starosti nez na vyhlidkove plavbe