pristavanie vo vetre

Různá témata kolem ovládání lodě a bezpečnosti plavby

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

eMeF
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3

Re: pristavanie vo vetre

Příspěvekod eMeF » úte kvě 16, 2017 2:05 pm

Baharis píše:Kontrolní otázka Michale. Nebylo to náhodou 28.4. kolem 14:30 ?

V ten čas se totiž během necelých 10 sekund změnilo celkem svižné Jugo v neméně svižnou Bóru. Samotného mě to při couvaní úzkou uličkou nahnalo na mooringové lana na opačné straně než jsem si dával pozor. Čas v Sukošanu.

Ťapkám pomocí Galaxy S7

11.5. kolem obeda. Foukalo stale Jugo.

To co pises jsem cetl vecer pred tim a trochu se modlil aby se to neotocilo na boru. Pluli jsme ze Sibeniku az k Biogradu na plnou genu na skorocisty zadak. Ze zacatku 15kts vitr my do 5kts, u Visovace uz jsme plachtili 7kts. Vlny nebyly ani metr, ale i tak kdyby foukla bora tak by to byla zabava. Za biogradem uz foukalo 7bft, na to nemam papiry tak jsme to sbalili a motorovali do Sukosanu
FerenCS
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod FerenCS » úte kvě 16, 2017 2:33 pm

eMeF píše:Plachty byly dole, sprayhood take, jedine ze by se to oprelo o bimini, coz by navetrnosti teoreticky pomohlo, ale moc tomu neverim. Spis ziju v tom, ze hola lod bez plachet je skutecne navetrna. Ale klidne mi tu teorii rozbij, koneckoncu to chci sam pochopit!

To nebola výčitka, z hľadiska fyziky mi to ani mne nebere.
Vychádzam z toho, že pokiaľ loď stojí oproti vode, bez plachiet, má vo vode cca 2m kýl a kormidlo (v tvojom prípade dva) tak hydrodynamický odpor ponorených častí lode by mal spôsobiť pri rovnomernom rozložení bočného vetra záveternosť lode. ( Ide o prvý pohyb, nie keď sa loď voči vode začne hýbať )
Preto ma to zaujalo, čo to spôsobilo.
Nebol som tam tak budem iba hádať podľa toho čo mám naštudované a naplávané:
A - Môže to byť vplyv zmeny smeru vetra ako píše Baharis
B - Biminy? Ako píšeš, niečo áno.
C - Vplyv prúdenia - turbulencie vetra za ostatnými loďami a následný prísavný efekt? O ničom takom som nechyroval.
D - Prop wash, čo ale sa mi nezdá, lebo obtekanie okolo kormidla keď sú dva a propeler medzi nimi je slabé. Naviac si písal, že si stál kolmo k molu, keď začal pohyb. Kormidlá teda mali byť rovno.
E - Prop walk pri zastávaní? Podobný efekt je aj u vrtuľových lietadiel napr. pri štarte, ale vo vode nebýva taký výrazný.
Aj ja budem rád, keď mi to niekto objasní.
Naposledy upravil(a) FerenCS dne úte kvě 16, 2017 2:42 pm, celkem upraveno 1 x.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 417

Příspěvekod lynx » úte kvě 16, 2017 2:39 pm

Chorvatsko sice není přílivová oblast, ale nějaký pohyb vody v některých místech je – například Ždrelac je tím pověstný, ne?
Nemohla se v marině hýbat voda? Přitékat, odtékat…
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » úte kvě 16, 2017 2:43 pm

V Sukošanu určitě ne.
V jeho "bazénu" není podle mě síla, která by pohla lodí proti větru.

Ťapkám pomocí Galaxy S7
eMeF
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod eMeF » úte kvě 16, 2017 3:32 pm

Kdyz uz se situace uklidnila a lod stala pridi nalepena na navetrne sousedni lodi tak byl sakra problem ji srovnat kolmo k molu. Muringem se zkouseli pritahnout dva chlapi a dalsi dva se odrazeli od railingu vedlejsi lode a nehli s tim. Srovnali jsme to nakonec motorem na zavetrnem springu k molu a postupnym dotahovanim mooringu.
stani119
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 24

Příspěvekod stani119 » úte kvě 16, 2017 7:29 pm

Podobný případ ze včerejška odpoledne. Zajížděni na mooringové stání do díry mezi dvě lodě zádí k molu, vítr NE šestka ze dvou hodin. Při pohledu na cloumající se sousední lodě sem a tam a mou ujíždějící příď jsem poznal, že to nedám. Tak fendry na levobok, připravit vyvazovací lana a vyvázáni se bokem na zavetrnou stranu mola na vjezdu do mariny, plus spring aby loď hezky držela u mola. Večer pak uz jen 12 kt, zapluti na mooring bez ztráty kytičky a ještě pochválen od marinéra :)
Poznámka: jsem singl s částečně marizovanou manželkou ...
stani119
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 24

Příspěvekod stani119 » úte kvě 16, 2017 11:08 pm

A prosím dovětek
Dávám za pravdu Baharisovi :clap: při tom silnějším větru 12 kt zajíždět mezi dvě lodě po větru !, odzkoušeno a funguje to, příď se krásně sama stočí, když se s citem najede ze šikma mezi lodě :whist:
Najiždením zádí proti větru se příď prostě při větru 12 kt sama nepretočí :(
eMeF
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod eMeF » čtv kvě 18, 2017 10:51 pm

----vyblil jsem zde nejakou teorii proc se stalo co se stalo, ale v zapeti jsem si ji sam rozbil takze to mazu at to nekoho nemate----
FerenCS
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod FerenCS » pát kvě 19, 2017 8:08 am

eMeF píše:----vyblil jsem zde nejakou teorii proc se stalo co se stalo, ale v zapeti jsem si ji sam rozbil takze to mazu at to nekoho nemate----

Škoda, možno by sme ti na oplátku to rozbitie zbúrali my. :?
eMeF
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod eMeF » pát kvě 19, 2017 9:42 pm

Ve zkratce: rikal jsem si, ze foukalo spis z mensiho uhlu nez 20* jak jsem psal a ze pri dobrzdovani pred molem jsem propwalkem udelal REcko (tvoje varianta E). Pak mi ale doslo, ze propwalk pri doprednem chodu tocil opacnym smerem.

Jedine rozumne vysvetleni, ktere me napada tedy zustava, ze se lod srovnala na vitr. Nic lepsiho asi nevymyslim.
FerenCS
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod FerenCS » pon kvě 22, 2017 8:19 am

Možno sa tam stalo niečo, čo si napostrehol.
Chce to niekoho, kto sa dobre vyzná v mechanike kvapalín a plynov.
Petr OKIN
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 4
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr OKIN » ned lis 24, 2019 5:21 pm

Jedno super video - jak zacouvat do maríny při předním větru... :D
https://www.youtube.com/watch?v=6_BoYNscWfU
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » pon lis 25, 2019 11:07 am

To video je z Gizycka port Dalba... :-) . Na Mazurech jezdí děti místo letních táborů na plachetnicích. Je možné potkat celý "tábor" na pěti, šesti lodích. Na jedné je hlavní vedoucí a na ostatních jsou děti kolem deseti let a jeden kapitán, tomu je tak 15 let. Lodě většinou zvládají perfektně, na plachty i na motor. Navíc zvládají i jachtařskou etiketu, všichni používají vesty a nikdy jsem neviděl, že by připluli do mariny jen v plavkách, vždy tričko a šortky, nebo nají jakési uniformy vodních skautů.... prostě co se v mládí naučíš.... :D
Jirka_TEC_Tce
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 28
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Jirka_TEC_Tce » pon lis 25, 2019 7:45 pm

Ahoj, potvrzuji místo činu, Gyžicko. Řekl bych, že tam je i sportovní základka. Ráno vídáme děti s aktovkama na zádech, jak jdou do mariny. Jezdí Opťáky. Všímam si jich, protože ,,nedávno" moje dcera na Optiku začínala. Dnes ji je 24 a už léta jezdí na Evropě. V našem jachťáku jsou další generace malých jachtařů, několik jich je i v reprezentaci. Byl to krásnej pocit, když jsem v Dziwnově při návratu z moře potkával necky s plachtičkama a na nich CZE. Mají to hold proti nám, co jsme s jachtingem začali později, velkou výhodu.
Krátkou zimu všem a sorry za malé zamyšleni,
Jirka

Zpět na