A jeste, pise se skutecne o stavu more? Nemuze to byt jen vitr? Stav more ma stupnic vice

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa
lynx píše:2) U obrázku č. 2 se píše „... boom... stil pointing downwind“. Tedy ve smyslu „ráhno je zcela po větru“. Toho se dosáhne tím, že loď postavíme tak, že budeme mít téměř čistý bočák, mírně zepředu. To ale budeme v podstatě bokem na vlny. Sorry jako, ale v šestce nebo sedmičce Bft to nepovažuji za příliš zdravé.
windward píše:Autor v zadnem pripade nenabizi menit kurz plavidla vuci vetru. To jasne vyplyva z predchoziho textu.
windward píše:3. Misto otaceni "head-to-wind" je pro refovani prirozene a dostacujici jednoduse vyostrit natolik, aby hlavni mohla byt navolno s povolenou otezi.
windward píše:4. Pouze v pripade, kdy lod ma preventyr anebo navic jeste genu na motyla, je asi snadnejsi zrefovat na zadni vitr, nez to cele "odstrojovat", vyostrovat, odpadat a "nastrojovat" to zase zpatky.
windward píše:Ujistuji te, ze stopro nic nevnimam jako hadku.
windward píše:4. Pouze v pripade, kdy lod ma preventyr anebo navic jeste genu na motyla, je asi snadnejsi zrefovat na zadni vitr, nez to cele "odstrojovat", vyostrovat, odpadat a "nastrojovat" to zase zpatky.
...
Neuniklo ti neco?
lynx píše:... Jen jsem názoru, že taková situace by neměla nastat. Myslím zpětnou otěž nebo preventer na pevno a použití pně ve větru 6 až 7 Bft.
lynx píše:.....Jen jsem názoru, že taková situace by neměla nastat. Myslím zpětnou otěž nebo preventer na pevno ....... ve větru 6 až 7 Bft.
lynx píše:Zpětnou otěž vždy dávám tak, aby šla snadno a rychle uvolnit, případně, aby šlo snadno ráhno vyvázat na druhý bok. Proto ji nepovažuji za překážku ve vyostřování.
kapo píše:Manipulace s pněm v takých větrech je velice náročná, dostal jsem koncovkou pně do obličeje, roztržený obočí,poškrabaná rohovka a po nárazu jsem myslel že jsem bez oka- krve jak při zabijačce...jenom jsme ji nestačili chytat a nebyly uvařený kroupy
windward píše:lynx píše:2) U obrázku č. 2 se píše „... boom... stil pointing downwind“. Tedy ve smyslu „ráhno je zcela po větru“. Toho se dosáhne tím, že loď postavíme tak, že budeme mít téměř čistý bočák, mírně zepředu. To ale budeme v podstatě bokem na vlny. Sorry jako, ale v šestce nebo sedmičce Bft to nepovažuji za příliš zdravé.
Urcite ne. Autor v zadnem pripade nenabizi menit kurz plavidla vuci vetru. To jasne vyplyva z predchoziho textu. Tj. ani klada rovnobezne s vetrem byt nemuze. Nerekl bych, ze vyraz downwind se pouziva pro oznaceni nastaveni klady ve smeru vetru. "Boom is pointing downwind" = "klada nastavena pro plavbu na zadni vitr".
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host