jak zabranit idiotum aby ...

Různá témata kolem ovládání lodě a bezpečnosti plavby

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 8

jak zabranit idiotum aby ...

Příspěvekod TashonkaWitko » pon srp 23, 2010 9:53 am

Celkem pravidelne procitam toto vlakno - neb se clovek dozvi radu veci. Po letosni preplavbe jedne plachentice na trase HR->Lipary a jednom zazitku me napadla nova otazka (omlouvam se za rozvlacnost) ale .. prestoze vy se ucite kudy chodit a snazite se vse udelat spravne a nakonec tak i ucinite, jak zabranit ostatnim idiotum aby vysledek Vasi prace neanulovali ? Pro vysvetleni si dovolim prihodu :

Asi na 3 hodiny jsme se stavili v Otrantu. Potrebovali jsme se prihlasit v Italii a taky neco dokoupit. Vyhnali nas od trajektoveho mola a nahnali do mariny - na jeji kraj. Tam to ma tvar cca pismene "U" - na prave "nozicee" stoji ocelove superlode financaku a pobr. straze, na leve nozicce mensi lodky a to "dno" - ten "spodek" (u betonoveho moa na brehu) byl urcen pro plachetnice. V dobe kdyz jsme tam parkovali tam bylo hafo mista - tak pro 4 lode. Zapichli jsme to hned vedle nejake majitelske plachetnice - nejaka Oceanis pres 43ft. Foukal dost silnej protivitr - vypadalo to, ze tvar cele te zatoky ten vitr urychluje - venku to nebylo tak hrozny. Pristani OK, podstatny bylo poradne nasponovat mooring, protoze to bylo to jediny co nas drzelo od brehu/betonu za zadi - vitr zepredu se fakt opravdu snazil ... Po potrebnych nakupech a nejakym pivku jsme se vratili zpet a chystali se k odpluti ... mezitim se stani okolo docela zaplnily (bylo to prekvapujici, bo bylo dopoledne - cekal bych ze lode budou spis odplouvat a ne priplouvat), nicmene vsechna mista na "dne U" byla skoro zaplnena .... az na posledni ... v zatoce se objevila plachetnice - charter pod italskou vlajkou, na lodi sestava tak 8-9 lidi, skipper bezny, lehce zmateny rekreant, o to horsi ze Ital, ktery (asi) vubec nepochybuje o svych schopnostech ...

1) ... snazil se do ty jediny mezery zacouvat. Ac mel vitr ciste zepredu, nepovedlo se. OK, stane se ... Trosku se pretocil a vitr ho zacal otacet
2) .. namisto toho aby vyjel X desitek metru zpet na volnou vodu, srovnal se a couval znova, popojel jen par metru (vazne snad jen 10m) zustal zesikma v omezenm prostoru a zkusil to znovu .. v tom omezenym prostoru se zacal tocit a skoncil tak, jak skoncil musel ... silnej vitr ho chytil zboku a doslova natlacil bokem na pride lodi co uz parkovaly "na dne U" - tedy i na nas a krome nas i na ostatnich. Do boku "utect" nemohl, protoze "U" je U, takze musel jenom ven, coz byl problem, protoze k vetru byl bokem a vitr mu nedovolil stocit prid ani zad. VYsledek - proste tam stal, bokem narazenej na predku jiz zamooringovanych lodi a nic ..
3) a ted prijde to podstatny ....
4) nase lod byla chranena - 2 ze 3 clenu posadky stali na pridi a cizi lod - "vetrelce" pomahali odstrkovat aby nedoslo k nejake ujme. Lod napravo totez. Jen lod nalevo - majitelska Oceanis nemela zadnou posadku na palube - byla vzorove vyvazana, ale majitele, posadka byli nekde jinde. Priznam se, ze jsem chvilku vahal - bo cizi lod je cizi lod, ale nakonec jsem preskocil na tuhletu lod (dokonce jsem mel i tenisky, byt jachtarske), posadil se na spici a zahajil "obranne manevry" = rukou a nohou jsem udrzoval "vetrelce" tak, aby nemohl napachat vetsi skody. Nejsem zadny odbornik na namorni etiketu a tak nevim zda to vstoupeni na cizi "pudu" bylo koser ci nikoliv, ale rozhodl jsem se tak, jak jsem se rozhodl ...
5) V te chvili se zjevil manik z mariny na gumaku, ktery zjistil ze se neco ser* ... Chytil lano ze zadi "vetrelce" a zacal ji tahat ven - stacet ji zad na volnou vodu. V tom okamziku situace zacala mit reseni, ale soucase se vyhrotila ... posadce "vetrelce" se zacalo zdat, ze tazeni/staceni zade na volnou vodu neprobiha tak rychle, jak by melo, a usoudila ze mooringove lano od "meho" Oceanisu je nekde po jejich kylem a zabranuje jim v uspesnem vysvobozeni .... v te dobe uz asi 3 lidi z "vetrelce" pobihali po brehu a snazili se nejak pomoci ... no a ted prichazi to PROC TO VSECHNO PISU ...

6) na Oceanis naskocil mlady horlivy Ital z "vetrelce" a snazil se mi vysvetlit ze zakladem vsech problemu je mooringove lano z Oceanisu ... ze je treba ho uvolnit tak, aby padlo na dno ... tim se JEJICH lod uvolni, muze byt uspesne stocena gumakem a nasledne zaparkovana na sve misto .. a mlady Ital si muze konecne dat "mandzare", ktere si zaslouzi ...
7) Opravdu se po trom lanu hnal jako Bajaja po Drakovi ... mel tolik sebejistoty, ze nez mi doslo ze to, co chce udelat je <|> malem to stihl .... musel jsem ho od vazaku s mooringem odehnat a snazil se mu vysvetlit ze TOHLE lano povolit proste NESMIME (stale pripominam silny protivitr) .. protoze pokud ho povolime, jejich lod se sice otoci snadneji ale "nas" Oceanis v te chvili ztrati jedine drzeni proti vetru a vitr ho natlaci na betonove molo, kde si rozmlati to, co se rozmlatit da ... Oceanis byl na mooringu natolik vysponovanej proti vetru, ze ani nemel zadni fendr. ... Italske "mandzare" musi byt uzasna vec, protoze tomu typkovi i tento argument byl volnej ... proste moring povolit a hotovo ...
8) Jen muj zjevny odpor, doprovazeny vsemi negativnimi slovy ze vsech jazyku co znam i neznam a moje zjevna fyzicka prevaha mu (myslim) zabranily v provedeni zamysleneho ukonu. Nakonec, neco italsky brblaje, vyskocil z lodi a zmizel ... ve finale gumak otocil "vetrelce" i bez naseho "prispeni" a pomohl ho zasunout kam patril .... Italove si zklidnili a vypadli nekam na breh ...

... no a me zustal namet k premysleni .... jak bohajeho branite/chcete zabranit idiotum, aby s Vasi lodi provedli neco takoveho? Resi se tu, jestli by to ci ono lano melo byt napnute vic nebo min, proste same "nuance" ale to, ze potom, co vzorne zaparkujete, nejaky idiot vleze na Vasi lod a cele to a JI "censored" (pardon za to slovo, ale jine me nenapada) jen proto, ze mu to prijde jako dobry napad ???? CO s tim ?
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon srp 23, 2010 10:07 am

Blbost (hloupost) je nekonečná...nelze zvítězit, lze pouze bojovat.
Toto nemá řešení a vždy se objeví něco/někdo, co by tě ani ve snu nenapadlo.
MalyBob
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 10

Příspěvekod MalyBob » pon srp 23, 2010 10:32 am

Ten manévr s povolením mooringu měl smysl, pakliže by šla loď podržet motorem, což vzhledem k absenci posádky nešlo.

A souhlasím s Liborem, blby budeme potkávat celý život. V květnu jsme v sobotu večer po návratu z cvičného dne (pozdní převzetí lodi s pár závadami, tak se nám nechtělo jet dál) vesele posedávali na loďce, když se přiřítil Vektor s českou posádkou (museli hodně trénovat, někteří byli unavení tak, že ani nemluvili). Řidič lodi (kapitán fakt ne) postupně pozachytával všechny mooringy v uličce, čímž vzbudil značnou pozornost vyvázaných posádek. Ale komu se to nestalo, že....

Po dvaceti minutách zbytečného manévrování a trápení motoru (Sukošan, bezvětří, olej) nám hodili dvě zadní lana, abychom je natáhli do mezery vedle naší lodi. Po vyvázání jsme nečekali nějaké děkuji, ale řidičem vyřčená věta nás rozesmála, věřící pak vrhla k modlitbě, abychom ho už nikdy nepotkali: "To mě nejvíc baví (dramatická pauza, zasyčení otevíraného gambáče), když přistávám, že všichni č..á.i vylezou (ne, fakt jsme nechránili naše lodě) ven a těší se na to, až to jakože nevyjde....." :mad: :gun:

Člověk se učí celý život, no ne :?
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod TashonkaWitko » pon srp 23, 2010 10:38 am

Libor píše:Blbost (hloupost) je nekonečná...nelze zvítězit, lze pouze bojovat.
Toto nemá řešení a vždy se objeví něco/někdo, co by tě ani ve snu nenapadlo.

NO to chapu ... ale co mi vadi a s cim bych se smiroval asi tezko (a i moje penezenka), ze se vratis k lodi, kterou jsi zaopatril tamer "idealne" a budes jen zirat na skody o kterych ani nevis jak vznikly ... a budes to davat za vinu sobe .. pak tu budeme resit tema "CO kdyz mooring nedrzi" nebo "CO jsem udelal spatne", ale vubec nas nenapadne, ze to tema by se melo jmenovat "Co kdyz idiot odvedle ..." ..

Reseni je nasnade ... nikdy lod uplne neopoustet ... nicmene priznejme si, tohle je velmi, ale velmi nerealne ..... uz jsem tu x-krat cetl prispevky od Baharise, ze treba na kotve nikdy neodchazi ... obecne s tim postojem souhlasim, ale v praxi se mi nezda, ze by to slo 100% dodrzovat ... tedy vim ze by to slo, ale byla by to desiva pakarna .. preci jen pro vetsinu z nas je jechting dovolena = jaksi zabava a rekreace = s tim spojene drobne radosti a uplne se toho vseho zrici = konec zabavy ....
jirkaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 3

Příspěvekod jirkaM » pon srp 23, 2010 12:05 pm

No zabranit uplne tomu nikdy nemuzes. Resim to tak, ze kdyz stojim na mooringu, neodejdu z lode dokud nemam okolo sebe sousedy. Kdyz stojim na kotve, vzdy musi zustat no lodi nekdo, kdo vi co a jak. Mozna pakarna, ale parkrat se to uz osvedcilo.
Moji vyhodou je, ze do pristavu vetsinou zajizdim tak pozde, ze vetsinou chytnu posledni ci spise nejake "provizorni" stani:))
pulrich
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pulrich » pon srp 23, 2010 1:09 pm

no, kazdemu z nas se obcas povede nejaka ta bota .. ale praxe je praxe a tu nijak neokecas a pokud nekomu chybi sebereflexe a pokora, tak pak neni pomoci :-(

co mne na lodi doslova vytaci je:

1] bezohlednost v zatokach - klid, mir a najednou pripluje lod plna ozralu, ktera z klidne zatoky udela ibizzzza paaarty ajlend tuc tuc tuc - na plne kule - .. a nikdo, nikdo, nikdo jim na to nic nerekne! :shock:

2] pulnocni odkopavani splovajicich lodi bez fendru od me lodi, kterym se "utrhla" kotva - no "utrhla" - spis jim nikdy ani nedrzela (sladka nevedomost) - pres cervenec a srpen je to moje pravidelna nocni "zabava" :-/

3] odhaneni posadek od me kotevni boje, kteri ji povazuji za boji vyvazovaci a poradaji na ne najezdy - neuveritelne :? .. boji jsem uz vymenil za jiny tvar a barvu, ale nepomohlo to - stale laka :-O

ad 2 a 3] lze zabranit jen tim, ze musim byt neustale ve strhu a hlidat + jakmile mam pocit, ze se mi mnozi lama "sousedi", tak radeji za vcasu odplout a hledat stesti jinde

ad 1] netolerovat a netolerovat - pred tydnem na vecer do zatoky (Lastovo) priplulo cca 6 otevrenych motoraku, udelali soulodi a spustili Rimini party, ze to muselo byt slyset az na Mljet - prijel jsem za nimi na dinghy a chtel mluvit se skipperem - skipperu bylo vic, vic clunu, ale rekl jsem jim - soulodi - jedna lod - jeden skipper - tak mi privedli jednoho chudaka, co jim velel - rekl jsem mu, ze toto je narodni park a ne luna park a at stahnout please volume - zacal neco italsky drzkovat - tak jsem si je zacal fotit .. neuveritelne, jak rychle zkrotli - asi mne zacali povazovat za spravce nebo co - nakonec jsem jim popral enjoy your stay a odplud - faktem je, ze se pak uklidnili a do pul hodiny vsichni odpluli jinam (coz jsem fakt necekal)

az budu duchodce (pls no offens) tak budu asi nesnesitelny :gun: ale fakt takove chovani tolerovat nemuzu a bude dobre, kdyz tolerance k hovadum, kteri se neumeji chovat bude nula a vzdy bude nasledovat korekce

vetsinou zjistuju, ze problemove jsou ceske posadky a protoze se mi osvedcilo zminene fotografovani (lidi, registrace lodi), tak pokud priste nepomuze napomenuti, tak foto budu publikovat + predam jejich chartrovce (v pripade chovani ohrozujici lod).

no, hmm asi tu ted fakt budu za misantropa - ale ja mam lidi fakt raaad :oops:

-pux
AdsBot [Google]

Příspěvekod AdsBot [Google] » pon srp 23, 2010 2:30 pm

A už je to tady zas!
:gun: Do střehu a do sebe! :gun:
MalyBob
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 10

Re: poznámka

Příspěvekod MalyBob » pon srp 23, 2010 3:24 pm

zdt píše:TashonkaWitko,

Myslím, že by si všichni ti dokonalí , neomylní, nechybující a suveréní kapitáni jezdící s naprosto dokonalými a skvěle sehranými posádkami mohli označit svoji loď nějakou jednoznačnou vlajkou (něco jako vlajka JI).

zdt

každý máme nějaký více nebo méně rozevlátý literární styl, takže se nechytejme za slovo. Z uvedeného popisu jsem pochopil, že "mladý horlivý ital" chtěl vlastní chybu (která se nám rekreantům prostě může stát) napravit další chybou s rizikem poškození lodě. A jak tomu zabránit byla i podstata dotazu TW. tak se držme tématu a nepoměřujme, kdo je lepší :D Míněno lepší..... nevím co napsat, diskuse o významu jachtař, námořník, kapitán, skipper, rekreant...probíhá někde vedle :lol:
IvoK
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Re: jak zabranit idiotum aby ...

Příspěvekod IvoK » pon srp 23, 2010 3:53 pm

TashonkaWitko píše:Celkem pravidelne procitam toto vlakno - neb se clovek dozvi radu veci. Po letosni preplavbe jedne plachentice na trase HR->Lipary a jednom zazitku me napadla nova otazka (omlouvam se za rozvlacnost) ale .. prestoze vy se ucite kudy chodit a snazite se vse udelat spravne a nakonec tak i ucinite, jak zabranit ostatnim idiotum aby vysledek Vasi prace neanulovali ? Pro vysvetleni si dovolim prihodu :

Asi na 3 hodiny jsme se stavili v Otrantu. Potrebovali jsme se prihlasit v Italii a taky neco dokoupit. Vyhnali nas od trajektoveho mola a nahnali do mariny - na jeji kraj. Tam to ma tvar cca pismene "U" - na prave "nozicee" stoji ocelove superlode financaku a pobr. straze, na leve nozicce mensi lodky a to "dno" - ten "spodek" (u betonoveho moa na brehu) byl urcen pro plachetnice. V dobe kdyz jsme tam parkovali tam bylo hafo mista - tak pro 4 lode. Zapichli jsme to hned vedle nejake majitelske plachetnice - nejaka Oceanis pres 43ft. Foukal dost silnej protivitr - vypadalo to, ze tvar cele te zatoky ten vitr urychluje - venku to nebylo tak hrozny. Pristani OK, podstatny bylo poradne nasponovat mooring, protoze to bylo to jediny co nas drzelo od brehu/betonu za zadi - vitr zepredu se fakt opravdu snazil ... Po potrebnych nakupech a nejakym pivku jsme se vratili zpet a chystali se k odpluti ... mezitim se stani okolo docela zaplnily (bylo to prekvapujici, bo bylo dopoledne - cekal bych ze lode budou spis odplouvat a ne priplouvat), nicmene vsechna mista na "dne U" byla skoro zaplnena .... az na posledni ... v zatoce se objevila plachetnice - charter pod italskou vlajkou, na lodi sestava tak 8-9 lidi, skipper bezny, lehce zmateny rekreant, o to horsi ze Ital, ktery (asi) vubec nepochybuje o svych schopnostech ...

1) ... snazil se do ty jediny mezery zacouvat. Ac mel vitr ciste zepredu, nepovedlo se. OK, stane se ... Trosku se pretocil a vitr ho zacal otacet
2) .. namisto toho aby vyjel X desitek metru zpet na volnou vodu, srovnal se a couval znova, popojel jen par metru (vazne snad jen 10m) zustal zesikma v omezenm prostoru a zkusil to znovu .. v tom omezenym prostoru se zacal tocit a skoncil tak, jak skoncil musel ... silnej vitr ho chytil zboku a doslova natlacil bokem na pride lodi co uz parkovaly "na dne U" - tedy i na nas a krome nas i na ostatnich. Do boku "utect" nemohl, protoze "U" je U, takze musel jenom ven, coz byl problem, protoze k vetru byl bokem a vitr mu nedovolil stocit prid ani zad. VYsledek - proste tam stal, bokem narazenej na predku jiz zamooringovanych lodi a nic ..
3) a ted prijde to podstatny ....
4) nase lod byla chranena - 2 ze 3 clenu posadky stali na pridi a cizi lod - "vetrelce" pomahali odstrkovat aby nedoslo k nejake ujme. Lod napravo totez. Jen lod nalevo - majitelska Oceanis nemela zadnou posadku na palube - byla vzorove vyvazana, ale majitele, posadka byli nekde jinde. Priznam se, ze jsem chvilku vahal - bo cizi lod je cizi lod, ale nakonec jsem preskocil na tuhletu lod (dokonce jsem mel i tenisky, byt jachtarske), posadil se na spici a zahajil "obranne manevry" = rukou a nohou jsem udrzoval "vetrelce" tak, aby nemohl napachat vetsi skody. Nejsem zadny odbornik na namorni etiketu a tak nevim zda to vstoupeni na cizi "pudu" bylo koser ci nikoliv, ale rozhodl jsem se tak, jak jsem se rozhodl ...
5) V te chvili se zjevil manik z mariny na gumaku, ktery zjistil ze se neco ser* ... Chytil lano ze zadi "vetrelce" a zacal ji tahat ven - stacet ji zad na volnou vodu. V tom okamziku situace zacala mit reseni, ale soucase se vyhrotila ... posadce "vetrelce" se zacalo zdat, ze tazeni/staceni zade na volnou vodu neprobiha tak rychle, jak by melo, a usoudila ze mooringove lano od "meho" Oceanisu je nekde po jejich kylem a zabranuje jim v uspesnem vysvobozeni .... v te dobe uz asi 3 lidi z "vetrelce" pobihali po brehu a snazili se nejak pomoci ... no a ted prichazi to PROC TO VSECHNO PISU ...

6) na Oceanis naskocil mlady horlivy Ital z "vetrelce" a snazil se mi vysvetlit ze zakladem vsech problemu je mooringove lano z Oceanisu ... ze je treba ho uvolnit tak, aby padlo na dno ... tim se JEJICH lod uvolni, muze byt uspesne stocena gumakem a nasledne zaparkovana na sve misto .. a mlady Ital si muze konecne dat "mandzare", ktere si zaslouzi ...
7) Opravdu se po trom lanu hnal jako Bajaja po Drakovi ... mel tolik sebejistoty, ze nez mi doslo ze to, co chce udelat je <|> malem to stihl .... musel jsem ho od vazaku s mooringem odehnat a snazil se mu vysvetlit ze TOHLE lano povolit proste NESMIME (stale pripominam silny protivitr) .. protoze pokud ho povolime, jejich lod se sice otoci snadneji ale "nas" Oceanis v te chvili ztrati jedine drzeni proti vetru a vitr ho natlaci na betonove molo, kde si rozmlati to, co se rozmlatit da ... Oceanis byl na mooringu natolik vysponovanej proti vetru, ze ani nemel zadni fendr. ... Italske "mandzare" musi byt uzasna vec, protoze tomu typkovi i tento argument byl volnej ... proste moring povolit a hotovo ...
8) Jen muj zjevny odpor, doprovazeny vsemi negativnimi slovy ze vsech jazyku co znam i neznam a moje zjevna fyzicka prevaha mu (myslim) zabranily v provedeni zamysleneho ukonu. Nakonec, neco italsky brblaje, vyskocil z lodi a zmizel ... ve finale gumak otocil "vetrelce" i bez naseho "prispeni" a pomohl ho zasunout kam patril .... Italove si zklidnili a vypadli nekam na breh ...

... no a me zustal namet k premysleni .... jak bohajeho branite/chcete zabranit idiotum, aby s Vasi lodi provedli neco takoveho? Resi se tu, jestli by to ci ono lano melo byt napnute vic nebo min, proste same "nuance" ale to, ze potom, co vzorne zaparkujete, nejaky idiot vleze na Vasi lod a cele to a JI "censored" (pardon za to slovo, ale jine me nenapada) jen proto, ze mu to prijde jako dobry napad ???? CO s tim ?

Mne by spíše zajímalo, zda někdo ví, jak je případné poškození lodě řešeno. Vezmu-li hypotézu, že jsi na lodi nebyl, jiná loď (v tomto případě italská) poškodí např. příď, kotevní vrátek, zábradlí a ty to po příchodu zjistíš. Vinicí samozřejmě bohužel dělají, že oni muzikanti a mizi na berth. Odpovídá marína jakýmkoli způsobem? Nebo se musím sám pomocí svědku dopátrat viníka s policií a řešit to?

Obávám se druhé možnosti :-( ...ale co vy na to?
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Re: poznámka

Příspěvekod TashonkaWitko » pon srp 23, 2010 5:45 pm

zdt píše:TashonkaWitko,

Několikrát jsem si přečetl Váš příspěvek. Přiznám se, moje pocity jsou smíšené. Škoda, že si nemůžeme přečíst, jak to celé viděl onen mladý horlivý Ital.

Nicméně, mám jen dvě poznámky:

1. Jak jste probůh tak hned a na dálku poznal, že skipper byl „běžný, lehce zmatený rekreant, o to horší že Ital, který (asi) vůbec nepochybuje o svých schopnostech“?

2. K Vašemu závěrečnému předmětu k přemýšlení mám jedno řešení. Myslím, že by si všichni ti dokonalí , neomylní, nechybující a suveréní kapitáni jezdící s naprosto dokonalými a skvěle sehranými posádkami mohli označit svoji loď nějakou jednoznačnou vlajkou (něco jako vlajka JI). My ostatní, méně zkušení, chybující a nedokonalí rekreanti se Vám potom zeširoka vyhnem. Po přečtení Vašeho článku se všemi těmi „idioty a vetřelci“ se specielně Vám vyhnu velice rád.

zdt

:-) OK, takze

1) obecne lze jiz pouhym okem a sledovanim manevru rozlisit profika/zkuseneho mazaka a rekreanta, ktery svymi manevry pusobi nejiste az zmatene ... Na tom neni imho nic urazliveho - kazdy z nas ma jiste schopnosti dane prevazne praxi a kazdy z nas svym vystupovanim takto pusobi na sve okoli. Kdybyste videl napr me couvat s autem s velkym privesem razdva poznate "zmateneho rekreanta", ktery sice tusi co a jak, ale proste to neumi. Zatimco pri pozorovani napr me pritelkyne, uvidite mazaka ktery velky prives zapichne s presnosti na par centimetru i do velmi slozite tvarovane mezery. Je to proste dane tim ze ona s velkym vlekem na kone jezdi co 14 dni a ja ne. Praxe a nic vic.

2) ze je nekdo Ital se da poznat lehce - staci poslouchat :-) Navic me zkusenosti s italskymi "kapitany" nejsou nejlepsi - vetsina z nich co jsem na mori potkal jsou opravdu individua, ktera bud nevi nic, nebo mozna vi ale nedodrzuji prakticky nic - od prednosti "v jizde", pres svetla, az po neomalene chovani na kotve nebo rychle prujezdy vetsich motoraku okolo stojicich plachetnic. . Nebo si zkuste v srpnu trebas na Jadranu zapnout vysilacku - nebudete se divit co se na takovem kanalu 16 odehrava - jednou jsem zazil neco, co byl snad "sex po telefonu" - az mi bylo lito ze tomu nerozumim. Co sem jim vsak uprit neda je sebejistota az hranicici s aroganci. Nerikam ze takovi jsou vsichni Italove, nicmene ja vetsinu takovych zazil.

3) cela posadka lode o ktere je rec a i jeji skipper rozhodne nepusobili zdatne - tezko to takto popsat, musel byste to videt

TAK A TED S DOVOLENIM TO PODSTATNE

Pres to vse co jsem popsal, ja se jim nesmeji. To ze se nekomu nepovede manevr, to ze mu neco nevyjde, neni to cemu bych se smal. Ostatne ja sam nejsem zadny expert a mam za sebou veci, kterymi bych se chlubit nechtel. Jako kazdy kdo se uci. I to, ze se skipper rozhodl napravit nepovedene pristani tak jak se rozhodl jsem sice oznacil za zmatene, ale stale to neni nic co bych kritizoval nebo zesmesnoval.

To co jsem se tu snazil popsat a co bylo predmetem me kritiky je to, ze ti lide byli schopni v ramci napraveni vlastni chyby zbytecne (bo to nebylo vubec potreba) a tudiz naprosto bezduvodne a bez svoleni odvazat CIZI lod z mooringu a to v okamziku, kdy by toto vedlo okamzite k poskozeni teto cizi lodi. Nic vic nic min. Jakmile by ten manik to lano povolil a odhodil (k cemuz se chystal - verte mi) nebylo by Boha a to ani Allaha, ktery by te 14m Oceanis zabranil v okamzitem ataku betonoveho mola za svoji zadi ...

Tedy cilem meho prispevku nebylo zesmesnit rekreacni kapitany, mezi ktere se ostatne radim i ja, ale poukazat na skutecnosti ze i Vami dobre obstarana lod muze zasahem vnejsich vlivu (ja pouzil termin idiot) dojit ke znacne ujme. Tot vse.
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Re: Idioti

Příspěvekod TashonkaWitko » pon srp 23, 2010 8:27 pm

zdt píše:TashonkaWitko,Jistě jste si všiml, že jsem ve své reakci na Váš úvodní příspěvek nereagoval na to, CO píšete, ale na to, JAK to píšete.
zdt

aaaha. Takze jsem rad, ze jsme se dobrali podstaty problemu 8)

Jen na vysvetlenou. Pokud se nekoho dotknul muj zpusob vyjadrovani, omlouvam se. Vim ze jsem ponekud expresivnejsi a "rozevlatejsi" nez je mozna bezne, ale je to muj styl. Je mi 47 let pochazim z doby, kdy jeste nevadilo nekomu rict otevrene co si myslim. A nemuselo to byt mysleno nijak zle. Ani nebyvalo. Proste co na srdci to na jazyku. Kdyz se nekdo choval jako kreten , rekl jsem mu to. Treba me mohl poslat do prde*e a ja vedel ze o muj nazor nestoji. Nebo jsme to mohli probrat, dat si prcka na usmirenou a stale byt nejlepsi kamosi. Vazne nejsem z tech co by na minule casy vzpominali se slzou v oku, ale tohle mi trochu chybi. Cely svuj zivot jsem vystupoval jak pisu a vetsina lidi to ocenovala. V posledni dobe a spec na forech se podobna uprimnost ale nenosi ... :hmm:
Dnes tu mame korektnost za kazdou cenu a ve vsem. Cernoch uz neni cernoch ale afroamerican. Cikani nam nekam zmizeli a nastehovali se Romove. Idiot uz neni idiot ale mene zkuseny spoluobcan s odlisnym nazorem. Vetsina lidi uz doma nema blbce, ale hyperaktivniho dyslektika ci a dysgrafika autistickymi rysy ... (je mi tech skutecnych dyslektiku nekdy az lito).

Kdyz jsem starostovi sousedni obce rekl ze je debil, dostal jsem pokutu 1700 za naruseni obcanskeho souziti. Pritom to nebyla urazka, ja to tehdy myslel spis jako diagnozu ...

Toz tak .. nicmene jsem rad ze uz si rozumime. Budu se krotit, nebo se o to budu snazit :whist:
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 42

Příspěvekod Ozzie » pon srp 23, 2010 8:42 pm

Počúvaj Ty TaschonkaWitko, nie sme my dvaja rodina? Aj ja zvyknem veci nazvať pravým menom a väčšinou potom mám problém. Alebo to bude stým že aj ja mám 47 rokov.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » pon srp 23, 2010 9:03 pm

zdt, nehraj tu na nás slušňáka. To by som ťa chcel vidieť keby ti takýto aktivista v popísanej situácii odviazal loď z muringu. Dobre by si mu naložil, jak svini do hrantu. Myslím že slovo idiot je velmi diplomatické, deveť z desiatich Čechov /Slovákov/ by použilo iný výraz.

Riešenie je len jedno, v zlom počasí, alebo pri jeho hrozbe musí byť na lodi funkčná hliadka.
repo
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod repo » úte srp 24, 2010 6:28 pm

Trochu mě překvapuje, že zmíněná Oceanis neměla vzadu fendr, navíc v silném protivětru. Nikomu nic nevnucuju, ale zkušenost mě poučila, že fendr dávám vždy (ať je protivítr či ne). V případě špatného počasí taky loď neopouštím, dokud nemám jakous takous jistotu o sousedech.
pulrich
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pulrich » úte srp 24, 2010 7:03 pm

no ja nevim .. zadovy fendr na sve lodi mam, ale nedokazu si moc predstavit, jak by byl v popisovane situaci ucinny

pokud by lod narazila na molo "zprima" (jakoze zajizdim do stani a nepovede se mi to), tak to fendr absorbuje - pokud se ale zacne vrtet a chytat uhly a bude molem fackovana, jak si to zrovna poryv vetru a vln usmysli, tak sbohem a satecek ..

obzvlast kdyz si vezmu jak se dnes dela struktura trupu - hrany zrcadla az nahoru k rellingu (nevim, jestli to spravne nazyvam) mi prijdou hooodne citlive :-(

BTW u sve lode mam naplanovano, ze az pujde pred pristi sezonou ven z vody, tak dam na rohy zade (nevim jak to popsat - proste ty spicky "U" :-) i na prid pod kotvu (z jineho duvodu :-) zesilujici platy plechu.

-pux
HoPrahok
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Slušnost

Příspěvekod HoPrahok » pon zář 20, 2010 11:09 pm

Ahoj všem ve vláknu. I my jsme letos zaznamenali bujaré Italy, kteří plni elánu přisvištěli do Primoštenu. Evidentně půlka úplně na mol, druhá ještě v duru, bohužel i kapitán. Story velmi podobná - velkou rychlostí zádí ke břehu, manévr neúspěšný, tedy znovu z malé odjezdové vzdálenosti, vítr ho otočil a bokem vzal 2 přídě. Když jsem ho odtlačovali, ještě něco anglicky mumlal. Nakonec to zvládl na 3.pokus. V noci se chovali jako by jim patřilo celé město. Nechápu to, myslel jsem, že jachting je záležitostí slušných ohleduplných lidí, jak nás to učil Olda Straka na kurzu. Kde se pak ti pitomci berou? My se taky rádi napijeme, ale rušit ostatní je tabu. Vím sám jak nepříjemné to je, když mám s sebou děti a vedle řvou Němci s hudebním hluchem ty své Mallorca hity :roll: I vám, kteří se tady do sebe trefujete - máte to zapotřebí??? Jo a já na kotvš teda nechávám fendry z lodě pro případ nárazu lodě, které se kotva vysekne. Klid, trpělivost, pokora
Namor
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Namor » úte zář 21, 2010 10:24 am

Děkuji za krásně popsané zážitky.Konečně nezažívám sám krušné chvilky po zátokách,kdy ,,sebejistí"přijíždějí nebo oslavují týden volna bez nebo s manželkami a polovičkami.Každý rok vídám půjčené lodě,které vezou spoustu arogantních lidí.Ale musím říct ,že jsou a to ve většině i lidé ,kteří mají pokoru a rádi si nechají poradit a pomoct,aby neudělali škodu jiným.Botu uděláme všichni a záleží jen na nás jak se poučíme.Nikdo nejsme dokonalý. :)
Nebo jo? :shock:

Namor
T-yacht
nováček na fóru
nováček na fóru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod T-yacht » stř zář 29, 2010 2:02 pm

......... se nám ten inčučuna nějak rozepsal ........ :mad:
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod TashonkaWitko » stř zář 29, 2010 5:06 pm

T-yacht píše:......... se nám ten inčučuna nějak rozepsal ........ :mad:

AHoj Tome :-)
To mas tak - kdyz o podobne prihode nenapise zasvecene kapitan, musi hlaseni podat radovy clen posadky :-) Kvalita prispevku tim bohopytelne ztraci :lol:
TRIM
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 11

Příspěvekod TRIM » stř zář 29, 2010 5:53 pm

Tahona, mě se tvůj sloh velmi líbí , stejně tak jako písemný projev našich slovenských bratří .Fakt. Dnes jsem se poprvé nahlas zasmál. Díky .
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod TashonkaWitko » stř zář 29, 2010 6:11 pm

No aspon neco ... :-)
Jinak jsi dneska uz treti, koho jsem nahlas rozesmal. Prvni dva byli me deti, kdyz jsem jim predlozil svuj zamer snizit jim v ramci celosvetove ekonomicke krize kapesne ... :?
T-yacht
nováček na fóru
nováček na fóru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod T-yacht » stř zář 29, 2010 6:24 pm

........ lidi neblázněte a nečtěte ty jeho bludy, von ten šůnka víčko bude mít už tak počítám půl litra rumu ve volátku :P
já ho znám ......... :good:

Zpět na