Martin88 píše:
jen ten údaj o rychlosti větru se časem asi zvětšil, příští rok to už bude možná 50 uzlů
... a na mori sa budú prevracť tankeri...

PS: od juhu z kade fúkalo je to tam dosť otvorené, takže, možno, ...

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa
karf píše:mirinekk píše:CannyX píše:Pominu-li vyvázání přídí proti větru a bokem k molu, pak pokud jsem na hodinách správně poslouchal a lehká praxe mě něčemu přiučila, vždy si jezdím pro mooringové lano zádí. Započítám-li pomoc sousední lodi a prostor prostor vedle, vyzvednutí mooringového lana na záď by jim stále dávalo větší manévrovací prostor.
Pletu-li se rád se nechám poučit
Prosím tě, jak to myslíš, že si jezdíš pro muring zádí?
Tady je k tomu téma Vyvázání k bóji a muring
pes píše:Kotevní manévr na videu mi připadá výborně vymyšlený a pouze zkomplikovaný spoustou radilů a příliš iniciativních účastníků regaty.
Zdraví "pes"
jirkaM píše:Lod cela, lidi živý - jednoznačně úspěch. Moc geniální mi to tedy nepřišlo, ale co, vysledek se pocita a ono se pak zpětně dobře radi. Kdyz je pak člověk unavenej, je to pak proste jiny.
pik píše:Ahoj aTrej,
jestli si dobře vzpomínám, tak Piškera má plovoucí mola. To by možná mohl být důvod toho ,,povolenýho" můringuJá na noc vždycky pouštím loď dál od mola, pro sichr
eMeF píše:2) najedu přídi proti větru na úroveň lodě na návětrné straně, na prostřední vazák uvážu lano a hodím ho návětrné lodi aby jej protáhli kolem předního zavětrného vazáku a zpět ke mně. Po laně pak zklouznu mezi lodě...
eMeF píše:Mimo to by mě zajímalo jak se chová loď se dvěmi kormidelními listy a jedním propelerem mezi nimi? Mám šanci při stání pomocí motoru vytvořit takové proudění aby voda obtékala kolem listů a loď se dala ovládat?
aTrej píše:Hlavne nerozumiem prečo chceš fixovať špicu lode cez stredný vazák. Ak by si išiel v takom vetre na úroveň náveternej lode a hádzal im lano, budeš musieť loď zastaviť, čím ju na chvíľu urobíš neovládateľnú a zákonite ti začne loď stáčať.
aTrej píše:Raz sme zo zvedavosti skúšali na Žute v ACI ako sa loď správa pri odplávaní bokom od mola cez springy. Na Žute je mólo na pilieroch. Nepomohlo nám teda ani nasmerovať prúd na kormidelny list pri ňom. Bolo vidieť ako voda prúdila presne medzi ne aj keď sme kolo vytočili na maximum. Proste nič. Loď s dvomi kormidelnými listami pri manévroch asi potrebuje pohyb.
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti