Na půl že srandy, na půl vážně, když už to nováček považuje za blbost.
Tomu klacku, co vozí Holanďani, se v Česku říká sondýrka. Je to běžné vybavení lodi obchodní plavby. Btw. zmiňuje ji Mark Twain na misisipským parníku.
No co, mám ji taky. Cejchovanej klacek 3,5m dlouhej. Nepatřím mezi ty, co vyjedou přídí do kamení. Echolot měří někde 3m od přídě a navíc, jako každej, přestane ukazovat pod 80cm.
Takže si píchnu z přídě a hned vím, kam až můžu.
Na jaře jsme s lodníkem z Odry píchali Sázavu do Pikovic, cca 2km. S kapitánem z Vltavy štěchovickou úžinu po bagrování, atd. atp.
Tak tedy k smíchu a pošklebkům to opravdu není.
: jak poznám skutečnou hloubku vody, když nevidím na dno
Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa
-
- nováček na fóru
- Reputace: -5
Re: : jak poznám skutečnou hloubku vody, když nevidím na dno
david:
A že jsem tak smělý, moderátore, ty lodě, co jste píchali, jaký typ oplachtění měly?
No, myslím, že jsem se dnes vyšťavil na několik dalších let. Přeji všem mnoho krásných zážitků a davidovi krásné píchání s velkými obludami v revíru zaslíbeném námořnímu jachtingu. Úplně vážně, bez srandy.
kamildvoracek píše:Tento příspěvek se netýká diskutujících kolem motorových lodí.
A že jsem tak smělý, moderátore, ty lodě, co jste píchali, jaký typ oplachtění měly?
No, myslím, že jsem se dnes vyšťavil na několik dalších let. Přeji všem mnoho krásných zážitků a davidovi krásné píchání s velkými obludami v revíru zaslíbeném námořnímu jachtingu. Úplně vážně, bez srandy.
- geus
- zkušený harcovník
- Reputace: 40
Existuji i jina fora tak to tam taky zkus
- BigTwin_Jirka
- návštěvník fóra
- Reputace: 8
Rád bych k echolotu podotkl, že čím menší hloubka, tím užší je vyzařovaný paprsek, měří se obvykle bodově a na nevhodném místě (střed či záď lodi), dopředné sonary jsou sice k nezaplacení (a i nezaplatitelné), ovšem stále platí, že měří skvěle tam, kde to nepotřebuji to jest na pro mě zcela bezpečné hloubce. Klacek také vidím jako dobrou pomůcku, dokonce i na plachetnici se staženými plachtami plující pod motorem (té žert, nepranýřovat, dostal jsem až ke zřejmě zmoderovanému torzu vlákna).
- geus
- zkušený harcovník
- Reputace: 40
Tak klacek je klacek jednoduché a spolehlive
BigTwin_Jirka píše:Rád bych k echolotu podotkl, že čím menší hloubka, tím užší je vyzařovaný paprsek, měří se obvykle bodově a na nevhodném místě (střed či záď lodi), dopředné sonary jsou sice k nezaplacení (a i nezaplatitelné), ovšem stále platí, že měří skvěle tam, kde to nepotřebuji to jest na pro mě zcela bezpečné hloubce. Klacek také vidím jako dobrou pomůcku, dokonce i na plachetnici se staženými plachtami plující pod motorem (té žert, nepranýřovat, dostal jsem až ke zřejmě zmoderovanému torzu vlákna).
Zacatek je zde: http://www.jachting.info/viewtopic.php?f=72&t=11128&p=198686#p198667
A k pranyrovani nedojde, protoze je to jeden ze zpusobu pouziti. Ani nemusi mit ty plachty dole.
-
- moderátor
- Reputace: 234
Na plachetnici se dá v pohodě využít spinakrbaum. Stačí pomocí elektrikářské pásky nacejchovat pár značek. Hodně kdysi jsem to tak měl.
- Pavel63
- aktívní jachtař
- Reputace: 44
Ano, jednoduchá stará metoda - ve vší tichosti a hlavně nenápadně, asi jako v zimě si jdeme do lesa pro stromeček (naštěstí mám kousek svého lesa, tak nemusím krást ...), vyhledat nejbližší vhodné křoví nejlépe s lískami, uříznout rovný klacek a měl by být opravdu zhruba kolem těch 3 - 3,5 m, podle velikosti lodě. Byl jsem coby námořník opakovaně na Orlíku, tam se pluje celkem v pohodě a při kotvení se tam najíždí opatrně cíleně ke břehu (pozor na některé zátoky, kde jsou v písku balvany). Pak jsem se zatoulal na Lipno a nestačil se divit, tam se běžně pluje na hloubkách, kde bych na moři kotvil a už měl strach, jestli není mělko. Na první lodi byl hloubkoměr, pak jsem tam byl znovu a na plachetnici hloubkoměr nebyl - a tak jsem se právě po zkušenostech z první plavby dopracoval taky ke klacku. Nemusí být nutně cejchovaný, z běžné lodě jej budeme držet zhruba 1 m nad hladinou, pokud má loď ponor 1,2 - 1,5 m, tak po vytažení se mokrá část dá odhadnout. Ale na mělkých vodách vřele doporučuji. Olovnice s uzlíky po metru by taky splnila svůj účel, klacek položený u zábradlí je ale pohotovější a jednodušší. A proti olovnici se většinou nezamotá, když ho nejvíc potřebujeme ...
Takže při kotvení píchat a píchat, jinak můžete narazit. A pokud to jde, tak samozřejmě ještě seznámit se s místními podmínkami (např. na Lipně v horní části u pravého břehu je bývalé drážní těleso jen asi 50 cm pod běžnou hladinou napříč před zátokou, která láká k zakotvení. Pro změnu uprostřed zátoky na levém břehu pod stanicí Vodní záchr. služby je mělčina a podobně (viz jachetní revíry - Lipno).
Pavel.
Takže při kotvení píchat a píchat, jinak můžete narazit. A pokud to jde, tak samozřejmě ještě seznámit se s místními podmínkami (např. na Lipně v horní části u pravého břehu je bývalé drážní těleso jen asi 50 cm pod běžnou hladinou napříč před zátokou, která láká k zakotvení. Pro změnu uprostřed zátoky na levém břehu pod stanicí Vodní záchr. služby je mělčina a podobně (viz jachetní revíry - Lipno).
Pavel.