Od kdy s dětmi na loď a na co se připravit?
Moderátoři: vilma, Pepa, david
- prettorian
- návštěvník fóra
- Reputace: 2
Od kdy s dětmi na loď a na co se připravit?
Chtěl bych se zeptat, jaké máte zkušenosti s dětmi na plachetnici, kdy se vyplatí s nimi vyrazit, na co si dát pozor atd.
Přemýšlím o příštím roku a rád bych vyrazil i s manželkou a prckem, který bude mít příští září rok a 9 měsíců. Na jednu stranu bych jel rád s nimi, na druhou stranu mám z toho respekt s tak malým dítětem, které už lítá všude možně.
Díky za vaše zkušenosti.
Přemýšlím o příštím roku a rád bych vyrazil i s manželkou a prckem, který bude mít příští září rok a 9 měsíců. Na jednu stranu bych jel rád s nimi, na druhou stranu mám z toho respekt s tak malým dítětem, které už lítá všude možně.
Díky za vaše zkušenosti.
- tkruska
- aktívní jachtař
- Reputace: 20
S detmi muzes na lod uz od veku jednoho dne
Dokud nelezou tak jeste lepsi. Pokud uz zacinaji, tak zabezpecit at nevypadnout z lode. V kokpitu jsem je vzdycky privazal na popruh (ksiry) k patce otezi hlavni plachty.
Jinak zalezi na povaze deti, ale treba ty moje nemaji rady dlouhe preplavby. Chce to hodne stavet a vyvencit na plaz s kyblickem.
Pak se budou chtit casto vracet

Dokud nelezou tak jeste lepsi. Pokud uz zacinaji, tak zabezpecit at nevypadnout z lode. V kokpitu jsem je vzdycky privazal na popruh (ksiry) k patce otezi hlavni plachty.
Jinak zalezi na povaze deti, ale treba ty moje nemaji rady dlouhe preplavby. Chce to hodne stavet a vyvencit na plaz s kyblickem.
Pak se budou chtit casto vracet

- prettorian
- návštěvník fóra
- Reputace: 2
- IvoK
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
Držím palce, ať si to doma prosadíš. Já musím přiznat, že zatím s ženou prohrávám v názoru, kdy prvně vezmu škvrně s sebou.
Na druhou stranu nutno si přiznat, že i když bude prcek již chodit, tak je stejně nutné, aby se mu jeden stále věnoval. Přeci jen loď je v náklonu, na vlnách občas hází....tak aby nespadl.
Taky by mne zajímalo, zda to někdo zkoušel s tato malými prcky <2 roky.
Na druhou stranu nutno si přiznat, že i když bude prcek již chodit, tak je stejně nutné, aby se mu jeden stále věnoval. Přeci jen loď je v náklonu, na vlnách občas hází....tak aby nespadl.
Taky by mne zajímalo, zda to někdo zkoušel s tato malými prcky <2 roky.
- MB
- návštěvník fóra
- Reputace: 1
poprvé jsem syna převrátil na 420 skoro uprostřed Lipna ve 4 letech ......na kanoi na Vltavě o rok dříve ....(měl vždy vestu ) je mu 19 a snad dobrý
dcera byla větší oříšek ...nedala se převrátit ....ve 13 čte mapy, kormidluje a snaží se namočit palubu (ano, i s 47 to jde) a když je někdo rychlejší.....kleje ...

dcera byla větší oříšek ...nedala se převrátit ....ve 13 čte mapy, kormidluje a snaží se namočit palubu (ano, i s 47 to jde) a když je někdo rychlejší.....kleje ...
nikdy není brzy
ale jak říká kolega "marinyzace" rodiny musí být pozvolná a nenásilná, dítě kdykoli ale plavbu uzpůsobit, ubrat dle jejich pocitu aby se nebály.
Rozhodně to zkusit než si po letech vyčítat že jsme to nezkusili dříve. Mám kluky "vodníky" ale větší plavbu dali až 15 a 9 let a to ste měli vidět jak byli nafučení a ponížení že musí mít vesty. Pochopili to a pak už pohoda.
Rozhodně to zkusit než si po letech vyčítat že jsme to nezkusili dříve. Mám kluky "vodníky" ale větší plavbu dali až 15 a 9 let a to ste měli vidět jak byli nafučení a ponížení že musí mít vesty. Pochopili to a pak už pohoda.
IvoK píše:... Taky by mne zajímalo, zda to někdo zkoušel s tato malými prcky <2 roky.
moje mala mela ve 2 letech neco pres 2 tisice mil za sebou - vycharterovanych, vlastni lod nemam

samozrejme to nebude zadna vyslovene akcni plavba, i kdyz je pravda, ze pri poslednich plavbach v tomhle
veku se uz stavalo, ze ji prelevajici vlny budily, kdyz spala v kokpitu

deti nejsou problem, jen je to jine, chce to hodne uzpusobit pro ne ... a je dobre, kdyz je deti i vice,
ale zase je to narocnejsi pro rodice

par postrehu:
- je pravdepodobny, ze se bude i dost motorovat
- musi se casto kotvit (koupacky, zmrzlina atd.)
- povinnost mit pro deti malou vestu
- vyplest zabradli, i kdyz se to spise hodilo dospelym
- dite to nezachranilo nikdy zadne, ale i tak to bylo
dobre pro klid deti i muj - nesmi se zacit moc nudit ... my jsme napr. vymyslely jakesi denni hodnoceni, byla tymova trika a decka dostavala
kazdy vecer nejakou maluvku na rukav ... od skutecnych veci jako, ze treba fungovaly pri necem az po voloviny,
kresby byly cervene na levy rukav - to byly negativa a zelene na pravy rukav jako pochvaly
priklad: vetsi decka treba dostaly kormidlo za prikladne kormidlovani ... a mala treba dostala cervenyho budika za moooc
casne vstavani
a decka naoplatku mohly nakreslit jednou za cas (ne kazdy den, ponevadz bych byl celej cervenej) hodnoceni kapitanovi
- kdyz se zacne lod trosku houpat, tak je to narocne pro toho, kdo se zrovna stara o prcka (hlavne o ty male), vetsinou
to znamenalo, ze malou nekdo drzel na kline a po hodine uz mel vytahane ruce... zlepsilo se to, kdyz jsme ji zacali
naferovku uvazovat - vlastni harnes jen pro oblast kokpitu - jakmile si ti prcci zvyknou, prestane je bavit plavba, kdyz je moc klidna
- kdyz uz tedy chteji trochu jachtingu, tak se klidne stane, ze nekteri dospeli (hlavne maminy
) uz obcas trochu zelenaji
a od tech prcku slysite jen vykriky husty ... a jeste - na lodi jsem mel pravidelne vic deti (na dovci jsme jezdily dve rodiny - decka 2,12,13,13 a 15 let) a protoze to vetsinou fakt nebylo o jachtingu, tak
jsme tenkrat zacali delat geocaching kvuli detem - to byl vynikajici napad, dostali mapu, kde meli vyznacene poklady po celem chorvatsku a zacali
se sami starat uplne o vsechno - od naplanovani trasy az po vedeni lode... stacilo je jen malinko hlidat a obcas s necim pomoct
a letos uz je mala maly velky kormidelnik na cadetu

to je totiz uplne nejvetsi zlo jachtingu s detmi - je to straaaasne nakazlivy

- mikeduck
- návštěvník fóra
- Reputace: 13
- Kontaktovat uživatele:
Re: Od kdy s dětmi na loď a na co se připravit?
Prcka jsme měli na lodi poprvé vloni když mu byl zhruba půl rok,to ještě ležel.Letos už sem z toho měl trochu vítr,je docela živější,ale zkusily jsme autosedačku,a proběhlo to úplně perfektně.A to je vni docela nerad i v autě.Ale jen sem nastartoval motor už si sám sedal.Prakticky v ni strávil většinu dovolené,což nás velmi překvapilo.Normálně mu nestačí celej byt,všude je ho plno.
Ale bylo to jen na Orlíku .
Ale bylo to jen na Orlíku .
-
- nováček na fóru
- Reputace: 0
Ahoj. My jsme ted s nasim synem co ma 18 mesicu vyrazili na plavbu bez konkretniho data navratu z Floridy smer Karibik. Hodne pripravy probehlo po precteni stranek co si vedou rodiny ktere na lodich ziji. Treba Sunkissedseekers. Ti maji 2 kluky - 10 mesicu a 4 roky, ci windtravelers - ti maji holku 3 a pul a dve holky 20 mesicu! Momentalne jsou na BVI. Takze co jsme provedli:
- Site kolem dokola
- Predni kajuta je ted hriste vystlany polstarama. Malej to tam ma moc rad.
- Sedacka v kokpitu
- sedacka v salonu, prichycena ke stolu
- vesty a popruhy
- casto stavet a pohyb
- neustala kontrola a hlidani i na kotve
- ksyz jezapotrebi nas obou na kontrolu lode, tak pohadky na lacinym tabletu.
Je to narocne. Nas syn je hyperaktivni a trochy strelenej a i na sousi beha a pada a lozi a pada a beha a tak dokola. Kazdopadne je super ze muze travit cas s obema rodici a to je k nezaplaceni. Zatim jsme v zacatcich a nekdy jsme dost unaveni, ale to dela i dost to, ze se prepravujeme a nejsme jeste v mistech kde by jsme meli sanci s nim travit cely den na plazi aby se utahal. Taky se dost vse toci kolem odpolednich spanku. V tu dobu se motor nezapina, nebo pokud malej usnul pri zvuku motoru tak nevypina.
Preji hodne zdaru!
Lukas, Petra a Oliver
S/Y Sailicious
- Site kolem dokola
- Predni kajuta je ted hriste vystlany polstarama. Malej to tam ma moc rad.
- Sedacka v kokpitu
- sedacka v salonu, prichycena ke stolu
- vesty a popruhy
- casto stavet a pohyb
- neustala kontrola a hlidani i na kotve
- ksyz jezapotrebi nas obou na kontrolu lode, tak pohadky na lacinym tabletu.
Je to narocne. Nas syn je hyperaktivni a trochy strelenej a i na sousi beha a pada a lozi a pada a beha a tak dokola. Kazdopadne je super ze muze travit cas s obema rodici a to je k nezaplaceni. Zatim jsme v zacatcich a nekdy jsme dost unaveni, ale to dela i dost to, ze se prepravujeme a nejsme jeste v mistech kde by jsme meli sanci s nim travit cely den na plazi aby se utahal. Taky se dost vse toci kolem odpolednich spanku. V tu dobu se motor nezapina, nebo pokud malej usnul pri zvuku motoru tak nevypina.
Preji hodne zdaru!
Lukas, Petra a Oliver
S/Y Sailicious
- Viky_CZ
- zkušený harcovník
- Reputace: 43
- Kontaktovat uživatele:
Moje (vnitrozemska) zkušenost říká, ze zadny ulozeny úkol není maly, je-li dite presvedceno o jeho dulezitosti. Deti milujou velky ukoly.
I zakaz padani do vody lze "zodpovedne vykonávat" (Tady si sednes a budes hlasit kazdou vetsi vlnu aby někdo nespadl):
Když trochu vyrostou, muzou nariklad cerpat palivo nebo dokonce kormidlovat (lze li to tak nazvat):
I zakaz padani do vody lze "zodpovedne vykonávat" (Tady si sednes a budes hlasit kazdou vetsi vlnu aby někdo nespadl):
Když trochu vyrostou, muzou nariklad cerpat palivo nebo dokonce kormidlovat (lze li to tak nazvat):
Mám zkušenost s dětmi na lodi od věkové kategorie půl roku až 5 let. Nejlépe moře snáší miminka. Na rozdíl od starších dětí jim houpání nevadí a nezvrací
Na začátku cesty jsme určili pravidla typu, že v kokpitu se smí pouze sedět, aby nevypadly, když kapitán zavelí, všichni musí do kajuty, atd... Nikdy jsme neměli větší problémy a dětem se na lodi vždy hrozně líbilo. Spíš pro rodiče je to občas náročnější
Pro inspiraci, jak taková dovolená může vypadat, se můžeš kouknout na detivlodi.cz
Lucka

Lucka