Jak se bránit přepadení na lodi ?

Krátkodobé i dlouhodobé pobyty na lodi / hausbótu z různých úhlů pohledu.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

Jak se bránit přepadení na lodi ?

Příspěvekod pan.fotograf » pon led 15, 2018 7:03 pm

Popíši skutečnou událost a ptám se vás na to, jak byste se zachovali vy ?

Když jsem jeden zářijový víkend dorazil na kotviště na loď, tak jsme měli zajímavou diskusi s kolegy. Tchán souseda je důchodce a tak přijel už ve čtvrtek odpoledne, že na lodi přespí a počká na mladé na pátek. Jsme v opuštěné zátoce stranou od chat = tedy naprostý klid. Už se stmývalo, starý pán polehával v kajutě, když zaslechne chechot a hlučný hovor blížících se hlasů ze břehu. Nenápadně vyhlédl za záclonkou přední lukny a vidí 3 mladíky s hlavami zamaskovanými kapucí jak už jsou u brány na mola k motorákům (plachetnice jsme trochu stranou kvůli ponoru) a zkoušejí s ní lomcovat, jestli je otevřená. Neuspěli, tak zamířili k plachetkám se slovy: „Tak kterou uděláme“ ?

1) Tchán vykoukl a zakřičel: „Nevstupujte sem, je to soukromý majetek!“ Prý se zasmáli a zakřičeli: „Asi uděláme tu s tím dědkem!“ Ale po kratším přeslapování odešli... Nejsem si jistý, zda právní formulace o soukromém majetku odradí pobudy v přesile. Navíc když byl důchodce sám a prý si vzal do ruky jen pánvičku a kuchyňský nůž.

2) Soused by prý zůstal dál schovaný s dýkou za vchodem do kajuty... A jakmile by někdo z nich přišel (netušíc, že je soused uvnitř), tak by mu přeseknul šlachy v lýtku nebo achilovku.

3) Podle mne nebylo taktické ukazovat že jsem sám. Já bych spíš zahrál divadlo, že je nás na lodi víc. Vykouknout a zavolat: „Pepo, pojď sem, nějaký blbci sem chtějí lézt“!

A nyní, jak byste tedy zareagovali vy ?
gryf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Re: Jak se bránit přepadení na lodi ?

Příspěvekod gryf » úte led 16, 2018 8:42 am

Jak bych se zachoval?
Tak za prvé - platí ustanovení trestního zákoníku o nutné obraně (§29) a krajní nouzi (§28):
§ 28 (1) Čin jinak trestný, kterým někdo odvrací nebezpečí přímo hrozící zájmu chráněnému trestním zákonem, není trestným činem.
2) Nejde o krajní nouzi, jestliže bylo možno toto nebezpečí za daných okolností odvrátit jinak anebo způsobený následek je zřejmě stejně závažný nebo ještě závažnější než ten, který hrozil, anebo byl ten, komu nebezpečí hrozilo, povinen je snášet.
§ 29 (1) Čin jinak trestný, kterým někdo odvrací přímo hrozící nebo trvající útok na zájem chráněný trestním zákonem, není trestným činem.
(2) Nejde o nutnou obranu, byla-li obrana zcela zjevně nepřiměřená způsobu útoku.

Pokud by tchán reagoval jak píšeš, pravděpodobně by před soudem vysvětloval a obhajoval své počínání - podle popisu by se jednalo o ublížení na zdraví, umím si představit, že by se to dalo uhrát na § 146a - ublížení na zdraví z omluvitelné pohnutky - ale i tak tam je odnětí svobody až na jeden rok.

A jak bych postupoval já? V prvé řadě bych tak, aby to slyšeli, rovnou telefonem volal policii. Jako další, v případě pokusu o vstup na loď,bych užil sprey (nikoliv antiperspirant). Varovný výstřel (mám Magnum 357) pouze jako krajní (hodně krajní) řešení - i ten se dost blbě vysvětluje.
Bohužel, současná právní úprava a judikatura nahrává více darebákům, než-li slušňákům. I to je jeden z důvodů, proč když se někde něco děje (napadení v metru nebo i na ulici) většina lidí nic nevidí.
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pan.fotograf » úte led 16, 2018 10:45 am

Díky za docela dobrý návod i s rozborem přísl.paragrafů. Který ovšem platí jen v ideálním případě, kdy se nechají útočníci odradit (v tomto případě asi jo, podle mne šlo o "mladickou nerozvážnost").

- Určitě to volání policie na lapky působí (chtějí klid pro práci a žádné komplikace a také ne svědky).
- Pepřák a odhodlání bojovat je další odrazující faktor. I když s jeho (i mými) tělesnými proporcemi - cca. 174cm oba se na nějaké habány nechytáme.
- Pistole je argument nejdůraznější :clap: , ale pochopil jsem, že i Ty bys váhal s použitím.

Prakticky pro náš případ - tuším, že nejbližší oddělení Policie ČR je v Dobříši = dojezdová vzdálenost cca. 20min.+ běh ke kotvišti dalších 5min. V případě skutečného ohrožení se asi starý neozborojený pán mohl jít klouzat.
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » úte led 16, 2018 11:05 am

Já bych 1. volal policii, tak aby věděli, že ji volám...
2. připravil bych se k odplutí, v případě útoku je lepší se bránit útěkem, myslím, že stačí poodplout a sledovat dění.
3. snažil bych se je viditelně fotit, strach z odhalení identity je také může odradit. (Možná fotit dříve než volat policii)
Ale jen skutečný konflikt by ukázal, jak se člověk ve skutečnosti zachová... taky mám legálně drženou zbraň, ale nikdy ji nenosím a asi ji nikdy nepoužiju.. (doufám)
gryf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod gryf » úte led 16, 2018 11:25 am

Bohužel, naše právní předpisy (a judikatura s tím spojená) jsou na dost slabé úrovni. Porušení práva, tedy i překročení nutné obrany a krajní nouze, se řeší pěkně přes den, v suchu, teple, za světla a všichni ví, jak to dopadlo a jak se kdo měl chovat. V noci, na vodě, i ve stresu vše vypadá jinak. A přitom by stačilo třeba: Kdo porušuje zákon, není pod ochranou zákona. A pak by bylo na každém drbanovi, jak se rozhodne.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » úte led 16, 2018 2:36 pm

Všichni policajti, který znám mi vždycky říkali "prvně střílím do pachatele a pak teprve do vzduchu, aby počet výstřelů souhlasil".
Jo a taky říkají, že je potřeba dobře mířit. Kde není žalobce, není soudce.
Samozřejmě je to s nadsázkou. :)

I když.... když mám na lodi rodinu (a nejen na lodi).... Doma mám třeba katanu. Už mám v praxi vyzkoušeno, že na sebeobranu funguje velice dobře. Jen tý krve kolem. Ale to se na pohodový zimní večery nehodí. :)

Jinak samozřejmě to co už tu zaznělo.... odplout, volat cajty a nafotit.
asasek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 11

Příspěvekod asasek » stř led 17, 2018 8:42 am

Je dobré si uvědomit, čeho chci dosáhnout, a podle toho vybrat prostředky.

Přičemž cílem je jednoznačně zloděje zastrašit - bitka proti takové přesile má velmi malou šanci na úspěch:
* Proti třem lidem máte šanci se ubránit s pistolí, když budou dost daleko a nebudete se střelbou váhat. Tímhle postupem si ale koledujete o kriminál.
* Můžete mít šanci, pokud máte dobrý výcvik v nějakém reálně použitelném bojovém umění - a současně pokud takový výcvik nemají protivníci. Pozor, většina bojových umění je "zdegenerovaná" na sport, tzn. jsou z nich vyřazené "nefér" a příliš nebezpečné údery - a současně s tím i obrana proti nim (což je pro reálný boj nevýhoda - nemáte vytrénované reflexy na to, co soupeř doopravdy použije).

Vždycky je ale třeba počítat s tím, že se odstrašení nemusí povést (to je otázka náhody: záleží kdo proti mě stojí, lidé reagují různě - někdo uteče, někdo se nasere a jde dopředu). V takovém případě cokoli použiju k odstrašení, bude mi vráceno i s úroky...

Takže rozhodně jako první volat policii - tak, aby o tom věděli.
I když je stanice daleko, vždycky je tu možnost, že nějaká hlídka zrovna náhodou projíždí někde nedaleko - s tím se dá dobře blufovat: "říkáte že jsou zrovna v XXX, výborně, to tu budou za chvíli".

Pokud už byla dost tma, bylo by ideální silné světlo do očí. Loď je strategicky výhodná pozice - dostat se na ni z mola a nevykoupat se vyžaduje trochu vidět, kam šlapu, a použít aspoň jednu ruku. Navíc nemůžou lézt všichni tři najednou. Šikovný by byl výše zmíněný sprey a doplnil bych ho dvoumetrovým bidlem, kterým oslněného a slzícího odvážlivce strčím do vody (používat jako kopí, t.j. bodnout do hrudi a opřít se do toho celým tělem). Bylo by dobré mít takových bidel více - útočník mi bidlo při útoku nejspíš chytí, v takovém případě je fajn, když si můžu dovolit hodit ho přes palubu i s tím bidlem :)

Když si teď shrnu situaci: Vědí, že sem míří policie => pokud se vůbec pokusí na loď zaútočit, po prvním vykoupání to velmi pravděpodobně vzdají. Pokud ne, jako odvetu můžu čekat koupání, což je relativně dobrá vyhlídka.

Teď stručně k ostatním nápadům, co zde zazněly:
* Schovat se s nožem a přeseknout šlachy - velmi romantická představa, šance na úspěšné provedení je minimální, navíc je to o kriminál. A i kdyby se mu to povedlo, zůstávají mu tam další dva protivníci ve chvíli, kdy tu situaci vyhrotil (předtím o nic nešlo a mohli utéct; teď když tam kolegu nechají, tak je policajtům práskne => nejlepší je "dědka vyřídit" a kolegu odtáhnout pryč...).
* Volat na neexistujícího Pepu mi nepřijde jako dobrý nápad - rychle jim dojde, že ten Pepa ani nezabručel v odpověď. O to větší pak budou mít kuráž.
* Nápad odrazit od břehu je výborný, ale podle popisu by na to nebylo dost času - a rozmotávat lana ve chvíli, kdy se na mě hrnou tři útočníci, je poněkud nevýhoda :)
* Katana je blbost - z vícero důvodů. Za prvé, cílem je odstrašit, ne zabít nebo zmrzačit - a není jisté, že samotný pohled na meč bude dostatečně odstrašující. Když je neodstrašíte, možná si na vás pak tu katanu vyzkouší. Za druhé, katana je konstruovaná na zabíjení a mrzačení - a je velmi obtížné ji použít "nepoškozujícím" způsobem. Tzn. když dojde na bitku, tak ji buď nepoužijete, nebo máte slušnou šanci na kriminál. Za třetí, s mečem je potřeba umět zacházet, a to chce dlouhý výcvik: musíte si umět držet správnou vzdálenost (jak se protivník dostane moc blízko, je dlouhá zbraň nepoužitelná), musíte se umět pohybovat (statický cíl je hned mrtvý) a musíte umět zasazovat rychlé série úderů (první úder vám vykryje -nebo mu uhne- prakticky každý). Na lodi bude obvzlášť obtížné udržet si od protivníků odstup - to už by vyžadovalo opravdu dobrý výcvik a pevné nervy. A nakonec, i kdybyste to s tím mečem fakt uměli - nebude se vám chtít strávit víkend umýváním lodi od krve :)
* Místo katany by byl lepší bokken - maketa z velmi tvrdého dřeva, která se používá k tréninku. Takový úder bokkenem do kolene útočníka spolehlivě vyřadí z boje (úder do hlavy bych tím raději nezkoušel, nechcete mít palubu zacákanou krví a mozkem). Ale pořád platí to co pro meč - musíte s tím umět zacházet, a proti více útočníkům kolem sebe potřebujete mít dost místa. Zásadní problém těchto zbraní je, že jsou použitelné jen velmi zblízka - musíte se k protivníkovi natolik přiblížit, že riskujete, že na vás dosáhne i bez zbraně. Proto doporučuji raději to dvoumetrové bidlo a používat ho jako kopí (t.j. bodat) - s tím si od protivníka zachováte dostatečný odstup. Jo a to bidlo neostřit - protivníka chcete jenom shodit s lodě, ne zapíchnout :)
* I s tou pistolí je potřeba mít trénink a pevné nervy. Bratr byl kdysi na akci, kde si to zkoušeli: měli odjištěnou pistoli v pouzdře, protivník proti nim vybíhal z druhé strany tělocvičny. Měli výhodu, že útok čekali a že pistole už byla odjištěná - stačilo jenom pistoli vyndat a střílet. Přesto většina lidí vystřelit nestihla. A teď si to představte v reálu, kdy jde o kriminál - takže se do poslední chvíle rozmýšlíte, jestli tu pistoli vůbec vytáhnout (a tím situaci natolik vyhrotit, že pak už nezbyde než ji použít).
Zdenek2013
bez hodnocení
Reputace: 17

Příspěvekod Zdenek2013 » stř led 17, 2018 10:14 am

1) útok na civilní plavidlo je legislativně identický jako útok na civilní letadlo,útočníkovi hrozí 8-12 let a při užití síly a zranění posádky 12-20 let, vždy se ztrátou majetku

2) řád plavební bezpečnosti ukládá záchranu posádky a plavidla všemi prostředky
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » stř led 17, 2018 11:11 am

K rozboru, který napsal asasek není téměř co dodat. Snad jen to, že existují spraye proti medvědům, které jsou účinné na vzdálenost od pěti do deseti metrů. Jen nesmí foukat vítr směrem k vám.
https://www.google.cz/search?q=anti+bea ... FR8ulBi2MM:

P. S. Když to zastaví medvěda (což zastaví přibližně v 92 % případů), pak člověka jistě taky.
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pan.fotograf » stř led 17, 2018 11:28 am

asasek píše:1) Volat policii - tak, aby o tom věděli. S tím se dá dobře blufovat: "říkáte že jsou zrovna v XXX, výborně, to tu budou za chvíli".
2) Silné světlo do očí. Loď je strategicky výhodná pozice - dostat se na ni z mola a nevykoupat se vyžaduje trochu vidět, kam šlapu, a použít aspoň jednu ruku.
3) Sprey.
4) Doplnil bych ho dvoumetrovým bidlem, kterým oslněného a slzícího odvážlivce strčím do vody (používat jako kopí, t.j. bodnout do hrudi a opřít se do toho celým tělem).
Když si teď shrnu situaci: Vědí, že sem míří policie => pokud se vůbec pokusí na loď zaútočit, po prvním vykoupání to velmi pravděpodobně vzdají.

Odjištěnou pistoli v pouzdře.

BEZVA! Super návod, dovolil jsem si to shrnout do minimanuálu. S tím se ztotožňuji jako pro mne použitelným.

Půjdu koupit světlo (moje čelovka ani baterka asi nestačí) a pepřák. Bidlo poslouží to s háčkem na vytahování bojí.

Jedině diskutuji s tou pistolí. Starý pán ani já jí nevlastníme :| a pochybuji, že i někdo z ostatních spolukotívcích. Jsme taková mírumilovná jachteřská komunita doposud nepřipravená na nájezdy pirátů :P :D :lol:
asasek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 11

Příspěvekod asasek » stř led 17, 2018 11:39 am

Dodatečně mě ještě napadlo, že na to telefonování s policií není moc čas - když už mi útočníci jdou po molu k lodi... pak by to chtělo zůstat chvíli schovaný, než se dovolám a vyjasním si s policií základní věci (kde jsem a co se děje). Jenže mezitím mi můžou vlézt do lodi, čímž ztratím strategickou výhodu. Možná by to chtělo handsfree, aby se dalo šťouchat bidlem a telefonovat zároveň :)
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » stř led 17, 2018 11:42 am

Tak snad nám tu nebude nikdo psát, že to musel v praxi použít.
Škoda, že útočník ve chvíli zahájení útoku, nepozbývá všech svých lidských práv.
I když zase zastřelit kamaráda, který si v hospodě vzal cizí bundu a po pár pivech se nemůže trefit do zámku branky na molu, tak jí přeleze....... No nic není černobílé.

P.S.
Máte pravdu, že katana je na lodi k ničemu. Je potřeba prostor. Taky jí sebou samozřejmě nevozím. :)
Použil jsem jí vlastně jen jednou na zahradě, po zralé (no s odstupem spíš dost nezralé) úvaze, a hlavně proti cizímu psovi, ne proti člověku. Dokud pes jen pobíhal, tak jsme za oknem čekali, jestli třeba zase odběhne. Jenomže mezi tím se vzbudil náš pes (spíš mazel, než obranář). No a když ho ten cizí pes začal cupovat, tak jsem mezi ně vlítnul a jednou ránou toho psa zbaběle zezadu zabil. Přiznám se, že pak to chtělo nejednoho panáka na vzpamatování.
Katana není na odstrašení a není na nějaké neškodné zranění.

Na lodi bych použil pádla, háček, nebo cokoliv podobnýho, přesně jak píšete.
Ještě k tomu focení.... já bych se tomu raději vyhnul, pakliže bych nefotil ze vzdálenosti minimálně 5m od mola s nastartovanym motorem. :) Mohlo by to jinak útočníky nechtěně motivovat k získání nežádoucích fotek za každou cenu. I za cenu se kterou třeba původně běžnej zlodějíček nepočítá.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » stř led 17, 2018 11:53 am

Tak se mi zdá, že všichni vycházíte z předpokladu, že nespíte. Což může být velký omyl. A takové probuzení, když už se houpe loď nebo začne řvát alarm je teda velký žrádlo. V prvním momentě ani nevíte, co dělat a co by bylo lepší. Mám to dvakrát zasebou. Tep sem mohl mít tak 2OO.
Zdenek2013
bez hodnocení
Reputace: 17

Příspěvekod Zdenek2013 » stř led 17, 2018 2:10 pm

Nikdy jsem z německých či rakouských vod nic podobného nezaslechl ,na českých vodách o podobné nepříjemnosti až taková nouze bohužel není ,David něco řešil 2x,já na Dalešicích 1x a výše uvedený děda také 1x. Je to jen můj pocit,či neinformovanost,nebo jsou uvedené vody v D a AT bezpečnější? Příliv migrace do Rakouska jim sice zvedl statistiku kriminality o 3%,ale je to hodně či pořád méně než tady?

V létě ve Vídni jsme na chvilku zakotvili na veřejném kotvišti,pod jedním z posledních mostů,veřejné kotviště s pacholaty,nikde nikdo,byla doba svačiny,chtělo se mi na WC,bylo potřeba vynést odpadky pár metrů od lodě do koše,celkem hezké místo na břehu Dunaje,ale během cca 15 minut přijel na skládačce jeden trochu více opálený,sedl si na pachole asi 35m za nás a začal na placatém telefonu něco datlovat,raději jsme odpluli,ale nijak neobtěžoval,připadal jsem si jako paranoidní,ale cokoliv riskovat jsem také nechtěl možná proto,že žiju tady...

Byl bych proto rád,kdyby jste napsali nějaké vám známé nepříjemnosti z německých či rakouských vod,nemám na mysli samozřejmě žádné pouliční bojůvky z YouTube.

Jinak nejlepší alarm na loď je Nellynka,je neskutečný hlídač a štěká i na rybáře,na fotce ji bylo 8 týdnů.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » stř led 17, 2018 2:20 pm

No, to je další možnost. Kdyby na zloděje/vandaly/opilce roztomile zívnul třeba dobrman nebo bullterier, jistě by šli o dům dál.
Jardasu
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 81

Příspěvekod Jardasu » stř led 17, 2018 2:44 pm

Když jsme loni navštívili loď Pavla Šulce, měl na ní vystaveny plastové hady, prý to pomáhá, aby racci nesr.. - nekáleli na loď. Což si takhle pořídit na naše kocábky podobné mazlíčky, ale živé?....

Pokud se někomu žinýrují hadi, měli ve Švédsku ještě ke stejnému účelu poletující draky se siluetou dravých ptáků. Vypadali docela věrohodně.

U nás by k strašení nenechavců mohla hodit i podobizna ... (jméno si každý doplní dle osobních sympatií).
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » stř led 17, 2018 3:08 pm

V Drážďanech v marině lezli kamarádovi v noci na loď, kde spal s rodinou, nějaký dva. Volal policajty, stihli to. Je to tak 10 let.
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pan.fotograf » stř led 17, 2018 3:50 pm

Zdenek2013 píše:Nikdy jsem z německých či rakouských vod nic podobného nezaslechl

To bude národní mentalitou. Naše firma má centrálu ve Friedrichshafen, DE. Na Bodamském jezeře tam je Württembergischer Yacht-Club a k němu vedou jen vrátka vysoká do pasu ! Kolem zídka opět do pasu. Bez ochranky. Kolem jen veřejný park, kde chcípnul pes, když zavřou zahr. restaurace. Kolegové říkali, že dříve si ani nezamykali kola. Ale i to se bohužel změnilo po příchodu nemakačenků pro dávky... :x
panak-ml
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod panak-ml » čtv led 18, 2018 11:19 am

Jako dobrá obranná zbraň může být i hasicí přístroj, obzvlášť pěnový, nebo práškový. Měl by být ve výbavě lodi... Kuchyň, motor... :good:
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pan.fotograf » stř úno 10, 2021 1:43 pm

Tak co, máte někdo nějakou strašidelnou historku na dlouhé zimní večery ? Krádeže motorů, vykradení lodi, přístavní rvačky ?
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » stř úno 10, 2021 1:58 pm

bohužel ano.... :gun: :gun: :gun: už je to pár let....
P9190441.JPG

P9190443.JPG

P9190439.JPG
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pan.fotograf » stř úno 10, 2021 2:42 pm

Přesně tohl nepochopím. Co to musí být za frustrované hovado bezmozka, co jde ničit cizí mírumilovný majetek. Pochopím bouchnuté saze u arogantně zaparkovaného auta nebo rozpínavého souseda. Ale tohle ? Evidentně jen snaha ničit, nešlo o nepovedenou krádež.... sekerou ? Pojištovna uhradila škodu ?
Naposledy upravil(a) pan.fotograf dne stř úno 10, 2021 2:47 pm, celkem upraveno 2 x.
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » stř úno 10, 2021 2:53 pm

Těžko říct... chatařům vadí loď v "jejich" zátoce, protože se pak nemůžou koupat, rybáři nemůžou na "jejich" zátoce nahazovat až k protějšímu břehu,
IQ 30, závist.... :whist:
pojišťovna zaplatila vše..... :good:
Stanislav
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 50

Příspěvekod Stanislav » stř úno 10, 2021 5:26 pm

DSC05160.JPG
Já mám na lodi tohle a ani někdy dost vlezlé domorodé obyvatelstvo karibských ostrovů si nedovolí přirazit k lodi a otravovat. Funguje spolehlivě i v noci, párkrát už jsem musel vstávat a jít se podívat co se děje, ale na loď nikdo nevlezl.
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » stř úno 10, 2021 5:38 pm

To jde když jsi na lodi trvale, ale když je loď celý týden opuštěná na bóji je to jiné.... náš Ted také hlídá... :good:

P7050089.JPG

Zpět na