Bydlení na lodi

Krátkodobé i dlouhodobé pobyty na lodi / hausbótu z různých úhlů pohledu.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Fanda
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Bydlení na lodi

Příspěvekod Fanda » pát lis 21, 2008 9:01 am

Administrativních a jiných problémů je samozřejmě spousta. Počínaje stopnutím zdravotního pojištění, uzavřením pojištění pro celý svět, které ovšem žádná pojišťovna neuzavře déle než na jeden rok. Platnost platebních karet na dva roky. Alespoň jedna karta musí být VISA, jsou země, kde jinou nevemou. A další a další... Na to je třeba doma jeden spolehlivý styčný důstojník, který má plné moci na vše. V našem případě to byl syn. A společně s ním předjednat např. v pojišťovně, aby mu vydali nové pojištění na další rok, aniž nás uvidí, v bance nové karty, aniž nás uvidí...Také dát plnou moc právníkovi k zastupování v případných sporech, protože syn s plnou mocí nemůže pověřit k řešení našich problémů advokáta.
A samozřejmě pro důstojníka obsáhlý seznam datumů a případných kroků, co kdy a kde se má provést a stále kontrolovat - různé platby, daně, poplatky, osobní výběr nájemného od případných nájemníků.....Všechno je řešitelné a rozhodně to stojí za to.
vladaz
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod vladaz » pon pro 01, 2008 11:20 pm

designer píše:Je také možnost vyhotovit zmocnění pro přebírání pošty (pošta vystaví "legitimaci") nějaké důvěryhodné osobě, která na tebe bude mít kontakt a případné pruhované průsery s tebou elektronicky probere - tedy včas. Protože i celkem malé nedoplatky se velmi rychle mění v šílené flastry :mad:

Jen technická připomínka: pruhované obálky do vlastních rukou pošta tomu zmocněnci nevydá :-(
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » pon pro 01, 2008 11:48 pm

vladaz píše:
designer píše:Je také možnost vyhotovit zmocnění pro přebírání pošty (pošta vystaví "legitimaci") nějaké důvěryhodné osobě, která na tebe bude mít kontakt a případné pruhované průsery s tebou elektronicky probere - tedy včas. Protože i celkem malé nedoplatky se velmi rychle mění v šílené flastry :mad:

Jen technická připomínka: pruhované obálky do vlastních rukou pošta tomu zmocněnci nevydá :-(

vydá
dan
s/y Hannah
Reputace: 2

Příspěvekod dan » úte pro 02, 2008 9:53 pm

v Ostrave nevyda. :( pokuta 200 kc od MHD :oops: vyleze za 8 let na 7 800 kc,vim to docela presne :cry: .co se plne moci tyce musi tam byt presne uvedeno,k cemu dotycneho opravnuje,takze pokud se vyskytne nejake neprijemne prekvapko tak je vetsinou na prd,
jo a taky pokud si clovek plati pojisteni nekde v cizine,musi se v cechach u pojistovny odhlasit pro pobyt v zahranici, nestaci se "jen"odhlasit,
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » úte pro 02, 2008 10:32 pm

Když Designer napíše že vydá, tak vydá. Nechtěl jsem to doposud komentovat. Viděl jsi Dane někdy toto?:

Obrázek
dan
s/y Hannah

Příspěvekod dan » úte pro 02, 2008 10:41 pm

..a kdyz dan napise,ze nevyda,tak nevyda... :D .doctes se o tom na te fotce co jsi sem hodil,ale je to malymi pismenky ;),tyhle prukazy ma pulka my rodiny.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » úte pro 02, 2008 10:44 pm

Dostal jsi mě Hombre :gun:
Máš pravdu, nedočetl jsem to celé. Sypu si hlavu popelem. Nám se totiž ještě nestalo, aby něco nevydali...
dan
s/y Hannah

Příspěvekod dan » úte pro 02, 2008 10:45 pm

jo,mama zna postacku taky hromadu let... ;)
Komín
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Komín » stř pro 03, 2008 11:13 am

2 Fanda : V jednom z dílů svého super vyprávění o cestě kolem světa píšeš: "Na břehu jsme se potkali s Kokšů - krajany, kteří již 30 let žijí na lodi. Při večerním klábosení jsme se zase dozvěděli mnoho užitečných rad z cest,..." Z čeho jsou, prosím tě, takoví cestovatelé živi? Dovedu si představit, že na rok nebo dva něco dopředu naškudlím, pár lidiček za nějaký bakšiš povozím, ale takhle dlouho...? :?
Jestli to opravdu jde a bez velkých problémů, pak je asi nejvyšší čas prodat dům na zemi a koupit dům na vodě a vyrazit!
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

pobývání a bydlení na lodi

Příspěvekod kanic » stř pro 03, 2008 2:20 pm

Bedřich Skála a Irena Kalináčová v TV besedě na takovou otázku odpověděli, že stačí 3 měsíce v roce dělat, zbytek se plaví. Základem takového života je prý dobré zdravotní pojištění. Tak neváhej a prodávej. Doba je na to jak stvořená. kanic
Fanda
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Fanda » stř pro 03, 2008 7:05 pm

k Komín :

konkrétně ke Kokšům - Karel pracoval většinou pro jachtaře - svařování nerezu a pod.

Život na lodi je poměrně levný, pokud nejsi po marinách a žiješ skromně.

Je pravdou, že pracovat 2 až 3 měsíce v roce může stačit na zbytek roku.

Samozřejmě je třeba finanční rezerva pro nějaký fatální problém.

My jsme pluli pouhé tři roky okolo světa a to je krátká doba na to, aby se člověk zdržoval prací.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Re: Bydlení na lodi

Příspěvekod Felix » čtv pro 04, 2008 2:23 am

Fanda píše:... styčný důstojník, který má plné moci na vše...
...dát plnou moc právníkovi k zastupování v případných sporech, protože syn s plnou mocí nemůže pověřit k řešení našich problémů advokáta...

Občanský zákoník, § 31, odst. 1)
Při právním úkonu je možné dát se zastoupit fyzickou nebo právnickou osobou. Zmocnitel udělí za tímto účelem plnou moc zmocněnci, v níž musí být uveden rozsah zmocněncova oprávnění.

§ 33a, odst 1) pís. a
Zmocněnec je oprávněn udělit plnou moc jiné osobě, aby místo něho jednala za zmocnitele, je-li výslovně oprávněn podle plné moci udělit plnou moc jiné osobě.

Zplnomocnit lze pouze k právním úkonům. Převzetí korespondence není právní úkon.
Komín
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Re: Bydlení na lodi

Příspěvekod Komín » čtv pro 04, 2008 9:17 am

Felix píše:Zplnomocnit lze pouze k právním úkonům. Převzetí korespondence není právní úkon.

Ale je. A dokonce se od okamžiku uskutečnění tohoto právního úkonu odvíjí lhůty v různých řízeních.

Třeba v postupu podle zák. 500/2004 SB., správní řád, §24
(1) Jestliže si adresát uložené písemnosti písemnost ve lhůtě 10 dnů ode dne, kdy byla k vyzvednutí připravena, nevyzvedne, písemnost se považuje za doručenou posledním dnem této lhůty.
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » čtv pro 04, 2008 9:49 am

samozřejmě, že převzetí je právní úkon a na základě plné moci k právním úkonům veškerou korespondenci včetně té do vlastních rukou dostanu. A nikoliv od doručovatelky, kterou znám, ale přímo na přepážce.
TAKŽE VYDÁ!!! :P
Komín
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Komín » čtv pro 04, 2008 11:01 am

designer píše:samozřejmě, že převzetí je právní úkon a na základě plné moci k právním úkonům veškerou korespondenci včetně té do vlastních rukou dostanu. A nikoliv od doručovatelky, kterou znám, ale přímo na přepážce.

A tím si zase nejsem tak jistý. Pošta je jak známo "papežštější než papež". Jednou jsem musel zplnomocnit sám sebe, abych si mohl vyzvednout dopis určený mě do vlastních rukou. A to jenom proto, že u mého jména byl i název mé firmy. To je blbost, co? Náramně jsem se tím bavil.
Ale určitě by na poště řekli zplnomocněnci, který úřad obálku posílá a tam už by se na základě plné moci dal obsah převzít.
teista
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod teista » čtv pro 04, 2008 11:35 am

2 komín - sám sebe zplnomocňuji při přebírce dobírkových balíků na firmu, VŽDY, KDYŽ ZAPOMENU - RAZÍTKO :). Je to úsměvný rituál. Ale modrá, nebo červená obálka nevím nevím.
Myslím tak, že Maruška na poště vydá, ale Jiřinka nevydá :D.
Chtělo by to přečíst ty předpisy.
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » čtv pro 04, 2008 11:46 am

Komín píše:
designer píše:samozřejmě, že převzetí je právní úkon a na základě plné moci k právním úkonům veškerou korespondenci včetně té do vlastních rukou dostanu. A nikoliv od doručovatelky, kterou znám, ale přímo na přepážce.

A tím si zase nejsem tak jistý. Pošta je jak známo "papežštější než papež". Jednou jsem musel zplnomocnit sám sebe, abych si mohl vyzvednout dopis určený mě do vlastních rukou. A to jenom proto, že u mého jména byl i název mé firmy. To je blbost, co? Náramně jsem se tím bavil.
Ale určitě by na poště řekli zplnomocněnci, který úřad obálku posílá a tam už by se na základě plné moci dal obsah převzít.

všechno beru zpět!!!
NEVYDÁ :gun:
vydávají mě to, protože mě znaj :D ,jinak nesměj. Plná moc,neplná, průkaz neprůkaz - pruhatý obálky prostě normálně nevydávají :cry:
Mortom
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Mortom » úte pro 09, 2008 9:38 am

Ahoj,
tvé rozhodnutí je podle mého názoru více než odvážné, chceš-li cestovat a bydlet sama. Většinou člověku při řadě manévrů chybí další ruce. Máš-li však dost zkušeností, je to na tobě. Já tento problém řešil se ženou vloni a došel jsem k názoru, že dlouhodobý pobyt bez přerušení by mi asi nevyhovoval. Budeme se tedy občas vracet a na lodi nás (aby nebyla opuštěná) vystřídají kamarádi. Od příštího roku jsme všichni v důchodu, tak to nebude problém. Osobně se domnívám, že dobře vybraná loď 8-10 m je pro 1-2 lidi dostatečná (my jsme zvolili Bavarii 808), já bych dal přednost dobře udržované laminátové lodi. Ocelovka je těžká, neustále budeš někde něco natírat, obrušovat rez a krása dřevěné lodi je vykoupena dost krušnou údržbou. Doporučuji kýlovou loď (v této velikosti okolo 1,3 m ponoru) s flundrou, ponor stačí i na kanály a většinu splavných řek. Motor vestavěný, ne zbytečně silný, diesel s nízkou spotřebou. Dále se soustřeď na stav a vybavení lodě, ať toho musíš dokupovat co nejmíň. Podle mého je pro delší bydlení nutno dobře spočítat spotřebiče a zásobování elektřinou, vyřešit topení, lednici doporučuji, hlavně na jihu a dostatečnou nádrž na vodu. Stav trupu a takeláže je samozřejmostí. Když to všechno sečteš a podtrhneš, zjistíš, že sehnat starší loď, která ti bude po všech stránkách vyhovovat je docela problém. No a pak musíš hledat kompromis mezi tím co loď má a nemá za vybavení, co není problém doplnit a dojdeš k tomu, že nejdůležitější je stav trupu a takeláže, základní layout a motor, ostatní lze relativně snadno doplnit.
Přeji hodně úspěchů ve tvém snažení a hlavně šťastnou ruku při výběru lodě.
Honza (Mortom)
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » úte pro 09, 2008 6:16 pm

Mortone, som presvedčený že tvoje skúsenosti a rady dobre padnú, ale ak boli určené pre Sachmet, tak tá si už loď kúpila a snáď je na nej už niekde v Grécku, lebo sa neozýva a nič nepíše.
alffa
Site building team

Příspěvekod alffa » úte pro 09, 2008 7:04 pm

Denis píše:Mortone, som presvedčený že tvoje skúsenosti a rady dobre padnú, ale ak boli určené pre Sachmet, tak tá si už loď kúpila a snáď je na nej už niekde v Grécku, lebo sa neozýva a nič nepíše.

Navíc koupila tu prokletou OCELOVKU. :D
Také mám teď jednu v pácu:
Je to Ketch
Length: 9.50 m (~ 31.17 ft)
Beam: 2.50 m (~ 8.20 ft)
Draft: 1.15 m (~ 3.77 ft)
Material: steel
Year built: 1975
Engine manufac.: Bukh 12 pk diesel
Jen nevím jestli to vyjde, zatím se prodejce neozval. :hmm:
Obrázek
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » úte pro 09, 2008 7:21 pm

Keď bude tak dobrá ako dobre vyzerá, tak to budeš mať super. Sachmet kúpila ocelovku?
teista
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod teista » úte pro 09, 2008 7:22 pm

Sachmet píše:Tak po delší době ahoj...byla jsem chvíli mimo, ale neflákala jsem se....
Vyrazila jsem do holandského Lelystadu vyzkoušet jak to plachtí a taky pořídit ty slíbené fotky, takže tady jsou:Fotky - Lelystad

Laminátku.
JK
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod JK » úte pro 09, 2008 7:35 pm

alffa
Site building team

Příspěvekod alffa » úte pro 09, 2008 7:39 pm

Tak to pardon. Měl jsem zato že ocelovku. Už se mě to všechno motá. :cry:
Určitě ale o ní uvažovala. Možná jsem jí to i rozmlouval. No a vidíte, teď do ní možná půjdu sám.
Pravdou je, že kdyby byla při stejných parametrech a ceně laminátka, byl bych raději. ;)
alffa
bobes
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 6

Příspěvekod bobes » úte pro 09, 2008 8:06 pm

To už bude pěknej macík. To už budeš muset tahat taky traktorem :D

Zpět na