Uskladneni benzinu

Krátkodobé i dlouhodobé pobyty na lodi / hausbótu z různých úhlů pohledu.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Lemon
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Re: Uskladneni benzinu

Příspěvekod Lemon » čtv čer 29, 2017 8:38 am

david píše:Může mi někdo vysvětlit, jak se z 37,5 tuny natankovanyho benzínu může uvolnit 40tun par??????? Jestli mi nesvindluje kalkulačka.
Pokud jde o páry a vzduch, nevím zda sí děláš srandu,nebo to myslíš vážně. Stačí bohatě 5% k výbuchu. Vyšší koncentrace jen hoří.

Já už to našel, a sranda to nebyla : Koncentrace pod 1,4 % par benzinu ve vzduchu je příliš chudá a nezapálí se. Naopak koncentrace nad 7,6 % je příliš bohatá a též se nezapálí. Takže vyšší koncentrace ) např 10 % už se nezapálí.

K tomu výpočtu hmotnosti par z natankovaného benzínu možná zas děláš srandu ty ne? :shock:
Převody jednotek teď bere dcera v 6 třídě :) :) :) :) :) :) :) :) :)
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » čtv čer 29, 2017 8:51 am

No jo, dneska to vyšlo. Co to v tom pivě včera bylo? :lol:

Lemone, 10% nehoří, respektive nebouchne v motoru. V lodi zcela jistě bude hořet, bez exploze. Čím vyšší koncentrace, tim pomalejší hoření.
kapo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 39

Příspěvekod kapo » čtv čer 29, 2017 10:18 am

Viděli jste někdo na vlastní oči :shock: že by někomu buchl v lodi benzín,zdůrazňuji slovo vlastní....
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » čtv čer 29, 2017 10:23 am

Stoji za uvahu, zda by ti ty oci zustaly :-)
david
moderátor

Příspěvekod david » čtv čer 29, 2017 10:34 am

Jednou kdysi přímo mě a uhasil sem, tak pětkrát jen následky bezprostředně po uhašení - spíš dohoření, a stály zato. I fotky bych našel.
kapo
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod kapo » čtv čer 29, 2017 12:39 pm

Jak se to stalo ? Co způsobí to zapálení ? Nikdy se to v mým okolí nestalo a rád se tomuto dobrodružství vyhnu...
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » čtv čer 29, 2017 1:09 pm

Jiskra :)

Benzínové výpary jsou nejvíce výbušné v koncentraci kolem 4-5%. Pokud se tak stane a proniknou do všech neuzavřených zařízení, stačí mala jiskra při zastartování a bum. Kde všude benzinový motor jiskří snad všichni kamnáři vědí. Startér, zapalování....

Ale já měl dojem, že před zastartováním mělo fungovat nějaké, třeba jenom několikavteřinové, odvětrání motorového prostoru. Nebo se mýlím? :?
david
moderátor

Příspěvekod david » čtv čer 29, 2017 1:15 pm

Podle mé "statistiky" vyhoří v Praze a okolí benzínem nebo plynem v průměru jedna loď ročně.
V mém případě nakapalo z karbecu na startér, byť pod ním byla orig sběrná miska. Naštěstí nakapalo hodně, výbuch se nekonal, jen to vzplálo pod zavřeným deklem, sežralo si kyslík a téměř zhaslo. Doladil to tenkrát ještě povolenej chlorobrom hasičák. Škody nebyly, až na ten smrad z hasičáku.
kapo
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod kapo » čtv čer 29, 2017 2:02 pm

Budu muset na loď namontovat elektromotor,na vranově je zákaz spalovacích motorů,plati nadále vyhláška z roku 2000.Místo na 100 A baterku mám vedle nádrze na benzín . Mám z toho diVnej pocit ale v autě je taky baterka u motoru. :?
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » čtv čer 29, 2017 2:14 pm

Pokud je to vše uzavřené,tak SPS vyžaduje baterií v uzavřeném kastliku s odvetranim.
Termit
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 10

Příspěvekod Termit » pát čer 30, 2017 11:16 pm

Lemon píše:Ano, je ale rozdíl v plynové kartuši a plechovém, nebo plastovém kanystru. Ta kartuše je relativně malá a pevná ( nepružná ) sebemenší změna objemu látky způsobí její destrukci.
U kanystru, který má dejme tomu 10 litrů je ta změna objemu benzínu ( nafty ) víceméně nepodstatná:
Při rozdílu teplot třeba 50 stupňů už to ale bude navíc skoro 600ml při 10l benzínu. A to už ten kanystr může vypadat všelijak :crazy:

Myslím že nejsme ve sporu, mě šlo spíš o praktickou kontrolu bezpečnosti, "dokud to šplouchá je to ok". A přiznám se že pokud se plechový kanystr nafoukne o půl litru, určitě z toho nebudu mít dobrý pocit...

Lemon píše: Narozdíl od roztržení takové nádoby třeba tlakem vzduchu je ale roztržení nádoby rozpínající se kapalinou nebo ledem- zmrzlou vodou téměř "bezpečné" ( pokud někde uniklá kapalina - benzín v okolí nevzplane ) Proto se také tlakové zkoušky vzduchových zásobníků provádějí tak, že se nejprve naplní kapalinou ( vodou ) a pak se tlakují na zkušební tlak.

Zrovna minulý týden jsme v práci testovali jednu tlakovou nádobu, viz poslední fotka :-)
https://www.facebook.com/divesoft.cz/ph ... =3&theater

Lemon píše:Co by mně ale zajímalo je fakt, jestli budou vznikat páry benzínu v kanystru, který je úplně po okraj naplněný (a zahřátý) . Přesněji - budou, ale nebude to směs par benzínu se vzduchem. Jen páry benzínu. A pokud vím, tak nebezpečné ( výbušné co do zapálení par ) jsou právě páry benzínu ve směsi se vzduchem.
Umí na to někdo odpovědět?

Páry se začnou tvořit pokud bude tlak nasycených par při dané teplotě větší než tlak který vyvolává pružnost té nádoby. Záleží pak na konkrétní nádobě, zda bude dominantní roztažnost kapaliny či zda bude nádoba dostatačně měkká aby umožnila i vznik par.

Zpět na