uznávání průkazů při charteru, česká legislativa - leden2013

Pořád stejný problém: kde a jaký průkaz na loď je potřeba, je či není uznáván atd.

Moderátoři: MARIS, vilma, windward, Pepa

Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » úte bře 12, 2013 5:26 pm

fishmaster píše:A když zruší oblast plavby C,jak to tedy bude s VMP-C???? :?

Ugh... nerozumím. Jednak se to VMP netýká, protože to je podle zákona o vnitrozemské plavbě a podle mezinárodní smlouvy, druhak se tam nikde ani nemluví o rušení čehokoliv, označeného "C" :shock:
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » úte bře 12, 2013 6:05 pm

Mimochodem, pokud by se kdokoliv chtěl dozvědět přesné a aktuální informace o stavu přípravy novelizace oné vyhlášky, může se s důvěrou obrátit na registr aktivních legislativních prací Ministerstva dopravy - http://www.lepsipravo.cz

Ministerstvo tvrdí ( http://lepsipravo.cz/StaticContentForm. ... _OProjektu ), že tento " registr aktivních legislativních prací je unikátním projektem státní správy, který vytvořilo Ministerstvo dopravy České republiky, aby zajistilo odborné i laické veřejnosti plnou informovanost o aktuální legislativní činnosti ministerstva a umožnilo veřejnosti podílet se na přípravě právních předpisů.
Registr aktivních legislativních prací nabízí přehled všech ministerstvem připravovaných právních předpisů ve všech fázích legislativního procesu a umožňuje komukoli z nejširší veřejnosti zaslat ministerstvu komentář k některému z publikovaných dokumentů nebo legislativních prací nebo být informován o započetí nové legislativní práce na ministerstvu či o publikaci nových dokumentů u některé či všech legislativních prací.
Registr aktivních legislativních prací je novým efektivním komunikačním rozhraním mezi ministerstvem a občany."
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » úte bře 12, 2013 6:09 pm

Felix píše:– námořní jachta nebude muset konstrukčně odpovídat rekreačnímu plavidlu
zruší se oblast plavby V (do 0,75 nm), zůstane oblast I - bez omezení, oblast II - do 200 nm, oblast III - do 20 nm a oblast IV - do 3 nm (oblasti plavby se vztahují k technické způsobilosti a povinnému vybavení jachty;
nepodařilo se prosadit, aby plavební oblasti odpovídaly konstrukčním kategoriím plavidel, jak je definuje směrnice Evropského parlamentu a Rady 94/25/ES)
– mírně směrem k současné realitě se změní povinné vybavení jachty

(pokračování)

Felixi, já tak trochu rozumím dotazu fishmastra, když jsem to četl poprvé, i mne to zarazilo.
MD přeci nevydává žádný průkaz opravňující k plavbě plavidel do vzdálenosti 0,75 nm od břehu.
Tento průkaz, lépe ředčeno toto oprávnění k příbřežní oplavbě do vzdálenosti 0,75 nm od břehu zatím vydává SPS, je to jakási nástavba k základnímu průkazu na vnitrostátní vody a označuje se písmenem "C".
Lze se tedy domnívat, že ubohému českému úředníčku MD je zřejmě trnem v oku a i toto naprosto minimální oprávnění, jež lze získat momo něj, ve své zlovůli zrzuší.
Takže opatření by se mělo dotknout všech, co mají VMP získaného od SPS.,
Upozorňuji, že výše uvedené je můj subjektivní výklad a mohu se mýlit - doufám, že se mýlím.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » úte bře 12, 2013 6:14 pm

Na lepčí právo jsem to taky několikrát hledal a nenašel. Tvůj předchozí příspěvek v 16:36 to dost přesně vysvětlil.
Díky.

EDIT:
Patří Felixovi.
Naposledy upravil(a) Jarda885 dne úte bře 12, 2013 8:43 pm, celkem upraveno 1 x.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » úte bře 12, 2013 6:22 pm

Naštěstí doufáš správně, Pepo :-)

Oblasti plavby souvisí s požadavky na technické vybavení námořních jachet v závislosti na tom, v jakých oblastech se plaví. Právě s odůvodněním, že oblast plavby do 0.75 nm se v praxi týká jen malých plavidel dle zákona o vnitrozemské plavbě, byla tato oblast vypuštěna z vyhlášky o námořních jachtách.

Jinak v námořním zákonu je hned na začátku (§ 1, odst. 2) výslovně řečeno, že "se nevztahuje na námořní plavbu ... malých plavidel, pokud jsou provozována podle právních předpisů o vnitrozemské plavbě," takže vyhláška, existující dle námořního zákona, by nemohla, ani kdyby chtěla, měnit cokoliv na VMP.
Naposledy upravil(a) Felix dne úte bře 12, 2013 6:34 pm, celkem upraveno 1 x.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » úte bře 12, 2013 6:28 pm

Jarda885 píše:Na lepčí právo jsem to taky několikrát hledal a nenašel.

Osud tohoto projektu je důkazem, jak úřednictvo dokáže účinně sabotovat cokoliv, co mu přidělává práci. Kdysi jakýsi náměstek tomuto projektu požehnal a dokud na své sesli seděl, hlídal ho. A úřednictvo muselo snášet, že mu daňoví poplatníci od začátku vidí do karet a kecají do práce, ovšem při životnosti náměstků to nemuselo snášet dlouho :x
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Jarda885 » úte bře 12, 2013 8:48 pm

Informace o obsahu vyhlášky musíme brát s rezervou. Je to kompromis lidí, kteří o problému něco vědí.
V další fázi legislativního procestu mohou zasáhnout lidé, kteří o problému nevědí vůbec nic. Ještě se můžeme divit, co nakonec vyjde ve Sbírce zákonů....
koudy
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod koudy » čtv bře 14, 2013 10:45 pm

omlouvám se jestli je to mimo, a nebo jestli jsem trotl a neumím hledat.
Chlapi, jakým způsobem se při prodlužování českého průkazu MDČR prokazuje počet naplutých mil? kopie knížky? čestné prohlášení? Ted mi to v dubnu čeká, tak hledám jak se dá a nemůžu nic konkrétního najít :x
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pát bře 15, 2013 12:51 am

Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 44

Příspěvekod Pavel63 » pát bře 15, 2013 6:20 am

Já jen doplním, že bys měl vše potřebné (lék. prohl., foto, vyplnit žádost atd.) vyřídit a poslat min. 2 měsíce předem, to je jen poplatek za prodloužení. Jinak budeš platit poplatek jako za nový průkaz.

Pavel.
koudy
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod koudy » pát bře 15, 2013 9:36 am

Díky moc za radu a "přikopnutí" k informacím ;)
morhen
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Novela snad v cervnu

Příspěvekod morhen » pon dub 08, 2013 12:28 pm

Jen doplnuji, dnes jsem volal na MDCR a ptal se na stav nove vyhlasky. Kveten to nebude, ale cerven uz realny je. Kdo se tedy chystate zazadat ci prodlouzit prukazku velitele namorni jachty, tak jeste pockejte :)
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Jarda885 » pon dub 08, 2013 3:21 pm

Pořád jsem návrh vyhlášky nenašel na lepsipravo.cz
Hledám špatně?
Felixi, na tom webu návrh vyhlášky nemusí být?
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » pon dub 08, 2013 4:02 pm

Získal jsem informaci typu JPP (jedna pani povidala),
že ministerstvo nechce to co bylo domluveno, že bude ve vyhlášce, takže vypadá, že je vše zase na začátku.
To "to" výše je minimálně obnova po 10ti letech a bude toho asi víc.

S obnovením průkazu bych zrovna moc nečekal.
Pokud (dle zákona) požádáte o obnovení 2 měsíce před koncem platnosti stojí to kolek 50 Kč,
později 500 Kč.

To že bude vyhláška v červnu, když ji nestačili udělat za 2 roky a ještě k tomu ty zprávy JPP, na to bych tedy vůbec nesázel.
veselyroman
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 14

Příspěvekod veselyroman » úte dub 16, 2013 8:36 pm

Dnes mi dorazila v rámci "reklamního" emailu tahle zpráva:

Vážení kolegové,
od 1.5. 2013 platí novela Vyhl. c. 315/2000, ze které konečně zmizely největší nesmysly, které se tam před lety dostaly.
Takže s průkazem C můžete řídit od 1.5. 2013 loď do 20 Nm od pobřeží a délky lodě do 16 m a do síly vetru 6 Bf.
POZOR (!) k vystavení a prodlužování průkazu není nadále třeba předkládat průkaz radiotelefonisty.
Upozorňuji ale, že některé země včetně Chorvatska vyžadují aby jedna osoba na palubě průkaz radiotelefonisty měla , nemusí to být ale kapitán.
K prodlouženi průkazu se prokazuje pouze 500 Nm za cele období platnosti průkazu
V každém případě si ale musíte průkaz nechat vyměnit za nový. MD slibuje že toto bude vyřizovat za 50Kč.

Snažím se někde na webu najít potvrzení v emailu zmíněného, ale nedaří se mi. Může to někdo potvrdit, nebo vyvrátit?
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » úte dub 16, 2013 9:20 pm

To vypadá dobře :lol:
Jen asi tu výměnu nechám až mě doběhne. Letos jsem měnil a že by se mě chtělo se s tím znovu otravovat, to ne. :hmm:
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Jarda885 » úte dub 16, 2013 9:57 pm

2 veselyroman:
Hodně by mne zajímal zdroj Tvé zprávy.

- ve firmě mám SW, který hlídá aktuální znění zákonů, tam taková vyhláška není
- nenašel jsem ani na webu ministerstva www.lepsipravo.cz
- nenašel jsem ani ve vyhledávači na www.sbcr.cz

Má-li vyhláška platit, musí vyjít ve sbírce zákonů.

Prosím, komu se podaří najít, dejte sem číslo nové vyhlášky.

Děkuji.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » úte dub 16, 2013 11:12 pm

Stýček Google našel jeden zdroj a sice ANJ

Není pravda že vyhlášky a zákony platí dnem vydání ve Sbírce? Pak by to tedy mělo vyjít 1.5.2013
veselyroman
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Zdroj

Příspěvekod veselyroman » stř dub 17, 2013 7:03 am

Asi není problém, když doplním, že email jsem dostal od Vladimíra Krpejše www.heidisailing.cz .
Jak jsem psal už v původní zprávě - byla to zpráva uvedená v jinak reklamním emailu, v rámci něhož byl nabízen kapitánský kurz. Jak je vidět, tak obsah emailu od něho se plně kryje se zprávou uvedenou na stránkách ANJ, kterou našel Baharis. Tak sám pořád nevím... :-(
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » stř dub 17, 2013 8:16 am

Ale nebuď smutný, ono to nějak dopadne :lol:
Bylo by to hezké, takový malý bonus, ale jinak v podstatě nic neřeším. Přes nabídky na "jakékoliv" jiné doklady jsem dlouhodobě přesvědčen, že k českému človíčku patří české papíry. A na tyto, zaštítěný svou zemí, svým ministerstvem, jsem neměl problém půjčit jakoukoliv loď kdekoliv ve světě. Bez ohledu na omezení. Dříve jsem to předem vykomunikoval, teď mám několik let v záloze tramvajenku. Ale nikdy nepoužitou.
Takže voco de? Největší devízou každého skippera/kapitána je to co ví, umí, jeho praxe a tím i dovednost. :P

K tématu: Olda Straka a Igor Piňos jsou takové persóny, že nemám sebemenší důvod jejich uveřejnění zpochybňovat nebo nevěřit.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř dub 17, 2013 8:47 am

Nijak zvlášť to nesleduji.

Ale asi tě Romane zklamu, zdá se že ta informace předběhla skutečnost. Jsou v ní skutečnosti které měli být schváleny....
Už je to postarší...a bylo to tady na webu prezentováno.

Tento návrh zatím neplatí a jistě se tak do 1.5.2013 nestane. Zatím nic takového schváleno nebylo co vím. Jen jsem toto někde zachytil a pokud je tomu jinak rád se přiučím.

Navíc na MD jsou nějaké personální změny a vypadá to že vše zůstane při starém, nebo se bude opět měnit.

Mám pocit že si ministerstvo počíná momentálně nezákonně. K platnému znění zákona není schválena prováděcí vyhláška žádná (žádná není momentálně platná) a tak by neměli vydávat žádné průkazy, ani obnovovat. Nemá to momentálně oporu v zákoně. Nikdo si na to nestěžuje ...tak se jede podle starého....že. Až to ale někdo bude chtít napadnout, vznikne tu docela zajímavá situace.
veselyroman
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod veselyroman » stř dub 17, 2013 9:37 am

Libor píše:Ale asi tě Romane zklamu, zdá se že ta informace předběhla skutečnost. Jsou v ní skutečnosti které měli být schváleny....
Už je to postarší...a bylo to tady na webu prezentováno.

Tento návrh zatím neplatí a jistě se tak do 1.5.2013 nestane. Zatím nic takového schváleno nebylo co vím. Jen jsem toto někde zachytil a pokud je tomu jinak rád se přiučím.

Navíc na MD jsou nějaké personální změny a vypadá to že vše zůstane při starém, nebo se bude opět měnit.

Jj, tuhle diskuzi jsem tady na stránkách zaregistroval, právě proto mě překvapil ten email včera ve schránce - ale moc jsem si od toho nesliboval.
Pro jistotu jsem podal písemný dotaz na Ministerstvo dopravy. Uvidíme, jestli budou reagovat tak bleskově rychle, jako když jsem na ně vznesl dotaz ohledně přestavby přívěsného vozíku (pro zvědavé doplním, že nebyli schopni odpovědět v zákonném termínu 30-ti dnů. Jestli si dobře pamatuji, odpověď přišla po 90-ti dnech, což bylo v době kdy už jsem měl vozík dávno hotový)...
gryf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod gryf » stř dub 17, 2013 9:53 am

Jen doplnění pro Baharise. U právních předpisů musíš rozlišit platnost a účinnost, není to totéž a nemusí to být ve stejný čas. Platnost znamená, že předpis je platný, tedy je součástí právního pořádku ČR. Účinnost znamená, že se dle něj subjekty musí chovat. Většinou je platnost od data vydání ve sbírce zákonů a účinnost je pozdějšího data, aby bylo možno se s daným předpisem seznámit. Někdy to bývá v řádu měsíců, někdy i let (např. nový občanský zákoník). Účinnost bývá vždy stanovena u kažého předpisu na závěr. Např. "tento zákon nabývá účinnosti prvním dnem třetího kalendářmího měsíce po dni jeho vyhlášení"(tj. uveřejnění ve sbírce).
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » stř dub 17, 2013 10:11 am

Jen poznámka k prodlužování průkazu:
"MD slibuje že toto bude vyřizovat za 50Kč"
Pokud se o prodložení požádá v termínu, tedy minimálně 2 měsíce před skončením platnosti, je poplatek 50 Kč,
pokud později 500 Kč.
Zrovna jsem nedávno průkaz osobně obnovoval, dost žádostí leželo na stole, většina za 500.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Jarda885 » stř dub 17, 2013 1:32 pm

Libor píše:...
Mám pocit že si ministerstvo počíná momentálně nezákonně. K platnému znění zákona není schválena prováděcí vyhláška žádná (žádná není momentálně platná) a tak by neměli vydávat žádné průkazy, ani obnovovat. Nemá to momentálně oporu v zákoně. Nikdo si na to nestěžuje ...tak se jede podle starého....že. Až to ale někdo bude chtít napadnout, vznikne tu docela zajímavá situace.

Nesouhlasím s tímto Liborovým tvrzením.

Zákon 61/2000 Sb. má upravené znění, nebyl zrušen.
Neustále platí vyhláška 315/2000 Sb., která taky nebyla ničím zrušena.
Alespoň tak jsem to dohledal.
Jsou tam některé terminologické rozpory, které se však dají dohledat a významově dovodit. Nejsou takového charakteru, aby mohly způsobit neplatnost průkazů.

Netřeba panikařit.

Zpět na