Voditelj brodice kategorija A
Moderátoři: MARIS, vilma, windward, Pepa
Voditelj brodice kategorija A
Zajímají mě hlavně praktické informace o pořízení chorvatského průkazu Voditelj brodice kategorija A, určitě si ho tam už někdo dělal, všude se píše pouze o Chorvatském B nebo Českém VMP. Výhodu vidím hlavně v pořízení během jednoho dne bez nějaké vetší přípravy třeba na dovolené. Nevýhody asi vyšší cena pořízení, omezení výkonu myslím pouze na 15Kw (VMP má 100Kw) a nelze ho použít při plavbě u nás v ČR.
Naposledy upravil(a) fabiahtp dne pát pro 12, 2014 2:33 pm, celkem upraveno 1 x.
- pecho
- aktívní jachtař
- Reputace: 0
VMP- platnost 5 let?
Tak to slyším poprvé, že platnost VMP je pouze 5 let, měl jsem dojem, že trvalá, platnost 5 let je u českých papírů od ministerstva dopravy-námořního úřadu, tuším, že jak "C" tak "B" mají tuto omezenou platnost. Nechce se mi to hledat, případně mě prosím opravte.
Zdraví Pecho
Zdraví Pecho

- Zdenda12345
- zkušený harcovník
- Reputace: 73
Aby nedošlo k mýlce, ohledně platnosti VMP, má pravdu samozřejmě err a Pecho, kterého tímto po delší době rád zdrvím.
Chorvatské A je průkaz prioritně pro vnitřní vody. Pochybuji, že mají ještě nějaký jiný průkaz pro vody vnitřní.
V kontextu s předpokladem o vzájemném uznávání průkazů, bude chorvatský občan při plavbě po vnitřních vodách Evropy vybaven právě tímto průkazem
a ten by měl být akceptován ostatními státy. Pesimista, předpokládám, bude oponovat, že v ostatních státech Evropy ano, ale v Česku nikoliv.

Chorvatské A je průkaz prioritně pro vnitřní vody. Pochybuji, že mají ještě nějaký jiný průkaz pro vody vnitřní.
V kontextu s předpokladem o vzájemném uznávání průkazů, bude chorvatský občan při plavbě po vnitřních vodách Evropy vybaven právě tímto průkazem
a ten by měl být akceptován ostatními státy. Pesimista, předpokládám, bude oponovat, že v ostatních státech Evropy ano, ale v Česku nikoliv.
- pavlii
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
Z čeho je to scan? Podle fontu to vypadá jako novela čehosi z předminulého století
omlouvám se za pokus o vtip.
Nejnověji vydávané průkazy VMP (forma plastové karty, jako je řidičák nebo občanka) mají v poli 12 (Platnost do) uvedeno "bez omezení"; alespoň ten můj. Doufám tedy, že mě někdo/něco před koncem roku 2020 upozorní, protože jak se znám, na tohle zapomenu
bez ohledu na platnost tvrzení, že "neznalost zákona neomlouvá".
P.

Nejnověji vydávané průkazy VMP (forma plastové karty, jako je řidičák nebo občanka) mají v poli 12 (Platnost do) uvedeno "bez omezení"; alespoň ten můj. Doufám tedy, že mě někdo/něco před koncem roku 2020 upozorní, protože jak se znám, na tohle zapomenu

P.
- dodo
- aktívní jachtař
- Reputace: 8
- Kontaktovat uživatele:
V souvislosti s tim me teda nejvic prekvapuje, ze u tom neni zminka na strankach uradu
http://plavebniurad.cz/
Tam bych cekal tu informaci primarne.
Nebo jen blbe hledam ?
http://plavebniurad.cz/
Tam bych cekal tu informaci primarne.
Nebo jen blbe hledam ?

Soudruzi, kontrolní otázka: Jaký je nadpis tohoto vlákna?
No přeci "Voditelj brodice kategorija A" vy šmej*di (konec citátu)
No ale když už jsme tak pospolu a nerušeně se bavíme o čemkoliv. Měním si občanku, řidičák, pas, zbroják, kreditku. Dostávám pravidelně novou kartu VZP. Neznám průkaz, který by se pravidelně neobnovoval. Je to naprosto normální, přirozené. Může mě prosím někdo vysvětlit tu obrovskou nafouklou bublinu o "nesmyslnosti" obnovy/výměny průkazů? Konkrétně třeba MDČR?
No přeci "Voditelj brodice kategorija A" vy šmej*di (konec citátu)

No ale když už jsme tak pospolu a nerušeně se bavíme o čemkoliv. Měním si občanku, řidičák, pas, zbroják, kreditku. Dostávám pravidelně novou kartu VZP. Neznám průkaz, který by se pravidelně neobnovoval. Je to naprosto normální, přirozené. Může mě prosím někdo vysvětlit tu obrovskou nafouklou bublinu o "nesmyslnosti" obnovy/výměny průkazů? Konkrétně třeba MDČR?
- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 191
- Kontaktovat uživatele:
No to je ale proste.
Napr. zakladni vymena obcanky neni zpoplatnena a je na 10 let.(drive se ani nemenila).
Jine prukazy "ouradou" zahrnute mezi tzv. "zbytne....luxusni" maji zpravidla poplatek a ne vzdy maly.
Ale co je hlavni - jen menis kus za kus bez dokladani dalsiho.
Jestli se nepletu napr.pri obnove profesni namorniho prukazu dokladas prohlidku lobistou doktorem.....
A tech nemyslu je vice.
Pouze u VZP lze mluvit o vymene v pravem slova smyslu.
Pred koncem platnosti mi prijde automaticky nova....Bez poplatku, bez me starosti a nejakeho obtezovani.Chozeni nekam, dokladani neceho.
Tak je to spravne.Vse ostatni je buzerace statni byrokracie a neni to normalni a prirozene..jen lide uz moc privykli.
Napr. zakladni vymena obcanky neni zpoplatnena a je na 10 let.(drive se ani nemenila).
Jine prukazy "ouradou" zahrnute mezi tzv. "zbytne....luxusni" maji zpravidla poplatek a ne vzdy maly.
Ale co je hlavni - jen menis kus za kus bez dokladani dalsiho.
Jestli se nepletu napr.pri obnove profesni namorniho prukazu dokladas prohlidku lobistou doktorem.....
A tech nemyslu je vice.
Pouze u VZP lze mluvit o vymene v pravem slova smyslu.
Pred koncem platnosti mi prijde automaticky nova....Bez poplatku, bez me starosti a nejakeho obtezovani.Chozeni nekam, dokladani neceho.
Tak je to spravne.Vse ostatni je buzerace statni byrokracie a neni to normalni a prirozene..jen lide uz moc privykli.
No dotaz zní na voditelj brodice kategorie A, píšete si hodně ale podíval se někdo z Vás na skutečné předpisy dohledatelné na stránkách chorvatského ministerstva www.mmtpr.hr?
"Voditelj brodice kategorie A" je "nejnižšší" druh HR průkazu a platí pouze pro: zónu IIIa (= do 6NM od břehu v rámci HR teritoriálních vod) a dle předpisů ho maj dávat dávat od 15 let a pro maximální výkon 8 kW.
Pak maj v HR ještě voditelj brodice B (už celé teritoriální vody) a nejvyšší C (mezinárodní plavba i mimo vody HR)
Brodica je dle definice do 12m délky. Větší je "jahta" a ta je definována jako více než 12m
a pro komerční plavbu maj "zapovjednik jahte A" (do 100 RT) a "zapovjednik jahte B" (do 500 RT) oba bez ohraničení oblasti plavby. Ale získat Voditelj brodice C nebo dokonce zapovjednik jahte, to už je docela jiná káva.
Oblasti plavby číslují v HR takhle:
I = neomezená plavba
II = mezinárodní plavba Jadranem
III= teritoriální vody HR
IIIa = teritoriální vody do 6 NM
IIIb = teritoriální vody do 3 NM
IIIc = teritoriální vody do 1 NM
IV = vnitřní mořské vody = přístavy, zálivy a mořská ústí řek
"Voditelj brodice kategorie A" je "nejnižšší" druh HR průkazu a platí pouze pro: zónu IIIa (= do 6NM od břehu v rámci HR teritoriálních vod) a dle předpisů ho maj dávat dávat od 15 let a pro maximální výkon 8 kW.
Pak maj v HR ještě voditelj brodice B (už celé teritoriální vody) a nejvyšší C (mezinárodní plavba i mimo vody HR)
Brodica je dle definice do 12m délky. Větší je "jahta" a ta je definována jako více než 12m
a pro komerční plavbu maj "zapovjednik jahte A" (do 100 RT) a "zapovjednik jahte B" (do 500 RT) oba bez ohraničení oblasti plavby. Ale získat Voditelj brodice C nebo dokonce zapovjednik jahte, to už je docela jiná káva.
Oblasti plavby číslují v HR takhle:
I = neomezená plavba
II = mezinárodní plavba Jadranem
III= teritoriální vody HR
IIIa = teritoriální vody do 6 NM
IIIb = teritoriální vody do 3 NM
IIIc = teritoriální vody do 1 NM
IV = vnitřní mořské vody = přístavy, zálivy a mořská ústí řek