Polské papíry
Moderátoři: MARIS, vilma, windward, Pepa
- sucri
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
Polské papíry
odděleno od topiku modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=7031&start=25 ve Společenské rubrice. V.
Ahoj,
prosím Tě Moniko,mohla by jsi trošku více popsat ty polské papíry a způsob,jak si je udělat,popřípadě cenu a místo konání zkoušet.
Dík Mírek.
Ahoj,
prosím Tě Moniko,mohla by jsi trošku více popsat ty polské papíry a způsob,jak si je udělat,popřípadě cenu a místo konání zkoušet.
Dík Mírek.
To sucri: Jasně, mohla, ale abych dodržela pravidla fóra tak ti to radši napíšu do mailu, pošli mi svůj mail na frankeovam zavináč seznam.cz. Mám i materiály ze kterých se učí, můžu ti je poslat. Cena byla myslím 950 PLN + 350 za vydání průkazu. Škola dobrá, berou to fakt poctivě a respektem, holt vědí co moře umí. Týdenní kurs, dělají je po celý rok. Ty jsi z Kunína, to je kousek ode mě. Já jsem z Brušperka. A studenti maj slevu ( a Ostraváci taky díky mně
).

Polské papíry
Poláci mají několik stupňů. První stupeň je základní, pro lidi od 12ti let, žeglař (jachtař). Opravňuje k vedení lodi o celkové délce do 8,5m bez nebo s pomocným mechanickým pohonem po vnitřních vodách a po vodách mořských do 2NM za dne (od východu do západu slunce). Jinými slovy je to průkaz pro mládež.
Druhý stupeň - sternik jachtowy- lze získat bez vlasnění prvního stupně. Opravňuje k vedení lodi o celkové délce do 12m bez nebo s pomocným mechanickým pohonem po vnitřních vodách a po vodách Baltského moře a jiných uzavřených mořích, a po jiných vodách mořských do vzdálenosti 20 NM od břehu.
Podmínky pro získání 2. stupně: dosažení 18 let věku. Absolvování nejméně dvou rejsů (plaveb lodí po moři) o celkové délce nejméně 200 hodin plavby. Absolvování kurzu pro tento stupeň. K rejsům: na to existuje speciální formulářík, který vypisuje kapitán, s kterým plujete. Započítává se pouze doba plavby. Ne stání na kotvě apod. Lze se domluvit s pořadatelem kurzu, že v rámci např. týdenní varianty kurzu pojedete třeba na 2-3 dny na malý rejs. Ale 200 hodin je docela dost, takže nejlépe to vyjde jet s někým např. na 14tidenní přeplavbu někam + druhý rejs v rámci kurzu. Ke kurzům: poláci mají silnou základnu. Existuje spousta jachtařských škol, která mají oprávnění k pořádání kurzů. Je to asi jako všude jinde, Spousta jich to dělá poctivě (nedají když neumíš), ale jsou i takové, které to berou řekněme jako formalitku. No to už záleží na zvážení co kdo chce. Já jsem si vybrala tu poctivou a nelituji.
Ještě upozorňuji na fakt, že průkazy neopravňují k obsluze VHF (SRC). Je třeba si to udělat zvlášť. K tomu doporučuji průkyzy RYA- ty mají platnost neomezenou.
Ještě ceny: Kurzy jsou okolo 1000PLN (cca 6000Kč), + správní poplatek za vydání průkazu 350PLN.
Ještě ke zkouškám: mají teoretickou a praktickou část, teorii doporučuji nastudovat předem, je toho docela dost. Praktická část: obrat po větru, obrat proti větru, připlutí a odplutí od mola (na motor, u vyšších stupňů na plachty), manévr člověk přes palubu.
Jezdí se na starších lodích v horším stavu, ale funkčních, takže se to dá. To je asi tak vše, případné nejasnosti ráda dovysvětlím.
Druhý stupeň - sternik jachtowy- lze získat bez vlasnění prvního stupně. Opravňuje k vedení lodi o celkové délce do 12m bez nebo s pomocným mechanickým pohonem po vnitřních vodách a po vodách Baltského moře a jiných uzavřených mořích, a po jiných vodách mořských do vzdálenosti 20 NM od břehu.
Podmínky pro získání 2. stupně: dosažení 18 let věku. Absolvování nejméně dvou rejsů (plaveb lodí po moři) o celkové délce nejméně 200 hodin plavby. Absolvování kurzu pro tento stupeň. K rejsům: na to existuje speciální formulářík, který vypisuje kapitán, s kterým plujete. Započítává se pouze doba plavby. Ne stání na kotvě apod. Lze se domluvit s pořadatelem kurzu, že v rámci např. týdenní varianty kurzu pojedete třeba na 2-3 dny na malý rejs. Ale 200 hodin je docela dost, takže nejlépe to vyjde jet s někým např. na 14tidenní přeplavbu někam + druhý rejs v rámci kurzu. Ke kurzům: poláci mají silnou základnu. Existuje spousta jachtařských škol, která mají oprávnění k pořádání kurzů. Je to asi jako všude jinde, Spousta jich to dělá poctivě (nedají když neumíš), ale jsou i takové, které to berou řekněme jako formalitku. No to už záleží na zvážení co kdo chce. Já jsem si vybrala tu poctivou a nelituji.
Ještě upozorňuji na fakt, že průkazy neopravňují k obsluze VHF (SRC). Je třeba si to udělat zvlášť. K tomu doporučuji průkyzy RYA- ty mají platnost neomezenou.
Ještě ceny: Kurzy jsou okolo 1000PLN (cca 6000Kč), + správní poplatek za vydání průkazu 350PLN.
Ještě ke zkouškám: mají teoretickou a praktickou část, teorii doporučuji nastudovat předem, je toho docela dost. Praktická část: obrat po větru, obrat proti větru, připlutí a odplutí od mola (na motor, u vyšších stupňů na plachty), manévr člověk přes palubu.
Jezdí se na starších lodích v horším stavu, ale funkčních, takže se to dá. To je asi tak vše, případné nejasnosti ráda dovysvětlím.
Základní kurz vnitrozemská plavba (10 víkendu) 450 zlotých, zkoušky 250 zlotých.
Knížky kolem 60 zlotých (lepší je koupit rovnou na námořní jachting, rozdíl minimální.)
Klub kabestan Rybnik
Knížky kolem 60 zlotých (lepší je koupit rovnou na námořní jachting, rozdíl minimální.)
Klub kabestan Rybnik
- ladinec
- nováček na fóru
- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
tak jsem navštívil jachtařský klub Nysa a bylo mi zděleno že nemůžou pro zahraniční zájemce dělat kurzy, ani je stavět ke zkouškám, že toto oprávnění má pouze Harcerski Ośrodek Morski w Pucku. A otázky tedy zní, MÁTE NĚKDO OFICIÁLNÍ POLSKÉ PAPÍRY?SETKALI JSTE SE S TÍM TO PROBLÉMEM? JAK JSTE HO ŘEŠILI?
To: MonikaF. U Poláků byla před krátkou dobou změna a řazení papírů je TAKHLE - http://pl.wikipedia.org/wiki/Patent_%C5%BCeglarski
Doporučuji ti zajet si do Varšavy na centrálu PZZ. Máš papíry Jachtowego Sternika Morskiego se všemi jeho oprávněními zdarma jen si musíš vyměnit papíry.
To: Ladinec Tole je nějaká totální hovadina. Už z podstaty člena EU ti nemůžou odepřít zrobeni papírů (Dle jejich logiky by nebylo možné si udělat jakékoli papíry jinde než v domovské zemi). Jen bych se chtěl zeptat, říkal jsi jim že ty papíry budeš dělat v Polštině? Nebo si myslí že chceš dělat polské papíry v českém jazyce? Možná tady bude ten problém.
Možnosti jak z toho bych viděl dvě, buď se moc a moc hádat.(a kvůli tomu asi neuděláš
) Nebo si najdi jiný Jachtklub, je jich v Polsku víc než dost. Já osobně bych doporučoval vzít si týden volna a udělat si intenzivní kurs někde na břehu Baltu např v Gdyni(pokud by ses rozhodl pro tuto cestu napiš SZ dám ti adresu skvělé školy). Odkud mám papíry jachtowego Sternika Morskiego já. Byla to skvělá dovolená, jen hlavu jsem měl každý večer jako balón. Důrazně doporučuji pročíst a prostudovat si učebnice předem! Je toho opravdu moc a najednou se to bez nějakých zkušeností zvládnout nedá.
Doporučuji ti zajet si do Varšavy na centrálu PZZ. Máš papíry Jachtowego Sternika Morskiego se všemi jeho oprávněními zdarma jen si musíš vyměnit papíry.
To: Ladinec Tole je nějaká totální hovadina. Už z podstaty člena EU ti nemůžou odepřít zrobeni papírů (Dle jejich logiky by nebylo možné si udělat jakékoli papíry jinde než v domovské zemi). Jen bych se chtěl zeptat, říkal jsi jim že ty papíry budeš dělat v Polštině? Nebo si myslí že chceš dělat polské papíry v českém jazyce? Možná tady bude ten problém.
Možnosti jak z toho bych viděl dvě, buď se moc a moc hádat.(a kvůli tomu asi neuděláš

Hele a kdo ti to říkal? Ten starý bosman?
Je poněkud zmatený, i Poláci měli problém se s ním domluvit.
Polské papíry jsou i pro cizince. Některé kluby dělají kurzy víkendově - obvykle deset víkendů. Je to lepší, na týdenním kurzu je to docela makačka na bednu vše pochytit a ještě se doučit Polštinu.

Polské papíry jsou i pro cizince. Některé kluby dělají kurzy víkendově - obvykle deset víkendů. Je to lepší, na týdenním kurzu je to docela makačka na bednu vše pochytit a ještě se doučit Polštinu.
Re: Polské papíry
Zdravím všechny. Po letech rozhodování jsem se konečně rozhoupal a v srpnu jedu na Mazury udělat si jachtařský kurz. Nicméně v souvislosti s tím mám pár dotazů a kde jinde se zeptat na řešení než zde.
Děkuji všem předem za relevantní odpovědi.
- 1) Podle zdejších příspěvků jsou polské papíry vydávány podle starší směrnice než náš VMP (ale za to mají jednodušší systém, nemají "pětatdvacet" kategorií podle velikosti plachet aj. Dotaz: Jak je to s uznáváním u nás. Budu mít úroveň żeglarz jachtowy. Půjčí mi na ně loď bez problémů např. na Lipně nebo Orlíku?
- 2) Agentura která kurz organizuje, nabízí vydání certifikátu ISSA Inland skipper (vzory viz zde). Fakticky obsahuje stejný text jako náš VMP. Dotaz: Má smysl o něj žádat? Ptám se v podstatě z důvodu bodu 1. Zároveň jde taky o peníze, protože za vydání chcou 350 PLN.
Děkuji všem předem za relevantní odpovědi.