VHF průkazy, přicházející změny – co si o tom myslíte

Pořád stejný problém: kde a jaký průkaz na loď je potřeba, je či není uznáván atd.

Moderátoři: MARIS, vilma, windward, Pepa

MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

VHF průkazy, přicházející změny – co si o tom myslíte

Příspěvekod MartinB » úte lis 27, 2018 7:24 pm

Ahoj přátelé

Na Setkáni ČANY (24.11.2018) jsme se dozvěděli, že se chystají změny v oprávněních k obsluze VHF radiostanice.

Doposud platný omezený radiooperatér, který platil současně na vnitrozemské a mořské vody
se zřejmě rozdělí na nové 2 nové omezené radiooperatéry
a to na :
1. vnitrozemského a
2. námořního (příbřežního)

Zatím se sice jedná jen o návrh, ale mašinérie se zřejmě už rozjela, takže lze předpokládát, že je zde vůle to takto prosadit.
Ostatní průkazy (všeobecný, SRC a LRC) zůstávají beze změny.

Jaksi mi uchází smysl této akce, co, kdo tím do získá. My určitě ztratíme :-(

Slováci (možná i další) to tak už mají, což má být prý jakýsi základ toho, že to „musíme“ mít taky. Zkoumal jsem jaký je rozdíl v požadovaných znalostech u Slováků, neboť to u nás bude určitě stejné/obdobné. Rozdílů je opravdu minimum, jako ATIS kontra volací znaky a pár podobných záležitostí (7 jiných z 53 okruhů znalostí na moři a 5 z 50 ve vnitrozemí). Že určité drobné rozdíly v komunikaci na moři a vnitrozemí jsou je zřejmé, ale není toho zas tolik a není to tak zásadní, aby to nemohlo být tak jako doposud, případně s vývojem věcí okruh znalostí upravit, a to nepatrně.

Konkrétně jak je to na Slovensku najdete na http://www.teleoff.gov.sk/skusky-osobit ... osobilosti dole v „Okruhy otázok“
Obmedzené osvedčenie rádiotelefonistu plavebnej pohyblivej služby
Obmedzené osvedčenie rádiotelefonistu pre vnútrozemské vodné cesty

Pokud vím, většina z nás pluje na sladkých a slaných vodách, pokud tedy máte omezeného, bude to zřejmě znamenat obnovovat každých 5 let oba, a nebo zvolit jeden a ten druhý nenávratně propadne (napoprvé každý dostane automaticky oba), pokud se později rozhodnete jinak, budete muset znovu absolvovat zkoušku! Skvělé, že? A nebo držet oba průkazy, co kdyby.

Skoro usměvný mi přijde "vynález", že pokud složíte zkoušku, budete mít průkaz napoprvé na 10 let a následně obnovujete po 5ti letech, údajně kvůli znalostem. Takže mám mokrý průkaz, v životě jsem nedržel rádio v ruce, ale napsal jsem úspěšně test, jsem schopen udržet znalosti 10 let. Po 10ti letech doložím znalosti čestným prohlášením a takto ověřené znalosti mají trvanlivost už jen 5 let :o
Osobně si myslím, že ten kdo pluje a VHF používá toho ví po pár letech více než když složil zkoušky a kdo nepluje, tam je to jedno = stále skoro nic.

Zajímalo by mne, co si o tom všem myslíte?

A také zdali nemáte zkušenosti/informace z ostatních států EU, zdali se tam něco podobného taky nechystá, nebo už není, tedy pomocí znalostí jazyků zemí jako Švédsko, Německo, Francie, Holandsko, Belgie, atd. prozkoumat jejich místní telekomunikační úřady.

Takže nakonec díky za vyjádření názorů, reakce k věci, eventuleně shromáždění dalších informací.
david
moderátor
Reputace: 234

Re: VHF průkazy, přicházející změny – co si o tom myslíte

Příspěvekod david » úte lis 27, 2018 8:18 pm

O tom nevím nic, ale vím, že amatérští piloti neplatí za používání stanice, na rozdíl od nás.
S tím by bylo vhodné taky něco udmělat. Stanice používáme daleko míň než oni.
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod MartinB » úte lis 27, 2018 9:00 pm

No, že o tom Davide nic nevíš, neznamená, že vznikající problém není na stole, bohužel je.
Pokuď víš, jak něco udělat s neplacením za využití kmitočtového pásma, SEM S TÍM!
Mělo by se udělat něco se spoustou věcí, jen nějak nejsou ochotní lidi, kontakty kde to protlačit a čas.
Vymýšlet další úkoly typu "mělo by se něco udělat" to umí každý :sorry:
david
moderátor

Příspěvekod david » úte lis 27, 2018 11:12 pm

A doprdele. Nejvyšší čas tady končit. ):
vojtaharok
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 84
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vojtaharok » stř lis 28, 2018 3:00 pm

Martine, pokud by to mělo být tak, jak píšeš, tak to skutečně nedává žádný smysl, ani pro mě, který to potřebuje jen na moře (na přehradě vysílačku nepoužívám a ani tam na charterových lodích nebývá).

Pokud by měly být průkazy na moře a na vnitrozemí oddělené, tak bych očekával, že budu muset při zkoušce odpovídat jen na otázky obecné a týkající se moře a ne na to, "jaké jsou význačné vnitrozemské vodní cesty", ohledně vnitrozemského AIS, jaké je číslování lodí a jestli se speluje Vojtěch nebo Václav.

Spíš by mi dávalo smysl spojovat. Pokud by se vynechaly nesmyslné otázky typu kompetence mezi MPO a ČTÚ, ohledně velikosti pokuty atd., vynechaly by se chytáky typu "volací kanál" nebo "navazovací kanál", dávalo by mi smysl eliminovat "omezený" průkaz radiooperátora ... DSC se může hodit.
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 235
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » čtv lis 29, 2018 5:10 am

VHF ve Švédsku
VHF je mezinárodní systém a i ve Švédsku musí mít operátor stanice oprávnění –
VHF certifikat - SRC - Short Range Certificate), Ten je na osobu, která má oprávnění obsluhovat VHF vysílač.
Pokud nemáš registraci u Stockholmradio nemáš volací signál a můžeš volat pouze loď - loď.
Pokud máš registraci u Stockholmradio dostaneš mezinárodní volací signál registrovaný na určitou loď, Je-li vysílač vybaven DSC dostaneš přidělen DSC kod. Můžeš volat přes pobřežní stanice, třeba Stockholm radio, telefonní hovor, vyžádat si extra vysílání předpovědi počasí a jiné informace
Licence je jen jedna a je platná pro všechny vnitrozemské a mezinárodní vody

Licence VHF v Stockholmradio pro soukromé výletní lodě stojí 475 SEK / rok.
V ceně je zahrnuto volání do telefonní sítě přes Stockholmradio - 20 volných minut (následující minuty stojí 12 kr / min).
Samotná radiokomunikace je zdarma (do Stockholmradio, jiných lodí, mostů, lodivodů atd.).
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » čtv lis 29, 2018 10:32 am

At jdou do haje. Same odkazy na harmonizaci a pak tohle. Ja mam prukaz SRC RYA, ale pozadal jsem si take o vydani SRC omezence pod CTU, protoze jsem si rikal, ze az Anglie nebude v EU (brzy potom byl Brexit, takze jsem uvazoval spravne), a treba mi ty papiry casem neuznaji.

No nevim, nevim, na to, ze jsou v CR dve lode a jedna pramice, se mi to zda prehnane. v NL je jeden prukaz a muzes zadat jak o MMSI tak o ATIS. Drive zdarma, nyni evidence za 31 EUR/rok. Ale jinak te skutecne nikdo neotravuje. Tohle jsou zase veci ...
ondra
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 3

Příspěvekod ondra » čtv lis 29, 2018 10:51 am

Pro zajímavost, vkládám jen odkaz pro ty, kteří to chtějí číst. :roll:
„Dodávka technického vybavení na rozšíření infrastruktury
pro radiofonní provoz na labskovltavské vodní cestě“ („Veřejná zakázka“)

http://www.rvccr.cz/public/files/userfi ... podpis.pdf
cocmonka
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 1

Příspěvekod cocmonka » pát lis 30, 2018 12:56 am

Zjistil jsem, že na vnitrozemské vody - ČR je zbytečné si dělat papíry nebo v ČR registrovat pevnou stanici na ČTÚ. Chtěl jsem VHF používat pro komunikaci s plavebními komorami. Bohužel kromě Smíchovské komory se většinou nelze dovolat. Buď VHF vůbec nemají, nebo jí mají rozbitou... Nechápu, za co chce v tomto případě stát peníze (v řádu tisíců Kč/rok), když je to nepoužitelné a lepší varianta je používat mobil.
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 110
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JaOCZ » pon pro 17, 2018 10:11 pm

Pouzivam VHF na vsech prazskych komorach a vcelku bezproblemove

Nicmene naprosty souhlas ohledne nesmyslne byrokracie u nas.

Na malou lod na Vltave platim rocni poplatek a k tomu co pet let obnova prukazu ( mam vseobecny )

Sent from my iPhone using Tapatalk
david
moderátor

Příspěvekod david » pon pro 17, 2018 10:50 pm

Všech?? Neříkej, že ses někdy domluvil s Modřanama.
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JaOCZ » pon pro 17, 2018 11:32 pm

ano několikrát v loňské sezoně. Tedy pokaždé, když jsem tam plul jsem jim volal na VHF a odpověděli nebo přepli na zelenou. Letos jsem Modřanama neplul
Jirka_TEC_Tce
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 28
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Jirka_TEC_Tce » úte pro 18, 2018 6:37 am

Ahoj všem, zítra by měla moje dcera (doufám) předat podklady na prodloužení průkazu pro omezence. Dal jsem ji žádost, fotku, kolek a kopie průkazů. Pokud nastanou nějaké změny, hned dám vědět. Snad budu mít na dalších pět let pokoj.
Přeji všem klidné a pohodové Vánoce a vše nejlepší v novém roce.
Jirka
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod MartinB » úte pro 18, 2018 2:19 pm

Ahoj.
Teď Tvoje dcera žádné změny/novinky nepřinese. Zatím je vše při starém, tedy jeden omezený průkaz. Jak jsem psal na začátku, je to zatím návrh v jednání, takže stav dvou omezenců bude v budoucnosti, zřejmě během příštího roku, pokud to vůbec projde, to je ale dost pravděpodobné.

Předpokládal jsem, že k tématu bude širší diskuze a dle výsledku, že by se ČANY pokusila návrh připominkovat tak, aby výsledek byl co nejblíže k tomu, co my uživatelé potřebujeme, neboť zákony by měly být pro lidi, uživatele.
Ale vypadá, že to nikoho nijak moc nebere, takže je zřejmě zbytečné tomu věnovat čas a nervy těch kteří by se případnou oponenturou zabývali.

Add err_ a SRC - SRC platí jen na moře, přesněji v ČR si s nimi "nezavolaš" ;-)
Stalé se věci více a více komplikují, časem si na průkazy budeme muset pořídit skříň, neboť se do šuplíku ve stole už nevejdou :-(
Lubos01
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Lubos01 » úte pro 18, 2018 6:20 pm

david píše:O tom nevím nic, ale vím, že amatérští piloti neplatí za používání stanice, na rozdíl od nás.
S tím by bylo vhodné taky něco udmělat. Stanice používáme daleko míň než oni.

A co by se s tím jako mělo dělat? Jako pilot za používání stanice sice přímo neplatím, ale zda je to tak i u provozovatele/majitele letadla, to si nejsem úplně jistý. V každém případě se v letošním roce měnily kmitočty (změna šíře kanálů z 25 na 8,33 kHz), což znamenalo prakticky do všech letadel pořídit nové radiostanice a původní vyhodit.

Mimochodem, omezený průkaz letecké pohyblivé služby mi platil i po zkoušce jen pět let a ani bych se nedivil, kdyby byl dražší než na loď. Raději po žádném sjednocování nevolat, vždycky to bylo jen k horšímu. Už i ten řidičák mi kvůli skupinám C a D platí od letoška jenom pět let...
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » stř pro 19, 2018 10:00 am

V rozdělení omezeného radiooperatéra na vnitrozemský a námořní nevidím zásadní problém. Většina lidí stejně potřebuje dva. Tedy SRC na moře (kvůli GMDSS) a OFN aby platil na vnitrozemské vody.

Platnost 10 let od vydání je prodloužení platnosti a to chceme. Nebo ne?

Poplatky za přihlášení a provoz vysílačky by měli být shodné pro letadla i lodě. Provozuji loď nebo letadlo komerčně, platím poplatky. Provozuji loď nebo letadlo rekreačně, jsem osvobozen od poplatku. V současnou chvíli jsou rekreační piloti bezdůvodně zvýhodněni, protože jsou od poplatku osvobozeni.

Vysílačka na vnitrozemských vodách je prvkem bezpečnosti a to hlavně při komunikaci plavidlo - plavidlo. Jde o situace jako: poruchy motoru, nebo kormidelního zařízení, komunikaci při míjení plavidel. Pro většinu lodí na toto stačí ručka, a proto by měla jít ručka zaregistrovat jako hlavní stanice na každou loď.

ČTÚ by mělo zvládnout registrovat EPIRB a PLB. Jde to na ČTÚ registrovat?
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JaOCZ » stř pro 19, 2018 11:02 am

U nas PLB nejde. Viz muj clanek a postup jak na to.

http://www.lodninoviny.cz/mobile/cruisi ... registraci

H.

JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JaOCZ » stř pro 19, 2018 11:04 am

Jeste doplnim, ze asi po 3 mesicich mi z MCGA prisla registrace.

Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » čtv úno 20, 2020 11:20 am

Ahoj všem, dotaz do pléna zda neví někdo co a jak platí letos.

Volal mi známý že si chtěl prodloužit licenci na rádio a prý dostal odpověď že musí doložit praxi platným průkazem na plavidlo.

jenže on má prý ruský a bulharský. Prý je to letos nové. To dokládání praxe s rádiem. Je mi to divné když se to před časem právě od průkazu osamostatnilo s tím že průkaz a ovládání rádia může dělat někdo jiný než skipr...

Víc nevím a slíbil jsem že se poptám. Požádal jsem ho o kopii té odpovědi abychom věděli přesně o co jde.
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » čtv úno 20, 2020 11:44 am

Taky za dva mesice budu prodluzovat. Shodou okolnosti jsem pred tydnem cetl podminky pro prodlouzeni prukazu, ktere jsou vyveseny na webu CTU. A preaxe tam skutecne byla. Ale staci cestne prohlaseni.

CO NEBYLO A CO JE NOVE, JE TO, ZE NYNI POTREBUJES PRUKAZ ZPUSOBILOSTI K VEDENI NAMORNI JACHTY, ALE JEN V PRIPADE, ZE PRAXI DOKLADAS CESTNYM PROHLASENIM.

Nicmene dle meho je to stejna prasarna jaka uz se jednou ze zakona vyclenovala. Pred nekolika lety, nez ti vystavili kapitansky prukaz MDCR, vyzadovali zkousku na radio (resp. prukaz). Pak to zrusili, protoze to z logiky veci nepotrebujes. Ale ted ti naopak licenci na radio podmini bud pilotnim nebo kapitanskym prukzem :-)
Asi si tupci neuvedomuji, ze nekdo muze byt operator radia a nekdo zcela jiny kapitan. A cim vyssi odbornost operatora vysilacky, cim vetsi lod, tim vice se budou tyto profese na lodi oddalovat.

Proste to jsou tupci. Jako vetsina novych zakonu a vyhlasek v dnesni dobe je to jen veci buzerace a represe. Je to vsechno o to horsi, ze si myslite, jak je vse OK, protoze do toho nikdo netluce. Vsichni rezignovali a zakonodarce si dela co chce.

Zde doporucuji precist, je to jedna strana:
Zdroj: https://www.ctu.cz/prodlouzeni-prukazu-odborne-zpusobilosti

---
EDIT:
O tom, jaky inteligent to psal svedci jiz i jen formulace podminky:
potvrzení, resp. čestné prohlášení (jsou součástí žádosti), že jsem pracoval v uplynulém období pěti let nejméně jeden rok jako operátor u stanic, k jejichž obsluze je uvedený druh průkazu třeba,

Co to znamena? Jde o rok v kuse? Nebo je to celkovy cas, tedy 365 dnu z peti let, tedy 73 dnu kazdy rok? To ma nekdo tolik dovolene?
Na to, ze nejsou schopni zaregistrovat PLB, pridelit MMSI, vlastne jsou pro namorni jachting zcela k nicemu a nic pro zlepseni neudelaji je tohle jedine, co pitomce napadne. Podminky, polplatky, represe. Co jineho, kdyz hlupak vladne uradu!

Pozoruji, ze ze me bude zlostny starik :-)
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » čtv úno 20, 2020 1:03 pm

Nejdřív by bylo dobře ujasnit si terminologii, tedy co se vlastně má prodlužovat:
- licence na rádio – to zní jako licence na přístroj zabudovaný v lodi,
- průkaz radiotelefonisty – tedy oprávnění vysílačku používat.
Ať se nedohadujeme o různých věcech.

Piloti to mají tak, že pro prodloužení průkazu raditelefonisty potřebují buď ono čestné prohlášení nebo potvrzení o praxi od provozovatele letadla/letadel. To v mém případě byl aeroklub. Nedovedu si představit, že člověk žádá charterové společnosti, od kterých bral loď, o nějaké takové potvrzení. A majitelé lodí by vystavovali potvrzení sami sobě. Zdá se, že blbost na MD/ČTÚ (nehodící se škrtněte) zase vykvetla.

Zlatý průkaz RYA – ten má člověk bez prodlužování na dobu omezenou jen vlastní příčetností, zdravím a chutí plout.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » čtv úno 20, 2020 2:07 pm

lynxi za b) chce prodloužit omezený průkaz na rádio (tedy na sebe, svou hlavu přesněji).

to err: držíš se při zemi, ta formulace je ještě divočejší..
potvrzení že : ...pracoval v uplynulém období pěti let nejméně jeden rok jako operátor u stanic, k jejichž obsluze je uvedený druh průkazu třeba.

Kdo mi to dá? Majitel lodě? Majitel vysílačky? A když jsem to já jako majitel a pluji sám....

Nehledě na to že nemusím mít průakz...Nebo jsem si to udělal jen z vlastního zájmu a pluji jako člen posádky různě na charter lodích..

To mám obeslat všechny kapitány..?

Asi by to šlo takto "obejít". Obešlu pár kamarádů ať mi potvrdí že jsem plul pod jejich vedením na lodi...ne?
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » čtv úno 20, 2020 3:25 pm

lynx píše:Zlatý průkaz RYA – ten má člověk bez prodlužování na dobu omezenou jen vlastní příčetností, zdravím a chutí plout.

Byl bych opatrný. Uz jsem to jednou psal, je dost mozne, ze je postune EU nebude uznavat. Blbost nasich zakonodarcu tomu i dle vyse uvedeneho nasvedcuje. Tebe to zatim trapit nemusi, ale pokud je vlajka tve lode vlajkou statu EU a budes zadat o MMSI apod. (coz ti rozhodne doporucuji) muze to byt problem. Nakonec skoncis u toho, ze budes delat cesky prukaz.

Libor píše:Kdo mi to dá? Majitel lodě? Majitel vysílačky? A když jsem to já jako majitel a pluji sám....

Tohle je naopak specifikovano presne (v zavorce napr. zamestnavatel). Nikoho obesilat nemusis. Dolozis kapitansky prukaz MDCR a napises cestne prohlaseni. Tim to hasne. Nakolik bude cestne v tom, zda jsi cely rok pouzival stanici bez prestavky nebo zda minimalne 73 dnu v roce po dobu peti let, to jiz zalezi na tom, jak to s tou cti a prohlasenim minis.

Je to proste cele spatne. A kdyz jiz mate cesky prukaz, ceskou lod (vlaku lode), zkuste si ten samy urad zazadat, at vam tedy vyda CESKE MMSI.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » čtv úno 20, 2020 3:51 pm

err_ píše:… je dost mozne, ze je postune EU nebude uznavat. Blbost nasich zakonodarcu tomu i dle vyse uvedeneho nasvedcuje.

Tomuhle nerozumím. Má to znamenat, že EU nebude uznávat kvalifikaci radiotelefonisty, pokud tento bude mít průkaz z nečlenské země? Třeba když ruský skipper (a radiotelefonista) připluje do Polska, tak mu ruskou kvalifikaci neuznají? Nebo ji neuzná jen občanům EU s kvalifikací z nečlenské země? (Mimochodem, průkaz RYA jsem dělal v ČR u moravské firmy, která je pro to od RYA akreditovaná. :-D )
Nehádám se, diskutuji a ujasňuji si situaci.
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » čtv úno 20, 2020 4:02 pm

Delal jsem ho u totozne firmy jako ty a bylo to super. Uz jsem je tady chvalil a psal jsem o tom, doporucoval ostatnim. Hezky kurz, zamereny na skutecne ovladani vysilacky.

Nezpochybnuji platnost pri pouzivani. Jde mi o situaci, kdy budes dokladat kompetenci kvuli zarizeni na sve lodi, ktera bude mit vlajku statu EU a bude legislativne harmonizovana. Napr. ja pri ziskani MMSI a pri registraci radiostanice na lod dokladal prukaz RYA, ale v te dobe byla Anglie, resp. Spojene kralovstvi clenem EU. A spadal jsem tak do prilepku vsech narodnich zakonu o uznani prukazu v EU, tedy do kouzelneho souslovi "NEBO VYDANEHO JINYM CLENSKYM STATEM EU".

Coz jiz neplati. Otazka zni, co bude tedy dal.

Zpět na