Na Setkáni ČANY (24.11.2018) jsme se dozvěděli, že se chystají změny v oprávněních k obsluze VHF radiostanice.
Doposud platný omezený radiooperatér, který platil současně na vnitrozemské a mořské vody
se zřejmě rozdělí na nové 2 nové omezené radiooperatéry
a to na :
1. vnitrozemského a
2. námořního (příbřežního)
Zatím se sice jedná jen o návrh, ale mašinérie se zřejmě už rozjela, takže lze předpokládát, že je zde vůle to takto prosadit.
Ostatní průkazy (všeobecný, SRC a LRC) zůstávají beze změny.
Jaksi mi uchází smysl této akce, co, kdo tím do získá. My určitě ztratíme

Slováci (možná i další) to tak už mají, což má být prý jakýsi základ toho, že to „musíme“ mít taky. Zkoumal jsem jaký je rozdíl v požadovaných znalostech u Slováků, neboť to u nás bude určitě stejné/obdobné. Rozdílů je opravdu minimum, jako ATIS kontra volací znaky a pár podobných záležitostí (7 jiných z 53 okruhů znalostí na moři a 5 z 50 ve vnitrozemí). Že určité drobné rozdíly v komunikaci na moři a vnitrozemí jsou je zřejmé, ale není toho zas tolik a není to tak zásadní, aby to nemohlo být tak jako doposud, případně s vývojem věcí okruh znalostí upravit, a to nepatrně.
Konkrétně jak je to na Slovensku najdete na http://www.teleoff.gov.sk/skusky-osobit ... osobilosti dole v „Okruhy otázok“
Obmedzené osvedčenie rádiotelefonistu plavebnej pohyblivej služby
Obmedzené osvedčenie rádiotelefonistu pre vnútrozemské vodné cesty
Pokud vím, většina z nás pluje na sladkých a slaných vodách, pokud tedy máte omezeného, bude to zřejmě znamenat obnovovat každých 5 let oba, a nebo zvolit jeden a ten druhý nenávratně propadne (napoprvé každý dostane automaticky oba), pokud se později rozhodnete jinak, budete muset znovu absolvovat zkoušku! Skvělé, že? A nebo držet oba průkazy, co kdyby.
Skoro usměvný mi přijde "vynález", že pokud složíte zkoušku, budete mít průkaz napoprvé na 10 let a následně obnovujete po 5ti letech, údajně kvůli znalostem. Takže mám mokrý průkaz, v životě jsem nedržel rádio v ruce, ale napsal jsem úspěšně test, jsem schopen udržet znalosti 10 let. Po 10ti letech doložím znalosti čestným prohlášením a takto ověřené znalosti mají trvanlivost už jen 5 let

Osobně si myslím, že ten kdo pluje a VHF používá toho ví po pár letech více než když složil zkoušky a kdo nepluje, tam je to jedno = stále skoro nic.
Zajímalo by mne, co si o tom všem myslíte?
A také zdali nemáte zkušenosti/informace z ostatních států EU, zdali se tam něco podobného taky nechystá, nebo už není, tedy pomocí znalostí jazyků zemí jako Švédsko, Německo, Francie, Holandsko, Belgie, atd. prozkoumat jejich místní telekomunikační úřady.
Takže nakonec díky za vyjádření názorů, reakce k věci, eventuleně shromáždění dalších informací.