Kdyby jste zacinaly jake "papiry" by jste si udelali?
Moderátoři: MARIS, vilma, windward, Pepa
- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 191
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kdyby jste zacinaly jake "papiry" by jste si udelali?
Hele zavolej a budes to vedet presne.
Ja si to uz nepamatuji a davno me to prestalo zajimat.
Libor píše:Hele zavolej a budes to vedet presne.
OK stejně je to ale absurdní, že člověk co má napluto třeba 1000nm na plachetnicích o výtlaku několika tun pak musí dělat někde na Lipně praktickou zkoušku ze základních nautických manévrů.
- Libor
- bez hodnocení
- Kontaktovat uživatele:
Zavolej nez se do toho uplne zamotas.
Na Lipne nemuzes delat praktickou zkousku na "C".
Pletes hrusky z jabkama.U nas muzes tak leda na VMP.
c se dela na mori a urad pritom prave zastoupi poverena skolici firma..
Citace
Pro zájemce o průkaz vydávaný MDČR je provedena předepsaná praktická zkouška "na moři na lodi" a vystaveny protokoly potřebné pro následné provedení teoretické zkoušky v ČR.
Citace
Pro zájemce o průkaz vydávaný MDČR je provedena předepsaná praktická zkouška "na moři na lodi" a vystaveny protokoly potřebné pro následné provedení teoretické zkoušky v ČR.
Libor píše:Zavolej nez se do toho uplne zamotas.
Citace
To já chápu já to jenom chtěl vyvést ad abesurdum, že člověk co má třeba nějaký pokročilý rya kurz pak musí předvádět obrat před komisařem aby si mohl zajezdit na Slapech. Jako, že ta logika toho všeho je úplně zvrácená a legislativa průkazů by se měla nějak sjednotit.
- Jarda885
- zkušený harcovník
- Reputace: 102
Jak píše Libor, pleteš hrušky s jabkama.
U nás je oddělené právo vnitrozemské (vnitrovodní) od námořního. Má to tradici od první republiky.
Tvůj původní dotaz se týkal námořního práva.
Zkoušky organizují školící centra. Zavolej na některé školící centrum a domluv se.
Tu máš odkaz na seznam školících středisek.
https://www.mdcr.cz/Dokumenty/Namorni-u ... usobilosti)/Jachtari?returl=/Dokumenty/Namorni-urad-CR
Odkaz nefuguje. Napiš do googlu "Ministerstvo dopravy ČR". Na základní stránce dej do "Hledat" heslo "jachtaři. tam najdeš seznam školících středisek.
Libor propaguje YachNet. Je to hlavní sponzor jachting.info.
Podobně se domluvíš na kterémkoliv středisku.
Lipno do toho nepleť.
To jsou zkoušky na vnitřní vody.
U nás je oddělené právo vnitrozemské (vnitrovodní) od námořního. Má to tradici od první republiky.
Zkoušky organizují školící centra. Zavolej na některé školící centrum a domluv se.
https://www.mdcr.cz/Dokumenty/Namorni-u ... usobilosti)/Jachtari?returl=/Dokumenty/Namorni-urad-CR
Odkaz nefuguje. Napiš do googlu "Ministerstvo dopravy ČR". Na základní stránce dej do "Hledat" heslo "jachtaři. tam najdeš seznam školících středisek.
Lipno do toho nepleť.
Jarda885 píše:Jak píše Libor, pleteš hrušky s jabkama.
Lipno do toho nepleť.
Já to všechno chápu. Můj první dotaz byl ohledně námořních kapitanských průkazů a bylo mi na něj odpovězeno abych se ptal přímo školících středisek to beru a chápu i že je rozdíl mezi průkazy na slanou a sladkou vodu. Zbytek už byl jenom povzdech nad nejednotnou legislativou v pohledu na průkazy na lodě celkově a nesmyslnými absurditami, které jsou už jenom důsledkem těch úředních stupidit. Děkuji všem za rady.
- RACEK
- zkušený harcovník
- Reputace: 100
A jseš si jistý, že když máš papíry MDČR, že musíš předvádět obrat, aby jsi získal VMP?
Nebo ti stačí jen teoretická zkouška a žádný obrat předvádět nemusíš?
RACEK píše:A jseš si jistý, že když máš papíry MDČR, že musíš předvádět obrat, aby jsi získal VMP?
Jistý už si člověk nemůže být člověk ničím

- RACEK
- zkušený harcovník
A co Chorvat rovnou na MDČR B?
RACEK píše:A co Chorvat rovnou na MDČR B?
No jsme samozřejmě v hypotetické rovině ale pokud by to byl Chorvat na stejném "levelu" myslím že se označuje jako C ale nejsem si jistý mají jiné značení...tak proč ne pokud by byla napluta praxe tak by zkouška mohla by být už jenom z teorie tady v ČR a zájemce by ušetřil mraky peněz a času což je hlavní myšlenka toho všeho. Nemusel by platit aby někomu na moři ukázal něco co už umí a má dávno umět podle jeho předchozí kvalifikace.
- Jarda885
- zkušený harcovník
Sajda píše:.....tak proč ne pokud by byla napluta praxe tak by zkouška mohla by být už jenom z teorie tady v ČR a zájemce by ušetřil mraky peněz a času což je hlavní myšlenka toho všeho. Nemusel by platit aby někomu na moři ukázal něco co už umí a má dávno umět podle jeho předchozí kvalifikace.
Nemotej se pořád dokola. Kontaktuj libovolné školící středisko.
- RACEK
- zkušený harcovník
Zrovna u tebe Jardo jsem čekal, že to budeš mít nastudované, a že napíšeš přesnou odpověď na dva řádky bez nutnosti dotazu ve "školícím středisku".
- Jarda885
- zkušený harcovník
Protože se o mně ví, že pracuji pro konkrétní školící středisko, nemohu dát jinou odpověď. Jinak mi to Libor smaže jako nepovolenou reklamu.
To víš, že to mám nastudováno.
To víš, že to mám nastudováno.
- RACEK
- zkušený harcovník
Popsat postup jak najsnáze z "Chorvata" na MDČR C a na MDČR B případně i na VMP-C není snad nic tajného 

- Libor
- bez hodnocení
- Kontaktovat uživatele:
Jardo..... tos přehnal. Křivdíš mi.
Firma = reklama.
Ale když napíšeš obecně postup (jako pro okurky se chodí na trh nebo do sámošky za rohem....) ... to snad není nic proti ničemu. Nebo tvoje "firma" to má spešl jinak než všechny ostatní...? To bych se divil.
Firma = reklama.
Ale když napíšeš obecně postup (jako pro okurky se chodí na trh nebo do sámošky za rohem....) ... to snad není nic proti ničemu. Nebo tvoje "firma" to má spešl jinak než všechny ostatní...? To bych se divil.
- LadaM
- aktívní jachtař
- Reputace: 97
Sajda píše:RACEK píše:A jseš si jistý, že když máš papíry MDČR, že musíš předvádět obrat, aby jsi získal VMP?
Jistý už si člověk nemůže být člověk ničímale lidi co mají mdčr C začínají většinou na vmp a mpz tak, že to se asi tolik neřeší. Já řešil hlavně "převod" praxe moře-moře konkrétně Chorvat na mdčr C. Ten absurdní příklad byl rya na vmp kde by člověk musel dělat praktickou zkoušku dovednosti na víc jak 20m2 prádla stoprocentně aby to vmp získal i když bude mít napluto x tisíc nm v přílivových vodách, rovníkových tišinách atd....stejně tady bude muset někomu předvádět, že ví jak se refuje plachta aby získal razítko a splnil.
Ani jsem nezaregistroval, že proběhlo snížení limitu plochy plachet pro VMP bez praktické zkoušky z 80 na 20 m2. Nevíte, jak je to s platností před tím vydaných oprávnění? Já si VMP S80 nedělal, protože tenkrát to byl nesmysl, s takovou plachetnicí u nás rozhodně plout nebudu a na moře mám C. To zase lobbisti zaváleli...
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
- kanic
- aktívní jachtař
- Reputace: 21
Žena dělala 2010 a loni musela vyměnit za nový. Měla 20 m, 100 kw a 80 m2 bez praktické zkoušky.
Dostala 20 m, bez omezení.
Dostala 20 m, bez omezení.
- Libor
- bez hodnocení
- Kontaktovat uživatele:
Ja to same. VMP myslim z roku 2004 a to se prakticka nedelala, resp. delala asi az nad to omezeni 100kW a 80m2.
Pred dvema lety po "dobrovolne povinne" vymene je to bez omezeni plachet a vykonu a je tam jen delka do 20m
Ctes to spravne ? 20m neni 20m2.....
Pred dvema lety po "dobrovolne povinne" vymene je to bez omezeni plachet a vykonu a je tam jen delka do 20m
Ctes to spravne ? 20m neni 20m2.....
- LadaM
- aktívní jachtař
Mám stejné oprávnění - M - tehdy nad 100 kW a neomezené plachty byly tenkrát nad 80 m2 (to jsem nedělal, proč taky).
Koukal jsem na to jak vejr, ale teď už je to nad 20 m2, což už přeleze kdejaká jezerní plachetnice. Plus nad 20 kW pro motoráky.
https://plavebniurad.cz/dok-os/vmp
Co mě zaráží je:
Podmínky, které musí žadatel splnit
Kategorie M20, M, S20, S:

Koukal jsem na to jak vejr, ale teď už je to nad 20 m2, což už přeleze kdejaká jezerní plachetnice. Plus nad 20 kW pro motoráky.
https://plavebniurad.cz/dok-os/vmp
Co mě zaráží je:
Podmínky, které musí žadatel splnit
- věk nejméně 16 let,
- úspěšné absolvování teoretické zkoušky alespoň pro kategorii M nebo M20, volitelně pak pro kategorii S nebo S20,
- úspěšné absolvování ověření praktických dovedností při vedení malého plavidla u pověřené osoby pro kategorii M a S.
- M opravňuje k vedení malého plavidla bez vlastního strojního pohonu a plavidla s vlastním strojním pohonem bez omezení výkonu – pro držitele oprávnění, který vykonal teoretickou zkoušku a absolvoval ověření praktických dovedností při vedení malého plavidla u pověřené osoby.
- M20 opravňuje k vedení malého plavidla bez vlastního strojního pohonu a plavidla s vlastním strojním pohonem s omezením výkonu motoru do 20 kW, pokud vykonal teoretickou zkoušku.
- M24 tato kategorie má zvláštní postavení. Opravňuje k vedení rekreačního plavidla s délkou trupu do 24 m. Uznání průkazu této kategorie lze zaručit pouze v České republice, kde pro plavbu tohoto plavidla platí pravidla plavebního provozu jako pro plavbu plavidla, které není malým.
- S opravňuje k vedení malého plavidla bez vlastního strojního pohonu a plachetnice bez omezení celkové plochy plachet – pro držitele oprávnění, který vykonal teoretickou zkoušku a absolvoval ověření praktických dovedností při vedení malého plavidla u pověřené osoby.
- S20 opravňuje k vedení malého plavidla bez vlastního strojního pohonu a plachetnice s omezením celkové plochy plachet do 20 m2, pokud vykonal teoretickou zkoušku.

- Viky_CZ
- zkušený harcovník
- Reputace: 43
- Kontaktovat uživatele:
No jo, prakticka zkouska je tedka temer nutnost.
Jsem docela spokojenej, ze jsem si VMP udelal uz pred lety a ted misto 100kW omezeni mi dali neomezeny vykon.
Jsem docela spokojenej, ze jsem si VMP udelal uz pred lety a ted misto 100kW omezeni mi dali neomezeny vykon.
- Jirka_TEC_Tce
- aktívní jachtař
- Reputace: 28
- Kontaktovat uživatele:
LadaM píše:Podmínky, které musí žadatel splnit
věk nejméně 16 let,
úspěšné absolvování teoretické zkoušky alespoň pro kategorii M nebo M20, volitelně pak pro kategorii S nebo S20,
úspěšné absolvování ověření praktických dovedností při vedení malého plavidla u pověřené osoby pro kategorii M a S.
Ahoj,
pro získání VMP musíš složit teoretickou zkoušku pro kategorii M20, volitelně k této zkoušce si můžeš přidat teoretickou zkoušku pro kategorii S20
a dále pak zkoušku pro kategorii C pro příbřežní plavbu do 1 Nm. Tedy M20 je základ pro VMP, zbytek je volitelný. Zkoušky proběhnou najednou pro všechny kategorie, v jednom testu, jen jeho rozsah otázek je rozšířený.
Pokud před zkouškou předložíš doklad o úspěšně složené zkoušce z dovedností při ovládání malého plavidla, získáš VMP neomezený, tedy M a S.
Doklad o praktické zkoušce můžeš předložit i dodatečně, když už jsi držitelem M20, S20 a Tvůj průkaz bude rozšířen na neomezený. To znamená výměnu průkazu, což je na SPS zpoplatněno.
Pěkné počasí a pevné zdraví, Jirka
- LadaM
- aktívní jachtař
Jirka_TEC_Tce píše:Pokud před zkouškou předložíš doklad o úspěšně složené zkoušce z dovedností při ovládání malého plavidla, získáš VMP neomezený, tedy M a S.
Doklad o praktické zkoušce můžeš předložit i dodatečně
Ale jsou to dvě různé praktické zkoušky. Za zkoušku na M v místě a termínu konání teoretické zkoušky Ti S asi nedají. Tzn. platí, že pro vedení průměrné jezerní kajutové plachetnice už nestačí jenom teoretická zkouška jako dřív (M20 je pro plachetnice OK a u nás i pro velkou část motoráků)
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
- Libor
- bez hodnocení
- Kontaktovat uživatele:
To vis..kvalitni lobbing.Skolitele a jejich firmy by jinak nemeli co zrat.
-
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 35
Ja si memyslim, že" predpapirpve" kurzy jsou na ho.no.
Nemůžu dělat reklamu, ale ti z Davle jsou dost dobrý.
Bocmanovy přednášky měly hlavu a patu. Vychazel ze zkušenosti a dával příklady z praxe . I pres to že prakticka jizda byla o ničem, tak to byly to dobře vynaložené penize a to není jen můj nazor.
Nemůžu dělat reklamu, ale ti z Davle jsou dost dobrý.
Bocmanovy přednášky měly hlavu a patu. Vychazel ze zkušenosti a dával příklady z praxe . I pres to že prakticka jizda byla o ničem, tak to byly to dobře vynaložené penize a to není jen můj nazor.
- Jirka_TEC_Tce
- aktívní jachtař
- Reputace: 28
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kdyby jste zacinaly jake
LadaM píše:Ale jsou to dvě různé praktické zkoušky. Za zkoušku na M v místě a termínu konání teoretické zkoušky Ti S asi nedají. Tzn. platí, že pro vedení průměrné jezerní kajutové plachetnice už nestačí jenom teoretická zkouška jako dřív (M20 je pro plachetnice OK a u nás i pro velkou část motoráků)
,,M20 je pro plachetnice OK a u nás i pro velkou část motoráků", toto jsem nějak nepochopil, jak to bylo myšleno. Patrně překlep.
Láďo, jedná se o dvě zkoušky, který probíhají nezávisle na SPS a každá má jinou osnovu, logicky. Pro plachetnici do 20 qm (S20) stačí pouze teoretická,
ale teoretickou zkoušku musíš dělat současně s M20.
Zkoušky z dovedností při vedení plavidla většinou probíhají odděleně, bo pro M je jednou z prokázaných dovedností proplutí plavební komorou, což považuji za velmi užitečné, když vidíš, co se kolikrát v komorách děje.
U plachetnice se dělají většinou na jezerech a zahrnují, mimo jiné obraty proti a po větru atd.
Pokud potřebné dovednosti získáš praxí např. na neregistrované lodi nebo na lodi s kamarádem při charteru není třeba žádného kurzu u školícího centra a své dovednosti předvedeš rovnou před Osobou pověřenou k ověřování.... Tedy praktická zkouška není kurz, ale kurz může být zakončen praktickou zkouškou.
Vývoj jde stále vpřed a provoz houstne. Když jsem dělal papíry na moto, bylo mi 17 a se souhlasem rodičů jsem udělal zkoušku a dostal řp. skupiny A. Platí mi dodnes. Dnešní adepti na neomezené papíry na moto musí absolvovat zkoušky tři v různých věkových hranicích.
Asi tak

Jirka