Aký preukaz potrebujem na vlastnú súkromnú 40 metrovú jachtu?

Pořád stejný problém: kde a jaký průkaz na loď je potřeba, je či není uznáván atd.

Moderátoři: MARIS, vilma, windward, Pepa

Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Re: Aký preukaz potrebujem na vlastnú súkromnú 40 metrovú jachtu?

Příspěvekod Jarda885 » úte úno 26, 2019 12:04 pm

Michal123 píše:Na jezeře ti stačí Polské "VMP". Není tam omezení délky lodi.

Obávám se, že se dopouštíš velkého omylu. VMP opravňuje na lodě do 20 metrů délky. Zkratka VMP znamená "vůdce malého plavidla"
Na vnitřních vodách existuje mezinárodní harmonizace práva. Polská obdoba VMP bude ctít stejné základy jako české VMP.

Teď se pustím na hodně tenký led. Možná mne hawsepipe opraví.

Podle mezinárodního práva termín "jachta k nekomerčnímu použití" ve vztahu k oprávněním (průkazům) se dá použít pouze na lodě do 24m délky. Tak je omezena "pleasure boat".
Všechno delší už spadá do kategorií profesionálních lodí. K řízení potřebuješ profesionální oprávnění.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » úte úno 26, 2019 12:30 pm

Jestli je to cesta jak nás pobavit a zaměstnat v nekonečně dlouhém zimním období, tak se ti to povedlo. Mě to docela i pobavilo.

Jestli to myslíš vážně, tak samozřejmě víš, že tyto lodě se nepořizují na inzerát od Lojzy z Horní dolní, ale u profesionálního prodejce nových, či zánovních lodí.
Tito prodejci vždy profesionálně zajistí všechny potřebné náležitosti. Lidé, kteří si mohou dovolit takovéto krásky, si rádi připlatí balík za full servis.
Za čas, který by zabili někde na amatérských fórech, kde stejně dostanou bezcennou informaci typu jpp, vydělají násobně víc, než takový servis stojí.
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 96

Příspěvekod olin » úte úno 26, 2019 1:42 pm

Hlásím se do služby jako lodník či strojník. Potřebné doklady a školení mám. Raději budu šůrovat palubu, než automaty na kafe...
Michal123
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 5

Příspěvekod Michal123 » úte úno 26, 2019 8:48 pm

Uprawnienia:

prowadzenie jachtów żaglowych bez lub z pomocniczym napędem mechanicznym po wodach śródlądowych bez ograniczeń,

https://www.zeglarstwo.waw.pl/st_zeglarskie.htm
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » pát bře 01, 2019 4:00 pm

bez omezení na jachtu. "jachtów żaglowych"

Jachta je definována jako loď do 24m délky podle námořního práva a do 20m délky podle vnitrozemského práva.
hawsepipe
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 11

Příspěvekod hawsepipe » sob bře 02, 2019 12:54 pm

Obvykle se považuje za hranici velikosti rekreačních plavidel je délka trupu 24m viz příslušná EU směrnice o technických požadavcích na rekreační plavidla.

Vzhledem v vývoji v této oblasti, kdy se již vyrábí mnoho "rekreačních" plavidel značně větších, je nejlepší zvolit takovou vlajku registrace, kde zákony počítají s takto velkými plavidly. (ČR jako vnitrozemský stát, který si nota bene "zahodil" rouzhodnutím "váženého" prof. Klause svoji úspěšnou námořní flotilu do kupónové privatizace a poslední vlastní pak nechal vysoce výdělečnou flotili rozprodat po kouskách) to pochopoitelně ve své legislativě neřeší.
Námořní státy ano. Například UK má předpis "Large Commercial Yachts Code" který zahrnuje tento segment od 24m až do výtlaku 3.000 tun.
A v systému "rekreačních" průkazů způsobilostí je pak na to pamatováno.

Také například v Chorvatsku je možné získat kromě průkazů "voditelj brodice" také průkazy "zapovjednik jahte" A-do 200 GT a B do 500 GT (vůbec "nejvyšší" HR průkaz pro neomezenou plavbu rekrečnmí i komerční) - to již nejsou jachty omezené délkou 24m. Jeho získání není ale taková "sranda" jako voditelj brodice A nebo B, co si tam našinec obvykle dělá.

Dál velmi záleží na tom, zda se plavidlo používá k výdělečné činnosti nebo pouze k výletním soukromým plavbám.
"Velké" námořní úmluvy (jako SOLAS a STCW) obsahují definici, že se netýkají "recreational yachts not engaged in trade". (Výjimkou jsou úmluvy MARPOL - Příloha IV a V se táká každého plavidla na moři -zacházení s odpadky a odpadní vodou, Příloha VI se táká i jachet například kolem exhalačních norem motorů, COLREG platí pro všechno co pluje na moři, u SOLAS platí všebecně Kapitola V přílohy-navigační vybavení). Není tam metrová hranice, u MARPOL je hranice v maximálním počtu osob, které mohou na lodi být.
Takže i na "malé" jachtě pod 24 m by podle úmluvy STCW měl stát vlajky (a potažmo každý navštívený stát v rámci Port State Control) vyžadovat profesionální průkaz podle STCW, pokud taková jachta bude například pravidelně přepravovat cestující.... A pokud se zeptáš britské MCA, řekne ti, že záleží na národní právní definici (v každém státě to může být jinak), co je ještě možné považovat za rekreční plavidlo. A pto je základním doporučení volit stejnou vlajku a průkaz. Pak totiž do toho víceméně už nikomu nic není.

UK to mají ošetřeno tím Large Commercial Yacht Codem (LCYC). A pro neomezenou plavbu s takovou jachtou by vyžadovali určitě nejvyšší UK rekreační průkaz RYA Yachtmaster Ocean a pravděpodobně k němu ještě Commercial Endorsement podle LCYC. Nebo rovnou nějaký průkaz podle "LCYC", jejich náročnost stojí někde mezi profi průkazy podle STCW a rekreačkami do 24m.

Podoboně to mají ošetřené typické jiné námořní legislativy, jako napr Kypr, Malta, Bahamy, sekundární britské vlajky jako Cayman Islands, Bermudy, Isle of Man, atd.
Pozor na Francii, ta je velmi rigidní ve vyžadování "svých" průkazů, Bristské tradičně "nesnášejí" :-)

Jinak je to o komunikaci se státní správou, kterou si vybereš k registraci své 40m dlouhé lodi. Doporučuji si nejprve zjistit podrobnosti od různých vlajek (prostě se zeptat: mám v úmyslu u Vás registrovat 40m dlouhou loď + nějaký základní popis, kterou chci používat tak a tak, jaká průkaz způsobilosti budete vyžadovat pro její řízení - a podle odpovědi/í se teprve pak rozhodnout, jakou cestou půjdeš. Dopředu získat nějaký průkaz a pak reistrovat jinde, nemusí klapnout = stát registrace lodi nemusí být spokojený s průkazem vydaným v jiné zemi. Jasné dohody na tomto poli mezinárodně neexistují.
hawsepipe
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod hawsepipe » sob bře 02, 2019 12:59 pm

No protože jsem to nedokončil v podrobné odpovědi, tak poslední vlastník našich námořních lodí byl všeobecně známý pan Kožený, a rozprodal pod cenou 18 námořní lodí až o velikosti 80.000 tun (225m délky), z nich 4 dokonce byly zbrusu nové, ještě v záruční době :-) :-) se sjednaným zaručeným zaměstnáním na mezinárodním trhu až na 5 let dopředu. Poslední souhlas s rozprodejem měl od Komerční bankly, řízené tehdy "superbankéřem" později senátorem Salzmannem. Dodnes pamatuji v televizi pana "profesora" jak horlil "více takových Kožených".... pamatujete?
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » sob bře 02, 2019 1:40 pm

No hezka prednaska o Kozenem ,ale to uz je stredovek to uz je kazdemu u prd......e. A pak v mezinarodnich vodach na tu lod nepotrebuje vubec zadne doklady vlastne ani nabyvaci. A pokus ma ne takovou lod tak ma jiste i na uplatky a ty si vezmou vsude na svete. A muze plout kam se mu zachce.
bedrich
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 22

Příspěvekod bedrich » sob bře 02, 2019 2:24 pm

No já jen doufám, že to, všem jedno není. Ale o tom jsem nechtěl. Možná můj první dojem z tohodle vlákna nebyl úplně správný. Každopádně by se obecně tazatel mel spíš dočkat seriózních a praktických rad, existuji-li zde. Závěry typu: Za peníze se dá jezdit všude a klidně i nalitej, mi nejsou volně stravitelné a ani moc publikování hodné zde.
hawsepipe
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod hawsepipe » sob bře 02, 2019 2:31 pm

Chápu, s Koženým jsem se nechal unést., Ale tazatel chce vědět jaký doklad má mít na řízení 40m jachty.
A já mu radím aby se v první řadě zeptal tam, kde bude tu jachtu registrovat. Pak bude mít jasnou odpověď a klid a možnost jezdit všude. Pokud mu někdě řeknou, že u nich mít nic nemusí, Pak ho jen varuji, že jsou přímořské země, kde tohle neuznají, a budou vyžadovat nějaký místní nebo ho vyženou. Chorvatsko je jednou z nich.

Jen jsem to trochu rozvedl, jaký to má právní základ.
bedrich
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 22

Příspěvekod bedrich » sob bře 02, 2019 2:39 pm

Ještě dovětek na téma - od morálky k praxi: Loď této velikosti rozhodně nebude i při maximální výbavě pro one hand provoz. Vyžaduje nejen za plavby zkušenou posádku. Určitě by bylo fajn ji kousek cesty řídit. Za slušných podmínek i sám odpluješ. Ale co návrat?
hawsepipe
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod hawsepipe » čtv lis 14, 2019 7:11 pm

vkládám příspěvek:
No hezka prednaska o Kozenem ,ale to uz je stredovek to uz je kazdemu u prd......e. A pak v mezinarodnich vodach na tu lod nepotrebuje vubec zadne doklady vlastne ani nabyvaci. A pokus ma ne takovou lod tak ma jiste i na uplatky a ty si vezmou vsude na svete. A muze plout kam se mu zachce.

A já k tomu dodávám, že i zkušený harcovník by si měl někdy přečíst co říká úmluva OSN o mořském právu (úmluva z Montego Bay , též úmluva UNCLOS - dá se jednoduše vygoglit) zejména docela krátké články:
90 : právo plavby
91 : státní příslušnost lodí
92 : status lodí
94 : povinnosti státu vlajky lodi - zde zejména odstavce 2 a 3

Jedná se o část VII "volné moře" oddíl 1 všeobecná ustanovení (tzn. platí pro jakékoliv lodě....)

A pak taky možná čl. 39, povinnosti během tranzitního proplutí, lodí se týká odstavec 1 a 2.
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » čtv lis 14, 2019 8:17 pm

No jo, to se clovek snazi vzdycky odpovedet novackovi na podobny dotaz. Novacek zahori, napise dalsi tri vlakna a zmizi. Nyni, kdyz se zeptam, jak to tedy vlastne mysli a co pro to udelal, strhne se opovrzeni a uvaha nad charakterem cloveka :-)

jo jo ... lip uz bylo ...
Liv
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 7

Příspěvekod Liv » čtv lis 14, 2019 10:20 pm

Ale ty neodpovedas len tomu kto sa pyta, ale tiez tym ktori sa podobnou uvahou zaoberaju a dostanu sa az k tomuto webu... za seba Ti mozem povedat, ze som tu nasla mnoho informacii ktore by som nemala zaujem otvarat sama od seba (a rozhodne mi v dalsom fungovani budu napomocne). Niektore nie uplne, takze som potrebovala co - to pogooglit, lebo nasa natura sa nezaprie a cas od casu zvitazi ego nad rozumom, no aspon som sa mala od coho odrazit.

Osobne mam tri stadia:
Viem a chcem poradit
Viem a nechcem poradit
Alebo neviem.

A ked nejaky dotaz spada do prvej kategorie, je mi jedno ako sa s informaciou naklada dalej, alebo ci sa vyvinom presunie do druhej alebo do tretej kategorie.

Nikdy nevies dovody, preco sa druha strana pyta, preco s informaciami naklada ako naklada. Mozno si niekomu svojou odpovedou dopomohol rozhupat sa za snom a za 5 rokov ti napise: pamatas, ako si mi vtedy na fore tvrdil ze ziskat kapitanske skusky nie je ziadna veda? Tak vtedy som sa rozhodol ze to dam.

Nase slova, mozu ludom menit zivoty. Dnes sa pod ruskom anonymity ziskava odvaha mnoho veci zosmiesnovat a nejak zabudame ze na druhej strane sedi realny clovek ktory caka na tu odpoved. Jeho nezaujima aky dobry vtip dokazes z tej otazky spravit a mnohokrat nema ani dostatocne vedomosti k tomu aby ho pochopil. Ale v komunite najmudrejsich z najmudrejsich si mozete gratulovat ako si mu nalozil :)

Prajem pekny vecer
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » pát lis 15, 2019 12:00 am

Je hezke, ze odpovedi cte i treba vice lidi. Take k tomu tak pristupuji (i jsem dostal par soukromych zprav at neodpovidam trollum), ale aby ta odpoved mela smysl, musi mit hlavu a patu i ta otazka. A take neni dobre, pokud si nekdo neco precte na foru a mysli si, ze to umi a jde s tim do praxe.

Jakkoli jsi svebytna, samostatna, svetaznala, jiste se take vse neucis metodou pokus/omyl. Asi uznas, ze jakkoli je to jinak metoda dobra, nekde to rozumny clovek vyhodnoti jako prilis velke riziko a jde se to radeji naucit. Jedoduse nechapu pristup, kdy si nic nenactu, nic se nenaucim, vlezu na lod a jakoze umim.

Rovnez nechapu, ze k tomu, abych mel SVUJ sen a abych si ten SVUJ sen splnil, potrebuju nekde nekym nakopavat. Bud ten sen mam anebo ne. Bud to chci anebo ne. Jasne, ze se zvazuji vsechna pro a proti, ale nejdulezitejsi je, nakolik to clovek skutecne chce. Za svuj zivot jsem se naucil jen tolik, ze pokud neco clovek skutecne chce, tak to proste nakonec vzdycky da. Kdyz se chce, jde skutecne vse. Opravdu vse, az neuveritelne veci. Jen kdyz pro to clovek neco udela. Jen to chce proste snahu, chut a selsky rozum. A i na vsechna uvedena hesla zde jsou vlakna :-)

Omlouvam se za OffTopic a vicemene jakysi vylev. Celkem mi to bloudi hlavou.
Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 37

Příspěvekod Andrejjeep » úte lis 19, 2019 12:14 am

Povedal by som, že každý máte nejaký ten kúsok pravdy.
Každy sme nejaký a aj tak si rozhodujeme o svojom osude sami.
A sú ludia ktorý za snom idú od okamihu kedy ich ten sen prepadne a ukorení sa v nich. Ale máš aj druhých čo snívajú a nevedia sa dokopať k tomu.
A spúšťačom sna môže byť čokolvek.
Za mňa mal som snov niekoľko a musím povedať niekoľko z nich mám splnených a môžem sniť ďalšie.
Nap. chcel som auto terénne na závody tak som si ho v priebehu 2 rokov postavil. To bol sen, do ktorého ma nič nemuselo drcnúť aby som ho uskutočnil.
Ale lode sen bol od malička cca 5-6 rokov keď v našom dome ROH za socíku bola výstava modelov. A vidíš síce snil, a časť sna uspokojil lodným modelárstvom, ale nikdy to nebolo to pravé orechové. A čo ma nakoplo - pár starých časopisov o lodiach (už síce zanikol) ktoré mi doniesol synátor, keď vypratávali nejaké pivnice. A po 40-ke som si sen splnil a posúvam sa ďalej.
Treba trochu nadhladu.

A.
Liv
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Liv » úte lis 19, 2019 10:44 am

S tymi lodmi je to pre suchozemca obzvlast zlozite... kde sa priemerny slovak stretne s lodou? Lebo ked sa spytam v okoli, tak mi kazdy povie ako a kde si zadovazit vodicak ci auto. Ked sa spytam na lod, no schvalne kolko ludi mi odpovie?

Ja som mala podobnu tendenciu podla mna od premiery Titanicu ale nikdy som to nebrala vazne. A potom prisiel Adrift :).Dufam ze nevadi, ze to vlakno zadrbem, ale aj tak je asi trocha bezpredmetne :) - sorry vsetkym ktori hladaju info o 40 metrovej jachte - prosim vynadajte mi directly v sprave (mozno vas ukecam, aby ste ma na nej zamestnali - varit sice neviem, ale tak Ta dokazem vytocit, ze uplne zabudnes ze si hladny :whist: )

Point ale je, vidis film, dokument, natrafis na youtube channel, a mas tam take to hlodanie ze ako by sa to dalo... dlhu dobu nemas paru ci mas zacat s hladanim lode alebo robenim kapitanskych skusok, ako sa mozes plavit, ako lod financovat rekonstruovat, prepravit, poistit.

Hladat tie informacie je ozaj nadludsky ukol pokial nemas aspon zakladnu predstavu o tom, ako to funguje. Vazne. Doba je jednoduchsia, veci sa zmenili, informacie mas na dosah ruky. No neviem - jednym rozhovorom v marine zistis daleko viac ako ked precitas cele toto forum zhora az dole. Vazne, som tu mesiac, nie preto zeby som chcela, ale preto ze cokolvek googlim odkaze ma to sem a tak sa tu prehrabavam utokmi, povysovanim, posmeskami, ci uplnymi nezmyslami (ako je tento moj prispevok), aby som sa dopracovala aspon k niecomu. (Za co som samozrejme vdacna :clap: , len tych informacii ktore mam v hlave kym sa dostanem k pointe je tolko, ze obcas mam pocit ze ked tam pridam este to preco som sem prisla, tak zabudnem rodne cislo.)

Teraz sa snazim vygooglit ako dostat lod z UK (ako mi tu ktosi poradil po riekach a kanaloch) do Turecka, no nie je toho boha aby som cokolvek nasla... tebe je to smiesne lebo vies ze sa Dunajom dostanes az do cierneho mora, mne je do placu, lebo neviem ako sa dostanem na Dunaj :oops:

Neviem ci som niekedy narazila na tak specificku zlozitu a komplexnu oblast ako je sailing... ale asi to ma nejaky dovod. Zatial sice netusim aky, ale ked to zistim urcite o tom zalozim vlakno (kde budem poucivat diakritiku).
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » úte lis 19, 2019 1:42 pm

No myslim, ze kdyz si vezmes mapu, neni prilis co resit. Anglie je preci ostrov. Jedine spojeni suchou nohou je tunelem z Francie, ale vlak je limitovan na 2.5m sirky, nadmerny naklad se nejspis neda ani tunelem prevezt. A ta cena - bylo by to jiste strasne drahe.

Takze jeste letadlo a lod. Nakladni letadlo bys take neuplatila. Zbyva tedy lod. Kontejner je taktez do 2.5m specifikace zde, cimz zbyva jen lod formou doku nebo volne lozeni - nalozi ti tvou lod na nebo pod palubu.

I tak si myslim, ze cena bude vyssi nez rozdil cen mezi tvym vrakem a lynxem nalezene recke lode, ktera je navic plavbyschopna a kterou do Turecka dostanes podstatne snaz. Mozna se tady i s nekym dohodnes, kdo by to s tebou splul, pokud si na to netroufnes sama.

Dunaj je fakt kravina. Nejspis je to mysleno tak, ze bys preplula La Manche na lodi (bud sve nebo jako naklad), pak plula pres Francii kanalama na jih Francie, pripadne pres Swycarsko, Italii a pak zase po mori. Osobne bych si rozmyslel prepluti La Manche na lodi, u ktere nevim, v jakem je stavu a jak ji slape motor. Take by bylo treba poresit alespon rucku pro vpluti do pristavu, aby se na trdlisti zrovna neotacela lod s rejdarema, kdyz tam budes vplouvat apod. Mozna by to take slo, nevim, zda bys nemusela pockat az na sezonu, aby byly vsechny komory, kterych bude snad tisic otevrene. Porad si ale myslim, ze to bude ve finale min vyhodne, nez ta recka lod.

Cesta kanalama tady na foru popsana nekde je. V tom popise se zacinalo tusim Rynem, ale i tak to stale plati a trasa tam uvedena byla. Doporucoval bych zkusit pohledat starsi mapy treba na e-bay za par penez a zacit studovat. Pokud se pro to rozhodnes, urcite pak kup mapy aktualni a cele si to naplanuj a over kazdou komoru, ze je pruchozi. Nekdete opravy komor mohou trvat treba pul roku. Take projdi hloubky a sire, pripande zpusob placeni apod. Byva to v tech mapach.

A jedna rada z vlastni zkusenosti: Lod urcite nejezdi kupovat sama. V zadnem pripade. Zaplat si cloveka, ktery se tim zivi, idealne nekoho, kdo dela certifikace pro casco pojistky pro pojistovnu. Jakekoli vady, ktere najde, ztrojnasob. Ztrojnasob i uvazovanou cenu opravy. Take ti mohu smele rici, ze opravit lod stoji mozna vice, nez si ji postavit. A nikdy to uz nebude nova lod. Jde jen o to, ze kdyz jsi na tom treba jako ja a nemas extra penize, tak muzes s jistym rizikem plout hned. To pro mne bylo super. Ty ale naznacujes, ze to mas spise posunute k te praci na opravach - upravach lode.

Jak to pujdes koupit sama, tak se do te lodi zamilujes, budes akceptovat vsechny nedostatky a pak budes uz nadosmrti opravovat :-) A nekdo treba pak uz ani nevypluje.

---
A jinak by asi bylo lepsi, pokud si zalozis vlakno o sve lodi a budes vse kumulovat tam. Takhle je to pres tri vlakna a kdo to cele necetl, nevi, o cem je rec. A pokud tu nejaky ten patek vydrzis a tu cestu bys do toho vlakna i popsala a dala nam tam par fotek, byla bys vyslovene zlata.
Liv
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Liv » úte lis 19, 2019 2:15 pm

:clap: :clap: :clap: Oh vidis aky dokazes byt napomocny ked sa Ti clovek slusne predstavi...

Dakujem za tvojoch par desiatok minut, kym si to poskladal, ja som tento vycuc nedokazala spravit ani po mesiaci (nehladaj tam sarkazmus, nie je tam).

Neviem uplne vysvetlit preco chcem tu konkretnu lod, mozno som sa zblaznila na stare kolena. Tak alebo tak, tymto si mi usekol viac ako polovicu vetviciek moznosti :)

Cakas na email od maklera, od prepravcov, kombinujes to v hlave financne, casovo, barzjak ako by to bolo... hej ja viem ze postavit lod bude asi najlepsie, ale nasiel si uz v zivote byt, auto ci altanok kde si sa videl ako si tam davas kavu? :) Tak presne to mam s Nauticatom... pri stavbe novej lode si to nemozes navrhnut ze tu dam sedacku nazdar... potrebujem si nejaky navrh staticky posudok, boh vie co vsetko... mozem zas od zaciatku googlit.

Nikto to nechape, no ja som si ista, ze to nejaku logiku musi mat, lebo sice neviem co robim ale som si ista ze nie som blba... :whist:
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » úte lis 19, 2019 2:30 pm

Chapu to. Koupil jsem take vrak. Take jsem se zamiloval uz na obrazku a jel to proste koupit. Take jsem to chtel prevazet do CR na opravy - a to mam jednodussi cestu. Holt i to bylo na mne prilis drahe (zrovna v tu dobu nakupu). Nikdo tady mi nedal konkretni info k ceste, prestoze ji tady mnozi pluli. Takze to znam i z druhe strany. Vsechno tady je, resil jsem to take nejprve zde.

Vim tedy o cem mluvim. Mam to vyzkousene. A muzu se na to navic divat i s nejakym odstupem, protoze to uz nejaky patek je a jsem
o cosi zkusenejsi. Stale ale opakuji, kdyz clovek chce, jde vsechno. Jen musi fakt chtit a neco pro to delat.
Naposledy upravil(a) err_ dne úte lis 19, 2019 3:17 pm, celkem upraveno 1 x.
Liv
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Liv » úte lis 19, 2019 2:46 pm

Normalne by som Ti to olajkovala a pre par dni to uzavrela (lebo isto sa tu skor ci neskor objavim s dalsim kvantom otazok), ale vraj som uz svoj lajk na dnesok vycerpala :good:

Takze este raz dakujem, toto bolo ozaj napomocne - teda nie pre niekoho kto sa snazi kupit 40 metrovu jachtu (na ktorej sa stale hlasim o kajutu), ale pre mna si odviedol kus prace.
hawsepipe
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod hawsepipe » čtv lis 21, 2019 4:45 pm

Vidím, že tazatel stejně nedostal jasnou odpověď co potřebuje na 40m jachtu.

Ona na tuhle otázku bohužel neexistuje jednoznačná odpověď!

Takže velmi jednoduše v bodech:

1. jachta 40m je již mimo rámec obvyklé hranice délky rekreačních plavidel 24m daná předpisy IMO nebo EU;
2. podle úmluvy UNCLOS každý stát má právo a současně povinnost dohlížet na bezpečnost plavby svých plavidel, tj. stanovit technické požadavky a požadavky na vycvičenost posádky = požadavky na průkazy; "právo vlajky"
3. každý stát má pravomoc stanovit vlastní hranici velikosti nekomerčně - rekreačně využívaných plavidel

z toho plyne závěr

4. říci někomu jaký potřebuje průkaz na řízení jachty o délce 40m LZE až poté, co si dotyčný zvolí VLAJKU, - tedy zemi, kde bude plavidlo registrovat. V tom výběru má každý naprostou svobodu.
V zemi registrace mu pak řeknou, jaký průkaz má mít, aby takovou loď mohl řídit v jejich vlastních námořních vodách a při mezinárodní plavbě.
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » čtv lis 21, 2019 5:27 pm

Tato odpověď již tady ale je jako jedna z prvních. Odpovědi tedy dostal všechny. Ale již je možná ani nečetl.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » čtv lis 21, 2019 5:45 pm

Řešíte kraviny. Mít na 40m škopek, tak mám i na nájem kapitána a k tomu pár veselých děvčat, šampaňské a krevetky. Kaviár by taky neškodil.
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » čtv lis 21, 2019 6:09 pm

Ještě jsi zapomněl na ten tryskáč, který je zde také uveden :-)

Zpět na