Firmy poradajici kapitanske kurzy v Chorvatsku
Moderátoři: MARIS, vilma, windward, Pepa
- prettorian
- návštěvník fóra
- Reputace: 2
Firmy poradajici kapitanske kurzy v Chorvatsku
chtel bych se zeptat, jestli byste mi doporucili nejakou firmu, pres kterou bych si mohl udelat kapitansky prukaz na plachetnice v Chorvatsku. Pokud mozno co nejdrive tento rok.
Dekuji za doporuceni
Dekuji za doporuceni
- ficcus
- zkušený harcovník
- Reputace: 40
- Kontaktovat uživatele:
prettoriane, firem je jak máku. Chceš-li mermomocí absolvovat "výcvik" s firmou, tak já ti konkrétní firmu bohužel neporadím, protože mám "české". Ale v zásadě je to "skoro" to samé. Probrouzdej fórum a pár tipů určitě najdeš.
Nenapsals, máš-li už nějakou praxi za sebou ...
Dnes bych sám za sebe zvolil následující postup (kdybych byl bez praxe):
Hodně bych četl odbornou literaturu.
Vnutil bych se někomu do posádky.
Celý týden bych z kapitána mámil informace (zákl.navigace, mapy, colreg, vhf).
A třeba v sobotu to na vlastní triko zakončil někde na CRO kapitanátě zkouškou.
Můj kamarád je děsnej trémista a takhle to na podzim absolvoval v průběhu naší plavby. Byl se mnou už asi 3-4x a postupně se odhodlával
Jinak většina firem pořádajících kurzy to bere jako kšeft (pochopitelně je to podnikatelský záměr, jako každý jiný) a nejspíš ti budou tvrdit, jak je pro tebe užitečný/nutný s nima strávit týden na lodi (užitečný to asi bude, ale nutný ne).
Začínám být těžkým odpůrcem vnucených "nutností". Asi stárnu. Důchodci, můžu do klubu?
Můj kamarád je děsnej trémista a takhle to na podzim absolvoval v průběhu naší plavby. Byl se mnou už asi 3-4x a postupně se odhodlával

Jinak většina firem pořádajících kurzy to bere jako kšeft (pochopitelně je to podnikatelský záměr, jako každý jiný) a nejspíš ti budou tvrdit, jak je pro tebe užitečný/nutný s nima strávit týden na lodi (užitečný to asi bude, ale nutný ne).
Začínám být těžkým odpůrcem vnucených "nutností". Asi stárnu. Důchodci, můžu do klubu?
- Meryl
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 0
Ahoj,
no třeba tady u pana Jelínka:
http://www.yachtclub.cz/
ale upozorňuji, že je to vhodné pro sportovně založené lidi s pevnými nervy!
Někdo možná napíše, že se jezdí na staré lodi, kde všechno ne zcela funguje.
Já to považuji za výhodu, protože jak jinak se člověk naučí řešit krizové situace ?
no třeba tady u pana Jelínka:
http://www.yachtclub.cz/
ale upozorňuji, že je to vhodné pro sportovně založené lidi s pevnými nervy!
Někdo možná napíše, že se jezdí na staré lodi, kde všechno ne zcela funguje.
Já to považuji za výhodu, protože jak jinak se člověk naučí řešit krizové situace ?
- prettorian
- návštěvník fóra
ficcus píše:prettoriane, firem je jak máku. Chceš-li mermomocí absolvovat "výcvik" s firmou, tak já ti konkrétní firmu bohužel neporadím, protože mám "české". Ale v zásadě je to "skoro" to samé. Probrouzdej fórum a pár tipů určitě najdeš.
Můj kamarád je děsnej trémista a takhle to na podzim absolvoval v průběhu naší plavby. Byl se mnou už asi 3-4x a postupně se odhodlával![]()
asi mas pravdu.. ale rad bych si ten prukaz s kamosem udelal co nejdriv abychom mohli jeste letos podniknout nejakou soukromou plavbu .. dival jsem se na www.alfayachtclub.cz, kde podobne kurzy poradaji, ale 11500 bez dopravy a jidla mi prijde celkem dost.. jenze jak jinak si ten kurz co nejrychleji udelat? praxi nemam zadnou, ale chtel bych s tim proste zacit. bohuzel neznam lidi, co by se timto zabyvali, tak se tezko muzu k nekomu vnutit.
- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 191
- Kontaktovat uživatele:
No na jaře několik lidí z tohoto fóra popluje v Chorvatsku (nebudu jmenovat), někteří budou mít na palubě úplné nováčky a zájmce o zkoušku v HR.
Zkus číst a případně někoho i požádat, zda má ještě volné místo, těch plaveb je několik.
Nevím jestli 1 týden na lodi a pak hurá vlastní plavba bude to nejlepší. Jel bych vícekrát. Já je dělal u Jelínka a i jsem se něco naučil, ale kapitána nám dělal Pepa Hajzler, moc prima kluk. Ale nejlepší škola je stejně praxe a tu musíš prostě absolvovat, jedno s kým.
Dnes bych postupoval přesně jak píše ficcus
Zkus číst a případně někoho i požádat, zda má ještě volné místo, těch plaveb je několik.
Nevím jestli 1 týden na lodi a pak hurá vlastní plavba bude to nejlepší. Jel bych vícekrát. Já je dělal u Jelínka a i jsem se něco naučil, ale kapitána nám dělal Pepa Hajzler, moc prima kluk. Ale nejlepší škola je stejně praxe a tu musíš prostě absolvovat, jedno s kým.
Dnes bych postupoval přesně jak píše ficcus

Za mych casu (3roky nazpet) byl poplatek na zadarskym kapitanatu 120€, plus si jako nejblizsi dalsi investici po kurzu naplanuj koupi "sedmicek" - knizky "808 pristavu a zatok". To ale jen v pripade, ze se chces plavit v Chorvatsku (je to knizka, kde jsou zakreslena mista, kde se da kotvit, bojky, smery vetru atd.)
Tusim, ze jsem to i s jidlem, cestou a nakupem veci okolo poridil za nejakych 15-16 tisic
Paw
Tusim, ze jsem to i s jidlem, cestou a nakupem veci okolo poridil za nejakych 15-16 tisic
Paw
- prettorian
- návštěvník fóra
paw píše:Za mych casu (3roky nazpet) byl poplatek na zadarskym kapitanatu 120€, plus si jako nejblizsi dalsi investici po kurzu naplanuj koupi "sedmicek" - knizky "808 pristavu a zatok". To ale jen v pripade, ze se chces plavit v Chorvatsku (je to knizka, kde jsou zakreslena mista, kde se da kotvit, bojky, smery vetru atd.)
Paw
na tech strankach ctu, ze ziskam chorvatsky prukaz... to znamena, ze se s nim muze plout jen v chorvtasku a pro dalsi zeme je potreba neco dodelat?
- Bilardos
- aktívní jachtař
- Reputace: 4
loni jsem to tady řešil viz.: http://jachting.info/modules.php?name=F ... 279307fe4d
Z vlastní zkušenosti bych radil najít někoho, kdo by Tě vzal (třeba i tady na fóru bys mohl najít). Má to hned několik výhod. První je bezesporu finační, kdy se najde sposuta lidí jako je třeba Denis, kteří to nedělají pro svůj zisk. Takže zaplatiíš jen svůj podíl a pak poplatek za vytavení HR průkazu. Další výhodou je, že když se takto k někomu přidáš, nebude tam kopec jiných, co si to taky chtějí zkusit apod. Prostě na Tebe bude víc času. Taky ne u všeho můžou být všichni. Třeba při jednání s chartrovkou jde jen skipper, ale pak máš třeba předávání lodi apod, kde se jednomu přece jen líp visí kapitánovi za zády a sleduješ co a jak. A mohl bych dál pokračovat.
Takže z vlastní zkušenosti doporučuji se k někomu přidat do posádky a pak klidně i solo zajít na kapitanát.
No spisovatel ze mě nebude, ale snad je to pochopitelné, co jsem měl na mysli...
Z vlastní zkušenosti bych radil najít někoho, kdo by Tě vzal (třeba i tady na fóru bys mohl najít). Má to hned několik výhod. První je bezesporu finační, kdy se najde sposuta lidí jako je třeba Denis, kteří to nedělají pro svůj zisk. Takže zaplatiíš jen svůj podíl a pak poplatek za vytavení HR průkazu. Další výhodou je, že když se takto k někomu přidáš, nebude tam kopec jiných, co si to taky chtějí zkusit apod. Prostě na Tebe bude víc času. Taky ne u všeho můžou být všichni. Třeba při jednání s chartrovkou jde jen skipper, ale pak máš třeba předávání lodi apod, kde se jednomu přece jen líp visí kapitánovi za zády a sleduješ co a jak. A mohl bych dál pokračovat.
Takže z vlastní zkušenosti doporučuji se k někomu přidat do posádky a pak klidně i solo zajít na kapitanát.
No spisovatel ze mě nebude, ale snad je to pochopitelné, co jsem měl na mysli...

Ja bych si dovolil doporučit skolení u YachtNetu. www.yachtnet.cz
- prettorian
- návštěvník fóra
Bilardos píše:loni jsem to tady řešil viz.: http://jachting.info/modules.php?name=F ... 279307fe4d
souhlasi s vama... urcite bude lepsi jet jak rikate..jen me celkem tlaci cas..chtel by to stihnout brzy na jare.nektere kurzy zacinaji uz koncem brezna....takze bych to mohl stihnout rychle.. no a pak bych treba mohl jet jeste znovu s nejakyma lidma odtud.. myslim, ze moc lidi se tam nepohrne zacatkem dubna...
- prettorian
- návštěvník fóra
Ficcus to napsal hned na začátku a já se přidávám.
Přílišná "nadrženost" na papíry není na místě. Spěchat na kurz bez toho aby člověk věděl jestli to moře je to právé ořechové, to také můžou být vyhozené peníze. Nejdřív bych si to s někým vyzkoušel.
Jak už bylo psané, k někomu se přidat, nebo si dát dohromady svou partičku kamarádů, nebo třeba rodinu, kapitána si najmout a během plavby tahat rozumy a hlavně si to ošahat.
Z mých posádek je opapírovaných tak 10% účastníků. Někdo pluje 1x, 2x, a jde na ně. Někdo zjistí že to je krásné, ale už to dál nemusí. A někdo zase že vedení lodě je natolik náročné, že si raději jednou za rok za dva toho kapitána najme. Vyjde ho to levněji než papíry a potřebná výbava.
Přílišná "nadrženost" na papíry není na místě. Spěchat na kurz bez toho aby člověk věděl jestli to moře je to právé ořechové, to také můžou být vyhozené peníze. Nejdřív bych si to s někým vyzkoušel.
Jak už bylo psané, k někomu se přidat, nebo si dát dohromady svou partičku kamarádů, nebo třeba rodinu, kapitána si najmout a během plavby tahat rozumy a hlavně si to ošahat.
Z mých posádek je opapírovaných tak 10% účastníků. Někdo pluje 1x, 2x, a jde na ně. Někdo zjistí že to je krásné, ale už to dál nemusí. A někdo zase že vedení lodě je natolik náročné, že si raději jednou za rok za dva toho kapitána najme. Vyjde ho to levněji než papíry a potřebná výbava.
- prettorian
- návštěvník fóra
Baharis píše:Ficcus to napsal hned na začátku a já se přidávám.
no ja bych treba udelal prukaz a pak bych jeste s nekym jel.... je ten prukaz i na to, abych mohl silnejsi motorove cluny??? protoze ten bych chtel urcite.. jinak s vami souhlasim a taky to tak udelam..ale kdyby byla moznost udelat si ten prukaz uz ted brzy, tak bych do toho sel
To je právě problém, že se ty zkušenosti dají sosat jenom od "cizích" lidí
, protože ne každému to musí vyhovovat. Vzpomínám si jak jsem byl jako patnáctiletý někdy v roce 1985 na jachtě v HR s rodičema a dalšími neznámímy lidmi a vztahy nebyly nejlepší. Dovedu pochopit, že si chce někdo raději vystačit co nejdříve sám, i když je to má svá nebezpečenstva. Taky jedu radši jenom se svojí rodinou...

Souhlasim s ficcusem. Papiry mnoho neznamenaji. Praxe, dovednosti a znalosti se ti pak budou hodit. A to uz je na kazdem, jak se k tomu postavi. Tyden na lodi zakonceny zkouskou z tebe kapitana neudela. A pravda je, ze neni kam spechat. Jel jsem svoji samostatnou namorni plavbu az jako treti cestu. Tedy tenkrat jsem si rikal az, ted rikam uz. Ale je pravda, ze jsem zacinal opatrne, kratke useky, noci v marinach.
- prettorian
- návštěvník fóra
windward píše:Ja bych si dovolil doporučit skolení u YachtNetu. www.yachtnet.cz
jinak porovnaval jsem ceny a treba alfayachtclub to ma za 11500, ale je v tom i zkousku. Jinde to maji treba za 6800 nebo 7600 a tak, jenze se musi doplacet ta zkouska a ta stoji cca tusim 150eur ?
- ficcus
- zkušený harcovník
- Reputace: 40
- Kontaktovat uživatele:
Zapomněl jsem v mém příspěvku napsat to, co ostatní záhy dodali.
Dobrého kapitána z tebe opravdu udělá jen dostatečná praxe.
Já do "toho" šel tehdá úplně na slepo. Žádného jachtaře jsem osobně neznal a neměl z koho tahat ty moudra. Proto ten kurz.
Na jaře jsem tedy absolvoval kurz a hned na podzim vyrazil na svou 1. samostatnou kapitánskou plavbu. S čistým svědomím to doporučím každému rozvážnému zájemci (v závislosti na lokalitě a počasí:-). Vědomosti a rozum do hrsti, pokoru a hurá opatrnou plavbou míli za mílí.
A 2 moudra nakonec
Chybama se člověk učí.
Stejnou chybu víckrát udělá jen hlupák.
Dobrého kapitána z tebe opravdu udělá jen dostatečná praxe.
Já do "toho" šel tehdá úplně na slepo. Žádného jachtaře jsem osobně neznal a neměl z koho tahat ty moudra. Proto ten kurz.
Na jaře jsem tedy absolvoval kurz a hned na podzim vyrazil na svou 1. samostatnou kapitánskou plavbu. S čistým svědomím to doporučím každému rozvážnému zájemci (v závislosti na lokalitě a počasí:-). Vědomosti a rozum do hrsti, pokoru a hurá opatrnou plavbou míli za mílí.
A 2 moudra nakonec

Chybama se člověk učí.
Stejnou chybu víckrát udělá jen hlupák.
Jest vše záležitostí povahy. Stejně jako Ficcus jsem hned po zkouškách zkusil vlastní plavbu. Samozřejmě s velkým respektem. Ale bylo mi jasné, že dlouhé váhání a čekání na "zralost" mne jen znehybní. Ostatně, jaksi cítím, že plné jistoty se pod plachtami asi nedožiju. Každý patnáctiletý kluk z rybářské rodiny vždy bude moře cítit víc, než já.
Nicméně si myslím, že k povaze kapitána má patřit jistý díl rozhodnosti a rychlé , racionální úvahy. A k tomu patří i moment posoudit, že "už na to mám". Ruku na srdce, kolik z nás sršelo jistotou při první, samostatné plavbě? Já teda ne.
Myslím, že dlouhé odkládání vlastní plavby je samo o sobě vypovídající. Protože zkušenost je velmi relativní záležitost. Je jisté, že po desáté plavbě člověk ví více, než po druhé. Ale po sté plavbě ví člověk ještě více....zhodnotit vlastní schopnosti je totiž sakra těžký.
Nicméně si myslím, že k povaze kapitána má patřit jistý díl rozhodnosti a rychlé , racionální úvahy. A k tomu patří i moment posoudit, že "už na to mám". Ruku na srdce, kolik z nás sršelo jistotou při první, samostatné plavbě? Já teda ne.
Myslím, že dlouhé odkládání vlastní plavby je samo o sobě vypovídající. Protože zkušenost je velmi relativní záležitost. Je jisté, že po desáté plavbě člověk ví více, než po druhé. Ale po sté plavbě ví člověk ještě více....zhodnotit vlastní schopnosti je totiž sakra těžký.