Kurz YachtNet - Chorvatský Vodilelj Brodice

Pořád stejný problém: kde a jaký průkaz na loď je potřeba, je či není uznáván atd.

Moderátoři: MARIS, vilma, windward, Pepa

pablito
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Kurz YachtNet - Chorvatský Vodilelj Brodice

Příspěvekod pablito » úte lis 30, 2010 11:31 pm

Ahoj!
Libor mě požádal, abych tu vypověděl jak probíhal kurz s YachtNetem, který jsem absolvoval. Tak alespoň ve stručnosti jak to probíhalo.
Kurz proběhl ke konci září. Začal příjezdem v sobotu krátce po odpoledni do Zadaru. Ačkoliv se počasí zpočátku nezdálo být přívětivé, během odpoledne se umoudřilo a po většinu času tak i zůstalo po celou dobu kurzu. Tedy ...

Nalodili jsme se, bohužel při předávce lodi náš kapitán shledal na lodi jakési závady s vařičem. Než byly tyto odstraněny tak se nachýlil pod večer. Naše první vyplutí směřovalo k právě zapajícímu slunci a trvalo ještě několik málo hodin po setmění než jsme se přeplavili na plánované kotviště. Tohle bylo vůbec nejlepší z celého kurzu, první den, výtečná scenérie, noční plavba proti větru konečně na mořskejch vlnách a rovnou s instruktáží nočních světel v dohledu.
Druhý den jsme nacvičovali zejména přistávání a manipulaci v přístavech. Téměř celé dopoledne a část odpoledne. Jinak volné plachtění a procvičování plavby.
Během následujících dnů jsme se věnovali zejména přípravě na zkoušku, která měla být již za pár dní ve středu. Pochopitelně za neustálého "procvičování" plachtění :-) Příprava zahrnovala i praktickou ukázku radiokomunikace navigace a noční navigace. Tu si myslím všichni zůčastnění užívali nejvíce. Nebo aspoň já teda pobyt na vodě při úplňku mám rád moc. No a někdo si možná užíval i vydávání povelů "zabočte na kurz hohoho!", "vypněte motory", "vykasejte hlavní plachtu!" :-D

Ve středu jsme v Zadaru absolvovali zkoušku. Všichni úspěšně. Někdo bleskurychle někdo déle musel vysvětlovat na kapitanátě, že to přece jenom umí. Zkouška se vykonává v jazykce českochorvatskoanglickém, popřípadě s použitím rozličné gestikulace. Můj dojem ze zkoušky je ten, že Chorvati se snaží spíše o to, aby chorvatské průkazy mělo více lidí než, že by chtěli adepty dusit.
Po zkoušce následovala slavnostní večeře ve vesnici Kukljice, pečené ryby, litry červeného vína a příjemná atmosféra a především! předání průkazů ;)

Zbývající dny jsme věnovali volné výletní plavbě mezi Chorvatskými ostrůvky. Každý již individuálně dobrovolně ždímal kapitána o další informace. Velmi zarážející bylo, kam až dosáhne signál z mobilů neboť přestože jsme se ocitli až na volném moři u ostrovů, kde se pasou jen zvířata, na lodi se čile telefonovalo.
Chorvatsko jsme opouštěli v sobotu brzo ráno nebo spíš ještě v noci.

Stravování sobě i kapitánovi organizovala posádka, částečně jsme se stravovali i v marinách a kotvištích.
Nejdůležitější poznatek: Nikdy nepodceňuj výběr vlastní posádky má-li vládnout atmosféra podle tvých představ!

Momentálně mě čeká ještě zkouška na MDČR a přípravný jednodenní teoretický kurz. Tady teda očekávám už jistou úroveň obtížnosti. Ty chorvatské papíry jsou fakt za pusu.

tak :)

p.f.

---------

Organizátor kurzu: YachtNet
Termín konání: 25. 9. 2010 – 2. 10. 2010
Místo konání: Chorvatsko, Zadar, marina Tankerkomerc
Charter: Ecos yachting
Loď: Bavaria 36, 3 kabiny
Instruktor: Ing. Zdeněk Dvořák, jachetní instruktor jmenovaný MDČR
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř pro 01, 2010 7:27 am

Pěkné shrnutí jedné příjemné akce.

Bude jistě i přínosné, až uděláš zkoušku na MD, že nám uděláš srovnání obou kurzů a zkoušek....

Jsem na tom jako ty a MD mě ještě někdy v budoucnu čeká.
heavy
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

Příspěvekod heavy » stř pro 01, 2010 8:26 am

Neříkej , že se ti nelíbila noční přeplavba do Zadaru :D.
Poslal jsem ti odkaz na fotky. Jdeš na zkoušku 6.12?
Jirka_TEC_Tce
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 28
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Jirka_TEC_Tce » stř pro 01, 2010 1:24 pm

Libor píše:......... MD mě ještě někdy v budoucnu čeká.

Já myslím, že nečeká, podepsali jsme přece petici. :D

Pěkný dny, Jirka
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř pro 01, 2010 1:36 pm

A kdo ti říkal, že s tím nechci v budoucnu živit jako nájemný skipper .....? ;)
Už jsem dostal funkci / titul: Najemny Kapitan (za darmo) obcokrajowiec (z Rymarowa)
více v článku zde: http://jachting.info/modules.php?name=N ... le&sid=463

Edit
Pablita jsem požádal zda by nám nesdělil své dojmy z kurzu. Nic víc.On to byl náhradník z kurzu pro nováčky, co jsme pořádali a měl právo se jako náhradník účastnit dalšího připravovaného kurzu bez dalšího losování. Toto místo postoupil dalšímu zájemci...

Zpět na