Čech přišel o průkaz při kontrole v Chorvatsku
Moderátoři: MARIS, vilma, windward, Pepa
- Dvojka
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 97
Čech přišel o průkaz při kontrole v Chorvatsku
Čech přišel o kapitánský průkaz při kontrole lodí v Chorvatsku - případ bude řešit soud
http://zpravy.idnes.cz/cech-prisel-o-ka ... anicni_brm
- Dvojka
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 97
originál zpráva http://web1.slobodnadalmacija.hr/Crna-k ... fault.aspx
Re: Čech přišel o průkaz při kontrole v Chorvatsku
Dvojka píše:Čech přišel o kapitánský průkaz při kontrole lodí v Chorvatsku - případ bude řešit soud
Jen žasnu, jak idnes dokáže " upravit " tak krátkou zprávu.

- Milos
- aktívní jachtař
- Reputace: 6
veď to tam píšu:
Jedan gost iz Češke nije htio platiti kaznu za nedopušteno glisiranje ispred Tribunja i nije imao popis putnika u vinjeti. Djelatnici kapetanije oduzeli su mu putovnicu i bit će procesuiran.
Myslím, že to jasne znamená okrem papirového problému aj rýchlu jazdu v zakázanom pásme:
Jeden hosť z Česka nechcel platiť pokutu za neprípustnú jazdu v sklze (glisiranje) pred Tribunjom (asi bližšie k brehu ako limit 300 m) a nemal zoznam cestujúcich (kapitanátom potvrdený crew list) k vignete.Pracovníci kapitanátu mu odobrali pas (=putovnicu) a bude riešený procesne.

Jedan gost iz Češke nije htio platiti kaznu za nedopušteno glisiranje ispred Tribunja i nije imao popis putnika u vinjeti. Djelatnici kapetanije oduzeli su mu putovnicu i bit će procesuiran.
Myslím, že to jasne znamená okrem papirového problému aj rýchlu jazdu v zakázanom pásme:
Jeden hosť z Česka nechcel platiť pokutu za neprípustnú jazdu v sklze (glisiranje) pred Tribunjom (asi bližšie k brehu ako limit 300 m) a nemal zoznam cestujúcich (kapitanátom potvrdený crew list) k vignete.Pracovníci kapitanátu mu odobrali pas (=putovnicu) a bude riešený procesne.

-
- moderátor
- Reputace: 234
Macek0585 píše:Podle chorvatských novin celkem v pohodě, dělal, co prostě ne(s)měl. Diskuse na idnes k článku opět k blití (neměl by už tady ten správný smajlík být?).
naprostý souhlas. proto ho sestřelili. Stejně tak by se stalo třeba v Německu. Jen na Žernosekách se plave v kluzu, ač je povolených 5 km/h, a nikdo to neřeší.

- maximilian
- návštěvník fóra
- Reputace: 5
Dokonca aj na úzkom Baťovom kanále, kde je povolených 8 km/h, ma pred pár týždňami ofúkol čln, ktorý mal aspoň 40 km/h. Vlny ma skoro vyhodili z gumáku. Ak sa v rákosí ešte nejaký vták snažil vysedieť mladé, tak o ne určite prišiel. O erózii brehov sa nebudem rozpisovať. Takýchto ľudí treba trestať nielen peňažnou pokutou, ale aj odobratím preukazu. Ale riečnu políciu som nestretol, hoci som tam bol tri dni.
-
- aktívní jachtař
- Reputace: 0
Já ji vyvěšenou mám už z toho důvodu, že mám českou registraci. Ale je to případ od případu. Na začátku července jsme jeli koupit trochu cherry brandy k Chorvatovi do vesničky u Biogradu. Měli jsme jenom telefon z etikety láhve, která nám chutnala, nic víc. Zavolali jsme, čekal na nás na začátku vesnice ať nebloudíme (a to bydlel u hlavní cesty), sotva jsme vystoupili z auta, už volal na ženu aby nakrájela pršut a sýr... Absolutní pohoda i když nevěděl, jestli si odvezeme flašku nebo deset... Nemít auto tak odjíždíme ztřískaní a nacpaní na dva dny dopředu. A na trávení jsme dostali lahvinku ořechovice ;)
I Chorvati se "umí" chovat dle zákonů. Kuli těmto jsou podobné akce vpořádku.
článek v češtině
fotky poškozené lodi, a i té druhé
článek v češtině
fotky poškozené lodi, a i té druhé
- FerenCS
- aktívní jachtař
- Reputace: 2
- Kontaktovat uživatele:
Myslím si že takéto nehody a im podobné patria do tohoto vlákna
Naposledy upravil(a) FerenCS dne pon srp 22, 2011 8:49 pm, celkem upraveno 2 x.
- karel
- Macher
- Reputace: 14
Já jen čekám kdy se něco podobného stane u nás , mám za sebou dva víkendy na slapech a co je tam k vidění je kolikrát k nevíře . Silné motorové čluny v skluzu kličkují mezi plavci a loděmi co plují tak jak se má , prostě maso
. Jen čekám kdy někdo příjde na to že bude nejlepší zase vrátit zákaz plavby na motor na přehradách a všichni slušní utřou nos kvůli pár blbečkům
.

- Pavel63
- aktívní jachtař
- Reputace: 44
karel píše:... že bude nejlepší zase vrátit zákaz plavby na motor na přehradách a všichni slušní utřou nos kvůli pár blbečkům.
No, ono to není jen na řekách a mořích, ono je to i na silnicích (vždy se najde nějaký debil v nabušeném autě, který prostě na úseku se 70 km/h musí jet aspoň 110 ...). Nejhorší ale je, že vlastně nikdo z nás nemáme šanci s tím cokoli udělat. Leda by zlegalizovali jako doplňkovou výbavu aspoň bazuku nebo lehký kulomet ...
Ale k věci. Jak je to se vzdáleností plavby od břehu? Konkrétně moře, Chorvatsko. Na motor při plavbě ve skluzu by se mělo dodržovat 300m od břehu (asi pláž - nepláž, ale co průlivy, kde zdaleka není šířka 600 (2 x 300)m? Pokud by to bylo od pláže, jak mám poznat, že daný břeh je zrovna pláž?
Pokud pluji na plachty, tak zejména při křižování v užších místech rozhodně nejsem schopen 300 m dodržet. Ale stalo se mi konkrétně v jedné zátoce severně od Stari Gradu na Hvaru (severně přes hřbet ostrova, zát. Žukova), kde je na konci zátoky údajně známá "modrá pláž", že jsme byli na kotvě (jako ostatně další lodě) a nějaká slečna nás postupně plavajíc navštěvovala a snažila se nám vsugerovat, že tam nemáme co dělat, že máme dodržovat vzdálenost 300 m od pláže. Podle ní bych tedy asi nemohl u žádného písčitého či oblázkového břehu kotvit blíž než 300 m, což je nesmysl. Můžete mi to někdo trochu objasnit? Podotýkám, že připlutí večer na kotvení bylo v době, kdy už tam celkem nikdo nebyl. Chodí tam lidé ze Stari Gradu, protože v přístavu je samozřejmě voda ne zrovna vhodná na koupání.
Díky. Pavel.
- Pavel63
- aktívní jachtař
- Reputace: 44
Jirko, díky. Názorné.
- od ohrazené pláže se nesmí plout blíže než 50m.
- od přírodní pláže blíže než 100m od břehu.
Má to ale drobná "ale":
- jak je to s pásmem 50 - 150 m od běžného břehu (pro "brodice" - tedy čluny včetně motorových) - kdo sem může?
- jak je to s pásmem 150 - 300m - pro "jahte". Co už je "jahta" a co ještě "brodica"? Taky se přiznám, že ten text v chorvatštině u jednotlivých hranic mi není zcela jasný (něco ano, něco neumím přeložit).
Pokud by mělo platit zákaz motorové plavby blíž než 300 m od břehu, tak např. nezajedu bez porušení tohoto pravidla do maríny v Sukošanu (průjezd od výběžku jižně od maríny a mezi molem maríny je asi 300 m, na výběžku jižně od maríny se běžně koupou).
Dobře, to je plavba. A co kotvení? Samozřejmě, pokud chci spustit kotvu řekněme 50 m od břehu (např. na hloubce 5 m), loď může vítr na kotevním řetězu přivát třeba na 30 m od břehu. Poruším tím něco? Před zvednutím kotvy ale musím nahodit motor a tím pádem jsem loď s motorovým pohonem (brodica nebo jahta?).
Dokážeš to trochu upřesnit?
Díky.
Pavel.
- od ohrazené pláže se nesmí plout blíže než 50m.
- od přírodní pláže blíže než 100m od břehu.
Má to ale drobná "ale":
- jak je to s pásmem 50 - 150 m od běžného břehu (pro "brodice" - tedy čluny včetně motorových) - kdo sem může?
- jak je to s pásmem 150 - 300m - pro "jahte". Co už je "jahta" a co ještě "brodica"? Taky se přiznám, že ten text v chorvatštině u jednotlivých hranic mi není zcela jasný (něco ano, něco neumím přeložit).
Pokud by mělo platit zákaz motorové plavby blíž než 300 m od břehu, tak např. nezajedu bez porušení tohoto pravidla do maríny v Sukošanu (průjezd od výběžku jižně od maríny a mezi molem maríny je asi 300 m, na výběžku jižně od maríny se běžně koupou).
Dobře, to je plavba. A co kotvení? Samozřejmě, pokud chci spustit kotvu řekněme 50 m od břehu (např. na hloubce 5 m), loď může vítr na kotevním řetězu přivát třeba na 30 m od břehu. Poruším tím něco? Před zvednutím kotvy ale musím nahodit motor a tím pádem jsem loď s motorovým pohonem (brodica nebo jahta?).
Dokážeš to trochu upřesnit?
Díky.
Pavel.
- Felix
- zkušený harcovník
- Reputace: 152
- Kontaktovat uživatele:
david píše: Jen na Žernosekách se plave v kluzu, ač je povolených 5 km/h, a nikdo to neřeší.
Já tam tedy zažil (a že tam pluji často) loď ve skluzu jen třikrát, z toho jednoho sejmuli vasrpolicajti, druhého plavebka a třetího jsme dohejkali sami (parta mlaďasů zkoušela lyže, a protože na vodě pyskovali, vzalo je na břehu pár jachtařů mezi sebe

-
- moderátor
- Reputace: 234
tak to jsi, Felixi, měl zvláštní štěstí. já tam jsem tak 2x do roka tejden a zkušenost docela opačná. mně se teda parník tolik nekejve, moho by mi to být putna, ale.......
pamatuju, kdy jsme tam museli pádlovat, skrze zákaz motorů, a nechci by se to vrátilo.
klasika na Borku a Probošťáku. jedno zasypaný vjezd, druhý zákaz
pro pár blbů co se přejeli do mrtva
pamatuju, kdy jsme tam museli pádlovat, skrze zákaz motorů, a nechci by se to vrátilo.
klasika na Borku a Probošťáku. jedno zasypaný vjezd, druhý zákaz

Chorvaté si celkem důsledně kontrolují tzv. rychlé čluny, ty které plují ve skluzu. Tam je těch 300m a můžu říci že loni jedni hoši se skůtrem za toto vyfasovali v jednom týdnu dvě pokuty. Jednu ještě před vyplutím v Mandalíně a druhou při denním kotvení v Tijaščici. Nezaplatili ani jednu, "ridičák" jim tam nechali a k projednávání přestupků se samozřejmě nedostavili. (to jenom tak, aby se sem tam pochopilo, proč jsou na nás jako na psi)
Takže 300m rychlé, 50m pomalé. Od břehu, pokud je koupací zóna tak od ní. To je základ, který požadují i při zkouškách. Víc neřeš.
Brodica a jahta si přesně nepamatuji, ale my jsme všichni brodica. Buď to je od určité délky, nebo od počtu členů posádky. Mám dojem že nad 12 lidí, ale teď fakt nevím. Někde o tu určitě i bude.
Samozřejmě že se stále bavíme o proplouvání kolem břehů, obeplouvání ostrovů a pod. Pokud cílím do přístavu, na kotviště, tak mohou, nebo spíše musí všechny lodě. Ale né rychle - ve skluzu.
Co se týká kotvení, tak vůbec neřeším. S ohledem na nějaký takt, abych nehodil kotvu uprostřed ráchajících se děti, kdekoliv. Píšu to nadneseně. Ten takt a ohleduplnost musí být. Volím místo někde na okraji, ale zakázat mě to podle mě nikdo nemůže.
Pokud chtějí vymezit koupací plochu pro své hosty a to se poslední dobou často děje, tak plovoucí řetěz. A tam musím spustit kotvu tak, abych při 360° otáčení, nezasahoval do zóny.
Koupání na volných plážích dále než [s]50m[/s] 100m od břehu je podle mě s největší pravděpodobností zakázáno. Právě s ohledem na lodní provoz.
Takže 300m rychlé, 50m pomalé. Od břehu, pokud je koupací zóna tak od ní. To je základ, který požadují i při zkouškách. Víc neřeš.
Brodica a jahta si přesně nepamatuji, ale my jsme všichni brodica. Buď to je od určité délky, nebo od počtu členů posádky. Mám dojem že nad 12 lidí, ale teď fakt nevím. Někde o tu určitě i bude.
Samozřejmě že se stále bavíme o proplouvání kolem břehů, obeplouvání ostrovů a pod. Pokud cílím do přístavu, na kotviště, tak mohou, nebo spíše musí všechny lodě. Ale né rychle - ve skluzu.
Co se týká kotvení, tak vůbec neřeším. S ohledem na nějaký takt, abych nehodil kotvu uprostřed ráchajících se děti, kdekoliv. Píšu to nadneseně. Ten takt a ohleduplnost musí být. Volím místo někde na okraji, ale zakázat mě to podle mě nikdo nemůže.
Pokud chtějí vymezit koupací plochu pro své hosty a to se poslední dobou často děje, tak plovoucí řetěz. A tam musím spustit kotvu tak, abych při 360° otáčení, nezasahoval do zóny.
Koupání na volných plážích dále než [s]50m[/s] 100m od břehu je podle mě s největší pravděpodobností zakázáno. Právě s ohledem na lodní provoz.
Naposledy upravil(a) Anonym dne stř bře 06, 2013 8:30 am, celkem upraveno 2 x.