Reaguji na viz. dole, mezitím diskuze postoupila:
Já to chápu dobře celkem dobře a doposud jsem nic takového neslyšel (to neznamená, že to tak nemusí být)
(EHK OSN 40 s tím samozřejmě nemá vůbec nic společného, nikde o tom nebyla řeč, nevím proč to sem stále vnášíš)
Tedy konkrétně:
mám loď (námořní) registrovanou na MDČR, pluji kolem světa, budu potřebovat, aby mi loď někdo dovezl třeba z Nového Zélandu do Austrálie (proč je lhostejno). Mám to domluvené s nějakým Novozélanďanem. Tedy potřebuji od české autority, což je MDČR, získat doklad o tom, že ČR uznává novozélandské oprávnění k vedení plavbě – nejde o konkrétní osobu, jde o ten průkaz, že? Takže pokud se stane nějaká událost, měl by mi tento dokument zajistit, že pojišťovna nebude schopna rozporovat, že loď vedla osoba neoprávněná.
Je to dle Tebe tak ???
Takže když se cestou něco podělá a bude třeba, neplánovaně, aby plul s lodí někdy jiný, je třeba nejdříve vyřešit byrokracii s MDČR?
To mi přijde trochu přitažené za vlasy.
No a tak se chci příležitostně doptat, zdali je schopno/ochotno MDČR nějaký takový papír vydat, tedy Tebou jmenovaný "appropiate document" a za jakých podmínek, abych dle Tvého dostál požadovaného.
Jsem zvědav na výsledek.
Zajímala by mě taková celkem podstatná věc, a to z jakých podkladů vycházíš, že je toho třeba?
Ještě ad. Itálie: to je a není zcela pravda, že chtěji průkaz země odkud pocháziš, tohle uplatňují některé chartrovky, když vytáhneš Chorvatské B a nedomluvíš si to předem. Pokud máš vyšší Chorvatský průkaz, není to problém. Tahle mě to řekli v Itálii a dokonce v několika chatrovkách. Podotýkám, že chorvatský průkaz nemám a vyptával jsem se z čiré zvědavosti.
hawsepipe píše:Martine, úsměvné je spíš jak nechápeš to napsané tak to zkusím říci jinak:
Jsi-li na lodi pod vlajkou státu A a máš-li průkaz od státu A, můžeš s tou lodí plout po celém světě a žádný slušný stát nebude zpochabňovat tvůj průkaz. To vyplývá z úmluvy UNCLOS. A stát A by se tě měl dokonce zastat, pokud budeš mít nějaké potíže.
Jestli máš průkaz ze státu A ale pujčíš si loď plující pod vlajkou státu B, pak bys měl mít jistotu, že stát B uznává tvůj průkaz ze země A - a zase můžeš plout po celém světě. A zasta by se tě měl v potížích především stát B, který uznal tvůj průkaz a "dovolil" ti plout s "jejich" lodí. Podle UNCLOS stát vlajky lodi se má starat o to, aby to loď řídil kompetentní člověk, který zná námořní předpisy a dohody (zejména COLREG, a MARPOL)
Jestli ale stát B (kde si třeba půčíš loď) nechce uznat tvůj průkaz ze státu A, pak je to problematické a protože v námořní jachtařině zatím mezinárodní dohody o uznávání průkazů pro námořní plavbu mezi zeměmi a nějaké jednotné postupy uznávání nejsou, tak nelze od státu B "vymáhat" aby akceptoval tvůj průkaz ze státu A a "nechal tě s ním řídit jejich lod".
A nepleť si to prosím s rezolucí EHK OSN č. 40, ta primárně mluví o vnitrozemských vodách, a ne o vodách námořních. V rámci Evropy (opakuji v rámci Evropy) ale Rezoluce skutečně vytváří jakousi hramonii ale jen na úrovni doporučení, a ne všechny státy Evropy se formálně k té rezoluci přihlásili. A každý právník Ti řekne, že rezoluce není vymahatelná závazná dohoda.
Tak už chápeš, na co snažím upozornit?
Oni z toho ve světě samozřejmě zas nedělají takovou vědu - pokud se nic nestane. Ale když máš nehodu a nějaká pojišťovna by pak měla platit, bude se sakra zajímat, zda ten co řídil měl "appropiate document". A buď si jistý, že pojišťováci rádi najdou cokoliv, aby platit nemuseli.