Doprava do Chorvatska ...

Oblíbené způsoby dopravy na místo jachtingu, po vlastní ose, letecky, či jinak. Doporučení a tipy na cestu. A ještě něco-podělte se o náklady na cestu, využijte burzu kontaktů a tabulku Spolujízda.

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

FotoPetr
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Doprava do Chorvatska ...

Příspěvekod FotoPetr » čtv srp 14, 2014 12:57 am

Ahoj,

jede někdo tento pátek 15.08. do Chorvatska ? Ideálně Praha - Split ? A zase za týden zpět ? Hledáme jedno místo pro členku naší posádky. Nalodění v sobotu.

Díky Petr
jajarin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 25

Příspěvekod jajarin » úte úno 24, 2015 9:20 pm

Ahoj, novinka pro majitele automobilu kategorie N1 t.j. nákladní do3,5t. Přes Rakousko je třeba emisní známka. Zprostředkovávají vybrané STK, je třeba velký techničík, pošlou do Rakouska a za 14dní je známka tady , tak bacha.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » úte úno 24, 2015 9:25 pm

Emisní známky, co dávají v ČR už aspoň 15 let jsou něco jiného, než co požadují Rakušáci?
jajarin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 25

Příspěvekod jajarin » úte úno 24, 2015 10:06 pm

Na STK mi řekli, že to je něco nového a vydávají je sami Rakušáci, musí se tam poslat kopie velkýho techničáku a oni to za 14 dní pošlou.
Dneska jsem ze zvědavosti volal na STK do Jablonce n/N, tam mi to potvrdili za 1000Kč to zprostředkují Mám tranzita s N1 tak to scháním.
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » stř úno 25, 2015 6:45 am

Jestli jsem to dobře pochopil, platí to jen na dálnice kolem Vídně, střední a dolní část Štýrska, tedy ne celé Rakousko.....

http://www.dekra-automobil.cz/index.php ... kousko.php
pavlii
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pavlii » stř úno 25, 2015 8:53 am

Jarda885 píše:Emisní známky, co dávají v ČR už aspoň 15 let jsou něco jiného, než co požadují Rakušáci?

Jen na okraj - od 1.1.2015 se naše emisní známka již nevylepuje 8) takže kdo jde na STK po tomto datu už bude obdařen jen červenou, tak aby to nemátlo. Jak ale vyplývá z odkazu, je to stejně něco jiného, než ty rakouské plaketky.

P.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » stř úno 25, 2015 11:34 am

Jen pro doplnění přikládám vzor těch nálepek požadovaných Rakušáky.

Obrázek

Lepí se na přední okno.
Svobodak
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 46
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Svobodak » stř úno 25, 2015 11:56 am

A ja jeste doplnim Jardu.
Ekoplaketa pro Rakousko stoji 1.300,- Dekra Slavkov (Dekra Olomouc - 1.000,-) a nestaci ke zprostredkovani kopie TP ale pozaduji original.
Naprimo (tak jako nemecka ekoplaketa) se zatim neprodava. Zprostredkovani trva zhruba 14 dni.

P

Edit PS :
Byt se to dopravy do Chorvatska tyka jen velmi okrajove, je zde krasne videt, ze uplne stejny kocourkov, jako u nas, nebo v tom tisickrate omylanem Chorvatsku, funguje vsude kolem.
Jestli to takhle pujde dal, budeme mit za chvili vsichni polepena predni okna nejakyma nalepkama a kazda z nich bude nekde z nejakeho duvodu povinna.
Kdyz uz ekonomiky neprodukuji kyzene hodnoty, je potreba vymyslet, jak utrzit za neco jineho a cim vice, tim lepe a nejlepe vsude nejak jinak.
Proc by mela zbytecne existovat jedna ekoplaketa za jedny penize dle emisnich norem, kdyz si kazda zeme muze prodavat svou vlastni, ze ano???

Omlouvam se za OT.
DonEmilio
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod DonEmilio » stř úno 25, 2015 8:32 pm

Doufám, že jsem správně pochopil, že jde o náklaďáky. Mám - li osobák-(M1), neřeším. Nebo se mýlím?
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » stř úno 25, 2015 9:08 pm

Pro osobní auta, tedy M1 to neplatí, ale je tam slůvko prozatím ..... :?

Povinnost označit motorová vozidla ekologickou plaketou se prozatím nevztahuje na motorová vozidla ostatních kategorií (např. M1 – osobní automobily, M2 + M3 - autobusy, L - motocykly, T – traktory, Ss - samojízdné pracovní stroje, atd…), nicméně výhledově lze očekávat rozšíření povinnosti označení vozidel ekologickou plaketou i na některé další kategorie vozidel.
DonEmilio
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod DonEmilio » stř úno 25, 2015 9:33 pm

geronimo - Dík,
přesně tak jsem to pochopil i s tím Prozatím.
Aladar
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Ekoteror

Příspěvekod Aladar » čtv úno 26, 2015 6:54 am

Ahoj, ještě poznámka. Kolega má firemní Oktávku kombika s přepážkou, kategorie N1 a byl upozorněn, že to pro něj taky platí. Takže i některá osobní auta :-(
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » čtv úno 26, 2015 8:34 am

Ještě před pát lety se z důvodu odpočtu DPH většina služebních kombíků přestavovala z kategotie M1 na N1, tedy nákladní do 3,5 t. To už dnes neplatí, přepážku je možno demontovat, ale kategotie vozidla zůstává, zpětná přestavba je drahá a složitá.
Otázkou je, jak rakouský policajt pozná, že se jedná o N1 bez nahlédnutí do TP... :? :?
Svobodak
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 46
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Svobodak » čtv úno 26, 2015 9:57 am

Na zadni strane maleho technicaku (OTP) je uvedena kategorie i slovni popis.
V mem pripade : N1 Nakladni automobil

P
zapotak
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod zapotak » stř bře 11, 2015 3:29 pm

Pro zajímavost existuje seznam míst v rakousku kde tuto plaketu vystaví na počkání za 25,-eur. Přistavené vozidlo + kopii techničáku. Včera mi tam polepovali dodávku a vystavovali dalších pět plaket pro nákladní vozidla nad 3,5 t. Tam to jde bez přítomnosti vozidla u n1 musí být vozidlo přítomno. Vystavuje to rakouský adac. V případě zájmu seznam dodám :thmbup:
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 44

Re: Doprava do Chorvatska ...

Příspěvekod Pavel63 » pon srp 22, 2016 3:45 pm

Nechci zakládat nové vlákno, snad tohle názvem bude nejbližší.

Problémy na cestě do Chorvatska.

Asi nejvíc jachtařů míří do Chorvatska a jak jsem měl možnost i vidět, tak na klasické trase Vídeň - Graz - Zagreb a dál k moři je několik problémů:

1) Vídeň - asi je teď lépe jezdit přes Schwechat (tedy objíždět takové to centrum obchvatem až kolem letiště), protože na hlavním tahu od severu (mosty přes Dunaj) dolů na jih (směr Graz) je teď o prázdninách několik míst, kde je to zúžené např. jen do dvou pruhů a vznikají tam zácpy.
Prosím, kdo tam teď jedete nebo jste tam teď jeli, dejte aktuální info.

2) Objetí dálnice ve Slovinsku - přechod do HR - v zásadě jsou pro objetí dálnice ve SLO asi kromě varianty přes Maďarsko dvě záladní trasy - jedna je cestou tam na Mureck - Lenart - Ptuj a dál pak směr Zagreb, druhá je jet někde po staré přes Maribor, ale mimo dálnici. Nicméně obě varianty mají teď společný problém - stavbu dálnice v úseku Ptuj - Macelj. V důsledku stavby byl Zagreb v Ptuji směrován už počátkem července na přechod Zavrč (směr Varaždin, je otázkou, zda se dle navigace vracet na dálnici Macelj - Zagreb třeba do Krapiny, nebo jet až na dálnici Varaždin - Zagreb). Na tomto přechodu mi řekli, že přechod Macelj je uzavřen, nicméně cestou zpět jsme přes něj jeli a celkem bez větších problémů, nicméně cestou k moři před přechodem v SO stála fronta ještě na konci dálnice před Ptujem, tedy dobrých 15 km. Byl jsem v tom momentě rád, že jedu domů a ne k moři.
Takže opět poprosím, kdo máte aktuální info, dejte sem nějaký rozum.
Současně jsem viděl, že některé navigace mne při zadání cesty přes Mureck - Lenart - Ptuj svádí z rakouské dálnice A2 už daleko před Grazem přes Ilz na Feldbach a dál na Mureck přímo od severu, nikoli přes Graz a pak na jih po A9. Má s touto variantou někdo zukušenosti?

Díky všem, kdo se podělí o svoje zkušenosti a poradí.
Pavel.
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 97

Příspěvekod LadaM » pon srp 22, 2016 9:37 pm

Pavel63 píše:Současně jsem viděl, že některé navigace mne při zadání cesty přes Mureck - Lenart - Ptuj svádí z rakouské dálnice A2 už daleko před Grazem přes Ilz na Feldbach a dál na Mureck přímo od severu, nikoli přes Graz a pak na jih po A9. Má s touto variantou někdo zukušenosti?

Ahoj, jednou se mi to stalo když jsme jeli jiným autem a podle mě je to časově delší, navíc nad ránem přes ty vesnice nic moc. Chce to vydržet až na ten exit 226, pak je to do Murecku kousek. Je fakt, že jsem nikdy nezažil problém na Rakousko - Slovinské hranici.
Tuge22
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Tuge22 » úte srp 23, 2016 12:15 am

Ahojte, aktualne info v sobotu som sa vracal. Uz niekolko rokov standard cesta z BA na Graz, Mureck-Lenart-Ptuj. Za Ptujom sa spustila velka vystavba sucasne na viac usekoch a podla tabul bude hotova dialnica do konca 2017. Zvycajne chodim az po Trzec a pri vynikajucej restike Majolka sa napojim na staru cestu na hranice. Je tam sice teraz vyznacena obchadzka ze na iny prechod ale ked som videl auta oproti ignoroval som to a pokracoval dalej. Vsetko bez problemov. Smerom do HRK som siel stvrtok rano, bez cakania, navrat v sobotu cez den bol narocnejsi. Chorvati regulovali zjavne vstupy na koncove mytnice ako aj k hraniciam cize cakanie cca 1h spolu. Zagreb Lucko platiaci cash kolona 4km. To asi nepochopim nikdy. Platim kartou alebo mam ENC.
Dialnica v rakusku ma sice zuzene casti ale nemal som ziadne zdrzanie cetou na juh ani spat.
S A9 cestu nepoznam, vzdy idem az na exit 226 a to je Mureck uz len na dohodenie kamenom ;-).
Snad niekomu pomoze info :-).
Andrej
raschi
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 8

Příspěvekod raschi » úte srp 23, 2016 9:27 am

Varianta objížďky slovinské dálnice a potencionálního špuntu na Macelji přes Ilz, Feldbach, Bad Radkersburg, Ormož, Varaždin je celkem oblíbená a využívaná, sám tudy jezdím už asi 6 let.

spoustu se toho můžete dozvědět v tématu doprava na forum.ihvar.cz
vovsky
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 15

Příspěvekod vovsky » úte srp 23, 2016 1:50 pm

Teď tomu tedy nerozumím. Je silnice Ptuj - Macelj průjezdná nebo není? Jedu 31.8.večer s 1t lodí a nerad bych se jebal někde v noci po objížďkách.
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 44

Příspěvekod Pavel63 » úte srp 23, 2016 4:50 pm

To Tuge:

Dálnice A9 v Rakousku je právě od Grazu na Maribor (samozřejumě jen po A/SLO hranice).

To Vovsky:
Já si myslím, že přechod Macelj je průjezdný, ale kvůli stavbě a z toho vyplývajících omezení (několik malých objížděk v místech, kde třeba most je v místě staré silnice a podobně) se tam tvoří o víkendu velké kolony sahající až na příjezd po dálnici od Mariboru, takže kvůli přetíýženému úseku staré silnice to odklání na přechod směr Varaždin. Ale neslyšel jsem, že by to bylo uzavřené.

Jinak všem díky za info.

Pavel.
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 36

Příspěvekod ferdas » úte srp 23, 2016 5:04 pm

zkušenost z minulého týdne: je to samozřejmě v obou směrech průjezdné, projíždí se staveništěm, občas špunt (nějaký bagřík se přesouvá o dva kilomery dál..) Radím vyzkoušet přechod Rogatec, nebo na opačné straně ještě lepší volba - přechod Cvetlin. Rovnou z Ptuje a na Chorvatské straně na Trakoščan a dále.. Je to pár kiláků navíc, ale bez nervů.
stani119
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 24

Příspěvekod stani119 » stř dub 05, 2017 12:29 pm

RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » pát bře 19, 2021 10:43 am

Nemáte někdo čerstvé a ověřené informace z hranice HR.

U osob které prodělali Covid?

Stačí potvrzení o prodělání covidu od praktického lékaře?

Mělo by to stačit, ale jestli to ví i ten celník?

U osob které Covid neměli je to jasné, ty potřebují negativní PCR test.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pát bře 19, 2021 11:29 am

Nejčerstvější info co mi chodí do mailu:
https://all4camper.com/cs/aktualne-nase ... -zajistit/

Aktuální informace k 15.3.2021
Před samotnou cestou jsme si museli zajít na PCR testy, které při přejezdu hranic s Chorvatskem nesmí být straší 48 hodin od času výtěru.
A důležitá informace – pro vstup do země musíte mít MEZINÁRODNÍ certifikát. My za něj platili + 200,-Kč k ceně testu samoplátce (1510,-Kč). To, že jej budete požadovat musíte nahlásit při odběru!

Jak to je, když jsem měl již Covid – stačí o tom potvrzení a nemusím na PCR?
Popravdě nevím a nikdo dodnes s naprostou jistotou „nerozluštil“ co je psáno na webu ministerstva zahraničí (Dle rozhodnutí Krizového štábu Chorvatské republiky cestujícím bude umožněn vstup do Chorvatska v případě, že prodělaly nemoc COVID – 19. Tuto skutečnost dokládají pozitivním RT – PCR testem nebo pozitivním antigenním testem nebo pozitivním neutralizačním testem (NT), které byly provedeny za poslední 3 měsíce, ale musí být starší 14 dnů. Za stejným účelem lze využít i potvrzení lékaře o prodělané nemoci COVID-19.). Proto i kolegové karavanisté, kteří nedávno přijeli a prodělali Covid, si na ty PCR testy zašli. Nechtěli riskovat, že na hranicích do Chorvatska bude problém. Záleží tedy na vás. Já bych si ten test udělala.

Na Slovinsko – chorvatské hranici jsou kontroly dvě. První ze strany Slovinců, ty chtěli vidět jen pasy (OP) a pak od Chorvatů. Tady byla kontrola důslednější a trvala asi 2 minuty. Naskenovali si naše OP a ověřili, že jsme zaregistrování pro vstup do země (viz. info víše o dotazníku). Dále si slovně dotazem na nás ověřovali, že jedeme opravdu tam, kam uvádíme a důkladně prohlíželi PCR testy. Vše v pořádku a projeli jsme. Hranice jsme přejížděli někdy kolem půlnoci.

Zpět na