Přímý zásah bleskem

Počasí je jednou z nejvíce sledovaných témat při plavbě. Vše kolem počasí a jachtingu.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » stř črc 18, 2012 8:30 pm

Odlep ten svůj domek od země, napni plachty a projeď bouří :D tady se jachtí a nestaví honky domky :? bože kam jsme de to dostali :gun:
cervik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

Příspěvekod cervik » čtv črc 19, 2012 7:51 pm

V lete 2011 na Dunaji niekde pri Kaloči / HU / niekde vedla našej ukotvenej lodi , nerezová reťaz dĺžka vypustenia cca 20 m ,na konci kotva 6 kg , / gumák 5,2 m / treskol blesk . :shock: Doteraz mám koniec reťaze a kotvu sfarbenú do modra, my sme spali v lodi / 2 ludia / :o Pod nami nádrž 86l benzínu , ale pred búrkou som inštiktívne výpol všetky prístroje a odpojil batériu . Že by to pomohlo ??? :D :D Doteraz sme živý , akurát mi 5 min zvonilo v ušiach . :gun: Tresklo do nás ?
/ anténa od vysielačky / alebo do vody a blesk zviedla naša kotva do zeme??? :? Neviem , na sedačke opretej o reťaz mám vypálené dva články z 8 mm reťaze , cítil som smrad spáleného oleja !!!??? :? , ale vže vraj do človeka môže za život trafiť blesk iba jeden krát . :D A ja som TU !!! :crazy:
Richard
věčný začátečník
věčný začátečník
Reputace: 82

Příspěvekod Richard » čtv črc 19, 2012 8:31 pm

Minulý týden jsem byl v Anglii, projížděl jsem Liverpool a Manchester a zaujalo mne, že na převážné (= skoro na všech) většině budov nebylo nic, co by se dalo nazvat hromosvodem(bleskosvodem pro fajnšmekry) či zeměním. Čtením tohoto vlákna jsem dospěl k poznání, že ve zmíněných městech žijí zřejmě optimisté. Jinak se přiznám, že se za bouře blesků na moři bojím. Svého času jsem spuštěl při kotvení ze stěhů přes boky řetězy do vody (stěžeň nebyl propojen s kýlem). A při plavbě jsem se kovové páky kormidla dotýkal za bouře jen zlehýnka :mad: , jeden nikdy neví.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » čtv črc 19, 2012 9:58 pm

Také jsem dával z vantu ocelové lanko do vody. Ale pokud celý stěžeň uzemním, nestane se vodičem a nebude blesky spíše přitahovat, než stěžeň neuzemněný??
cechura
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod cechura » pát črc 20, 2012 9:14 am

Bouřka na malé lodi mne zastihla už mnohokrát při lovu sumců na domácích vodách. Vím jak vypadají "svatojánské ohně" do kotvících tyčí na Mušově, pecku od statické elektřiny visící ve vzduchu jsem dostal přes uhlíkový prut už několikrát
Přemýslet o uzemění lodě mně nikdy nenapadlo, kolikrát byla loď ocelová, někdy laminátová. Asi stál při nás Svatý Petr, Blesk do nás nikdy neuhodil, přesto že do okolních kopců to řezalo o stošest.
Pocity byly mnohdy smíšené ale adrenalin je to vždy jak prase. Obzvlášť s pěknou ryou na udici. :)
Oja
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Oja » pát črc 20, 2012 9:54 am

Charlie píše:Také jsem dával z vantu ocelové lanko do vody. Ale pokud celý stěžeň uzemním, nestane se vodičem a nebude blesky spíše přitahovat, než stěžeň neuzemněný??

Účelem každého bleskosvodu je nabídnout el. výboji cestu, která je nejvýhodnější z hlediska minimalizace škod a ohrožení. Takže, pokud bude na lodi instalován bleskosvod se správnými parametry, pak případný zásah výbojem projde bleskosvodem a vše se odehraje s minimálními materiálními či lidskými škodami.

Pokud je naopak stěžeň neuzemněný, pak se vše může odvíjet hůře. El. výboj zachcený stěžněm si začne hledat cesty dál do země (vody) - místa s větší vodivostí než ostatní. A najde si je přes různou kabeláž, kovové prvky, vlhká místa po stékající vodě atp. A samozřejmě, někde zase přeskočí vzduchem, případně si může vybrat cestu lidským tělem ...
Protože pro výboj neexistuje jedna výhodná cesta v podobě pořádného uzemění, rozběhne se po zasaženém tělese různými cestami ....

Analogie - pusťte vodu do koryta s mnoha překážkami různých velikostí a tvarů - voda, stejně jako el. výboj si cestu najde.

Odpověď na uzeměný stěžeň zní - ano, je tu vyšší pravděpodobnost zásahu. Ale s menšími škodami.

A situace na vodní ploše (moři) a v krajině jsou velice odlišné. V krajině se uplatňuje využití ochranného pásma bleskosvodů. V praxi, mám-li na kopci kostel s věží a na ní je správně nainstalován bleskosvod, pak domečky pod kopcem v blízkém okolí kostela jsou v pásmu s velice nízkou pravděpodobností zásahu.

Oja
kolovratek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod kolovratek » pát črc 20, 2012 10:28 am

ano, pravděpodobnost zásahu uzemněného stěžně je vyšší. Proto hromosvod doma nemám a silnoproudem se živím už přes 35 let. Jak říkal Baharis - modlení je jistější
jericho
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod jericho » pon srp 06, 2012 6:38 pm

Někdy zemnič před zásahem blesku bzučí - zní to jako docela hlasitý transformátor. Může to trvat i desítky minut. (A kdo to už zažil, na nic nečeká a mizí). Ale na lodi..

Zpět na