Navtex přijímač WIB2D s vestavěnou feritovou anténou

Počasí je jednou z nejvíce sledovaných témat při plavbě. Vše kolem počasí a jachtingu.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

richardm
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Navtex přijímač WIB2D s vestavěnou feritovou anténou

Příspěvekod richardm » pon pro 29, 2008 11:20 pm

zdravím všechny, zachytil jsem zde na serveru komunkaci na téma příjmových schopností WIB2D z důvodu vestavěné feritové antény. Také jsem měl, ve srovnání s klasickou anténou, strach z dosahu. Takže jsem to prubnul a tady je výsledek posbíraný za poslední 3 dny (noci), a musím také říct že to co jsem stáhl se vše podařilo v Čenkovicích - "horské" středisko u Jablonného nad Orlicí. A do krabičky byl zapojen jako pomocná anténa USB kabel (dodaný s přístrojem). Přijal jsem navigační, vyhledávací, ledovcové a předpovědní zprávy z těchto vysílačů:
L-Rogoland Norsko
J-Karlskoga Švédsko
Q- Split
M-Ostend Belgie
D-Istanbul
P-Netherlands coaterguard
R-Rome It.
V-Augusta It
S-Pinnerberg Germ.

S ohledem na vzdálenost vysílačů funce feritové antény, v našem členitém terénu, vůbec nevypadá špatně... Co myslíte?
Jinak mašinku jsem koupil na dobírku z německa za 390 EUR, včetně poštovného.
richard.mraz@seznam.cz.
windward
moderátor
Reputace: 62

Příspěvekod windward » úte pro 30, 2008 12:56 am

Ahoj, Richarde!

To, co jsi zde vyslovil, zni nesmirne zajimave. Avsak... Ja jsem absolutni analfabet v tom, co rikas. :) Abych to vysvetlil... Umim prijmout NAVTEX na nejakou tu "krabicku", umim si pripojit konkretni drat ke konkretni krabicce a dale umim si to pocist, a take umim si z toho odvodit nejaky ten dusledek. Pro mne - z pohledu jachare - duslek zanmena, zda jsem v prusvihu, ci nikoliv. :)

Tusim, ze jsi se podelil o dulezitou znalost, ale nevim si rady s odbornymi pojmy. :) Byl bys nesmirne hodny, kdybys nam vysvetlil, o cem jsi to vlastne mluvil. Nezlob se na nas, protoze ve vecech radiovych vln jsme vetsinou jen amateri. Takze mozna ne vsichni jsme ti prozumeli. :)

Pokud smim poprosit, bud tak hodny, osvetli pro nas, amatery, vsecny ty "WIB2D", "horska sterdika" a ostatni zajimave veci, jejichz vyznam muze ubohym jachtarum unikat.

S uctou
windward
:)
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » úte pro 30, 2008 10:49 am

Já, amatér co to zatím neumí přijímat, bo nemá na čem, jsem richardovi m rozuměl.
Jestli se nepletu jedná se o přístroj co o něm diskutujeme v jiném vlákně a richard to takto vypíchnul jako praktickou zkušenost s příjmem.
Ne že to nevypadá špatně, ono to vypadá přímo skvěle :whist: :whist:
To jsi mě více než dosti navnadil...
Myslel jsi tento s displayem:
Obrázek
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... cts_id=811

Nebo ten levnější bez displaye
Obrázek
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... cts_id=812

Asi co se týče vlastností příjmu budou stejné, jen to zobrazení u prvního je navíc na těle přístroje.... :?
toms
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 10
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod toms » úte pro 30, 2008 10:55 am

Dík za info WEATHERINFOBOX je můj favorit a byl jsem to já co tu vyslovil pochybnosti. Navíc se asi okamžik pořízení NAVTEXu blíží.
Jen jsem nějak zatím (u staršího modelu) nezaregistroval že USB kabel slouží jako pomocná anténa. To se požije normální USB datový kabel a nebo se jedná o nějakou zvláštní anténu do USB?
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » úte pro 30, 2008 11:08 am

S přístrojem se dodává normální USB kabel..
Viz popis přístroje v shopu zde http://shop.jachting.info/index.php?mai ... cts_id=811
Beda
radioamatér
radioamatér
Reputace: 12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » úte pro 30, 2008 11:19 am

toms píše:Dík za info WEATHERINFOBOX je můj favorit a byl jsem to já co tu vyslovil pochybnosti. Navíc se asi okamžik pořízení NAVTEXu blíží.
Jen jsem nějak zatím (u staršího modelu) nezaregistroval že USB kabel slouží jako pomocná anténa. To se požije normální USB datový kabel a nebo se jedná o nějakou zvláštní anténu do USB?

U prijmu kratkych a dlouhych vln muze pripojeni jakehokoliv kabelu vylepsit prijem ( ale i nemusi ), muze to fungovat jako protivaha. Delaji se i prijimace NAVTEX co maji jen venkovni antenu, coz muze byt na lodi i vyhodnejsi. Uz tady na to byl odkaz.
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » úte pro 30, 2008 11:28 am

Doplním Béďu.
Výrobce přímo píše, že pro ocelové a hliníkové lodě je ideální model s externí anténou...WIB2BX
Volitelně aktívní anténa, nebo izolovaný zadní stěh
"Antenna connection: 50 ohms, for external active antenna or isolated backstay (Balun) "
Obrázek
richardm
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod richardm » úte pro 30, 2008 11:38 am

zdravím všechny, včera v noci jsem sepsal jen rámcovou info (ještě k tomu po pár pivech, tak se omlouvám za překlepy :mad: ), dle případných konkrétních dotazů rád předám co vím. Na úvod jen zmíním, nejsem odborník, postupně jsem dospěl z rozhodnutí testnout tuhle krabičku, i když jsem se trochu bál těch příjmových schopností. Co mě přesvědčilo jít právě do WIB2D, kromě toho že chci Navtex informace, je že svou loď bohužel charteruju a nechtěl jsem aby si s vestavěným přístrojem nájemci hráli a pravděpodobně ho poškodili.
Takže windwardovi se omlouvám ze nesrozumitelnost, ale Libor na to kápnul a srozumitelně vysvětlil o jaký přístroj jde, jen doplňuji že je to ten s displejem. Pár vysvětlivek mých pohnutek při výběru právě WIB2D: hledal jsem mobilní handy přístroj bez potřeby zabudovat ho napevno do lodi, pro verzi s displejem jsem se rozhodl z důvodu úspory el. energie - co by bral notebook. Jelikož souběžně s navtexem jsem vyřešil i dobíjení vlečenou vodní turbínou...tak si teď veškerých možných úspor el. energie veeelmi vážím a mým cílem je nestartovat motor kvůli dobíjení. Ale to jsem skočil bokem, sorry ...
Pro tomse: někde v éteru jsem pochytil myšlenku že normální datový USB kabel může sloužit i jako anténa. Tak jsem v ložnici na chatě jen protáhl po zdi a zprávy začly přes noc chodit. Dnes v noci mohu zkusit příjem bez USB kabelu, ale jelikož se mění i počasí tak těžko seriozně řeknu jaký (pokud vůbec) ma využití USB kabelu jako antény vlastně efekt...Neřešil bych to moc, kabel je součástí dodávky tak proč ho nenechat zapojený do přístroje a někde ho jen natáhnout...
Ovládání přístroje je jednoduché a přívětivé, displej dobře čitelný a po přesypání do notebooku je to samozřejmě ještě lepší... SW je součástí dodávky.

Barometr taky nevypadá vůbec špatně, ověřoval jsem naměřený tlak na meteo netu a sedí to na pár desetinek HkP přesně. Jen nadmořský výška jde kalibrovat jen do 500m, a já jsem teď v 770m. To mě štve jen při hraní si na břehu, na vodě to neva...
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » úte pro 30, 2008 12:01 pm

richardm píše:zdravím všechny, včera v noci jsem sepsal jen rámcovou info (ještě k tomu po pár pivech, tak se omlouvám za překlepy :mad: ), dle případných konkrétních dotazů rád předám co vím. Na úvod jen zmíním, nejsem odborník, postupně jsem dospěl z rozhodnutí testnout tuhle krabičku, i když jsem se trochu bál těch příjmových schopností. Co mě přesvědčilo jít právě do WIB2D, kromě toho že chci Navtex informace, je že svou loď bohužel charteruju a nechtěl jsem aby si s vestavěným přístrojem nájemci hráli a pravděpodobně ho poškodili.
Takže windwardovi se omlouvám ze nesrozumitelnost, ale Libor na to kápnul a srozumitelně vysvětlil o jaký přístroj jde, jen doplňuji že je to ten s displejem. Pár vysvětlivek mých pohnutek při výběru právě WIB2D: hledal jsem mobilní handy přístroj bez potřeby zabudovat ho napevno do lodi, pro verzi s displejem jsem se rozhodl z důvodu úspory el. energie - co by bral notebook. Jelikož souběžně s navtexem jsem vyřešil i dobíjení vlečenou vodní turbínou...tak si teď veškerých možných úspor el. energie veeelmi vážím a mým cílem je nestartovat motor kvůli dobíjení. Ale to jsem skočil bokem, sorry ...
Pro tomse: někde v éteru jsem pochytil myšlenku že normální datový USB kabel může sloužit i jako anténa. Tak jsem v ložnici na chatě jen protáhl po zdi a zprávy začly přes noc chodit. Dnes v noci mohu zkusit příjem bez USB kabelu, ale jelikož se mění i počasí tak těžko seriozně řeknu jaký (pokud vůbec) ma využití USB kabelu jako antény vlastně efekt...Neřešil bych to moc, kabel je součástí dodávky tak proč ho nenechat zapojený do přístroje a někde ho jen natáhnout...
Ovládání přístroje je jednoduché a přívětivé, displej dobře čitelný a po přesypání do notebooku je to samozřejmě ještě lepší... SW je součástí dodávky.

Barometr taky nevypadá vůbec špatně, ověřoval jsem naměřený tlak na meteo netu a sedí to na pár desetinek HkP přesně. Jen nadmořský výška jde kalibrovat jen do 500m, a já jsem teď v 770m. To mě štve jen při hraní si na břehu, na vodě to neva...

Tak udelame dneska v noci test. Necham bezet celou noc FT-847 s antenou 2 x 7.5 m ( na tento ucel moc kratkou ) a NB se SW MixW 2.18 a potom to porovname.

Doma muze pomoct to dat treba k ustrednimu topeni. Ty vlny se nekdy chovaji nevyzpytatelne. Jeden kolega z vyvoje radaru s oblibou rikaval ze kdyby sly vlny obarvit bylo by po problemech....

P.S. porad patram po nekom kdo ma zkusenost s vysilanim HF z jachty. Ozve se nekdo??
ok1doz@seznam.cz
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » úte pro 30, 2008 12:26 pm

Libor píše:Doplním Béďu.
Výrobce přímo píše, že pro ocelové a hliníkové lodě je ideální model s externí anténou...WIB2BX
Volitelně aktívní anténa, nebo izolovaný zadní stěh
"Antenna connection: 50 ohms, for external active antenna or isolated backstay (Balun) "
Obrázek

Ta volitelna aktivni antena bude nejlepsi, aktivni znamena ze primo u anteny je zabudovany tranzistorovy predzesilovac signalu ( napajeni po koaxialnim )ktery nejen prijimany signal zesiluje, ale zaroven zlepsuje pomer signal/sum. Montaz te antehy bude jednoducha, bude to chtit jen nejaky drzak se svornikama a je to namontovane raz, dva. Pisou ze pri kratkodobe montazi je nejlepsi vodorovna trubka. Na lodich se pouzivaji i Magneticke Loop anteny, jsou kruhove okolo 1 m prumeru, take se pouzivaji z zamerovani majaku. Je to smerova antena a tak se nataci na prijimanou stanici a ostatni smery to potlaci. Takze to zvysuje dosah. Ty ale budou drahe.

Jinak skupina lidi z Nemecka bojuje o zachovani kmitoctu 500 kHz ( aby nebyl nikomu pridelen) s tim ze to bude pouzivano pro ruzne vzpominkove akce. Ze stejneho duvodu je jako muzejni exponat udrzovano nekolik vysilacu na kmitoctech okolo 15 kHz, nich se vysilalo pro ponorky z dob po I. svetove valce. Jeden ze Svedska ted vysilal o vanocnich svatcich. Pomoci specielniho SW to slo poslouchat i bez prijimace, zapojenim nekolika metru dratu jako antena primo do vstupu zvukovky tam kde je male ruseni prijmu.
richardm
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod richardm » stř pro 31, 2008 11:47 am

Bedovi posílám hlavičky nových navtex zpráv došlých z 30 na 31.12. pomocí krabičky WIB2D s vestavěnou feritovou anténou, se zapojeným dat USB kabelem o délce cca 150cm.

ZCZC JA13
301400 UTC DEC

ZCZC LA70
300600 UTC DES 08

ZCZC LA73
301501 UTC DES 08

ZCZC QA26
301040 UTC DEC

ZCZC RA73
300250 UTC DEC 08

ZCZC RA74
300250 UTC DEC 08

ZCZC RA78
300250 UTC DEC 08

ZCZC ID60
310240 UTC DEC

ZCZC JE51
301630 UTC DEC

ZCZC QE63
301840 UTC DEC

ZCZC SE05
301900 NAV_E_-HAMBURG (NCC)

Ve skutečnosti zpáv došlo více, ale data vydání zprávy jsou starší než 30-31.12. jak jsi navrhnul že si je porovnáme... jedná se asi o přeposílání původních zpráv znovu neboť jsou ještě pořád aktuální. Aspoň já si to tak vysvětluju. Za poslední 2 dny (po které WIB2D zprávy uchovává, pak je automaticky maže) došlo na 518KHz celkem 64 zpráv, včetně těch opakovaných... Aspoň uvedu kody vysílačů těch opakovaných zpráv: J (Karslkoga,Sweden), Q (split), L (Rogaland, Norsko), jinými slovy i poslední noc od nich chodily ty opakovačky.
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » stř pro 31, 2008 5:00 pm

richardm píše:Bedovi posílám hlavičky nových navtex zpráv došlých z 30 na 31.12. pomocí krabičky WIB2D s vestavěnou feritovou anténou, se zapojeným dat USB kabelem o délce cca 150cm.

ZCZC JA13
301400 UTC DEC

ZCZC LA70
300600 UTC DES 08

ZCZC LA73
301501 UTC DES 08

ZCZC QA26
301040 UTC DEC

ZCZC RA73
300250 UTC DEC 08

ZCZC RA74
300250 UTC DEC 08

ZCZC RA78
300250 UTC DEC 08

ZCZC ID60
310240 UTC DEC

ZCZC JE51
301630 UTC DEC

ZCZC QE63
301840 UTC DEC

ZCZC SE05
301900 NAV_E_-HAMBURG (NCC)

Ve skutečnosti zpáv došlo více, ale data vydání zprávy jsou starší než 30-31.12. jak jsi navrhnul že si je porovnáme... jedná se asi o přeposílání původních zpráv znovu neboť jsou ještě pořád aktuální. Aspoň já si to tak vysvětluju. Za poslední 2 dny (po které WIB2D zprávy uchovává, pak je automaticky maže) došlo na 518KHz celkem 64 zpráv, včetně těch opakovaných... Aspoň uvedu kody vysílačů těch opakovaných zpráv: J (Karslkoga,Sweden), Q (split), L (Rogaland, Norsko), jinými slovy i poslední noc od nich chodily ty opakovačky.

Ja si to neulozil...Jen jsem si na papir psal co to cetlo

I Izmir
L Limnos asi 10 zprav
O ???
P Netherland
Q Split
W Toulon.

Mam tam nejakou sabotaz, amatersky SW MixW me to cetl dobre a SW NAVTEX to cist nechtel....Ten to uklada sam. Tak to budu muset rozchodit. Zkusim to jeste v noci zapnout.
jirkaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 3

Příspěvekod jirkaM » ned úno 22, 2009 4:15 pm

WEATHERINFOBOX WIB2D - koupil jsem v mistnim e-shopu a jsem nadseny. Zatim to zkousim na sousi. Kousek za Prahou v doliku, bez kabelu prijmu v noci tak 3-4 zpravy, vetsinou ohledne Baltu a jednou i z vysilace Split. Cena neni az tak vysoka, kdyz si vezmu, ze vsude si vzdy stahuju pocasi do mobilu nebo pres intrenet ( a ne vsude je wifi ). A komfort navtex zprav je 100x lepsi.
Na more jedu az v dubnu, tak pak dam vedet, jak se to osvedcilo.
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř pro 23, 2009 11:58 am

Mám přístroj k dispozici.
Takže jak se někdo ptal zda ho lze předvést. Ano, např. na přednášce o počasí v Hodoníně, pokud bude zájem.
Nebo potom v Libštátě.
Jen je potřeba se před akcí přihlásit, Ať ho neberu zbytečně ;)
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » stř pro 23, 2009 1:11 pm

Dobra zprava. Dobre by bylo pripravit to i k pripojeni na PC a projektor, aby to bylo pekne videt, jako to bylo v Holicich pri ukazce DIGI provozu.

Tady je rozdeleni sveta na NAVAREA, volaci znacky a casy vysilani
http://www.dxinfocentre.com/navtex.htm#I
tady jsou ukazky zachycenych zprav NAVTEX z nekolika mist
http://www.frisnit.com/cgi-bin/navtex/view.cgi
Je tam volone ke stazeni program
NAVTEX Decoder - Free NAVTEX decoder
NAVTEX Decoder 2.1.5

Pokud mate nekdo komunikacni prijimac ktery umi prijimat 518 kHz tak si ten program stahnete. Na prijimaci si naladte USB a kmitocet 516.5 na na tom programu nastave mysi znacku na 1500 Hz, coz je 1500 Hz od nastaveneho kmitoctu a soucet da ten spravny kmitocet 518 kHz. Nejspis tam bude ticho, chce to nechat bezet pres noc. Jsme daleko od tech stanic, tak ve dne to tady asi nic nechyti.
Pripojeni je jednoduche, vystup pro sluchatka se zapoji do mikrofoniho vstupu PC. Nejlepe starsi NB, staci i P I 75 Mhz.

Jinak co se tyka spotreby elektriky coz je na lodi problem tak to nemuze s krabickou NAVTEX soutezit. Ta vydrzi na nabiti nekolik dni, sestava NB + prijinac vezme tak 3A i vic. Tak je to dobre tak na uceni.
alffa
Site building team
Reputace: 2

Příspěvekod alffa » stř pro 23, 2009 3:35 pm

Libor píše:Mám přístroj k dispozici.
Takže jak se někdo ptal zda ho lze předvést. Ano, např. na přednášce o počasí v Hodoníně, pokud bude zájem.
Nebo potom v Libštátě.
Jen je potřeba se před akcí přihlásit, Ať ho neberu zbytečně ;)

Jen ho vem. Také jsm zvědavý. :)
alffa
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pát led 15, 2010 7:08 pm

Béďa navrhl, že porovnáme příjem zpráv tohoto přístroje a jeho SSB rádia.

Dnes jsem vzal náhodně jeden kousek z nové zásilky. Dopoledne jsem mu dobil akumulátor a pak ho nechal zapnutý.

Někdy odpoledne přijal 3 zprávy. 1x z Hamburku (přesně Pinneberg) a 2x z Istanbulu.
Před chvílí dalších 10 zpráv.
Přišlo:
I - Sweden Grimeton , zpráva A,B,E
I - Sweden Gislovshammer, zpráva A
E - UK, Niton , zpráva A
D- Turecko Istanbul, zpráva A 2x
To vše na 518.

Pak ještě jedna na 490 ze stanice - I Sweden

Nechám zapnuté přes (je lepší příjem a přijde toho více) a zítra můžeme porovnat Béďo.

Pozn.
Na moři musí být příjem absolutně všeho co je vysíláno. Je to blíž k vysílačům (než tady u nás v horách).
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » sob led 16, 2010 8:48 am

Do rána přišlo dalších 30 zpráv, z toho 10 ze Splitu.Nemá cenu všechny sem dávat, ale 2 mě zaujali svým obsáhlým výkladem předpovědi:
ZCZC IE77
ISSUED BY THE MET OFFICE AT 1700 UTC ON FRIDAY 15 JANUARY 2010

INSHORE WATERS FORECAST TO 12 MILES OFFSHORE FROM 1800 UTC TO 1800 UTC

GENERAL SITUATION
HIGH PRESSURE WILL PERSIST ACROSS EUROPE WHILST AREAS OF LOW PRESSURE ACROSS THE ATLANTIC MOVE
NORTHEASTWARDS TOWARDS THE UNITED KINGDOM, BRINGING VERY WINDY WEATHER TO ALL AREAS.

GIBRALTAR POINT TO NORTH FORELAND - (SWW)
24 HOUR FORECAST:
SOUTHERLY 3 OR 4, INCREASING 5 OR 6.
MODERATE.
RAIN LATER.
MODERATE OR POOR.

OUTLOOK FOR THE FOLLOWING 24 HOURS:
SOUTHERLY VEERING WESTERLY 5 OR 6, DECREASING 3 OR 4 LATER.
MODERATE.
OCCASIONAL RAIN, FAIR LATER.
MODERATE OR GOOD, OCCASIONALLY POOR AT FIRST.

NORTH FORELAND TO SELSEY BILL - (SWW)
24 HOUR FORECAST:
SOUTHERLY 4 OR 5, INCREASING 5 TO 7.
MODERATE.
RAIN LATER.
MODERATE OR POOR, OCCASIONALLY GOOD.

SOUTHERLY VEERING NORTHWESTERLY 5 TO 7, DECREASING 4 OR 5 LATER.
SLIGHT OR MODERATE.
OCCASIONAL RAIN, BECOMING FAIR LATER.

SELSEY BILL TO LYME REGIS - (SWW)
24 HOUR FORECAST:
SOUTHERLY 5 TO 7, OCCASIONALLY GALE 8, VEERING SOUTHWESTERLY 4 OR 5 LATER.
MOD.
RAIN LATER.

SOUTHWESTERLY VEERING NORTHWESTERLY 4 OR 5, INCREASING 5 TO 7 FOR A TIME.
MODERATE TO ROUGH.
RAIN THEN SHOWERS.

LYME REGIS TO LANDS END INCLUDING THE ISLES OF SCILLY - (SWW)
24 HOUR FORECAST:
SOUTH 5 TO 7, INCREASING 7 TO SEVERE GALE 9 FOR A TIME, VEERING SOUTHWEST 4 OR 5 LATER.
MODERATE OR ROUGH IN EAST, ROUGH OR VERY ROUGH IN WEST.
RAIN AT TIMES.

SOUTHWEST VEERING NORTHWEST, 4 OR 5, INCREASING 5 TO 7 FOR A TIME.
ROUGH OR VERY ROUGH, BUT HIGH IN FAR WEST.
RAIN THEN SHOWERS.

LANDS END TO ST DAVIDS HEAD INCLUDING THE BRISTOL CHANNEL - (SWW)
24 HOUR FORECAST:
SOUTH 5 TO 7, INCRE-'8,& 7 TO SEVERE GALE 9 FOR A TIME, DECREASING 4 OR 5 LATER.
MODERATE IN EAST, ROUGH OR VERY ROUGH IN WEST.
OCCASIONAL RAIN.

SOUTH VEERING WEST OR NORTHWEST 4 OR 5, INCREASING 5 TO 7 FOR A TIME.
ROUGH OR VERY ROUGH, OCCASIONALLY HIGH IN SOUTHWEST.
RAIN THE_ SHOWERS.

THE CHANNEL ISLANDS - (SWW)
24 HOUR FORECAS_:
S_UTH TO SOUTHEAST 6 TO 7, LOCALLY GALE 8 IN THE N_RTH OF THE AREA, DECREASING 5 TO 6 IN THE MORNING,
VEERING SOUTHWEST 4, OCCASIONALLY 5 IN THE AFTERNOON.
RATHER ROUGH BECOMING ROUGH, MODERATING LATER.
RAIN FROM AROUND MIDNIGHT, HEAVY AT TIMES OVERNIGHT, BECOMING PATCHIER DURING THE DAY.
GOOD BECOM_NG MODERATE TO POOR AT TIMES IN RAIN SOME COASTAL FOG PATCHES LATER.

SOUTHWEST 3 TO 4 VEERING NORTHWEST 5 OVERNIGHT, PERHAPS LOCALLY 6 FOR A TIME, BACKING WEST TO
SOUTHWEST, DECREASING 3 TO 4 BY AFTERNOON.
SLIGHT TO MODERATE WITH A LOW SWELL, BECOMING RATHER ROUGH.
OCCASIONAL RAIN CLEARING EARLY EVENING THEN FAIR WITH THE RISK OF A SHOWER.
MODERATE TO POOR, BECOMING MAINLY GOOD.
NNNN

a druhá

ZCZC IE77
151600 UTC JAN

BALTIC SEA WEATHERFORECAST

NEAR GALE WARNING:
SKAGERRAK AND KATTEGAT

ICING WARNING:
WESTERN BALTIC, SOUTHERN BALTIC, SOUTHEASTERN BALTIC, CENTRAL
BALTIC, NORTHERN BALTIC, SEA OF BOTHNIA.

WEATHER SUMMARY:
HIGH EXTENDING FROM RUSSIA IN OVER SCANDINAVIA. EXTENSIVE AREA OF
LOW EXISTING OVER THE ATLANTIC OCEAN, THE ONE MOV SOMEWHAT EASTWARDS.

FORECAST VALID 24 HOURS (WIND SCALE IN METERS PER SECOND)

SKAGERRAK
SE 4-9, OVERNIGHT INCR AND TOMORROW AFTERNOON 10- 15. GOOD VIS.

KATTEGAT
SE 4-9, OVERNIGHT INCR AND TOMORROW AFTERNOON 10-15. GOOD VIS.

LAKE VAENERN
SE 1-5, EARLY TOMORROW MORNING INCR 4-9. MAINLY GOOD VIS.

THE SOUND AND THE BELTS AND WESTERN BALTIC
SE 3-7, FROM EARLY TOMORROW MORNING INCR 8-13. MAINLY GOOD VIS.

SOUTHERN AND SOUTHEASTERN BALTIC
SE 4-9. TOMORROW INCR 9-13. MAINLY GOOD VIS.

CENTRAL BALTIC
VRB 2-6. FROM THIS NIGHT SE AND INCR, TOMORROW 8-12. GOOD VIS.

NORTHERN BALTIC, SEA OF AALAND AND ARCHIPELAGO SEA
VRB 2-6. FROM THIS NIGHT SE AND GRADUALLY INCR 6-11. MAINLY GOOD
VIS.

GULF OF RIGA
VRB 1-5, TOMORROW SE 5-10. MOD-GOOD VIS.

GULF OF FINLAND
VRB 1-5. FROM OVERNIGHT MAINLY S AND INCR 3-8. MOD-GOOD VIS.

SEA OF BOTHNIA
GRADUALLY SW 1-5. FROM OVERNIGHT INCR 7-12. MAINLY GOOD VIS.

THE QUARK AND BAY OF BOTHNIA
AROUND S 2-6, FROM THIS EVENING INCR 7-12. LOC FOG, OTHERWISE
MOD-GOOD VIS.
NNNN

Zajímavé jsou i

ZCZC JA74
151520 UTC JAN
BALTIC SEA NAV WARN 003

THE SOUND. NORTH OF THE BRIDGE.
WATER LEVEL WILL DROP FROM MID-DAY SATURDAY TO 90 CM BELOW MSL.
NNNN

A pár vybraných z Chorvatska:

ZCZC QA04
171040 UTC DEC
SPLITRADIO/9AS NAV WNG 343/09
ADRIATIC SEA
CHRT 101

FROM JANUARY 1ST 2010. MSI NW AND MW COASTAL STATION RIJEKARADIO, SPLITRADIO AND DUBROVNIKRADIO AT 0545 UTC, 1245 UTC AND 1945 UTC.

NNNN

Tady pozor, zmizel znak izolovaného nebezpečí:

ZCZC QA09
131840 UTC JAN
SPLITRADIO/9AS NAV WNG NR 002/10
CEN ADRIATIC-ROGOZNICA-CHART: 100-21
VELI BRAK, SHALLOW, BUOY (ISOLATED DANGER MARK), IN 43 31.7'N-015 55.0'E, MISING.
NNNN

ZCZC QE67
151840 UTC JAN
SPLITRADIO/9AS SHIPPING FCST FOR ADRIATIC AT 1800 UTC
WNG: LOW WITH CENTRE ACROSS SICILY SHIFTING SOUTHEAST, RIDGE OF HIGH INTENSYFING FM NORTHEAST.
OUTLOOK 24 HRS:
N-ERN ADRIATIC: NE INCREASING ON 12-26 KTS, IN VELEBIT STRATE TO 32 KTS, TOMORROW GRADUALLY DECREASING ON 8-18, IN VELEBIT STRATE TO 24 KTS. SEA INCREASING ON 3-4. VSBY 20 KM. MOSTLY CLEAR.
CENT ADRIATIC : NE INCREASING ON 12-24 KTS, TOMORROW AFTERNOON DECREASING ON 4-14 KTS. SEA 2-3, OFFSHORE OVERNIGHT AND TOMORROW IN THE MORNING POSSIBLE 4. VSB 20 KM. MOSTLY CLEAR.
S-ERN ADRIATIC: NE INCREASING ON 12-26 KTS, TOMORROW GRADUALLY DECREASING, AT FIRST ON N-ERN PART. SEA INCREASING ON 3-4. VSBY 20 KM. MOSTLY CLEAR, ON FAR SOUTH VRB CLOUDY.

NNNN
Jaarek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 14

Příspěvekod Jaarek » sob led 16, 2010 11:13 am

Taky jsem pořídil z eShopu jeden kousek, vypadá velice dobře, a jak tak koukám, i teď i do Prahy dorazily stejné zprávy jako Liborovi 8)
příjem jen na vestavěnou feritku, jen to chce pro větší citlivost natočit podle manuálu - tak jsem to nasměroval přibližně na Split, zprávy z Baltu jdou přece jen kratší trasou.
V květnu to vyzkouším v HR na lodi, dám potom zprávu.
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon led 18, 2010 8:46 am

Nevím zda byli teď tak výborné podmínky pro příjem, ale přišlo do rána snad všechno co se vysílalo.
Mimo už běžně přijímaných Split, Istanbul, Švédsko, Norsko, Belgie, Holandsko, Anglie, Dánsko přišlo také nově:
01 F Arkhangelsk (Russia)
03 W Croix La Garde (France)
03 Augusta (Italia)
03 R Roma (Italy)
03 O Malta (Malta)
03 K Kerkyra (Greece)
03 B Algiers (Algeria)

A několik dalších.
jirkaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 3

Příspěvekod jirkaM » pon srp 09, 2010 9:55 pm

Dotaz. Muj WIB2 prestal z niceho nic prijimat zpravy. Barometr funguje bez problemu, ale poslednich 30 hodin na Baltu a ani v Cechach uz nic neprijal. Nevite prosim, kam dat do opravy, ci co s tim udelat? Znam se, jakmile to rozmontuju, uz nikdy to neslozim:((
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon srp 09, 2010 11:22 pm

Hmmm, podivné :?
Pokud je tomu opravdu tak, tak je to provní zaznamený případ tohoto druhu.
V Čechách asi nikdo...
Jedině výrobce.
Pokud ho máš ještě v záruce, nebude to problém.

Nebo zkus nahrát novější firmaware, třeba to pomůže, pokud se něco změnilo.
pes
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod pes » úte zář 28, 2010 9:33 pm

Libor píše:Pokud je tomu opravdu tak, tak je to provní zaznamený případ tohoto druhu.
V Čechách asi nikdo...
Jedině výrobce.

Ahojte,
problem nebyl v Jirkove pristroji, poslal jsem ho (ten Jirkuv) do opravy nemeckemu vyrobci. Vyrobce byl vstricny a volal ze mu nic neni ze zpravy u Hamburgu normalne prijima a poslal mi krabicku zpet. Doma v Plzni jsem ji zapojil a neprijala opet nic. Vzal jsem ji tedy v zari na plavbu Italie, Elba, Korsika a za cely tyden neprijala WIB2D jedinou zpravu. Po navratu domu zase nic cely mesic. Barometr fungoval a zapisoval po celou dobu normalne. Dneska jsem ji Jirkovi vracel a cestou z Plzne do Prahy prijala krabicka nekolik zprav. Muj zaver tedy je ze pristroj nema chybu ale je nutne vedet jestli v plavebni oblasti nekdo Navtex zpravy vubec vysila. V oblasti Elba a Korsika mi WIB2D nijak nepomohl a to me od koupe zatim odradilo. Jirka ho vezme do Recka a treba to tam bude lepsi......
Zdravi "pes"
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 8

Příspěvekod TashonkaWitko » stř zář 29, 2010 2:09 pm

V oblasti Elby ani Korziky jsem tedy neplul, ale osobne se mi nezda, ze by tato oblast nebyla pokryta signalem Navtexu. Imho ziju v domneni, ze pokryti Navtexem je povinne (bavime li se tedy o civilizovanem svete, kam bych tyto dve lokace urcite zaradil). Podle tabulky na http://weather.mailasail.com/Franks-Wea ... dules#wmed
bych to videl ze byste meli prijimat LaGarde a asi i Rim. Letos v srpnu jsem prijimal bez problemu Navtex v oblasti Sicilie a Lipar - a chytalo se jak vysilani ze stanice Sicilie, tak Rim. Pravda je, ze se nejednalo o tento pristroj.

Osobne bych to videl na problem pri prijmu - chybny pristroj ? antena ?? Spatny prijem - ve "stinu" za nejakym kopcem ??? Slaba citlivost s interni antenou (i kdyz predchozi reference spis mluvily o opaku)...

Pak me napadly jeste dve moznosti - 1) nemel ten vas pristroj zablokovane nektere stanice. Nevim jak WIB2D ale NASA krabicka umela nastavit ktere stanice chci a ktere ne. Kdyby nekdo predtim nastavil ze LaGarde nechce, asi byste meli smulu.
2) Byl pristroj zapnuty v dobe kdy se vysila ? LaGarde 7:00 a 19:00 a Rim v 6:50/18:50 (vsechno v UTC). Protoze pokud ne, stezi ma co chytit.

Pripadne kombinace vice vlivu - v dobe vysilani na kotve nekde za skalou (bez signalu) a behem dne se signalem, ale bez vysilani ....
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř zář 29, 2010 2:23 pm

Zrovna jsem chtěl napsat, že jednu reklamaci si pamatuji....

Bylo to ale "rukama". Pro příjem je nutné nechat přístroj zapnutý, funkce spořič vypne jen display.
Dotyčný pán si přečetl zprávy, které tam zůstali v paměti, vypnul tlačítkem přístroj v domnění, že vypíná display a pak se divil, že nic nepřijímá.

Výrobce před expedicí testuje každý přístroj. Já to také testuji - příjem, proto jsem se divil, že by nefungoval.

Zpět na