lynx píše:
Za cca půl roku, co je mám, se mi dvakrát stalo, že se skokově zpozdily nebo předešly. Jednou o 20 sekund, podruhé o 10.
Domnívám se, že to koliduje se situacemi, kdy jsem je měl na stole a položil na ně tablet v deskách se silnými magnety – takové ty desky, které lze použít jako stojánek.
Myslíte si, že to může být důvod? Máte s tím nějaké zkušenosti?
[/list]
Ano, krokový elektromotorek, lze ovlivnit externím magnetem. Záleží na konstrukci toho krokového motoru a hodinek.
Při běžné činnosti vytváří magnetické pole cívka statoru, do které se přivádí 0,5Hz impulzy s opačnou polaritou. Získávají se dělením z 32768kHz krystalového oscilátoru ladičkového typu . Tyto impulzy vždy každou sekundu vytvoří v cívce mag. pole, které pootočí rotorem. Rotor je z trvalého magnetu.
Pokud je extrení magnetické pole silnější, než to, které se vytváří v cívkách motoru, tento se zastaví.
https://www.youtube.com/watch?v=8YXpfewEtB4 Pouzdra některých hodinek jsou z materiálu, který dokáže magnetické pole odstínit. Dle toho je pak potřeba k ovlivnění činnosti slabší, nebo silnější trvalý magnet/mag. pole.
V extrémním případě může dojít k trvalému odmagnetování onoho permanentního magnetu uvnitř motoru, podle mě je to ale velmi nepravděpodobné.
Co se týře přesnosti - dosažená hodnota 1-2 sec za měsíc je naprosto luxusní. Vypadá to na nějakou teplotní kompenzaci krystalového oscilátoru uvnitř. Běžně je u krystalem řízených hodinek taková přesnost denní a mnohem horší. Ale správný kmitočet jde u lepších hodinek nastavit , uvnitř bývá kapacitní trimr.
Důležitá je ale teplota, ve které hodinky pracují. Pokud jsou trvale na ruce, nebo se striktně dodržuje režim, kdy jsou např. 15 hodin na ruce a zbytek dne leží v místnosti s 21 stupni Celsia, je možné dosáhnout výborné dlouhodobé přesnosti. Stačí ale, aby hodinky ležely třeba 20 hodin někde v autě na mraze a rázem to ujede třeba o 20 sec/den.
Mnohem vyšší přesnosti lze získat jen u DCF řízených hodinek, které si synchronizují vnitřní "systémový" čas z rádiového signálu.
( 77,5kHz
https://cs.wikipedia.org/wiki/DCF77 ) Přijímač neběží kvůli spotřebě stále, ale zapíná se jen několikrát denně na malou chvíli.
Takové hodinky se samy přestavují z letního/zimního času, fungují ale "pouze" do cca 1500 km od středu Evropy ( Německa ). V Mimo toto území nedochází k synchronizaci a hodinky si "žijí" jen dle svého vnitřního krystalového oscilátoru.