Hodinky pro navigaci a silný magnet

Po počasí další důležitá součást jachtingu. Vše kolem navigace....

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 417

Hodinky pro navigaci a silný magnet

Příspěvekod lynx » stř kvě 24, 2017 2:53 pm

Pro (astro)navigaci používám analogové quartzové hodinky, které se za normálních okolností předejdou o jednu až dvě sekundy za měsíc.
Vzhledem k jejich ceně to považuji za velice dobré – holt Němci. :-)

Za cca půl roku, co je mám, se mi dvakrát stalo, že se skokově zpozdily nebo předešly. Jednou o 20 sekund, podruhé o 10.
Domnívám se, že to koliduje se situacemi, kdy jsem je měl na stole a položil na ně tablet v deskách se silnými magnety – takové ty desky, které lze použít jako stojánek.
Myslíte si, že to může být důvod? Máte s tím nějaké zkušenosti?

O ovlivnění kompasu magnety v zapínání bundy se tu už kdysi psalo.

Na internetu jsem cosi našel - stručně překládám:
  • Brzy poté, co se jemný motůrek quartzových hodinek dostane pod vliv magnetu, hodinky přestávají jít přesně/správně.
  • Takové hodinky nejsou trvale poškozené. Pokud odstraníte magnet z jejich blízkosti, zase půjdou správně. Jen je třeba je seřídit.
  • Může se stát, že si hodinky podrží zbytkový magnetizmus. Pak je třeba je odmagnetovat.
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 97

Re: Hodinky pro navigaci a silný magnet

Příspěvekod LadaM » stř kvě 24, 2017 6:44 pm

No pokud je to v rozsahu co píšeš, tak mi to divné nepřijde. Ani by k tomu nemusel být magnet. Podle mě nejsou takhle přesné ani leckteré digitálky (bez synchronizace). To je chronograf? V hodinkách jsem laik, ale jak takovou přesnost odečítáš? Jenom zarovnáním vteřinovky?
Jinak od té doby, co mám automaty, mám na přesnost hodinek trochu jiný pohled :D
Ale chápu, že pro účely astronavigace to má smysl.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 417

Příspěvekod lynx » stř kvě 24, 2017 7:02 pm

Není to chronograf. Jsou to celkem běžné hodinky, jen jsou německé a titanové.
Ano, jen porovnávám údaj na hodinkách s časovým serverem USNO.
Rozdíl po delší době vložím do excelu a z řady údajů vytvořím graf, abych získal rovnici regresní křivky. Pomocí ní pak můžu počítat odchylku, když nemám delší čas možnost porovnání. Jen ty dva skoky mi to kazí.
Lemon
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Lemon » stř kvě 24, 2017 7:38 pm

lynx píše:
Za cca půl roku, co je mám, se mi dvakrát stalo, že se skokově zpozdily nebo předešly. Jednou o 20 sekund, podruhé o 10.
Domnívám se, že to koliduje se situacemi, kdy jsem je měl na stole a položil na ně tablet v deskách se silnými magnety – takové ty desky, které lze použít jako stojánek.
Myslíte si, že to může být důvod? Máte s tím nějaké zkušenosti?

[/list]

Ano, krokový elektromotorek, lze ovlivnit externím magnetem. Záleží na konstrukci toho krokového motoru a hodinek.
Při běžné činnosti vytváří magnetické pole cívka statoru, do které se přivádí 0,5Hz impulzy s opačnou polaritou. Získávají se dělením z 32768kHz krystalového oscilátoru ladičkového typu . Tyto impulzy vždy každou sekundu vytvoří v cívce mag. pole, které pootočí rotorem. Rotor je z trvalého magnetu.
Pokud je extrení magnetické pole silnější, než to, které se vytváří v cívkách motoru, tento se zastaví.

https://www.youtube.com/watch?v=8YXpfewEtB4

Pouzdra některých hodinek jsou z materiálu, který dokáže magnetické pole odstínit. Dle toho je pak potřeba k ovlivnění činnosti slabší, nebo silnější trvalý magnet/mag. pole.

V extrémním případě může dojít k trvalému odmagnetování onoho permanentního magnetu uvnitř motoru, podle mě je to ale velmi nepravděpodobné.

Co se týře přesnosti - dosažená hodnota 1-2 sec za měsíc je naprosto luxusní. Vypadá to na nějakou teplotní kompenzaci krystalového oscilátoru uvnitř. Běžně je u krystalem řízených hodinek taková přesnost denní a mnohem horší. Ale správný kmitočet jde u lepších hodinek nastavit , uvnitř bývá kapacitní trimr.
Důležitá je ale teplota, ve které hodinky pracují. Pokud jsou trvale na ruce, nebo se striktně dodržuje režim, kdy jsou např. 15 hodin na ruce a zbytek dne leží v místnosti s 21 stupni Celsia, je možné dosáhnout výborné dlouhodobé přesnosti. Stačí ale, aby hodinky ležely třeba 20 hodin někde v autě na mraze a rázem to ujede třeba o 20 sec/den.
Mnohem vyšší přesnosti lze získat jen u DCF řízených hodinek, které si synchronizují vnitřní "systémový" čas z rádiového signálu.
( 77,5kHz https://cs.wikipedia.org/wiki/DCF77 ) Přijímač neběží kvůli spotřebě stále, ale zapíná se jen několikrát denně na malou chvíli.
Takové hodinky se samy přestavují z letního/zimního času, fungují ale "pouze" do cca 1500 km od středu Evropy ( Německa ). V Mimo toto území nedochází k synchronizaci a hodinky si "žijí" jen dle svého vnitřního krystalového oscilátoru.
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 97

Příspěvekod LadaM » stř kvě 24, 2017 8:06 pm

Ještě doplním, že jsou hodinky, které umí příjmat signál z více příjmačů (i USA a Japonsko).
Ale tuším, že Petrovi jde o co nejvyšší přesnost s co nejnižším využitím technologie :)
A souhlasím, že jednotky vteřin měsíčně jsou u běžných náramkových hodinek až magická hodnota.
Jozef.
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Jozef. » ned kvě 28, 2017 2:15 pm

Vie mi niekto poradiť s pripojením plotra Garmin 720s s vysielačkou Raymarine?
myslím hlavne na data GPS

Zpět na