bublinka v kompasu

Po počasí další důležitá součást jachtingu. Vše kolem navigace....

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

mc1812
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

bublinka v kompasu

Příspěvekod mc1812 » stř led 05, 2011 9:39 am

Zdravím,

v mém náměrovém kompasu se objevila bublinka. Informoval jsem se v moudrých knihách a je to zapříčeného úbytkem kapaliny. Základní kapalinou, která se tam přidává je prý 45% roztok etanolu a destilované vody, který se doplní přes plnící otvor. Jelikož jsme to nikdy neprováděl, tak se chci zeptat, na co je potřeba dávat pozor, co je třeba vychytat apod. a jestli můžu aplikovat popsaný roztok. Za všechny tipy vpřed děkuji!

:whist:
david
moderátor
Reputace: 234

Re: bublinka v kompasu

Příspěvekod david » stř led 05, 2011 11:38 am

já naopak neznám kompas bez bubliny, teda až na jeden.
kapalina není stlačitelná, ale teplem mění objem. tak že buď musí mít kompas nějakej vlnovec, kde se změna objemu kompenzuje a nebo bublinu, jináč mu praskne boudička. čím větší zima, tím větší bublina a naopak.

kompas mám plněnej petrákem, či něčím stejmě smrdícím
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř led 05, 2011 11:46 am

david píše:

Jinak to námořníci vždycky vychlastají když dojde rum.... :D
mc1812
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mc1812 » stř led 05, 2011 11:58 am

david píše:já naopak neznám kompas bez bubliny, teda až na jeden.
kapalina není stlačitelná, ale teplem mění objem. tak že buď musí mít kompas nějakej vlnovec, kde se změna objemu kompenzuje a nebo bublinu, jináč mu praskne boudička. čím větší zima, tím větší bublina a naopak.

Asi no nekde vevnitr pod krytem bude mit kompenzacni membranu. Bublinka tam 5 let nikdy nebyla, najednou se objevila. Muze to byt zpusobeno treba poskozenim ty membrany nebo ztratou kapaliny.
lodnikladka
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod lodnikladka » stř led 05, 2011 12:33 pm

Přesně tak,. nic není dokonalé,
Naposledy upravil(a) lodnikladka dne úte led 25, 2011 2:46 pm, celkem upraveno 1 x.
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » stř led 05, 2011 12:58 pm

kompas bez bubliny je jako ženská bez popr............
Olchor
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Olchor » stř led 05, 2011 2:02 pm

Já mám doma několik kompasů a ve všech bublinka je. Tak nějak jsem si myslel, že je tam schválně kvůli tomu, abych udržel vodorovnost.
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » čtv led 06, 2011 9:52 am

mám kluci pocit že jste se všichni naprosto pomátli. už ten výraz"námořní kompas" já tedy osobně mám taky jeden speciální "houbařský kompas" tedy bez bubliny. znáte zákon o zachování hmoty? prostě ta bubblina tam je a bude. čím větší kompas tím je větší pravděpodobnost vzniku bubliny.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » čtv led 06, 2011 11:05 am

Treba mel tu bublinu 5 let nekde schovanou od prepravy a ted konecne vylezla kam patri.. :-)
DB2
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod DB2 » úte úno 15, 2011 9:08 pm

Aj mne sa po cca.5 rokoch na jar 04/2010 u kompasu Suunto /Finland/(nákup 10/2005) vzduchová bublina cca.10 mm. Dovtedy nič a zrazu cez zimu (bol vymontovaný z lode v byte) ,resp. po zime som na to prišiel pri montáži na loď. Tak som hľadal ako na to ,lebo záruka už skončila a našiel som v časopise Palstek tento návod. Zatiaľ som nevyskúšal. Bublina sa už nezväčšuje tak rýchlo a zatiaľ nemám nové tesnenie. Foto stav teraz 02/2011.
Obrázek
Uploaded with ImageShack.us
Návod v časopise Palstek nemecky
Obrázek
Uploaded with ImageShack.us
Preklad článku z časopisu Palstek
http://img405.imageshack.us/img405/9205 ... ompase.pdf
Vzduchová bublina /v kompase/ z časopisu Palstek číslo 05- 09 /2009/ , str.129
Tento problém zamestnáva určite veľa jachtárov .V mojom Cassens-und-Plath-Kompas sa po
niekoľkých rokoch vytvorila vzduchová bublina ,ktorú spôsobil pravdepodobne defektný „O“-krúžok.
Tu sú moje tri triky, ktoré problém vyriešia:
1.Podľa výrobcu sa má na doplnenie tekutiny použiť ako nudzové riešenie äthanol. Môj typ : na
doplnenie použiť úplne obyčajný špiritus-lieh funguje výborne ,tekutina je priezračná (ako sklo)
a nevedie k poškodeniu vnútorných častí.
2.Po výmene „O“-krúžoku tesnenia a naplnení (s liehom ) sa ukáže asi 15milimetrová bublina.Môj
typ:aby sa bublina zmenšila , doplnil som jednorázovou injekčnou striekačkou ďalší lieh. Funguje tiež
výborne, pretože injekčná ihla pri ponorení nepotrebuje takmer žiadne miesto zostala napriek tomu
ešte stále malá bublina , ako ju dostať z kompasu?
3.Môj typ : po doplnení som dal kompas „zamraziť“ znamená , kompas dať cca. na 1 hodinu pri mínus
20 stupňov do mrazničky. Potom sa ukáže ,že bublina narástla na 30 milimetrov .Nakoniec doplniť
ďalší lieh s jednorázovou injekčnou striekačkou , skrutku na doplnenie uzavrieť a kompas cez noc
zohriať na izbovú teplotu.Výsledok je viac ako uspokojivý. Jasná tekutina , žiadna vzduchová bublina
a bezchybná funkčnosť. (autor)Jorg Hobler z Jersbek(u)
Palstek - Odstránenie chyby popis.
Ak sa v kompase objavia bubliny , znamená to ,že vniká do kompasu vzduch alebo vyteká z kompasu
tekutina. Už pri malej dierke musí byť kompas v zmluvnom servise opravený , pretože táto dierka sa
môže rýchlo zväčšiť a kompas môže byť nepoužiteľný. Ak zistíte že ružica v kompase zostáva visieť
alebo leží šikmo , prineste bez váhania kompas do servisu , pretože údaje v kompase nie sú presné.

Zpět na