Vyšlo OpenCPN 3.2
Moderátoři: vilma, windward, Pepa
Rok uplynul, tak mírně poupravím informaci. Od ledna je již venku OpenCPN 4.0.
A rovnou přidám dotaz. Jak moc jsou mapy v OpenCPN obsažené přesné? Plujete dle nich někdo?
Já celý den porovnávám hloubky dle zakoupených map a zdá se to celkem OK. +/- nějaký ten decimetr. Nic zasádního jsem ale nenašel.
Tak prosím o vyjádření těch, kteří to skutečně používají.
Díky.
A rovnou přidám dotaz. Jak moc jsou mapy v OpenCPN obsažené přesné? Plujete dle nich někdo?
Já celý den porovnávám hloubky dle zakoupených map a zdá se to celkem OK. +/- nějaký ten decimetr. Nic zasádního jsem ale nenašel.
Tak prosím o vyjádření těch, kteří to skutečně používají.
Díky.
V OpenCPN nejsou standardne obsazene zadne mapy krome GSHHS base chart pro cely svet v rozliseni 25km, ktera je naprosto nepouzitelna pro navigaci - ukazuje jenom zakladni obrys pevniny, nic vic.
Mapy na ktere se divas (nerikas jake to jsou) jsou presne tak presne, jak jsou presne. Podle toho, ktere to jsou a kde se na ne divas jsou presne vice, mene nebo stejne jako ty, se kterymi je porovnavas (coz taky nerikas). Takze asi tak.
Mapy na ktere se divas (nerikas jake to jsou) jsou presne tak presne, jak jsou presne. Podle toho, ktere to jsou a kde se na ne divas jsou presne vice, mene nebo stejne jako ty, se kterymi je porovnavas (coz taky nerikas). Takze asi tak.
Mam nahrane mapy CM93. Ale ty jsou jen pro Waddenzee. Nicmene, kdyz pak klikam treba cely La Manche, ale i dal, tak mam vsude jak objekty, tak hloubky. Objekty myslim vsechny boje, ale i plavebni drahy, system rozdelene plavby, majaky, dokonce ropne veze na vychode Anglie a pod. Takze se to nekde asi brat musi
Tady je screen. Tak jak rikas, asi tak ...
Edit>
Tak mam dokonce cely svet. Hloubky Atlantiku, pobrezi Martiniku, proste cokoli. Vypada, ze se to taha pres net.
A o to mi tedy jde. Jak jsou presne tyhle udaje. Tak asi tak.

Tady je screen. Tak jak rikas, asi tak ...

Edit>
Tak mam dokonce cely svet. Hloubky Atlantiku, pobrezi Martiniku, proste cokoli. Vypada, ze se to taha pres net.
A o to mi tedy jde. Jak jsou presne tyhle udaje. Tak asi tak.
Naposledy upravil(a) err_ dne pon dub 06, 2015 12:27 am, celkem upraveno 1 x.
CM93 jsou jen pro Waddenzee presne od kdy? Uz jsem jich videl skutecne hodne vydani, asi vsechny ktere nam tak ochotne venovali jejich sovetsti komercni uzivatele, ale zadne nemelo pokryti mensi nez celou zemekouli.
CM93 pochazi z naprosto stejnych oficialnich podkladu jako jakekoli jine komercni mapy. Vzhledem k tomu, ze v podstate nikdo na svete uz desetileti neprovadi mapovani vesiho rozsahu, jejich presnost je vesmes naprosto stejna jako ostatnich (nekdy kupodivu lepsi) komercnich map. Co je dela "nekde horsi" je to, ze prisun aktualizaci odpovida tomu, jak sis je "koupil".
CM93 pochazi z naprosto stejnych oficialnich podkladu jako jakekoli jine komercni mapy. Vzhledem k tomu, ze v podstate nikdo na svete uz desetileti neprovadi mapovani vesiho rozsahu, jejich presnost je vesmes naprosto stejna jako ostatnich (nekdy kupodivu lepsi) komercnich map. Co je dela "nekde horsi" je to, ze prisun aktualizaci odpovida tomu, jak sis je "koupil".
Tam mi to nic nepise. Kdyz jsem nad Waddenzee, tak mi to pise cestu k mape CM93, kterou mam koupenou. A taky je zajimavy,ze tam ty hloubky nejsou hned. Nekdy jsou jakoby vysviceny, nekdy tam chybi, ale po kliknuti znovu na ten zlutej obdelnicek (mapu) se to doplni.
A posledni, mozna relevantni informace je, ze spoustim verzi bez Open GL aby se muj staricky notebook tolik nezhrival.
A posledni, mozna relevantni informace je, ze spoustim verzi bez Open GL aby se muj staricky notebook tolik nezhrival.
Mapy mam NV.Atlas. Je to soubor papirovych map + Chart Navigator Lite. A kvuli routovani jsem chtel pouzivat OpenCPN. Ale zda se, ze v OpenCPN jsou preci jen stare udaje. Porovnani s Coastal Explorerem a tech samym map. Jeste bych rad srovnal Maxsea, ale tam se mi nedari najit zadne demo.
U OpenCPN mi taky vadi to prenaseni routu z qtVlm tam a zpet, pokud chci zahrnout i pocasi. Jinak ale dobre. A musel jsem vypnout OpenGL.

U OpenCPN mi taky vadi to prenaseni routu z qtVlm tam a zpet, pokud chci zahrnout i pocasi. Jinak ale dobre. A musel jsem vypnout OpenGL.

A jsme doma...
Divas se pochopitelne na uplne jine mapy - NV jsou rastrove a abys je videl v OpenCPN, musis si nainstalovat prislusny plugin.
Abysme si tedy vyjasnili o cem hovorime - to CIM se na mapy divas nema nic spolecneho s tim, na jake mapy se divas - kdyz v MaxSea nebo CE budes koukat na stejne mapy jako v OpenCPN uvidis pochopitelne totez, ze v OpenCPN budou data "starsi" je naprosty nesmysl.
Ze OpenCPN ma vlastni weather routing plugin a qtVlm nepotrebujes predpokladma vis... http://opencpn.org/ocpn/weather_routing_plugin
Divas se pochopitelne na uplne jine mapy - NV jsou rastrove a abys je videl v OpenCPN, musis si nainstalovat prislusny plugin.
Abysme si tedy vyjasnili o cem hovorime - to CIM se na mapy divas nema nic spolecneho s tim, na jake mapy se divas - kdyz v MaxSea nebo CE budes koukat na stejne mapy jako v OpenCPN uvidis pochopitelne totez, ze v OpenCPN budou data "starsi" je naprosty nesmysl.
Ze OpenCPN ma vlastni weather routing plugin a qtVlm nepotrebujes predpokladma vis... http://opencpn.org/ocpn/weather_routing_plugin
Kdyz uz jsi v tom, je velice kladne precist si manual, v tvem pripade hlavne http://opencpn.org/ocpn/All_About_Charts
mam dojem, ze pouzivanie opencpn je ako za trest prave a len pre chybajuci zroj informacii o mapach.
Chapem, ze to je zadarmo, a mapy su komercne. Ale nejake zakladne logicke informacie pre ludi co s tym neprisli do kontaktu by nezaskodili. Myslim obecne informacie, bezny clovek netusi ked je napisane v manuali format map ktore maju aky format. T.J. ktore konkretne mapy su najlepsie pre tuto navigaciu som sa pytal uz tu modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=7818&highlight=opencpn
pred 2.5 rokom a nikto mi neodpovedal, kde ich clovek moze zohnat je otazka ku ktorej som sa uz ani nedostal.
Kedze bez map je cele opnecpn pre realnu navigaciu nepouzitelne, tak to povazujem za najdolezitejsie co by som sa mal dozvediet pred pouzivanim.
Ak som to cele zle pochopil tak sa omluvam, ale stiahol som si to pred 2.5 rokom a trapil sa s tym par dni, znechutene som to zmazal ako nieco na co sa nemozem spoliehat pri vaznej navigacii ak to nebudem aspon pol roka studovat.
Chapem, ze to je zadarmo, a mapy su komercne. Ale nejake zakladne logicke informacie pre ludi co s tym neprisli do kontaktu by nezaskodili. Myslim obecne informacie, bezny clovek netusi ked je napisane v manuali format map ktore maju aky format. T.J. ktore konkretne mapy su najlepsie pre tuto navigaciu som sa pytal uz tu modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=7818&highlight=opencpn
pred 2.5 rokom a nikto mi neodpovedal, kde ich clovek moze zohnat je otazka ku ktorej som sa uz ani nedostal.
Kedze bez map je cele opnecpn pre realnu navigaciu nepouzitelne, tak to povazujem za najdolezitejsie co by som sa mal dozvediet pred pouzivanim.
Ak som to cele zle pochopil tak sa omluvam, ale stiahol som si to pred 2.5 rokom a trapil sa s tym par dni, znechutene som to zmazal ako nieco na co sa nemozem spoliehat pri vaznej navigacii ak to nebudem aspon pol roka studovat.
- AliceKarch
- návštěvník fóra
- Reputace: 4
Re
Ahoj, já sama používám OpenCPN vlastně jako jedinou PC aplikaci pro mapy na vodu /linux/. Je pravda, že map "zadarmo" je málo /těch kvalitních/. Pak samozřejmě máš plugin pro placené mapy S-63 Mapy . Osobně teď v chorvatsku vyzkouším i OpenCPN na mobilu. Android OpenCPN., stačí nakopírovat ty mapy co máš v PC.
Jinak já si stahuji mapy z openseamap.org pro danou oblast. Jak píšou na opencpn , připravují nové mapy ... ale zatím tam nejsou
.
PS: Cm93 mapy jsou super - stáhneš z pirátské zátoky
Jinak já si stahuji mapy z openseamap.org pro danou oblast. Jak píšou na opencpn , připravují nové mapy ... ale zatím tam nejsou

PS: Cm93 mapy jsou super - stáhneš z pirátské zátoky
Naposledy upravil(a) AliceKarch dne stř srp 19, 2015 2:39 pm, celkem upraveno 2 x.
-
- aktívní jachtař
- Reputace: 21
- AliceKarch
- návštěvník fóra
- Reputace: 4
Re:
vdaka za radu, a linky.
idem tomu dat 2.sancu. V meste to nevyskusam, ale o par dni som znova na mori, tak sa s tym pohram.
myslite, ze tento tracker , ktory pouzivam bude k opencpn vhodny ?
-
- aktívní jachtař
- Reputace: 21
- bozakafka
- aktívní jachtař
- Reputace: 2
- Kontaktovat uživatele:
martinptacek píše:Tak to zkus doma a uvidis jestli bude vhodny.
Priklanim se s Open CPM neni problem, Pouzivam stejne mapy jako Martin Ptacek, Jen mam par veci ktere jsem zatim presne neprozkoumal, napr AIS. Nicmene je to hezky obrazek na monitoru a fakt je ten ze papirove mapy na navigacnim stolku maji svoji romantiku.