Vyšlo OpenCPN 3.2

Po počasí další důležitá součást jachtingu. Vše kolem navigace....

Moderátoři: Pepa, windward, vilma

Uživatelský avatar
nohal
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 84
Registrován: stř zář 30, 2009 2:00 am
Reputace: 0

Vyšlo OpenCPN 3.2

Příspěvekod nohal » čtv úno 28, 2013 3:36 am

27 února 2013

Vývojový tým OpenCPN má to potěšení oznámit vydání OpenCPN verze 3.2.
OpenCPN verze 3.2 je nyní k dispozici pro stažení zdarma.

Tato verze obsahuje zásadní rozšíření možností a opravy chyb.

OpenCPN je svobodný a otevřený navigační systém se zdrojovým kódem k dispozici, který funguje na Windows, Linuxu a MacOS X.

Některé vlastnosti OpenCPN:
- Zobrazení složených rastrových (RNC) a vektorových(ENC) digitálních map
- Obvyklé připojení standardních GPS přijímačů se sledováním plavidla na „pohyblivé mapě“
- Rozhraní pro AIS přijímače s nastavitelným monitorováním bezpečnosti cílů
- Integrovanou databázi tras, stop a bodů zájmu s možností importu a exportu standardního GPX formátu
- Předpovídání přílivů a proudů s možností překrytí mapy vypočítanými daty
- Rozsáhlou podporu národních jazyků včetně kompletního uživatelského rozhraní v češtině

OpenCPN je šířeno pod licencí GPL verze 2. OpenCPN může být volně staženo a šířeno, zdarma, bez registrace nebo časových a funkčních omezení.

Jako nástupce OpenCPN verze 3.0, OpenCPN verze 3.2 obsahuje řadu nových a vylepšených funkcí. Mezi jinými:

- Kompletně přepracované uživatelské nastavení včetně vylepšení vzhledu a sjednoceného stylu.

- Výrazně vylepšený vstup a výstup z navygačních přístrojů včetně rozsáhlých možností síťového spohení s podporou datových zdrojů s podporujících protokoly TCP, UDP a GPSD.

- Podpora pro grafické styly uživatelského rozhraní se dvěma novými úspornými styly.

- Rozšířená podpora pro schránku, včetně integrace s Google Earth, qtVLM a dalšími datovými zdroji podporujícími formát KML.

- Rozšířená podpora pro data přílivů a proudů všetně podpory moderních binárních datových sad.

- Různá vylepšení vzobrazení a sledování AIS cílů.

- Automatické generování Great Circle tras.

- Výrazná vylepšení v přístrojovém pluginu včetně nových možností nastavení a několika nových stylových přístrojů.

- Vylepšenou podporu pro zvuk na platformě Linux.

- Zásadní aktualizaci uživatelské příručky.

- Znatelné vylepšení rychlosti a stability na všech platformách.

- Jako vždy kompletní českou lokalizaci uživatelského rozhraní.


doufáme, že si nové funkce OpenCPN 3.2 užijete tak jako my jejich implementaci a těšíme se na váš další feedback.

Stahujte OpenCPN 3.2 na http://opencpn.org/ocpn/download

Pro pluginy a další užitečné informace neváhejte navštívit http://opencpn.org

Oficiální oznámení v angličtině, ale s videem a obrázky na http://opencpn.org/ocpn/release3.2

Za vývojový tým OpenCPN
Dave Register, hlavní vývojář
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=IURebdWRAiE&feature=youtu.be[/youtube]
Uživatelský avatar
dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 516
Registrován: pon lis 06, 2006 1:00 am
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » pát bře 01, 2013 12:56 pm

Chtel jsem to vyzkouset a tak jsem do toho chtel stahnout ty mapy Open Nautical Charts co tam na ne byl odkaz.

...ale nejak jsem nezjistil, jak stahnout celej soubor map - napr. celou reku napr. kdy vlezu sem:

http://sourceforge.net/projects/opennautical/files/Maps/Region/Europe/Inland%20Waterways/Elbe/

...kdyz vlezu jeste o uroven niz tak si tam muzu stahnout jednotlive soubory

http://sourceforge.net/projects/opennautical/files/Maps/Region/Europe/Inland%20Waterways/Elbe/Elbe_1/


...ale je to dost opruz. :hmm:

Netusite nekdo prosim jak stahnout cely adresar - napr. tedy toto vcene vsech podadresaru ?

http://sourceforge.net/projects/opennautical/files/Maps/Region/Europe/Inland%20Waterways/Elbe/

diky
dodo
Uživatelský avatar
nohal
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 84
Registrován: stř zář 30, 2009 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod nohal » pát bře 01, 2013 2:43 pm

To ze Sourceforge nejde - proste tech 31 souboru musis stahnout postupne, protoze tam v jednom archivu nejsou. Jestli si chces usetrit praci, tak vezmi nasledujici link a postupne v nem men cisla od 1 do 31 a zadavej ho do prohlizece - vezme te primo na stranku ze ktere se prislusna mapa stahne...
sourceforge.net/projects/opennautical/files/Maps/Region/Europe/Inland%20Waterways/Elbe/Elbe_1/ONC-Elbe_1.kap/download

Mimochodem, ke kompletnimu Labi jsou volne k dispozici oficialni plavebni mapy (odkzy na http://opencpn.org/ocpn/chart_sources), ktere v OpenCPN bez problemu funguji, takze zrovna tady OpenSeaMap trochu postrada smysl, ale jak je ctena libost - map neni nikdy dost.
Uživatelský avatar
dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 516
Registrován: pon lis 06, 2006 1:00 am
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » pát bře 01, 2013 3:19 pm

OK, diky za info.

Chtel jsem se jeste zeptat na jednu vec.

Kdyz mam pro stejnou oblast vice map - napr. prave ty KAP a 000 tak lze si nejak vybrat (idealne prepinat), kterou mi to bude zobrazovat ? Nebo program proste vezme prvni kterou najde v poradi v jakem jsem zadal adresare s mapama?

Docela by se mi libilo kdyby to slo nejak jednoduse prepinat protoze napr. ty IENC mapy maji vice plavebnich informaci, zatim co KAP mapy maji zas vice informaci o okoli, zastavbe, ulicich apod.

Jasne to lze obejit tak, ze v seznamu map menim adresare, ale nehni to moc user friendly.

Predem diky za info.
dodo
Uživatelský avatar
nohal
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 84
Registrován: stř zář 30, 2009 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod nohal » pát bře 01, 2013 4:14 pm

Ja vim, ze cist manualy boli, ale doporucuju ti to udelat ;) Na dolni liste vidis takovy barevny obdelnicky - modry pro KAPy, zeleny pro ENC (0000) a hnedy pro CM93, pokud je mas... Schvalne zkus na nejakej kliknout...

EDIT: Mimochodem, nas manual ma HODNE obrazku, takze ho "prectes" i kdyz neumis anglicky...
Uživatelský avatar
dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 516
Registrován: pon lis 06, 2006 1:00 am
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » pon bře 04, 2013 8:36 am

Ahoj,
dostal jsem se k tomu az ted - mas pravdu, ty obdelnicky tam jsou a prepinat mapy lze :good: ...v tom manualu jsem to nejak prehlidl.

Kazdopadne dik za rady - jsem rad ze to tam je :good:

...jinak program jsem zatim vyzkousel jen tak zbezne, ale zatim vypada velmi dobre, takze ho urcite vyzkousim v realu za plavby. Takhle na sucho to neni uplne vono. :hmm:

Diky
dodo
Uživatelský avatar
kapik
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 76
Registrován: úte črc 12, 2011 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Libčice nad Vltavou

Příspěvekod kapik » pát bře 22, 2013 12:17 pm

Ahoj,
otestoval jsem Vltavu a je to super.

Mohl bych poprosit o doporučení nějakých map pro Chorvatsko, které by byly na úrovni Garmina?

Díky
Uživatelský avatar
nohal
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 84
Registrován: stř zář 30, 2009 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod nohal » sob bře 23, 2013 3:42 am

CM93v2 a/nebo naskenovane Male/Velke karte, pripadne jakekoli jine mapy zkalibrovane ve formatu BSB, s pluginem na Windows http://www.nv-verlag.de/index.php/mittelmeer.html
Namorni mapy v Evrope vesmes nejsou (legalne) zadarmo...
Uživatelský avatar
kapik
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 76
Registrován: úte črc 12, 2011 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Libčice nad Vltavou

Příspěvekod kapik » sob bře 23, 2013 6:27 pm

Diky za radu, nezavisle vypravou do piratske zatoky jsem dospel k tomu samemu.
david
moderátor
Příspěvky: 5260
Registrován: pon led 02, 2006 9:30 pm
Reputace: 148
Bydliště: loď,momentálně v Davli

Příspěvekod david » sob bře 23, 2013 7:52 pm

prosím zcela polopaticky: lze to stáhnout do MapSource Garmina, poslední verze???
Uživatelský avatar
nohal
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 84
Registrován: stř zář 30, 2009 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod nohal » sob bře 23, 2013 7:56 pm

Taky prosim polopaticky, co je to "to"? ;) Pokud "to" je OpenCPN, tak nikolivek, OpenCPN je program podobny Mapsource, jenom narozdil od Maspource umi skutecne navigovat ;)
Pokud "to" jsou vyse zminene mapy, taktez nikolivek. Pokud "to" je neco jineho, tak nevim...
Uživatelský avatar
martin63
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 51
Registrován: pon lis 10, 2008 1:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod martin63 » ned lis 03, 2013 2:43 pm

Chtěl bych se zeptat uživatelů OpenCPN, co si myslí o užitečnosti pluginu, který by umožnil přímou komunikaci se sběrnicí Seatalk, kterou používají přístroje Autohelm/Raytheon a která je použita ve většině lodí. Potřebné hardware je velmi jednoduché (1 či 2 tranzistory a pár odporů): http://www.thomasknauf.de/rap/seatalk3.htm#Bid Existují sice převodníky NMEA-Seatalk, ale plugin by mohl řešit i ovládání autopilota povely (přepínání modů, potvrzeni změny waypointu), které nepodporuje NMEA. Zaregistroval jsem, že to už řešilo, ale autor to asi nedotáhl do konce: https://github.com/nohal/connector_pi/pull/1. Bez tohoto pluginu je totiž použití OpenCPN pro ovládání autopilota Autohelm/Raytheon problematické.
Uživatelský avatar
Jack_of_Hearts
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 18
Registrován: pon říj 07, 2013 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod Jack_of_Hearts » pon lis 04, 2013 3:10 am

Asi jsem staromodni, ale z propojeni navigacniho programu s autopilotem na mne jde trochu hruza. On ten autopilot sam o sobe umi nadelat dost neplechy.
Honza K.
Uživatelský avatar
err_
bez hodnocení
Příspěvky: 2222
Registrován: ned črc 14, 2013 2:00 am
Reputace: 138

Příspěvekod err_ » čtv pro 26, 2013 2:57 pm

nejak stale nemohu prijit na to, jak zapnout na mape hloubku. uz jsem dokonce zapnul ve vektorovych mapach zobrazovat vse, hloubku, bezpecnou hloubku i velkou mam take nastavenou, vsechny ostatni texty vidim, ale hloubku ne. Nebo je nutne zmenit mapu, prestoze boje, znaky i znacky na mape mam?
Uživatelský avatar
nohal
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 84
Registrován: stř zář 30, 2009 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod nohal » čtv pro 26, 2013 6:40 pm

A co to je za mapu? Jestli inland waterways, tak tam velmi zhusta hloubky nejsou...
Uživatelský avatar
err_
bez hodnocení
Příspěvky: 2222
Registrován: ned črc 14, 2013 2:00 am
Reputace: 138

Příspěvekod err_ » čtv pro 26, 2013 7:19 pm

ano, free mapy. Diky.
Uživatelský avatar
MikaP
nováček na fóru
nováček na fóru
Příspěvky: 6
Registrován: pon bře 03, 2014 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: okres Praha západ

OpenCPN

Příspěvekod MikaP » pon bře 10, 2014 2:12 pm

Ahoj, chci se zeptat jako začátečník , který zatím jen zjištuje možnosti OpenCPN jaké a hlavně kde stáhnout mapy. Zde ve foru jsem nějaké odkazy našel
ale ne všechny mapy jdou načíst. Momentálně potřebuji Elba, Corsica, Sardinia..A dále, i když už je načtu tak při velké přiblížení ani nepřečtu název města. Tuším , že to byla koncovka map kap.
A v poslední řadě jakým způsobem se připojit a dostat na mapu aktuální polohu.... :(
Všem za případnou pomoc předem děkuji.
Mika
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 626
Registrován: pon kvě 02, 2011 2:00 am
Reputace: 21

Příspěvekod martinptacek » pon bře 10, 2014 4:43 pm

Můžeš si stáhnout třeba CM93 na torrentech. Nebo garmin mapy, ale ty neotevřeš v opencpn.
Uživatelský avatar
MikaP
nováček na fóru
nováček na fóru
Příspěvky: 6
Registrován: pon bře 03, 2014 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: okres Praha západ

Příspěvekod MikaP » pon bře 10, 2014 7:33 pm

Děkuji , ale na torrentech nic nestahuji. :hmm: Asi budu muset začít! A jak s tou polohou, nevíš?
Každopádně moc děkuji za pomoc Mika.
Uživatelský avatar
Richard
věčný začátečník
věčný začátečník
Příspěvky: 733
Registrován: pon bře 06, 2006 9:53 pm
Reputace: 71
Bydliště: Metylovice

Příspěvekod Richard » pon bře 10, 2014 7:49 pm

Přenos polohy do OpenCPN provedeš díky externímu GPS modulu (u PC), může to být puk USB GPS, popř. jiné zařízení. Postup nastavení programu pro komunikaci s GPS modulem najdeš manuálu http://opencpn.org/stable_docs/help_en_US.html
Popř. v diskuzi k programu na níž najdeš odkaz na stránkách opencpn.org
Uživatelský avatar
MikaP
nováček na fóru
nováček na fóru
Příspěvky: 6
Registrován: pon bře 03, 2014 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: okres Praha západ

Příspěvekod MikaP » pon bře 10, 2014 7:59 pm

Děkuji, dám se do toho. A ty máš osobně zkušenost s některým zařízením? Myslíš , že to pojede na PhotoTrackr? Má to GPS a jde přímo do USB . Je to datalogger.. A ty mapy s koncovkou kap proč je vše tak rozmazané? Opravdu děkuji za pomoc. V tomto směru jsem naprostý začátečník. Já spíše ovládám potápění. :D
Mika
Uživatelský avatar
dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 516
Registrován: pon lis 06, 2006 1:00 am
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » pon bře 10, 2014 10:27 pm

- Protoze KAP jsou rastrove mapy - tzn. obrazek, ktery je ostry/rozmazany podle toho jak moc mas zazoomovano

- CM93 jsou naopak vektorove mapy ktere jsou ostre bez ohledu na zoom.

Dodo
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 626
Registrován: pon kvě 02, 2011 2:00 am
Reputace: 21

Příspěvekod martinptacek » pon bře 10, 2014 10:39 pm

vektorové mapy sice jsou ostré, ale informací tam může být ještě míň. Pojede to na vše co zvládne komunikovat dle protokolu nmea 183. Používám ještě Franson gps gate, abych mohl jet ve více programech zároveň.

S torrentama se budeš muset naučit pracovat, nebo si mapy koupit.
Uživatelský avatar
soki
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 37
Registrován: čtv říj 13, 2011 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Trenčín

Příspěvekod soki » úte bře 11, 2014 9:28 am

Ahoj
Ja pouzivam dataloger Canmore GT-730FL-S a Canmore GT-750FL-S (pre istotu mam zapnute obe) cez USB na NTB a obe funguju uplne bezchybne vo vsetkych verziach MAXSEA aj OpenCPN. Funguju aj na Microsoft AutoRoute (treba ich len spravne nastavit). Este mi aj loguju celu trasu. Ak potrebujes poradit ako na to napis mi SZ a rad poradim :good:
Uživatelský avatar
MikaP
nováček na fóru
nováček na fóru
Příspěvky: 6
Registrován: pon bře 03, 2014 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: okres Praha západ

Příspěvekod MikaP » sob bře 15, 2014 8:28 pm

Ahoj, Soki chodí ti sz? Potřebuji pomoct , děkuji Mika

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti