dostupny GPS system na lod

Po počasí další důležitá součást jachtingu. Vše kolem navigace....

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » čtv zář 04, 2014 4:20 pm

To si myslim ze nepujde, viz. oblast pokryti

Obrázek

ale je otazka, jestli je to vubec potreba a pokud ano tak jak casto. Nevim jaky planujete trasy ale me osobne to neprijde jako dulezite.

P.
ficzech
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

re

Příspěvekod ficzech » čtv zář 04, 2014 5:09 pm

Napriklad preplavba A.Oceanu z Evropy do Karibiku. V pripade,ze se budu chtit dostat do urciteho bodu za oceanem, tak naberu kurz, ale vlivem nepresneho kormidlovani, snosem, vynucenych odchylek se mi namer a kurz na ten cilovy bod bude menit. Tak proto se ptam, jestli by teoreticky pristroj umel ukazovat kurz i v pripade,ze se zrovna nachazim na miste,ktere neni pokryte mapou, takze pristroj vi jenom souradnice.
dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » čtv zář 04, 2014 5:25 pm

No tak pokud ti jde jen o tohle, tak to na Navionicsu udelat lze, ted jsem to zkousel.

On totiz i Navionics Europe ma zakladni mapu pro cely svet ale v mizernym rozliseni. Ale na to abys trefil z evropy do karibiku to staci. Detailni mapy mas pak jen pro tu konkretni oblast.
dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » čtv zář 04, 2014 5:27 pm

No tak pokud ti jde jen o tohle, tak to na Navionicsu udelat lze, ted jsem to zkousel.

On totiz i Navionics Europe ma zakladni mapu pro cely svet ale v mizernym rozliseni. Ale na to abys trefil z evropy do karibiku to staci. :D Detailni mapy mas pak jen pro tu konkretni oblast.

Dodo

p.s.
posilam ti jeste SZ
dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » čtv zář 04, 2014 5:30 pm

On totiz i Navionics Europe ma zakladni mapu pro cely svet ale v mizernym rozliseni. Ale na to abys trefil z evropy do karibiku to staci. :D Detailni mapy mas pak jen pro tu konkretni oblast.

Dodo

p.s.
posilam ti jeste SZ
karf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod karf » čtv zář 04, 2014 11:40 pm

dodo píše:A co treba nejaky vodeodolny/vodotesny tablet/telefon s Navionicsem ?

u telefonů/tabletů je třeba ověřit, jestli jsou vodotěsné i do slané vody. mam vodotěsnou xperii acro s, má sice ip 55 ale neměl bych jí potápět ani v chlorovaném bazénu. pokud by jí měl ale jen v kajutě a za lepšího počasí v kokpitu, tak je to lepší volba, než obyč tablet.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » ned zář 07, 2014 10:08 am

Zrovna pluji kolem Drveniku a letos jsem po menším testování nasadil následující sestavu.

Nejprve výchozí stav. Na malé lodi potřebuji něco menšího a hlavně s malou spotřebou, jsem limitován malým zdrojem.

Proto jsem dlouho jezdil "jen" Garminem Colorado (ruční outdoor...). Slouží skvěle a po letošní plavbě půjde sloužit na motorku.

Vedle ní jsem na posledních plavbách začal používat Navionics v mobilu i tabletu.
Mobil je opravdu nouzovka, protože když někdo zavolá "vypne" navigaci". Mobil se už na tuto aplikaci nevrátí.

Zato tablet se mi osvědčil náramně. Mám Asus Transformer Pad (s klávesnící kde je druhý akumulátor) . Za den plavby vydrží na jednu baterii běžet. Tedy na obě by to měli být cca 2 dny plavby.
Používám verzi normální (nikoliv HD), protože ta mám tendenci se zasekávat (občas). Asi moc velké nároky na hardware.

V mapách mezi Garminem a Navionics nevídím rozdíl.
Ovládání na "velké" dotykové obrzovce je pohodlné a přehledné. Udaje které potřebuji se mi zobrazují. Pokud neco proti vestvěným plotrům chybí, není to nic zásadního.
Vše je intuitivní a není potřeba "se učit" na každé lodi nový systém. Na lodi vestavěnou navigaci zapínám jen pro jistotu, ale nepoužívám ji.
Teˇd máme plotr stejně u navigačního stolu dole v salonu. Není tedy rozdíl zda tu běží navigace v tabletu nebo plotru.

Pro nléhavou potřebu je připraven kdykov Garmin u kormidla (rychlé odečtení hloubky atd.).
K tabletu jsem ještě dokoupil vodotěsné pouzdro kdyby bylo potřeba, chybí jen držák pokud by to měla být navigace u kormidla.

Plánování dole v salonu je pohodlné a rychlé na tabletu + občasná kontrola kurzu. Ruční nahoře u kormidla to jistí.

Moje doporučení na levnou navigaci tedy zní: ručka ke kormidlu (nahradí v případě potřeby i mobil s Navionics) a tablet jako hlavní v salonu.

U Navionicsu se mi libí doprovodné informace o místě kam chci plout + někde i foto daného místa . Je k tomu potřeba pouze datové připojení, což dnes už není problém.
ficzech
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

re

Příspěvekod ficzech » ned zář 07, 2014 10:35 am

Diky za obsahlejsi odpoved a nazor. Uz jsem se asi taky rozhodl pro Navionics. Mam tablet Google Nexus 7 a vodotesny obal. Jeste se podivam po nejakem pevnem pouzdre, ktere by se dalo pridelat ke kormidlu. Zatim jsem nasel toto, ale cena je trochu vyssi (kolem 80$),tak se divam po necem podobnym:
Ultimative Waterproof Shockproof case

Pokud by se ale objevil nejaky vestaveny komplet treba z druhe ruky za rozumnou cenu,tak to taky jeste zvazim.
modrymax
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod modrymax » pon zář 08, 2014 10:23 am

To Libor ;)
Prosím tě jak jsi nacpal obyčejný Navionics do tabletu ?
Všichni říkají že do tabletu musí být verze HD :?
Díky za odpověd
Rumex
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 5

Příspěvekod Rumex » pon zář 08, 2014 10:59 am

to Libor
souhlasím, v sobotu jsem se vrátil z HR, celá týden jsem jel na klasickém Navionicsu v tabletu nexus 7, krom toho pevného pouzdra super, a to byla navigace jak u kormidla tak uvnitř, tablet vydržel 2 dny na jedno nabití.

to ficzech
pevné pouzdro na nexus7 je super drahé, dej vědět kdyby jsi narazil na levnější, beru ho taky. Díky

to modrymax
taky jsem měl potíž dostat do tabletu navigaci, měl jsem ji v tel. a poslal jsem si odkaz na mail a pak přes odkaz stáhl do tabletu, tablet a mobil mám na jednom účtu. Funguje bez problému, za týden ani jeden problém.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pon zář 08, 2014 11:41 am

Moje 620tka už druhým rokem vykazuje problémy v napájení a také dotykáč nějak přestává "dotykovat". Uvažuji tedy co s tím. Cítím že jít znovu do 620tky by bylo přešlapování na místě, uvítal bych nějaký nový model, ale ten je myslím v nedohlednu. Proto mě to zde celkem zajímá.

Zaujal mě Dodův odkaz na vodě odolnou Sony Xperia. Předpokládám užívání bez SIM karty, pouze jako navigaci a kotevní alarm, případně nějaké fotky a filmy. Jako tablet. Větší ke kormidlu nechci, jenom by tam překážela a tato je v úhlopříčce jen o jeden palec větší než stávající 620tka. To by se dalo. Upravený držák na kolo by to jistil. Dokupoval bych ještě Ameriku kvůli Karibiku a Afriku - Seychely.

Takže prosím, hlavně asi Rumexi, polopatě. Ten tvůj popisovaný systém odkazů jsem nepobral.
Když mám účet na svůj mobil a mail na Google Play. Zakoupím tam Boating Europe HD a co pak. Mohu to stáhnout i do mého founu, nebo to musím pouze do Xperie? Třeba přes Wi-Fi, nebo přinejhorším bych přehodil SIM kartu.
Díky :)
Rumex
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Rumex » pon zář 08, 2014 12:33 pm

to Baharis

původně jsem měl jen Navionics v mobilu a po vypnutí všeho stejně baterie moc nevydržela. To bude i případ Sony.
Tak jsem to kopl do tabletu.
Na Google účtu mám zaregistrován tablet a mobil, cokoli mám na mobilu zaplaceno, platí to i na tablet.

1 najdeš si aplikaci na tabletu v Obchod Play
bude tam místo ceny zelená fajfka (vše zaplaceno) nainstaluješ.

2 nebo co se stalo mě, aplikace nebyla na tabletu k nalezení, takže jsem si jí našel na mobilu zase v Obchod Play a pod recenzemi aplikace, je sdílet a je hotovo.

zdarec :good:
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pon zář 08, 2014 1:03 pm

Díky, to by mělo jít i mě :oops:

No, zvažuji, porovnávám, přemýšlím. Myslel jsem si že bude navigace napájena, stejně jako Garmin. Otázkou je, nakolik by to ovlivnilo její vodě odolnost. Když svítí sluníčko a příjemně fouká, není to tak důležité jako když se čerti žení. To pak není možné se zabývat technickými problémy, to prostě musí fachčit.
Mít u kola placku minimálně 213x124 mm si nějak nedokáži představit. V těžších podmínkách, když posádka maká a snaží se zvládnout loď, nemá čas sledovat, jestli o něco nezavadí. Xperia 179x92 je tak to maximum, co jsem tam ochoten vystavit. 620tka má 150x102.

S tou výdrží nevím. Připadá mě pohotovost u Xperie (790h) celkem dobrá. Výše uváděný tablet Z3 má jen o málo více 990h. Sám mám Galaxi S4 Mini s 300h. Ten je na půlce také co se týká paměti, gafiky i procesoru. Asi to bude trochu risk a krok do prázdna, ale láká mě to. Mapy zůstanou napořád, jenom se může měnit zařízení Android.

Letos asi ještě dojedu na Garminovi a do Nového roku se musím rozhodnout. Teď už mám jen Korsiku/Sardinii - to mapy mám, ale pak letíme na ty Seychely a nějak nemůžu sehnat g2 Eastern Africa. Musel bych je za 5,6 K kupovat a to se mě moc nechce. Mapy Navionics jsou za zlomek ceny.
Naposledy upravil(a) Anonym dne pon zář 08, 2014 1:09 pm, celkem upraveno 1 x.
ficzech
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

re

Příspěvekod ficzech » pon zář 08, 2014 1:08 pm

No nektery vodotesny obaly resi i vystupy konektoru z obalu ven. Pak uz by stacilo jen nekudy dotahnout miniUSB do kokpitu.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » pon zář 08, 2014 1:28 pm

když budeš mít tu xperii bez simky, tak taky ušetříš nějakou tu spotřebu. takže by to baterie mohla líp snášet. chce to povypínat co jde. Na pozadí většinou běží některý i nepotřebný aplikace.
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon zář 08, 2014 2:02 pm

Bez SIM karty musis mit mapy oblasti stahnute predem nebo mit jine datove pripojeni (WiFi).
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pon zář 08, 2014 2:26 pm

:lol: Přeci Libore nebudu v zahraničí stahovat megabajty dat....

Pro drobnosti dělám běžně i pro stávající tablet Wi-Finu z mobilu, kde mám nějaká ta data předplacená.
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon zář 08, 2014 7:49 pm

Jasne, to nebylo primo na tebe.
Ctou to tady i jini a mohli by byt prekvapeni ze mapa nema zadne podrobne rozliseni....
modrymax
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod modrymax » úte zář 09, 2014 9:21 am

Baharis ;) a ostatní
ahoj, nevím jestli to víš - víte, ale Navionics předatavil novou
verzi pro Windows - tablety a PC, to by šlo na tvůj nový tablet ne :?

tady je odkaz

http://www.navionics.com/en/mobile-pc-app
rb
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod rb » úte zář 09, 2014 10:33 am

Navionics sice představil novou verzi, ovšem také oznámil zařízení, která jsou podporována:

Nokia Lumia 2520
Surface Pro2 4G LTE
Dell Venue 8 Pro
Dell Venue 11i Pro

a taky "Navionics does not certify use with third party GPS accessories."

Pokud tedy není win zařízení v seznamu, mohly by mít problémy se spuštěním. Pokud bude mít někdo odvahu to zkusit na jiném founu/tabletu, docela by mně zajímalo zda to funguje. Speciálně poslední Nokie mají poměrně kvalitní GPS, které se chytnou i v budově.

Také ten seznam oblastí, pro které jsou vydány mapy, není nijak velký. Doufám, že se bude rozšiřovat.
ficzech
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Re

Příspěvekod ficzech » úte zář 09, 2014 10:52 am

No a taky si myslim,ze kdyz se prodava zvlast ve Windows Store a zvlast na Google play, tak nebude platit,ze zaplatis jednou a pouzivas na vsech svych strojich. Google si hlida jenom tvoje zaregistrovany Androidy, ale win neuvidi. Leda ze by to resili nejakym prenosnym kodem,ktery by te opravnoval ke stazeni,ale to si moc neumim predstavit.

Zpět na