Gennaker bez zadního stěhu

Že plachty jsou hlavním motorem jachty je známá věc. Vše kolem plachet a lan....

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

David_
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3

Gennaker bez zadního stěhu

Příspěvekod David_ » ned bře 10, 2013 9:39 am

Ahoj,

velmi vážně řeším, že bych si na Corveette 650 nechal ušít gennaker. Jsem ale trochu nejistý ze skutečnosti, že loď nemá zadní stěh. Předpokládám, že gennaker (cca 30m^2) už může vyvinout pěkný tah a opravdu bych nerad (překvapivě) stěžeň zlomil.

Nemáte s tím, prosím, někdo nějaké zkušenosti? Hledal jsem i na zahraničních fórech, ale nemohu říct, že bych došel k nějakému jednoznačnějšímu závěru. Spíš jsem nedošel nikam :)

David
martin64
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod martin64 » ned bře 10, 2013 9:53 am

nazdar.
V mojom okolí sa nevyskytuje kajutovka,ktorá ńemá zadný steh (úpon. )....
Veď ním napríklad možeš upraviť napetie predného stehu a upraviť tak tvat kosatky, ak máš predný steh volnejší a trochu prifúkne, :hmm:
Možno sa mýlim----

Maťo, S/Y corveette 600
David_
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3

Příspěvekod David_ » ned bře 10, 2013 10:22 am

Asi to byl z mé strany omyl. :hmm:
Loď má lanové dopínání. Zvyklý v větších lodí (a z fotografií) jsem ale předpokládal, že by to mělo být celé z ocelového lana. Teď mi ale začíná připadat, že lano by mohlo stačit...
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » ned bře 10, 2013 10:39 am

Corveetta má standardně zadní stěh z ocelového lana a pouze napínání je řešeno několikanásobným kladkostrojem, který používá lano.

Tvůj dotaz potom není přesný.

V projektu je myslím uvedeno, že loď může nést spinakr 30m2. Proč ne tedy obdobně velký genakr....
karf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod karf » ned bře 10, 2013 11:01 am

Když budeš mít napnutou hlavní plachtu, tak by stěžeň měla podržet.
smike
moderátor
Reputace: 18

Příspěvekod smike » ned bře 10, 2013 12:10 pm

malá zvídavá otázka - jakým způsobem by jej podržela?
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » ned bře 10, 2013 2:16 pm

Inspiraci bych hledal u současných lodí s gáflovým oplachtěním, které zadní stěh mít nemohou. Z hlavy mne napadá polský Haber a Cornish Crabber Cutter (doufám, že jsem písmenka poskládal ve správném množství a pořadí :-) ). Jinak se to řešívalo pardunami, ale to je řešení na moře, kde přehodíš plachty jednou za několik hodin.
karf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod karf » ned bře 10, 2013 3:05 pm

smike píše:malá zvídavá otázka - jakým způsobem by jej podržela?

Plachta funguje jako zadní stěh tím, že máš dotažené otěže a nejlíp ještě vozík uprostřed. Funguje to takto u katamaránů, kde jsou vanty řádově desítky cm za patou stěžně na trupech a cca ve 2/3 délky stěžně. Horní část stěžně tak neni nijak zpevněná. Po větru (zadoboční kurz) se proto jezdí s hlavní plachtou dotaženou a s vozíkem na střed nebo pár cm do závětří právě aby hlavní plachta stěžeň zpevnila.
na ukázku tornado
ještě zkusím najít fotku jedné starší Nacry, kde mají plachtu povolenou a je vidět, že horní část stěžně je pěkně prohnutá
tak jeden hobie tigr - má hlavní plachtu úplně povolenou a je vidět, že stěžeň je ohnutej...
martin64
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod martin64 » ned bře 10, 2013 5:01 pm

Myslím že zadný steh na kajutovke(alebo hocičom) s bermudským slupom má svoje opodstatnenie.
Ako píše Libor - oceľové lanko a šponovanie normálne polyamidom(alebo čím) dole vzadu cez kladky.
Takto to mám v origoš projekte od Skrzata.Nie je čo riešiť. Daj tam normálne zadný steh a hotovo.

Maťo, S/Y corveette 600
Wlady
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 4

Příspěvekod Wlady » ned bře 10, 2013 6:39 pm

Šponování zadního stěhu lanovým kladkostrojem mají už léta prakticky všechny Bavárky. Při dostatečné pevnosti lana nemůže být problém.

Bez zadního stěhu jsou tradičně Huntery (mají boční stěhy poměrně dost vzadu a la katoše) a spi/genakery používají taky.

Wlady
seemann
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod seemann » ned bře 10, 2013 6:56 pm

Wlady píše:Šponování zadního stěhu lanovým kladkostrojem mají už léta prakticky všechny Bavárky. Při dostatečné pevnosti lana nemůže být problém.

Bez zadního stěhu jsou tradičně Huntery (mají boční stěhy poměrně dost vzadu a la katoše) a spi/genakery používají taky.

Wlady

Otěž hlavní plachty mají až vzadu na rampě a mají ještě vyztužený stěžeň bočními vzpěrami.
Wlady
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Wlady » ned bře 10, 2013 7:08 pm

Předpokládám, že máš na mysli Huntery. S těmi otěžemi máš pravdu, ty pevné boční vzpěry měl snad jeden či dva typy vyráběné cca před 15ti lety. Myslím, že ty toho v námi uváděné souvislosti moc zahránit nemohly, protože byly krátké (nedosahovaly ani k prvnímu sálingu). Řekl bych, že mohly tak maximálně determinovat místo, kde se stěžeň ulomí. Zřejmě si to sami uvědomili a přestali s tím...

Fakt je, že zatímco lanový kladkostroj místo napínáku zadního stěhu mi přijde naprosto ok, tak Hunterům se vyhýbám obloukem.

Wlady
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » ned bře 10, 2013 8:10 pm

Já mám zadní stěh kousek od stěžně rozdělenej na dva který vedou do rohů trupu na zádi a jsou celé z nerez lanka a dopíná se stahováním dvou kladek dolů - kladky jedou po stěhách a tlačí je k sobě čímž ho napínají.

Zpět na