Protože nevím, jak se to příslušenství jmenuje, tak to nemohu najít a proto mám tady dotaz.
O víkendu se mi podařilo v poryvovém větru otočit Flying Dutchman (FD, Létající Holanďan) stěžněm kolmo dolů. Než jsem stačil loď obeplavat a stoupnout na ploutev, stěžeň byl pod vodou. Potom nás dačmena otáčelo celkem asi šest než se nám to podařilo. Vím, že existuje něco na vrchol stěžně, případně se to vytahuje zároveň s hlavní plachtou, to něco co neumím nazvat je zkrátka odlehčovací prvek, který zabrání aby šel stěžeň pod vodu.
Neví někdo pod jakým názvem to hledat, nebo neví někdo kde to případně objednat? Nebo co tam vytáhnout aby to trochu vypadalo a bylo to funkční?
Jak nejít stěžněm kolmo dolů
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
Re: Jak nejít stěžněm kolmo dolů
Zeptej se Tomáše,mám dojem,že to jednou měl na přehradě.Buď on,nebo Pavel,byl to takový balonek na stěžeň.-
nemyslím že to je něco co se specielně vyrábí pro danou loď. Co jsem zatím viděl byly to různé balony, plastové lahve a podobně.
Co mě zaujalo teď naposledy na finnu byl kvádr (poměrně malý, odhaduju tak 20x25x10) z takového tvrdého barevného materiálu (děti z něj mívají plovací desky, vesty a pod.), který byl přivázán k hlavovému prkénku. Můžeš jej tedy kdykoliv sundat.
Velikost pro dačmena bys musel vyzkoušet.
Co mě zaujalo teď naposledy na finnu byl kvádr (poměrně malý, odhaduju tak 20x25x10) z takového tvrdého barevného materiálu (děti z něj mívají plovací desky, vesty a pod.), který byl přivázán k hlavovému prkénku. Můžeš jej tedy kdykoliv sundat.
Velikost pro dačmena bys musel vyzkoušet.
Jo,to je to,co měl Tomáš.
- Finn
- aktívní jachtař
- Reputace: 16
Moc díky pánové, přesně tohle jsem hledal. A Tomáše se zeptám příští týden na regatě, zatím tam něco přidělám, inspirace jsem získal na obrázcích.
- Finn
- aktívní jachtař
- Reputace: 16
Nejvíc se mi líbí tohle: https://youtu.be/ccRjMWEOy4g