Orlík - snižování hladiny

Popis zajímavých míst na českých vodách

Moderátoři: vilma, Pepa, david

marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 33

Příspěvekod marks » pon zář 28, 2015 7:07 pm

Bedo a kam by to asi tak měl psát než do topiku snižování hladiny Orlíku?

Znám tě jako člověka který rád poradí a pomůže, ale to co tu předvádíš mi hlava nebere. Všichni víme, že s loděma zas tak praktických zkušeností nemáš a přesto z domova radíš lidem co maj dělat s loděma na Orlíku. Ten flašinet s odkazama je taky vo ničem, většina z těch lidí to má naštudovaný od povodní včetně funkcí kaskády a ty co neví se to v momentální situaci určitě dopídí od ostatních. Každopádně je praxe podstatně jiná než si ty načteš a myslíš, tak s tím prosímtě přestaň, já už nemám chuť tvý příspěvky ani otvírat.

Populistický keci v televizi už vynechám úplně, ale pojďme k jádru pudla. Je úplně jedno jaký jsou priority, jde o provozní řád, je špatně nastavenej, velmi okleštěnej. Někdo byl chytrej, nařídil nižší hladinu a nějak mu nedošlo že taky může přijít sucho, měl by mít větší rozptyl, k tomu taky není pružnej, tedy není popsáno jak reagovat na vlivy střednědobý natož dlouhodobý, prostě kóta a dělejte co se Vám zrovna hodí. Na to je potřeba psát petici a né prodloužení výtahu, to se snad dá řešit požadavkem a plavební správa by to měla chtít řešit kvůli slíbenému zesplavnění. Klidně by to mohl financovat ČeZ, Orlík je prázdnej díky příznivým vlastnostem jeho elektrárenského zařízení a že je to jen přesun v rámci kaskády je formulace na kudlu do zad, vodu už prostě nahoru nepřepustěj a okecávat se to může do nekonečna.
Vraný má neregulovaný suchý odtok 20m3, 40m3/s je režim pro standartní podmínky, dokud se toto dodržuje nepředal ČeZ manipulaci s vodou povodí a bavíme se tu o vlivu čistěho zisku několika milionu deně, jenže ne polovina zisku pro stát, natož pro daňového poplatníka. 40 m3/s je 3.456.000 m3 za den, povodí se do srpna chválilo že pouští minimálně 3.850.000, jenže mělo od jara pouštět maximálně těch 40m3 a ještě mohlo reagovat na stav reálného průtoku Prahou. Každopádně tam sucho evidentně nepociťují, v celém období se v úplném klidu používají mycí auta na silnice, a předpokládám že to je dostatečně názorné minimum, které nemůže přehlídnout ani zaslepený zastánce praktik manipulace s Vltavou. Debatu o jarní naplněnosti kaskády nemá smysl dál vést a tu o odvěkém spoření veškerou energií v období sucha si raději nechám na posezení s přáteli.
Naposledy upravil(a) marks dne pon zář 28, 2015 7:26 pm, celkem upraveno 1 x.
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » pon zář 28, 2015 7:23 pm

Zdenda12345 píše:Jako že upustíš slapy o metr, aby se zvednul orlík třeba o 10cm? Tak to bude pro lidi na orlíku terno. :D

Zdendo co kdyby jsi nejdřív napočital jedna...dva ....tři...čtyři...pět a pak zkusil něco napsat. Tvoje myslím si a asi, už vynechávám dávno, ale snad by jsi mohl alespoň občas napsat něco věcného. Orlík už dávno není v takové kondici jak si myslíš, díky tak výraznému snížení hladiny přišel o velkou část plochy a tak už objem nahrazuje hloubkou. Když jsem minulý čtvrtek odjížděl bylo slavné napouštění Slap Orlíkem v režimu, Slapy deset nahoru Orlík šedesát dolů. Je to informace za dva dny, neměl jsem čas to sledovat déle, ale tvá posměšná poučka neplatila plus mínus o metr a půl :D .
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » pon zář 28, 2015 7:25 pm

no podle rosničkařů mají byt ještě 2 roky extremně suché tak na ty Slapy a Lipno taky dojde
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod packa » pon zář 28, 2015 7:32 pm

Zdenda12345 píše:
Jako že upustíš slapy o metr, aby se zvednul orlík třeba o 10cm? :D

nejak jsem to nepochopil-to už teče voda do kopce?
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » pon zář 28, 2015 7:33 pm

Tak to jsi mě packo uklidnil, za poslední tři roky vyšla převážná většina dlouhodobých předpovědí poměrně přesně opačně ;) .
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod packa » pon zář 28, 2015 7:39 pm

Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » pon zář 28, 2015 7:50 pm

packa píše:
Zdenda12345 píše:

Tak já ti to rád vysvětlim.... někdo tu navrhoval dotovat odtok 40m3 z Vraného ze Slapský nádrže. Tím by se mohl snížit odtoku z Orlíku. Ten by tu chviličku odpouštěl míň, než by přitékalo. Podle mého selského rozumu by to snad mělo hladinu zvedat ne: :)
bernau1
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

Příspěvekod bernau1 » pon zář 28, 2015 7:50 pm

Jen kdyby tam měli loď oni,to by nikdo z nich o chca-ní do přehrady nenapsal :x To by měli úplně jiný starosti.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Zdenda12345 » pon zář 28, 2015 8:10 pm

marks píše:
Zdenda12345 píše:Jako že upustíš slapy o metr, aby se zvednul orlík třeba o 10cm? Tak to bude pro lidi na orlíku terno. :D

Zdendo co kdyby jsi nejdřív napočital jedna...dva ....tři...čtyři...pět a pak zkusil něco napsat. Tvoje myslím si a asi, už vynechávám dávno, ale snad by jsi mohl alespoň občas napsat něco věcného. Orlík už dávno není v takové kondici jak si myslíš, díky tak výraznému snížení hladiny přišel o velkou část plochy a tak už objem nahrazuje hloubkou. Když jsem minulý čtvrtek odjížděl bylo slavné napouštění Slap Orlíkem v režimu, Slapy deset nahoru Orlík šedesát dolů. Je to informace za dva dny, neměl jsem čas to sledovat déle, ale tvá posměšná poučka neplatila plus mínus o metr a půl :D .

Takže podle tebe se měl odtok z Orlíku omezit na jaký hladině? Pak bys teda bral vodu ze asi Slap? Jak by to dopadlo? Bylo by v Orlíku ne 12m, ale třeba "jen" 9m pokles hladiny. Kolika lidem by ty 3 metry pomohly? Ale k tomu navíc minimálně o 4m níž by byly Slapy. Kolika lidí by se dotklo tohle? Asi by to bylo terno co? Místo jedný bychom měli dvě prázdný přehrady a naštvaných 10x tolik lidí.

Přesně to tu někde napsal deko. :D Chcípla koza mě, ať chcípne i sousedovi.

Prostě tohle nemá kloudný řešení. Neprší = mizí voda z nádrží.
Kdyby začátkem léta přišly přívaláky, tak by PVL všichni plácali po ramenou, že si udělali dostatečný retenční prostor a zachránili lidi před povodní.
Kdo dneska dokáže odhadnout počasí na půl roku dopředu? Jestli ty to umíš, tak jim to ukaž. Dneska to už moc dobře nejde. To co platilo v globálním klimatu pomalu přestává platit. Od toho se všechno odvíjí.

Možná by pomohla stavba stovek menších přehrad v horských oblastech a rybníků v nížinách. Něco jako mají v Rakousku. Na každym většim potoku tam jsou soustavy malých (opravdu malých) přehrad. Když prší, tak zadržují vodu. Ne moc, ale stačí to. Když jich budou stovky až tisíce, tak to dohromady bude obrovská retence. Za deště se budou plnit a při suchu vyprazdňovat. Nikdo nebude křičet, že je tam v létě třeba o 2 metry nižší hladina. Dřív takto fungovaly třeba lužní lesy. Voda se tam rozlila a zůstala tam. Bohužel většina lužních lesů je vykácená, pole se ořou z kopce dolu, nikoliv po vrstevnici. Hromada takových maličkostí nám pak dává celek - je to na prd.
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod packa » pon zář 28, 2015 8:16 pm

Zdenda12345 píše:
packa píše:
Zdenda12345 píše:

Tak já ti to rád vysvětlim.... někdo tu navrhoval dotovat odtok 40m3 z Vraného ze Slapský nádrže. Tím by se mohl snížit odtoku z Orlíku. Ten by tu chviličku odpouštěl míň, než by přitékalo. Podle mého selského rozumu by to snad mělo hladinu zvedat ne: :)

no ale to snad už je v jednaní-ale už to hledat nebudu
na slapech držejí hladinu aby se vytahly lodě a pak jde hladina dolu-jestli pritom stoupne orlik a o kolik netušim ale určitě to nebude za par dní (a možna tydnu)
holt orlik mel letos smulu a veskere dohady a hysterie je tak trochu zbytecna-proste se musí počkat

a jeste k tomu globalnimu oteplovaní-to ze bude-zmení se klimaticke podminky u nas a do nasich zemepisnych šířek se budou stěhovat invazivní druhy z teplejsich krajin nam rikali už pred 10roky(ja to teda tipoval spiš na biologicke druhy)-tak jsme ty zmeny meli ocekavat :)
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » pon zář 28, 2015 9:32 pm

marks píše:Víme? Tak mi sem hoď odkazy, nějaký průměry od zimy, nejlépe nějaký ověřený data, ale pokusím se věřit i neoficiálním číslíčkům pro veřejnost.
[/b]

Zdendo ty už jsi zase zapoměl počítat, nebo počkej radši ještě dýl, třeba si vzpomeneš co jsi psal tady a co na plavidlech, nebudeš mě pak zdržovat opakovanými otázkami a já nebudu muset hledat vlastní příspěvky pro přesnou opakovanou odpověd. Když už jsem to našel budu po tobě chtít data přesná a né báchorky které si teď vycucá povodí, potažmo ministerstvo, z prstu, početní úkol to nebude jednoduchý tak ať to stojí za tu námahu.

Deko vo tom ví asi tolik co ty a stejně tak chtěl určitě podpořit kamarády spoluplavce v nesnázích. Na Slapech jsou všichni přešťastný, na Orlíku zústali převážně skalní, obvyklý nájezdníci měli složitou manipulaci s lodí a tak se všechno nahrnulo tam, to že pluli jak pluli je jen bonus navíc. Ostatně, na jaře si se jich ještě zastával, jak je vše v pořádku a plavci mají místa dost.

Počasí se kloudně odhadnout dá těžko, ale ukazovat meterologům chybějící sníh na Šumavě snad není potřeba. Že jsi to ani po dvou opakováních nepochopil ty je přirozené, z toho si nic nedělej. on to meteorolog taky menegerovi říkal nejmíň pětrát. Oni o tom všem nějakou záhadou nerozhodují ti co tomu rozumí, no a změna globálního klimatu to je pak pane vděčná berle.

No a pak už zase možná, po zavádějící interpretaci sadby brambor, přichází implementace vysokohorského vodního hospodařstí do horního až středního Povltaví a Šumavu zřejmě podkopeme na lužní les. Na prd to být asi nepřestane, ale aspoň je o čem tlachat, sice to s momentálním snižováním hladiny Orlíka nemá nic společného, jistě se nějaké souvislosti najdou.
Nechceš si založit vlákno pro ministerstvo zemědělství a místního rozvoje?

Jednu věc ti přeci jen zopakuju, počítám v tomhle topiku tak po čtvrtý, nemám loď na Orlíku, kupodivu ani na Slapech.
Jeden metr na Orlíku ještě před čtrnácti dny znamenal možnost vytáhnout loď jeřábem na hrázi, doplnění Slap se mohlo posunout ale omlouvám se že jsem to takhle konkréktně napsal až teď.

Z mého pohledu by jsi měl výpočtem doložit svou pochvalu za správu Vltavy ty, jde totiž v krátkém období za třetí stav vymikající se extrémě běžným stavům toku, neodpovídající velikosti výkyvu počasí předchozích let. přesto dodáš li potřebná data pokusím si na to udělat čas. Mohu-li si za sebe troufnout poradit, nezbývá než dodat hledej šmudlo hledej.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Zdenda12345 » pon zář 28, 2015 9:42 pm

Chlapče, chlapče, tak v tomhle duchu s tebou odmítám diskutovat. Kdybys to nepochopil..... nestojíš mi za to. :crazy:
Je tu hromada lidí, kteří se ti snažili něco vysvětlit, ale ty to zřejmě nejsi schopnej pochopit. To je pak škoda času.
mkovi
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 4

Příspěvekod mkovi » pon zář 28, 2015 10:33 pm

Já mám taky pocit, že dotovat odtok i z jiných přehrad je žádoucí. Naštve to max 2x - 3x tolik lidí :)
Kdyby byl Orlík jen -9 m a ne -12m situace by na spoustě míst byla o poznání lepší. Zanedbatelné to určitě není.
Další otázka na kterou bych chtěl znát odpověď je kdo a kdy rozhodne o hladině na příští rok. Zatím je snad 7 variant od 349 po 328 (nebo kolik je minimum). To zásadně ovlivní příští sezónu...
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Zdenda12345 » úte zář 29, 2015 8:27 am

Situace by samozřejmě byla lepší s každym půlmetříkem. Souhlas, o tom žádná. Otázka je jak moc by to komu pomohlo a jak moc by to komu ublížilo.

Teď budu trochu střílet od boku :).... Jakej pokles hladiny ohrozí maríny a další komerční zařízení? Soudě podle fotek jeřábu z Orlíku, co sem někdo dával je to tak 3m dolu. Podobný to bude na Slapech. Při poklesu hladiny kolem 5 metrů už bude většina komerčních zařízení na Slapech kolem vody nepoužitelná. Na Orlíku to bude asi podobný. Na Lipně už dělal problémy ten půl druhý metr. Možný ty metry nesedí, ale jde o myšlenku, ne o ty metry. :)
Pořád se to točí kolem otázky zda mít jednu prázdnou nádrž a ostatní z rekreačního hlediska funkční, nebo mít všechny sice jen poloprázdný, ale z rekreačního hlediska prakticky nefunkční. Pro pořádek, z hlediska rekreace jsme my lodičkáři jen zlomek.

Úplný vypuštění už snad zavrhli.
Doufám, že budou hledat číslo někde kolem 350. Nikdy to ale nebude pro všechny správně. Vždycky se pak vyrojí hromada čecháčků, kteří nikdy nic nedokázali, ale v hospodě u piva (samozřejmě generálové po bitvě) jsou nejchytřejší na světě.
Clouseau
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 34

Příspěvekod Clouseau » úte zář 29, 2015 8:40 am

Nevíte někdo, jak dlouhý lana má jeřáb, když má něco ne zdvihnout nahoru, ale vytáhnout z díry?
Konkrétně mi jde o to, zda za tři týdny, když bude hladina ještě tak o 2,5m nižší, půjde ještě vytáhnout moje lodička z Orlíku...
Jestli se nemýlím, tak u jeřábu se počítá spíš se zviháním nahoru...
A nebo by se to dalo asi nastavit kusem lana, ne?
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » úte zář 29, 2015 8:53 am

Jeřáb v marině orĺík jede od kóty 345,6 na hrázy nevím, jakou potřebuje min. hladinu. Každopádně yc barrandou už je totálně na suchu, mola jsou už daleko od vody a bójky jsou taky už některý na suchu. Marina orlík má molo ještě na vodě, ale už ho zřejmě stěhovali více ze zátoky. Ostatní mariny nevím, ale situace tam bude podobná, bukovanská zátoka taky nic moc. Řada dalších kotvišť s bójkama je na tom obdobně.

Taky bych rád věděl co bude příští rok. Jestli bude nějaká normální hladina, nebo bude to co letos, případně i míň. Jestli loď nechat přes zimu u orlíka, nebo řešit transport domů a příští sezonu už nevyplout. Nemám problém ani s jedním.

Na jaře holt dopředu nevěděli jaké počasí bude, zajímavé že dneska už to dopředu ví. Asi pokrok v předpovědi počasí.

Mohli by alespoň ty koleje na výtahu protáhnout a zřídit jeřáb na hrázy kterým by se dali lodě z klece výtahu přendat na vlek. Vytahování lodí by pak bylo celkem pohodlné.
pawlik
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 8

Příspěvekod pawlik » úte zář 29, 2015 8:54 am

Jestli nebude problém s jeřábem spíš v tom, že nedosáhne na ustupující hladinu a bude mít lano sice dlouhé dost, ale nad souší...
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » úte zář 29, 2015 9:03 am

Tak na hrázi jde jeřáb podel stěny, takže tam jde spíš o hloubku z jaké je ještě schopný loď vyzvednout.
Naposledy upravil(a) Charlie dne úte zář 29, 2015 9:10 pm, celkem upraveno 1 x.
Clouseau
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 34

Příspěvekod Clouseau » úte zář 29, 2015 9:18 am

Charlie píše:Tak na hrázy jde jeřáb podel stěny, takže tam jde spíš o hloubku z jaké je ještě schopný loď vyzvednout.

Na to se právě ptám :-)

Btw : "Mohli by alespoň ty koleje na výtahu protáhnout a zřídit jeřáb na hrázy kterým by se dali lodě z klece výtahu přendat na vlek. Vytahování lodí by pak bylo celkem pohodlné." - dobrej nápad!

Příští rok bude hodně mokrej, tak zase bude problém co s nadbytečnou vodou :-) Hele, Charlie, těžko říct co bude takhle dlouho dopředu...
Když byly povodně, tak se honem řešili protipovodňový opatření za spoustu peněz a teď jsme tady měli nejsušší a nejteplejší léto za posledních několik set let a už se řeší nedostatek vody a výstavba dalších přehrad...
Já bych se neukvapoval. Tak to holt budeme muset krapet přizpůsobit - kotvení a maríny posounout víc na hloubku, počítat s většími rozdíly hladiny, výtah na hrázi prodloužit atp.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » úte zář 29, 2015 10:19 am

Jo a u podolska udělat další stupeň aby udrželi splavnost.

Mě je to celkem fuk, já po instalaci nový bójky budu mít pod lodí vody dost, dám ji s ohledem na nízkou hladinu tak aby mi to vyšlo. Ale to vytahování je vopruz, mít lehkou ploutvovku tak je to pohoda, s tímhle 3t tankem je to krapet složitější. Ale tenhle týden už snad půjdem ven a bude klid. Příští rok se uvidí podle vody, jestli vůbec budu dávat navodu.

Při povodních 2002 jsem byl na vodě, hlásili deště a orlík se držel dost plnej, na radavě šla voda na cestu, pouštěli zvolna, pak to podrželi co to šlo.

Teď před suchem drželi orlík zas dost dole a pak už jim nezbylo než ho dál upouštět, takže to vypadá že orlík připravujou přesně opačně než by měli.
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » úte zář 29, 2015 10:29 am

Clouseau píše:Nevíte někdo, jak dlouhý lana má jeřáb, když má něco ne zdvihnout nahoru, ale vytáhnout z díry?
Konkrétně mi jde o to, zda za tři týdny, když bude hladina ještě tak o 2,5m nižší, půjde ještě vytáhnout moje lodička z Orlíku...
Jestli se nemýlím, tak u jeřábu se počítá spíš se zviháním nahoru...
A nebo by se to dalo asi nastavit kusem lana, ne?

Marx napsal ze radim co s lodickama na Orliku.....Proc nevytahnes lod uz ted? Stoji ty tri tydny za to??

Jak tady pisete, tak poradne nevite kde jdou lode vytahnout. Orlik je dlouhy, ale misto breku ze neni voda si napsat kde jde jak velka lod dostat z vody. To vam muselo napsat PVL ? Tady se spis clovek dozvi kde to nejde.

Lano jerabu nejde nastavit, delsi jde az od haku. Kdyz napsali ze lode zvedat budou, tak je asi dostatecne dlouhe.

Vypoustet dalsi prehrady...to jen problem oddali, nevyresi, to je jako kdyz napisou ze kaskada nezabrani povodni, jen oddali povodnovou vlnu o 6 hodin....

Podivejte se na to kolik vody maji v zasobnim prostoru Lipno a Slapy a uvidite ze to Orlik nezaplni ani kdyz pujdou na stale nadrzeni. Pisete ze kazdy metr vody navic by byl dobry....Chtelo to lode zacit vyndavat driv, kdyz ta voda byla o nejaky metr vys a ne vse hazet na PVL.

PVL pise ze drzi Slapy a az se vyndaji lode zacnou zvysovat hladinu Orliku. Jak to na Slapech vypada, jsou uz lode venku?

Maji zverejneno osm bodu vyuziti kaskady, rekreace je az na sednem miste, to ukazuje ze cim nizsi poradi, tim se meni pomer problemu co musi resit PVL a co uzivatel.
gryf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod gryf » úte zář 29, 2015 10:51 am

To Beda - ano, dá se vyndávat lodě z vody dříve. Ale kdy? Odhady stavu vody jsou jak z křišťálové koule. Neprší, v zimě "0" sněhu, tak kde tu vodu brát? Sezona na Lipně sice začíná ofic v půli dubna a trvá do poloviny října, ale ve sněhu s jezdit nedá - maximální hladina Lipna je 725,5m nad mořem, to je o něco výš, než-li Vrchlabí. Takže už tak je sezona dosti krátká. Na Lipně to je jak na houpačce, na jaře vody málo, v červenci přijdou záplavy, nebo obráceně jako letos - na jaře nádhera, jenže přes léto sucho - neprší a ani nejsou bouřky. Zkrátka sucho. Mám pevný kýl 100 cm ponor, ale už se rozhlížím po plotvoukýlu.
veselyroman
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 14

Příspěvekod veselyroman » úte zář 29, 2015 12:04 pm

Mluvil jsem dnes s Pepou Novákem, který provozuje jeřábování na hrázi Orlíka a z debaty vyplynulo, že počítá, že do 28. 10. 2015 bude jeřábovat systémem 1 den v týdnu. 28.10.2015 bude (zřejmě) termínem posledním. Jestli si to dobře pamatuju, jeřábovat je schopen do kóty 333 metrů nad mořem.
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » úte zář 29, 2015 12:33 pm

veselyroman píše:Mluvil jsem dnes s Pepou Novákem, který provozuje jeřábování na hrázi Orlíka a z debaty vyplynulo, že počítá, že do 28. 10. 2015 bude jeřábovat systémem 1 den v týdnu. 28.10.2015 bude (zřejmě) termínem posledním. Jestli si to dobře pamatuju, jeřábovat je schopen do kóty 333 metrů nad mořem.

Dej na nej kontakt.

EDIT:

http://www.lode-orlik.com/uvod.htm
http://www.lode-orlik.com/nove/jerab_terminy.aspx
Na den 04.10.2015 již bohužel nemůžete přepravu objednat, kapacita je vyčerpána
Naposledy upravil(a) Beda dne úte zář 29, 2015 12:43 pm, celkem upraveno 1 x.
veselyroman
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 14

Příspěvekod veselyroman » úte zář 29, 2015 12:41 pm

www.lode-orlik.com , případně strýček google a hesla Josef Novák + Orlík :-).

Zpět na