Orlík - máte kýl nebo ploutev? Omezuje vás to?

Popis zajímavých míst na českých vodách

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Clouseau
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 34

Orlík - máte kýl nebo ploutev? Omezuje vás to?

Příspěvekod Clouseau » ned zář 24, 2017 11:28 pm

Zdravím !

Chtěl bych se zeptat, kdo z vás na Orlíku má loď s ploutví a kdo s kýlem a jaké jsou vaše zkušenosti s kotvením s takovou lodí.
Já sám mám ploutvovku a na příští sezonu se chystám pořídit větší loď.
Uvažuji také o tom, zda loď s pevným kýlem abych mohl lépe, klidněji a hlavně bezpečněji plachtit,
nebo s ploutví, abych mohl pohodlněji kotvit kde se mi zlíbí.
Jaké jsou vaše zkušenosti? Ptám se především majitelů kýlovek,
neboť s těmito loděmi nemám zkušenost žádnou.
Jak moc vás omezuje kýl při kotvení někde mimo civilizaci, kde se vám to líbí ?

Díky moc!

Obrázek
mikeduck
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 13
Kontaktovat uživatele:

Re: Orlík - máte kýl nebo ploutev? Omezuje vás to?

Příspěvekod mikeduck » pon zář 25, 2017 6:41 am

Tak tahle loď je mi hodně povědomá.Ale ta se nepřevrátila díky tomu,že je to ploutev .Jen ten kdo ji měl půjčenou byl k...t.Přetížit sasanku asi 8 ožraly co dělají kraviny.To by asi ani kýlová nevydržela.
mikeduck
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod mikeduck » pon zář 25, 2017 6:56 am

Ale k tématu.Měl jsem na Orlíku půjčenou jak s kýlem a poslední 3 rok jezdím na ploutvi.A rozdíl je hlavně pri kotvení.Ale osobně bych měl raději loď s kýlem anebo ploutvokýl.Ne že by se měl nějaké vysloveně špatné zkušenosti s ploutví,ale tak nějak se na ni víc bojím když to hodně fouká.No možná si nemám půjčovat loď co už byla dnem vzhůru.
Clouseau
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Clouseau » pon zář 25, 2017 8:10 am

Já to věděl,že se ozveš :-)
Ale k tématu..jak moc tě pevný kýl omezoval při kotvení? Bylo to hodně nepříjemný,nebo středně, nebo v pohodě? Vzpomeneš si ještě? Dík.
veselyroman
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 14

Příspěvekod veselyroman » pon zář 25, 2017 8:17 am

My kýlovku máme - ponor 1,35m (délka lodě 7,6m) a na Orlíku to problém není. Vždycky jsme se dostali ke břehu tak, abychom se dostali na břeh suchou nohou. Vyrobili jsme si takovou skládací pasarelu, která má po rozložení as 1,8 metru, což určitě pomáhá. Rádi kotvíme mimo civilizaci. Předpokládám, že pevný kýl (resp. tím daný ponor lodi) začne být kvůli kotvení problémem až někde za Podolskem, ale tam jsme se při svých toulkách ještě nedostali...
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pon zář 25, 2017 8:29 am

Já s dvoukýlem a 1m ponor jsem za 5 sezon zatím nenarazil na problém s kotvením. Prostě kde chci, tam zakotvím. V 99% kotvení můžou schůdky až ke břehu.

Ale je pravda že já mám kýly dost vzadu, začínají až za stěžněm, navíc zkosená příď a čelen.

Ale nadruhou stranu coby trailersailer to má i nevýhodu v tom, že na vleku to je vysoké a případný výběr jiné vnitrozemské destinace se musí brát větší ohled na hloubky.

Odesláno z mého D6503 pomocí Tapatalk
Omen
vytrvalý návštěvník
Reputace: 160

Příspěvekod Omen » pon zář 25, 2017 8:38 am

Na Orlíku s kýlovkou na žádný větší problém asi nenarazíš, na Lipně nebo Oravě už ano. Na Hartě by ses musel rozhodnout, ke kterému břehu se dá a ke kterému už ne.
Jde o to, jaký charakter sklonu břehů má ta která voda.

A taky je potřeba vzít v úvahu manipulaci při spouštění a vytahování z vody. Jeřáb je jen někde.
mikeduck
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod mikeduck » pon zář 25, 2017 9:20 am

Přesně jak píšou kluci přede mnou.Na Orlíku sem na žádný zásadní problém při kotvení nenarazil(ponor s kylem 1,20m)Maximálně po kolena ve vodě.No aspoň se netahá bordel na loď.Neměli jsme rohožku :D .A sasanka má 1,4 tuším a ploutev zatahujem minimálně.
A na svojí lodi bych to řešil nějakou lavkou asi,ale jen pro chladné dny.
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 97

Příspěvekod LadaM » pon zář 25, 2017 11:12 am

Ahoj,
mám kýlovku s ponorem 1,5 m a na orlíku funguji v pohodě. Zvláště za současného stavu vody je většina břehů ještě strmějších a i s mojím ponorem jsem našel místa, kdy se dalo pohodlně z přídě přejít na břeh. Chození přes vodu si nedovedu představit - tak dlouhé schůdky pod čelenem nemám a navíc, když už jdu ze břehu, tak mám v jedné ruce plavčíka a ve druhé kastrol od oběda :) Takže buď čelenem nad písek, nebo bajbót. Co se týká jeřábu, tak takto velká loď = dvouosý vlek, který bych stejně nechtěl máčet ve vodě. Stejně tak bych neodíral antifouling najížděním na pláž.
Ale loď jsem pořizoval primárně na moře, takže na to koukám trochu jinak a ty nevýhody (ponor, jeřáb, transport) beru jako výhody. Kýlovka bude i těžší a na Orlíku možná těžkopádnější. Na druhou stranu, podle Tvých parametrů je jich mezi použitými loděmi na výběr víc.

PS: Koukám, že těch kýlovek je na Orlíku víc, než jsem si myslel :)
Clouseau
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Clouseau » pon zář 25, 2017 12:55 pm

veselyroman píše:My kýlovku máme - ponor 1,35m (délka lodě 7,6m) a na Orlíku to problém není. Vždycky jsme se dostali ke břehu tak, abychom se dostali na břeh suchou nohou. Vyrobili jsme si takovou skládací pasarelu, která má po rozložení as 1,8 metru, což určitě pomáhá. Rádi kotvíme mimo civilizaci. Předpokládám, že pevný kýl (resp. tím daný ponor lodi) začne být kvůli kotvení problémem až někde za Podolskem, ale tam jsme se při svých toulkách ještě nedostali...

Prosím, neměl by jsi fotku té lávky - pasarely?
Díky moc!
Jinak kýlovka by měla délku 7,2 metrů + cca 1m čelen se sklápěcím žebříčkem. Ponor cca1,5m...
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 97

Příspěvekod LadaM » pon zář 25, 2017 2:45 pm

Takže rozměrově cca. moje loď. Akorát ten čelen mám kratší. A ta lávka mě taky zajímá :)
Přílohy
WhatsApp Image 2017-09-25 at 14.06.51.jpeg
IMG_2459.jpg
michalmi1
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3

Příspěvekod michalmi1 » pon zář 25, 2017 8:51 pm

Ahoj vespolek, vlastní lodičku nemám, ale vystřídal jsem několik lodí diskutované kategorie.
Když jsme s plachtěním (na Orlíku) začínali, měli jsme několikrát půjčenou kýlovou plachetnici s ponorem 0,9m. Kotvili jsme nejprve čelenem ke břehu (nepříliš pohodlné), později - a od té doby stále - zádí. Při troše opatrnosti je loď čistá i když se na břeh dostáváme suchou nohou. Několikrát se nám ale stalo, že jsme při kotvení zavadili kýlem o dno. Také jsme u Radavy nasedli na mělčinu - moje blbost, vyhýbal jsem se dětské regatě a ignoroval bójku.
Pak jsme na Mazurách měli ploutvovku a od té doby si ji půjčujeme i na Orlíku. Kotvení je pohodlnější - nemusím příliš přemýšlet nad profilem dna. Určitě nemám pocit, že by byla méně stabilní.
Asi nejlepší loďičku jsme měli tento víkend - Phobos 25 (rychlá, ovladatelná, pohodlná). Docela fajn byla i Antila (22 i 24). Méně jsme byli spokojeni s Lagunou 730 (asi z výše jmenovaných subjektivně nejméně pohodlná).
Tedy tak.
Michal
Termit
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 10

Příspěvekod Termit » pon zář 25, 2017 9:43 pm

Mám na Orlíku kýlovku 7,6m, ponor 1,25. Jsou místa, kam nezajedu, ale jsou to jen výjimky. Přirážím přídí, vážím si svého kormidla a i kýl je posazený až za půlkou lodě. Čelen je zatím nedodělaný, ale i bez něj až na výjimky přijedu ke břehu tak blízko že jsem schopen na příď vylézt. Děti v nejhorším případě vysadím, jinak stačí stát u kamenu či pařezu a vylezou samy.
Co se týká stability, tak je znát že to je loď na moře. Poté co jsme s kamarádem položili ploutvovou loď jsem za kýl docela rád ;-)
veselyroman
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 14

Příspěvekod veselyroman » úte zář 26, 2017 6:49 am

Takhle na rychlo mám k dispozici jen jeden obrázek pasarely. Je cca v polovině skládací - není tam pant, ale z každé strany je kloubek v podobě navlečené větší trubičky na menší. Unese to bez problémů 100kg.
Uchycení je řešeno pomocí dvou karabin (z každé strany pasarely) na oka ze spodu čelenu, což je snad trochu vidět na dalším obrázku.
Případně můžu zkusit příležitostně dohledat/udělat další fotky.
Přílohy
celen.jpg
pasarela.jpg
bernau1
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

Příspěvekod bernau1 » úte zář 26, 2017 8:55 pm

Ahoj,také mám na Orlíku kýlovku 1,5m ponor.Nejdříve jsem z toho měl strach,nakonec jsem si zvykl a nějak výrazně mě to neomezuje.Je jen pár míst kde nekotvím i kdyby to možná šlo.Jízdní vlastnosti jsou podle mne lepší,krásně stoupá.Záporem je transport,loď je vysoko,tedy vysoko těžište.Musí se jet opatrně.Za mně-klady zcela jasně převyšují zápory.
Clouseau
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Clouseau » úte zář 26, 2017 9:24 pm

Moc děkuji všem kdo napsali svoje zkušenosti, názory a postřehy.
Přestože pevný kýl není až tak velké omezení v kotvení,
přece jen dám přednost pohodlnému kotvení, přepravě, spuštění i vytažení z vody.
I když je to na úkor plachetních vlastností.

Zpět na