Splavnosť Moravy
Moderátoři: vilma, Pepa, david
- Denis
- zkušený harcovník
- Reputace: 153
Splavnosť Moravy
Morava sa vlieva do Dunaja pri monumentálnom brale na ktorom je postavený hrad Devín. Celé desaťročia je tento hrad oblúbeným výletným miestom Bratislavčanov, teraz o to viac keď sú drôty s hraničiarmi minulosťou. Vodného motoristu však nemilo prekvapí, že z Dunaja do Moravy nemôže vplávať na motore. Pristáť sa dá pri nábreží na Toku Dunaja pri bývalom colnom pontone. To je vak od hradu vzdialené asi 1000m, našťastie len pár metrov od výletnej reštaurácie.
Zákaz vjazdu na vrtulu je pravdepodobne preto že obidva brehy, teda Rakúsky aj Slovenský je prírodnou rezerváciou.
A ako to vyzerá s plavbou na motor v ČR? Prípadne pri plavbe na pádlo odkial sa dá a kde sú pekné táboriská? Išiel to niekto?
Zákaz vjazdu na vrtulu je pravdepodobne preto že obidva brehy, teda Rakúsky aj Slovenský je prírodnou rezerváciou.
A ako to vyzerá s plavbou na motor v ČR? Prípadne pri plavbe na pádlo odkial sa dá a kde sú pekné táboriská? Išiel to niekto?
- Milos
- aktívní jachtař
- Reputace: 6
zákaz motorovej plavby
Denis, pred rokmi som si robil VMP, vtedy som sa na to na kapitanáte spýtal.
Odpoveď bola v tom zmysle, že tabuľa s prečiarknutou vrtuľou je tam hlavne preto že koryto nie je udržiavané.
Čiže z alibizmu, nech tam nevpáli trebárs nejaký neznalý cudzinec ktorý by sa potom sťažoval že poškodil loď.
Ak tam pôjdeme, vraj iba na vlastnú zodpovednosť, ale pokutu tam asi nemá kto udeliť.
Ale ak by tam cez rezerváciu masovo začali lietať trebars skútristi, asi by to vyburcovalo súdnych ludí a policajtov k pokutovacej protiakcii.
Reálne rozmýšľam splaviť Moravu gumákom s elektropohonom (tak ako som dal celý Malý Dunaj) alebo na kanojke iba s veslami. Až bude zase zjari teplo... a nebudú ešte komáre.
Odpoveď bola v tom zmysle, že tabuľa s prečiarknutou vrtuľou je tam hlavne preto že koryto nie je udržiavané.
Čiže z alibizmu, nech tam nevpáli trebárs nejaký neznalý cudzinec ktorý by sa potom sťažoval že poškodil loď.
Ak tam pôjdeme, vraj iba na vlastnú zodpovednosť, ale pokutu tam asi nemá kto udeliť.

Ale ak by tam cez rezerváciu masovo začali lietať trebars skútristi, asi by to vyburcovalo súdnych ludí a policajtov k pokutovacej protiakcii.

Reálne rozmýšľam splaviť Moravu gumákom s elektropohonom (tak ako som dal celý Malý Dunaj) alebo na kanojke iba s veslami. Až bude zase zjari teplo... a nebudú ešte komáre.

Já bohužel nemám oprávnění na vnitřní vody a nějak jsem se o splavnost Moravy nezajímal. Co napíši jsou mé neověřené domněnky.
Asi 2,5 km nad hodonínským jezem sídlil Klub vodních motoristů, dříve sekce Svazarmu. Říká se tam tomu "Ropák", protože v těch místech překonává řeku Moravu nějaké potrubí. V té oblasti bylo povoleno jezdit motorákama a lyžovat, bylo to vyznačeno i značkami na břehu. Ještě kousek výš je na slovenské straně rozsáhlé hnízdiště čápů, jestli to je rezervace nevím, ale tam se už myslím nesmí.
Dolů po proudu jsem nikdy žádné motoráky neviděl. Pokud se v mládí dolů sjíždělo na keňách, stál tam v cestě gumový jez někde v oblasti Lanžhot - Brodské.
To je asi tak vše co vím.
Asi 2,5 km nad hodonínským jezem sídlil Klub vodních motoristů, dříve sekce Svazarmu. Říká se tam tomu "Ropák", protože v těch místech překonává řeku Moravu nějaké potrubí. V té oblasti bylo povoleno jezdit motorákama a lyžovat, bylo to vyznačeno i značkami na břehu. Ještě kousek výš je na slovenské straně rozsáhlé hnízdiště čápů, jestli to je rezervace nevím, ale tam se už myslím nesmí.
Dolů po proudu jsem nikdy žádné motoráky neviděl. Pokud se v mládí dolů sjíždělo na keňách, stál tam v cestě gumový jez někde v oblasti Lanžhot - Brodské.
To je asi tak vše co vím.
- cervik
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 0
Mám splavený úsek Moravy od sútoku s Rudavou t.j. cca polovica úseku medzi Břeclavou a Devínom. Splavovali sme to na kanojkách ,úplná pohodovka. Na prekvapenie je tam niekoľko velmi pekných miest na táborenie - pieskový breh , alebo pekná lúka , dobré vystupovanie z lode, proste nádhera v spojení s nejakou rybačkou pokiaľ sa človek neponáhla. Všade relatívny kľud , rieka vďaka minulému režimu preteká úplne mimo obývaných miest na strane Slovenska. Z Rakúskej strany je zopár dedín , alebo rybárskych chatiek , ale Rakúšania sú v tejto oblasti pohodový. Na motor v sklzovej plavbe sa hraničný úsek t.j. Bratislava - až po sútok s Dyje splavovať nesmie. Nikto to bližšie nešpecifikuje prečo , ale je pravda , že na našej aj Rakúskej strane je niekoľko chránených území , tak asi preto . Naposledy / na veĺkú noc minulého roku sme splavovali Rudavu a ďalej do Moravy až Bratislavy. / na kanoe /Jedna loď mala malí motor / myslím ,že starší jonson 4 / .Stretla nás pohraničná Rakúska polícia na člne , ale nevraveli vôbec nič. Buď nás tolerovali ,alebo nevedeli pochopiť , čo tam robíme a ako sme sa tam objavili /
Nedávmno nás navždy opustil kamarát Klemko , ktorý bol velkým nadšencom rieky Moravy. Viem , že ju s partiou splavoval niekoľko krát . Chodili z Hodonína , alebo od sútoku z Dyje. Pri dialničnom moste je hať , potom na Slovenskom úseku pontónový most v Moravskom Jáne a kompa v Záhorskej vsi. Krčma je vo Vysokej pri Morave , a Devíne .
Končiť sa dá super priamo pod Devínskym hradom / prístup s autom , alebo o 16 km nižšie už na Dunaji v Karloveskom ramene. Tak isto v pohode prístup s autom . Plavba od sútoku s Dyje po Devín je na 3- 4 dni / na pádle / 

Ještě Deni k tvé otázce tábořišť.
Naprosto nejhezčí úsek pro plavbu na keňách je oblast meandrů mezi silničním mostem v Bzenci-Přívoz a mostem u Rohatce. Dá se to ještě vydržet k nám do Hodonína. Ale tam už je tok řeky regulovaný a třeba i díky tomu byl Hodonín při záplavách r.1997 až na vyjímky, ušetřen vody v ulicích.
Končí se u jezu s vodní elektrárnou. Celá oblast mezi mosty je pro plavbu dost atraktivní. Písečné pláže vhodné ke kempování se střídají s cca 10m vysokými písečnými stěnami a místy kde se stromy na břehu kloní daleko nad hladinu, takže se tam schováš. Začal se tu vyskytovat bobr a čapí hnízdiště jsem už vzpomínal. Čistota vody se oproti dřívějším letům diametrálně změnila k lepšímu.
Trasa z Bzence (je tam v dosahu železniční stanice) do Hodonína se každoročně využívá pro otevírání a zavírání Moravy místními vodáky. Desetiletí jsem také absolvoval, nyní už ne, ale tradice pokračuje mladšími...

Naprosto nejhezčí úsek pro plavbu na keňách je oblast meandrů mezi silničním mostem v Bzenci-Přívoz a mostem u Rohatce. Dá se to ještě vydržet k nám do Hodonína. Ale tam už je tok řeky regulovaný a třeba i díky tomu byl Hodonín při záplavách r.1997 až na vyjímky, ušetřen vody v ulicích.
Končí se u jezu s vodní elektrárnou. Celá oblast mezi mosty je pro plavbu dost atraktivní. Písečné pláže vhodné ke kempování se střídají s cca 10m vysokými písečnými stěnami a místy kde se stromy na břehu kloní daleko nad hladinu, takže se tam schováš. Začal se tu vyskytovat bobr a čapí hnízdiště jsem už vzpomínal. Čistota vody se oproti dřívějším letům diametrálně změnila k lepšímu.
Trasa z Bzence (je tam v dosahu železniční stanice) do Hodonína se každoročně využívá pro otevírání a zavírání Moravy místními vodáky. Desetiletí jsem také absolvoval, nyní už ne, ale tradice pokračuje mladšími...

- Olivero
- návštěvník fóra
- Kontaktovat uživatele:
Je to uz davnejsie co sme z kamaratom splavili Moravu na kanoe (kanoe som mimochodom v r.95 kupil od Cervika).
Nalodili sme sa do riecky Myjava a vylodili sme sa v Bratislavskej Petrzalke takmer pred nasim domom.
Plavali sme samozrejme na padle celkom zurivym tempom sme to stihly od piatku vecera do nedele podvecera (cca 2,5dna)
Bola to plavba z uplnej divociny a prenasania lodi cez rozne popadane kmene stromov na riecke Myjava.
Potom cez pohodovu rieku Morava, kde bolo hlavne na rakuskej strane plno rybarov a vsade bolo plno peknych miest na kotvenie a taborenie a ako inak aj vela komarov.
V tej dobe v roku 95 (do riti to uz je davno, ani neviem ci to sem vobec patri) sme ziadny motorak nezaznamenali.
Na zaver nas cakal Dunaj a pre nas vtedy este dunajsky moc neskusenych vodakov sokujuce vplavaie do neho, na sutoku tesne pod hradom Devin.
Dunaj valil jak hrom a ked sme boli asi tak v prostriedku tak z vrchu po prude sa spoza zakruty vyvalil tlacak rozbehnuty na plne gule.
Od strachu sme zapadlovali tak silno ze behom chviky sme vybehli z kanoe na rakusky breh.
Po chvili ked sme sa ukludnili tak sme vyrazili dalej.
Pohlad zo stredu Dunaja na brehy bol suprovy zazitok a clovek si az vtedy uvedomi ze ta valiaca sa masda vody je naozajstny zivel.
Nalodili sme sa do riecky Myjava a vylodili sme sa v Bratislavskej Petrzalke takmer pred nasim domom.
Plavali sme samozrejme na padle celkom zurivym tempom sme to stihly od piatku vecera do nedele podvecera (cca 2,5dna)
Bola to plavba z uplnej divociny a prenasania lodi cez rozne popadane kmene stromov na riecke Myjava.
Potom cez pohodovu rieku Morava, kde bolo hlavne na rakuskej strane plno rybarov a vsade bolo plno peknych miest na kotvenie a taborenie a ako inak aj vela komarov.
V tej dobe v roku 95 (do riti to uz je davno, ani neviem ci to sem vobec patri) sme ziadny motorak nezaznamenali.
Na zaver nas cakal Dunaj a pre nas vtedy este dunajsky moc neskusenych vodakov sokujuce vplavaie do neho, na sutoku tesne pod hradom Devin.
Dunaj valil jak hrom a ked sme boli asi tak v prostriedku tak z vrchu po prude sa spoza zakruty vyvalil tlacak rozbehnuty na plne gule.
Od strachu sme zapadlovali tak silno ze behom chviky sme vybehli z kanoe na rakusky breh.
Po chvili ked sme sa ukludnili tak sme vyrazili dalej.
Pohlad zo stredu Dunaja na brehy bol suprovy zazitok a clovek si az vtedy uvedomi ze ta valiaca sa masda vody je naozajstny zivel.
- halladin
- vytrvalý návštěvník
- Reputace: 2
Filmeček z Moravy ( hausboatem po Baťáku)
a Popis plavby po Moravě kánoemi
Podle popisu to moc na plavbu gumákem s motorem nevypadá....
a Popis plavby po Moravě kánoemi
Podle popisu to moc na plavbu gumákem s motorem nevypadá....
- Finn
- aktívní jachtař
- Reputace: 16
Morava se může na spalovací motor od soutoku s Bečvou až po hranice se Slovenskem. Dál nevím. Bydlím kousek od toho soutoku, tak to vím. Jezdí se nad jezem v Kroměříži po Lobodice - most, výše bývá málá hloubka směrem k soutoku, ale je to nejpěknější část. Na tuto část se dá spustit loď v Kojetíně, nebo v Hradisku v klubu vodního motorismu mají kluci jeřáb. Tam i zpět za stovku. Potom je splavný úsek mezi ¨Kroměříží a Otrokovicemi po jez, ale je tam problém dostat loď na vodu. V Otrokovicích asi kilometr pod jezem je novej sjížďák - zdarma a odtamtud se dá jet dolů a vjet až do baťáku.
- Svobodak
- aktívní jachtař
- Reputace: 46
- Kontaktovat uživatele:
ke splavnosti Moravy pisou tady :
http://www.dnoviny.cz/vnitrozemska-plav ... -prodlouzi
clanek je ale jiz pomerne stareho data, tak cert vi, jak to vypada dnes???
http://www.dnoviny.cz/vnitrozemska-plav ... -prodlouzi
clanek je ale jiz pomerne stareho data, tak cert vi, jak to vypada dnes???
- sucri
- návštěvník fóra
Ahoj,v Otrokovicích nad jezem(Bělov),je možné spustit lod v arealu vodních sportů,jsou tam super,cena je stovka.Je tam strmý sjezd,ale mají tam vrátek.Jinak v arealu se dá použít wc,mají tam dobré pivko a pokud nelyžují,je možné se vyvázat k jejich molu,pokud nemají plno,dá se i přespat a večer posedět s prima partou.
Třeba se tam někdy potkáme,
zdravim všechny,Mirek
Třeba se tam někdy potkáme,
zdravim všechny,Mirek
- ditri
- návštěvník fóra
- Kontaktovat uživatele:
Ahojte. Mam domovsky pristav spytihnev na Morave ale jako stara lama jsem jeste nikdy nebyl dole. Nevite nekdo jen ciste teoreticky - da se projet Morava az do dunaje? Nebo jsou meandry nize tak melke ze s lodi bych se tam rozbil? Vim ze Denis tady psal ze je tam zakaz s vrtuli...Je mi jasne ze se tady defakto priznavam k tomu ze zvazuji prestupek ale neni to kvuli vandalismu ale spise kvuli dobrodruzstvi..mejte se a diky za echo...
To MIREK - naprosty souhlas s tim co rika Mirek. Predbezne jsem tam zjistoval moznost spusteni. Volal dvou ruznym lidem - byl jsem prekvapeny ochotou a pristupem. Snad mi to letos vyjde a dam si tam na zaver seozny lodku na par tydnu kvuli podzimnim lyzim - legalne. Pokud mi to tedy clenove dovoli ale snad jo
To MIREK - naprosty souhlas s tim co rika Mirek. Predbezne jsem tam zjistoval moznost spusteni. Volal dvou ruznym lidem - byl jsem prekvapeny ochotou a pristupem. Snad mi to letos vyjde a dam si tam na zaver seozny lodku na par tydnu kvuli podzimnim lyzim - legalne. Pokud mi to tedy clenove dovoli ale snad jo

- cervik
- pravidelný návštěvník
No budem úprimný , neriskoval by som to . Po nás pozerala Rakúska polícia ako po vrahoch , deď sme sa trmácali kanojkou s 5 hp motorom na boku . Kamarát mal 4m Al , tiež 5 hp a to už po ňom chceli strielať ...
Morava je s motorom splavná len za istých podmienok / nehniezdenie vtáctva ...a pod. / , a aj to len od ústia Moravy do Dunaja po sútok Moravy z Malinou . CCa 12 km. Od tial majú Rakúšania rezerváciu a buzerujú hlavne oni takže ... 

-
- nováček na fóru
- Kontaktovat uživatele:
Re: Splavnosť Moravy
Ahoj vespolek, čirou náhodou neví někdo nějaké novinky ohledně cesty Hodonín - Dunaj ? Chtěl bych to sjet na 3m gumáku s5HP motorem (ale vyhozeným ven, ten je až na Dunaj) a pro jistotu jen malej elektrickej (spíš z lenosti). Případně kdo a kde mi dá nějaké info ?
Nedá se.
Jedině na kanoi a přenášet....... teoreticky pokud tu loď uneseš, tak se dá, ale nečekej před jezem místo na vystoupení, vytažení a následně pod jezem, na spuštění a nasednutí.... ani kolečka nejsou řešení. je to skrz neprůchodný terén......... bydlím něco málo výš proti proudu, u řeky a věř, že doplout z domu až do Dunaje je můj sen, ale neuskutečnitelný................
sek.
P.S.: když jsem i přesto trval na vplutí z Moravy do Dunaje, tak jsem musel vplout opačným směrem, z Dunaje do Moravy, po cca 300metrech, u značky 'zákaz motor. člunů' se otočit a vplout slavnostně do Dunaje. To bylo slávy
, až jsme to museli zapít ............
PSS: většina cesty je skrz rezervaci, tím je to dané, ani případný kanál D-O-L by nešel korytem řeky ale šlo by o nově zbudovaný kanál východně od koryta řeky......
Jedině na kanoi a přenášet....... teoreticky pokud tu loď uneseš, tak se dá, ale nečekej před jezem místo na vystoupení, vytažení a následně pod jezem, na spuštění a nasednutí.... ani kolečka nejsou řešení. je to skrz neprůchodný terén......... bydlím něco málo výš proti proudu, u řeky a věř, že doplout z domu až do Dunaje je můj sen, ale neuskutečnitelný................
sek.
P.S.: když jsem i přesto trval na vplutí z Moravy do Dunaje, tak jsem musel vplout opačným směrem, z Dunaje do Moravy, po cca 300metrech, u značky 'zákaz motor. člunů' se otočit a vplout slavnostně do Dunaje. To bylo slávy

PSS: většina cesty je skrz rezervaci, tím je to dané, ani případný kanál D-O-L by nešel korytem řeky ale šlo by o nově zbudovaný kanál východně od koryta řeky......
-
- nováček na fóru
- Kontaktovat uživatele:
Jo takhle
já hledám povolení nebo omezení a ona příroda si to ošéfuje sama
Takže letos plavba na otočku z Dunaje s následnou oslavou a příští rok kanoe ? Asi ano. A já si říkal jak budou řešit kanál D-O-L když je tam rezervace a oni by to šoupli bokem. Díky za info a zatím to nechám taky jako sen.

- kilda
- návštěvník fóra
- Reputace: 9
Já sem nachystany též , trasa Staré Město, Devin,Vlcie hrdlo a zpet na konci sezóny. Bohužel jenom ve snu. Škoda myslim,že nebýt určitých okolností tak díky panu Batovi by to už dávno nebyl jen sen....
juro píše:https://ekonomika.idnes.cz/kanal-dunaj-odra-labe-0rf-/eko-doprava.aspx?c=A180529_160939_eko-doprava_rts
Proboha, proč DOL nazývají Zemanovým kanálem? Vždyť kdyby mepřišel bolševik, tak ho postaví Baťa. Možná že kdyby bolševik neodešel, tak by ho na přelomu milénia postavil taky...
A když si přečtete diskuzi pod článkem, tak co slovo, to perla....
-
- nováček na fóru
- Kontaktovat uživatele:
jj článek jsem taky ráno četl. Kdo ví jak by to dopadlo, kdyby to nedopadlo tak jak to dopadlo
a na čtení diskuse nemám od náhodného, dávného kliknutí na diskuzi na novinkach.cz stále odvahu.
Holt je to škoda :-/

Holt je to škoda :-/