Lipno nebo Orlík s dětmi z hlediska kotvení?

Popis zajímavých míst na českých vodách

Moderátoři: vilma, Pepa, david

jiskrabk
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 11

Lipno nebo Orlík s dětmi z hlediska kotvení?

Příspěvekod jiskrabk » úte kvě 19, 2020 10:45 am

Ahoj,

rád bych se zeptal znalejších místních poměrů na radu kam to bude vhodnější?
Chceme jet s ženou a dětmi (3 a 6 let) teď v červnu na plachetnici a rozhodujeme se jestli Lipno nebo Orlík (případně Slapy, ale zde jsem zatím moc nepátral). Jde mi o to kde to je vhodnější z hlediska kotvení dosahu břehu? Jezdíváme do Polska na Mazury, kde je ale jiný typ jezer a není problém zakotvit a vypustit děti na břeh v podstatě kdekoliv.
Když jsem byl před pár lety na Orlíku, tak vím, že se dalo dostat ke břehu skoro všude, ale pamatuju dost strmé břehy a lesy (bylo tehdy aktuálně dost vody), ale taky jsem tehdy zrovna nekoukal kde jsou jaké pláže pro děti...

Díky za rady.

Jirka

PS: kdyby měl někdo typ na půjčení vhodné lodě na týden v červnu, tak také uvítám. Vzhledem k tomu, že to řeším dost na poslední chvíli, tak ve vyhlídlích půjčovnác na webu jsou víkendy obsazené... (pracovní týden mi nevadí, jen jsme původně chtěli celý týden).
vojtaharok
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 84
Kontaktovat uživatele:

Re: Lipno nebo Orlík s dětmi z hlediska kotvení?

Příspěvekod vojtaharok » stř kvě 20, 2020 8:50 pm

Ahoj, osobně doporučuji Orlík. Naposledy jsme tam byli na plachetnici od HACjacht s 5letým vnoučkem předminulý víkend, a byl nadšený, už nadšeně kormidloval (když mu byly 3, tak jen seděl dole v kajutě). Teď je hladina hodně nízko, takže jsou všude krásné písečné pláže, hned kopal v písku, stavěl hrady... Navíc byla na jaře akce čištění břehů, takže je tam čisťoučko. Jediným mínusem je občas pyl na hladině, ale ten se prostě pohybuje sem a tam s větrem. Stačí zaplout do opačné zátoky nebo počkat na změnu směru větru. Pozor na případné nenadálé snížení hladiny. Když tak pošli přes SZ (soukromou zprávu) emailovou adresu, pošlu nějakou fotku - neumím to tu pověsit. Na Orlíku plachtíme asi dvakrát do roka a připadá nám to nejlepší poměr zážitek+klídek+kvalita / cena. Doporučuji Rose, má velkou toaletu, spoustu úložných prostor, pohodlné lavice v kokpitu, uzavřený kokpit (=bezpečnost), a dobře pluje pod plachtami, má kormidelní kolo. Pro malé piráty je loď bez velkého kormidelního kola nezajímavá :-)

Pokud popluješ a budeš na noc v zátoce, budeš mít dilema, jestli použít kotvu nebo ne (zakazují ji většinou používat, aby neuvízla mezi pařezy na dně). Vyzkoušeli jsme to a) s kotvou ze zádi a s vyvázáním dále od břehu, když začala rychle klesat hladina i s b) najetím na břeh a jedním dlouhým šikmým lanem ze zádi na návětrném boku lodě (kromě krátkého lana z přídě, samozřejmě). I v bouřce nám to vyšlo nastejno. Takže bych se bez kotvy nebál. Ale bez kotvy nebo bočního dlouhého lana (nebo 2 lan, každé z jedné strany) tě to bude v noci kvedlat a i blbý projíždějící gumák bude nepříjemně smýkat lodí po dně. Byly o tom tu vášnivé diskuse. Je důležité najít pláž s velkým sklonem, aby se najelo přídí, a pokud možno ne kýlem.

Na Slapech mi připadá, že jak je to užší, tak že tam fouká nárazověji, méně apod. Ale byli jsme jen jednou, dále už jsme nezkoušeli.

Zklamaní jsme byli z Lipna, byli jsme tam 2krát (jednou kurz a jednou půjčení lodě). Je to tam daleko, voda je opticky méně čistá (vím, že je to jen rašelina...), lodě k půjčení jsou odhadem o 50% až 80% dražší, flexibilita pronajímatelů se mi zdá menší, skoro všude je mělko a bahnito, je tam vždy kratší sezóna než na Orlíku. A protože jsme tam byli tehdá o víkendu, měl jsem strašně blbý pocit z toho, že kolem lítaly mraky rychlých křižujících plachetnic, jsou tam úzká místa, mělčiny... no ale to může být jen má deformace - já nejraději pluji na pohodu se zrefovanými plachtami se stovkami metrů pod kýlem a 10 mil od břehu. A byl problém najít klidného fleka z zakotvení. Navíc mi připadá, že tam není nic původního nebo milého, jen přistěhovalci, co se snaží rychle vyždímat z turistů, co se dá. Ale třeba je to jen můj pocit.

Tak se dobře rozhodni a užijte si to!
Omen
vytrvalý návštěvník
Reputace: 160

Příspěvekod Omen » stř kvě 20, 2020 10:20 pm

Byli jsme vloni na Orlíku i Lipně ……ale nejsme znalci místních poměrů …. jen subjektivně:
Lipno: my tam žádný problém neměli, marína Černá ochotná, vstřícná a fajn, ale pokusím se zobecnit: Lipno je hodně zkomercionalizované, břehy plytké, není tolik možností pro přečkání nepřízně počasí nebo na noc, je potřeba více přemýšlet dopředu, ne všude se dá zastavit.
Orlík: na stoupačku někde užší, vítr se furt vrtí - rozhodně se u plachet nenudíš, ale je o hodně více míst, kam se schovat před počasím nebo na noc. Téměř v každém místě jsem schopen se u návětrného břehu schovat do 30 minut, nesmím mít ale požadavky na zázemí maríny, ale jen na své vlastní vybavení a zásoby.
Janch
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Janch » stř kvě 20, 2020 11:41 pm

Přidávám se a jen bych opakoval Vojtova slova. Nedávno dával někdo (místní ?) ve vláknu Lipno odkaz na půjčovnu. To jsem koukal, je to pouhých 850 Kč za 6m plachetnici s 11 m2 plachet - za hodinu. 3000 za den, no neber to. A ceny v restauracích i pitomých kioscích šplhají na rakouskou úroveň při běžné tuzemské úrovni služeb. Plus to kotvení, mělčinky, občas zatopený dům...
Omen
: Potvrzuju. Orlík je optimální destinace, má dost přírodních zákoutí i dva hrady, i když, vloni v červnu byl nadstav a píseček skoro zmizel. A člověk se tam zabaví nejen s plachtami, taková kotva zaseknutá v pařezu ... pravda, statisticky to mám v jednom případě z 20.
(P.S.: Zvítězili jsme, nerezová danfortka šla nakonec na palubu a rýmu jsme nedostali, jen ta voda v uších chvíli vydržela.)
jiskrabk
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod jiskrabk » čtv kvě 21, 2020 12:20 am

Děkuji za info.

Bude Orlík... sice menší loď bez kormidelního kola, což vím, že by děti uvítali :), ale zase je to výrazně levnější a menší loď, která tak má i menší působení všech sil a bude to jednodušší... (a osobně mám asi kormidelní páku i raději - sice je to méně pohodlné, ale je lépe cítil co loď dělá).

Možná pokud to vyjde, tak dám Lipno později ještě s někým dalším než jen manželkou a dětmi, ať se podíváme jak to tam vypadá a uvidíme na příště.

Ještě jednou díky za postřehy.
Jirka
Jirka_TEC_Tce
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 28
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Jirka_TEC_Tce » čtv kvě 21, 2020 6:39 am

Ahoj Jirko, naprostý souhlas s Vojtou, včetně navrhované půjčovny. Beru od nich lodě vždy a letos poprvé budu mít Rose. Plavíme se o víkendu 15 - 16.8.
Ať se Vám plavba vydaří a jste spokojeni jako na Mazurách. :D
Ahoj J :-)
Omen
vytrvalý návštěvník
Reputace: 160

Příspěvekod Omen » čtv kvě 21, 2020 8:38 am

Janch píše:.... To jsem koukal, je to pouhých 850 Kč za 6m plachetnici s 11 m2 plachet - za hodinu. 3000 za den, no neber to. A ceny v restauracích i pitomých kioscích šplhají na rakouskou úroveň při běžné tuzemské úrovni služeb …..

My tam byli před hlavní sezónou, v červnu. Ceny lodí jsem neřešil, byl jsem tam s vlastní lodí ……
Úroveň restaurací potvrzuji ….. v obci Lipno a Horní Planá jsem se musel v hospodách hlasitě ozvat, protože německy mluvící byli obsluhováni okatě přednostně. V Dolní Vltavici to za nás vyřešili jiní vedle sedící Češi, kteří reklamovali podobně.
Až pojedu příště na Lipno, musím se předtím naučit německy snadno a rychle.
Finn
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 16

Příspěvekod Finn » čtv kvě 21, 2020 9:03 pm

Taky bych dal přednost Orlíku. Lipno je sice taky pěkný trochu jinak, ale zažil jsem tam v srpnu bouřku i s kroupami a ty zátoky na schování tam nejsou jak na Orlíku a když už se něco z dálky pozdává, tak se ukážou kousek pod hladinou pařezy. Nejpohodovější noc byla u písčitého Tchajvanu.
AussiePaul
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod AussiePaul » sob kvě 23, 2020 4:40 pm

Finn píše:Taky bych dal přednost Orlíku. Lipno je sice taky pěkný trochu jinak, ale zažil jsem tam v srpnu bouřku i s kroupami a ty zátoky na schování tam nejsou jak na Orlíku a když už se něco z dálky pozdává, tak se ukážou kousek pod hladinou pařezy. Nejpohodovější noc byla u písčitého Tchajvanu.

S ponorem 65 cm předpokládám, že se dostanu na vícero míst pro kotvení? Jsou na Lipně místa kde se nesmí na/u břehu kotvit na noc?
jiskrabk
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod jiskrabk » pát čer 05, 2020 11:03 pm

ještě možná jak je to aktuálně s krátkodobým kotvením (přes den, nebo max. 1 noc)?
Když jsem byl naposledy na Orlíku platil zákaz nočního kotvení... Co vím tak tehdy byla na skoro všech kotvištích dodatková tabulka "Stání povoleno se souhlasem správce toku" nebo "kotvení dle pokynů povodí Vltavy" (nebo tak nějak podobně je to formulováno...) Co jsem tak viděl nějaké online plavební mapy, tak to tam mají uvedeno stále...
Co to přesně znamená? Kde nebo jak se musí/nemusí něco vyřizovat? Nebo se to týká jen dlouhodobých stání?

Díky,
J.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » sob čer 06, 2020 5:44 pm

Na krátkodobé kotvení si těch dodatkových tabulek "jen se souhlasem správce toku" si nevšímej, ty jsou jen pro dlouhodobé kotvení, aby se tam načerno nezřizovali bójky. Jinak platí stání max. 48hodin na jednom místě - což stejně nikdo neřeší.
HonzaŠ
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod HonzaŠ » pon čer 08, 2020 11:13 am

Ahoj
tak to Lipno mne lákalo zkusit letos v létě. Orlík jezdí každý rok a měl jsem jak Sasanku supernovu od Petry Stehlíka, (ajetojacht) tak Tango Family, Sasanku Marii od Borise Soviče (zvedni kotvu) Vždy všechno v pohodě.
Máte případně doporučení na nějakou půjčovnu na Lipně ?
Honza
Jarek02
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

Příspěvekod Jarek02 » pon čer 08, 2020 10:27 pm

Souhlasím s výše uvedeným, pro mě je to jasné: Lipno je lepší jachtařsky (širší voda, lepší vítr-stabilnější a častější), Orlík je lepší pro děti. Na Orlíku je to takové poskakování z jedné zátoky do druhé - pro děti určitě lepší.
Na kotvu se vy*er, špičkou do písku (Orlík kotvy rád polyká). Když klesne hladina během noci, přesuneš celou posádku na záď a zvedneš špičku a jde to :)

HonzaŠ: doporučím Martina Brychtu (LipnoYacht) ve Frymburku, mám s ním ty nejlepší zkušenosti!
Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 37

Příspěvekod Andrejjeep » úte čer 09, 2020 7:29 am

HonzaŠ píše:Ahoj
Máte případně doporučení na nějakou půjčovnu na Lipně ?
Honza

Rovnako mal požičanú plachetnicu od Brychtu, cenu v pohode, rovnako aj jednanie atď.. bol som nadmieru spokojný.

A.

Zpět na