Dychová skúška na vode
Moderátoři: vilma, Pepa, david
- copy
- zkušený harcovník
- Reputace: 28
- Kontaktovat uživatele:
Dychová skúška na vode
všimol som si článok na idnes "Pijanům na šlapadlech hrozí pokuta až sto tisíc, na skútru dokonce vězení!"
https://zpravy.idnes.cz/slapadla-vodaci-alkohol-na-vode-pokuty-sto-tisic-vezeni-pjf-/domaci.aspx?c=A180709_133220_domaci_hell
a nie je mi to jasné - takže fúkať mi môžu dať aj na SUP doske, alebo nafukovacej kanoi?
" U plavidel, které nepodléhají registraci, je podle Trojana také důležité, kdo je zrovna řídí. Právě pro vůdce plavidla totiž zákaz pití platí. „V případě šlapadla je to ten, kdo v dané chvíli drží páku kormidla. Na kánoi se to bere tak, že kormidelník je ten vzadu. Pokud loď naopak podléhá registraci, nesmí pít žádný z členů posádky a za to, že to tak skutečně je, odpovídá kapitán nebo vůdce plavidla,“ vysvětluje Trojan. "
https://zpravy.idnes.cz/slapadla-vodaci-alkohol-na-vode-pokuty-sto-tisic-vezeni-pjf-/domaci.aspx?c=A180709_133220_domaci_hell
a nie je mi to jasné - takže fúkať mi môžu dať aj na SUP doske, alebo nafukovacej kanoi?
" U plavidel, které nepodléhají registraci, je podle Trojana také důležité, kdo je zrovna řídí. Právě pro vůdce plavidla totiž zákaz pití platí. „V případě šlapadla je to ten, kdo v dané chvíli drží páku kormidla. Na kánoi se to bere tak, že kormidelník je ten vzadu. Pokud loď naopak podléhá registraci, nesmí pít žádný z členů posádky a za to, že to tak skutečně je, odpovídá kapitán nebo vůdce plavidla,“ vysvětluje Trojan. "
-
- moderátor
- Reputace: 234
Re: Dychová skúška na vode
Zatím prý nedávají dejchnout když plaveš s plavacim kolem. Ale bacha, s duši od traktoru už jo.
- copy
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
No ale vážne - loď bez povinnej registrácie, teda napr. kanoe - to mi môžu dať fúkať aj na splave?
-
- moderátor
Budes se divit, já to vážně píšu.
Daj dejchnout i šlapadlu na rybníku.
Daj dejchnout i šlapadlu na rybníku.
-
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 9
Včerejší zkušenost - Slapy/Častoboř - říční policie projížděla krokem a brali všechno na pravém břehu (plachetku, motoráky, pramice). Tedy nafukovací kajak a paddleboard nechali být. 2x nasadili houkačky a pokutu na lyžaře mimo prostor ! Podle mne je to dobře - napitý týpek na rychlém motoráku může být smrtelné nebezpečí...
s tim dejchanim souhlasim tedy na vetsich lodich, ale jako velky smrtelny nebezpečí vidim plavce bez cepice, tmavovlasého, který plave na druhou stranu reky a je to hlavne jeho smrtelny nebezpečí, když ma zlutou cepici, budiz, ale stejne je to risk
Před pár dny jsem na Moravě viděl dva ,,plavce,, v koupacích čepicích. Pochopitelně jsem okamžitě zvolnil a začal se vyhýbat. Pak se ukázalo, že to jsou jen dva červené míče v síťkách, které byly použity jako bójky pro vypýčení prostoru, do kterého rybář prakem umisťoval krmení a kam se trefoval s návnadou. Pobavilo, pochopitelně. Ale to nic nemění na faktu, že plavec s barevnou čepicí na ,,tekvici,, jde opravdu lépe vidět. A pokud může večer nosit substrát reflexní prvky z důvodu vlastní bezpečnosti, proč by něco podobného nemohlo platit u plavců. Vždyť ono na vodě je dnes podstatně rušněji, než před pár lety. Mimochodem umíte si představit potápěče s radarem? 

- Zdenda12345
- zkušený harcovník
- Reputace: 73
To že je opilej člověk nebezpečněj sobě i svému okolí je asi bez diskuze. Platí to kdekoliv.
Podle mě ale člověk, který si dá u vody pivko, dvě, pak na šlapadlu nikomu neublíží.
Stejně tak na plachetnici, či motoráku to do půl promile podle mě nic není. V normálních zemích je tolerance i za volantem. Nedělejme ze sebe impotentní civilizaci.
Maximálně bych uvažoval o nějaký přísnosti při plavbě v kluzu.... Prostě když piju, tak pluju maximálně opatrně, výtlakem.
Podle mě ale člověk, který si dá u vody pivko, dvě, pak na šlapadlu nikomu neublíží.
Stejně tak na plachetnici, či motoráku to do půl promile podle mě nic není. V normálních zemích je tolerance i za volantem. Nedělejme ze sebe impotentní civilizaci.
Maximálně bych uvažoval o nějaký přísnosti při plavbě v kluzu.... Prostě když piju, tak pluju maximálně opatrně, výtlakem.
-
- pravidelný návštěvník
Jasně: neoznačený kokos ve vodě (chudák dálkový plavec) v plavební dráze jakoby "si koledoval" a nebyl mu život milý. Lidé si ještě nezvykli na uvolněná pravidla pro plavbu ve skluzu, a tak se to bolestně učí...
Jako obojživelník to ale vnímám z obou stran.
1) Jako plavec bych si chtěl zaplavat v klidu - A OBJEKTIVNĚ SE SITUACE PLAVCŮ ZHORŠILA.
2) Jako motorizovaný pramičkář se nikdy nerozjedu tak, abych neměl přehled.
3) Na plachetnici i když je nejhůř manipulovatelná jsem také problém neměl.
Zodpovědný kapitán si pivko dá až teprve až zakotví. Největší pič*sové jsou ale nevybouření synátoři boháčů na skůtrech a motorácích. Ti nemají ani zodpovědnost, ani dostatek životních zkušeností, o ohleduplnosti nemluvě... a tam ani střízlivost nepomůže. Také bych navrhoval přísnější pravidla pro skluz.
Jako obojživelník to ale vnímám z obou stran.
1) Jako plavec bych si chtěl zaplavat v klidu - A OBJEKTIVNĚ SE SITUACE PLAVCŮ ZHORŠILA.
2) Jako motorizovaný pramičkář se nikdy nerozjedu tak, abych neměl přehled.
3) Na plachetnici i když je nejhůř manipulovatelná jsem také problém neměl.
Zodpovědný kapitán si pivko dá až teprve až zakotví. Největší pič*sové jsou ale nevybouření synátoři boháčů na skůtrech a motorácích. Ti nemají ani zodpovědnost, ani dostatek životních zkušeností, o ohleduplnosti nemluvě... a tam ani střízlivost nepomůže. Také bych navrhoval přísnější pravidla pro skluz.
-
- pravidelný návštěvník
Zdenda12345 píše: Prostě když piju, tak pluju maximálně opatrně
Jasňačka ! Podle mne by mohlo být rozlišení "s lidským pohonem" a "strojním pohonem". Takže cyklisté, vodáci, šlapadla, nafukováky, apod. by si jezili na své nebezpečí klidně i do promile... a naopak motoráci s 0% ?
- copy
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
mne nie je jasná ešte jedna vec: " Pokud loď naopak podléhá registraci, nesmí pít žádný z členů posádky a za to, že to tak skutečně je, odpovídá kapitán nebo vůdce plavidla,“ vysvětluje Trojan."
Na party lodi, napríklad v Prahe na Vltave, je to jasné - posádka je kapitán a jeho "námorníci", ostatní sú pasažieri a tí sa môžu opíjať do nemoty. Veď by inak skončila osobná plavba na Vltave.
Ale ako je to u napr. 6-metrovej kajutovej plachetnice? Kto je tam posádka a kto pasažier?
Na party lodi, napríklad v Prahe na Vltave, je to jasné - posádka je kapitán a jeho "námorníci", ostatní sú pasažieri a tí sa môžu opíjať do nemoty. Veď by inak skončila osobná plavba na Vltave.
Ale ako je to u napr. 6-metrovej kajutovej plachetnice? Kto je tam posádka a kto pasažier?
Nad tím jsem se rovněž zamýšlel. Jak to má chudák policajt poznat? Jednoduše. Kdo nenafoukal je posádka. A pokud nafoukají všichni, tak kapitánem je vodník Česílko a ten si právě odskočil. A pokud nevěří, nech si za ním taky skočí. 

Kolik členů posádky potřebuje 6m plachetnice? Stačí skipper a hotovo. Nemáš o čem diskutovat, pokud ale v té chvíli nestojí za kormidlem někdo jiný.
Míněno při plavbě.
Míněno při plavbě.
No já mám v TP napsané: nejmenší počet posádky 1, max.pocet osob 5. tzn. že skiper pít nemůže, ostatní jo. Pokud skiper nechá loď řídit někoho např. bez papírů, tak může, ale (kromě neustálého přímého dozoru) musí být střízliví oba. jednoduché počty..... Mě na tom vadí spíš ta buzerace a honění si policejního trika, chlubeni se počtem kontrol a podobně. Zažil jsem na Moravě za cca 5km tři kontroly po sobě, dvakrát komplet, výbava,papíry, dychacka, potřetí už jsem se vztekal , tak jenom dychacka a jeďte..... Zvláštní, že stavěli hlavně majitelské lodě, loď z půjčovny, která ani nemohla trefit komoru projela bez ztráty kytičky, ale to je kšeft, že a má na něm , pod hlavičkou rozvoje turismu, zájem kraj, město...... Moc by mě zajímala nějaká statistika, kolik je tu lodí a kontrol, versus počet aut a kontrol na silnicích. Přijde mi to jako obrovský populismus, aby měli hoši od PČR vykázanou nějakou činnost.....(mmch kolik ukradených lodních motorů už PČR našla?). Je přece v zájmu každého plavce, aby měl vše v pořádku a neohrozil sebe, posádku ani okolí. Tyhlety "starosti" státu mě obtěžují a nemohu se zbavit dojmu, že neměří každému stejně. Už dávno jsem se smířil s tím, že když pluji , tak si ani to jedno pivo nedám, ale dávat dýchat preventivně je BUZERACE !!!!! Je má zajímat zda loď není kradena, zda má technickou a pov. ručení, vše ostatní až když je podezření. Takhle jsme podezřelí všichni a stát se na nás taky tak dívá a zachází tak s námi. Pamatujte na moje slova, časem to dopadne tak, že nám rovnou budou prohledávat lodě, protože co kdyby....když jsme ty nesvéprávné ovce...
Uf to jsem se zas namichl.......
Sek
Uf to jsem se zas namichl.......
Sek
-
- pravidelný návštěvník
Netřeba se namíchávat, klídek. Jde o střet dvou přístupů: jeden lidem důvěřuje a jen je "usměrňuje" (to je ta část hesla Pomáhat ...). A pak druhý přístup, ten chrání (ty zodpovědné před nezodpovědnými). Já klidně dýchnu i 2 hlídkám, stalo se mi to o Velikonocích, a nebudu mluvit o šikaně, když vím, že to má působit odstrašujícím způsobem i na ty deb*ly a dem*nty, co si s ohrožováním ostatních nedělají hlavu !!!
pan.fotograf píše:Netřeba se namíchávat, klídek. Jde o střet dvou přístupů: jeden lidem důvěřuje a jen je "usměrňuje" (to je ta část hesla Pomáhat ...). A pak druhý přístup, ten chrání (ty zodpovědné před nezodpovědnými). Já klidně dýchnu i 2 hlídkám, stalo se mi to o Velikonocích, a nebudu mluvit o šikaně, když vím, že to má působit odstrašujícím způsobem i na ty deb*ly a dem*nty, co si s ohrožováním ostatních nedělají hlavu !!!
Bohužel na silnicích chyběj. Před cca 20ti lety se mi taky stalo, že mě zastavili na různých koncích republiky celkem 7x za jeden den a to nebyla žádná akce. V této době zažiju tak v průměru jednu namátkovou kontrolu za 80tkm (3 kontroly za posledních 6 let).
Docela se mi líbí reakce policajtů na otázku: "pánové, víte s čím mě serete"? Poté, co vždy vykulej oči, tak jim rovnou odpovím: " že Vás je na těch silnicích tak málo vidět". Vždy to berou s humorem, a dávají mi za pravdu, že kdyby stáli na každým rohu, jako dřív, tak by se lidi na těch silnicích chovali jinak.
To samý je na vodě. Teď, když jsou vidět relativně často, tak si lidi taky dávají majzla. Až vidět nebudou, tak si budou lidi na vodě dělat, co se jim zlíbí a bude tam ještě větší bordel, než na těch silnicích.
Myslím, že policistů na silnici nebo na vodě může být milion a nezmění se nic, dokud ti, co dělají přestupky, nebudou odpovídajícím způsobem potrestaní. Nejsem přítelem preventivní represe, ale pokud k něčemu dojde, mělo by to být dotaženo do konce, včetně odpovídajícího trestu a to se neděje. Přestupky prochází spoustě řidičů - viz vybržďovači apod. To samé na vodě. Spousta případů končí zcela bez následků pro viníky. Nechávám stranou proč.
Pak si i ti "poctiví" řeknou: "proč já bych měl něco dodržovat, když oni nemusí". To se bohužel stává normou i v běžném životě. Je to směřování k policejnímu státu s masivní korupcí, ale to už je jiná kapitola.
Pak si i ti "poctiví" řeknou: "proč já bych měl něco dodržovat, když oni nemusí". To se bohužel stává normou i v běžném životě. Je to směřování k policejnímu státu s masivní korupcí, ale to už je jiná kapitola.
- Zdenda12345
- zkušený harcovník
- Reputace: 73
Je jasný, že na každýho platí něco jinýho. Na jednoho riziko obrovský pokuty, na jinýho policajt za každym rohem, na někoho odebrání oprávnění..... no a na někoho neplatí prostě nic.
Já bych se přimlouval za prevenci. Třeba kdyby součástí výuky byl vyhýbací manévr takřka neviditelné bojce (plavci), nauka ovládání lodě, nauka co to umí udělat při nešikovném najetí na vlnu..... a kdo ví co ještě..... Jak píšu na někoho nefunguje nic, ale spoustě lidí by určitě pomohlo zjistit co dokáže loď.
Třeba já si ještě pamatuju školu smyku v autoškole. Všichni jsme kulili oči jak snadno se auto splaší a že s tim něco málo udělá jen opravdový machr. Nebo třeba ostré brždění na mokru, atd. atd.
Já bych se přimlouval za prevenci. Třeba kdyby součástí výuky byl vyhýbací manévr takřka neviditelné bojce (plavci), nauka ovládání lodě, nauka co to umí udělat při nešikovném najetí na vlnu..... a kdo ví co ještě..... Jak píšu na někoho nefunguje nic, ale spoustě lidí by určitě pomohlo zjistit co dokáže loď.
Třeba já si ještě pamatuju školu smyku v autoškole. Všichni jsme kulili oči jak snadno se auto splaší a že s tim něco málo udělá jen opravdový machr. Nebo třeba ostré brždění na mokru, atd. atd.
Dovedu si představit, jak nauka ovládání lodě ovlivní pití alkoholu před/při řízení lodě..........
Voda píše:Nad tím jsem se rovněž zamýšlel. Jak to má chudák policajt poznat? Jednoduše. Kdo nenafoukal je posádka. A pokud nafoukají všichni, tak kapitánem je vodník Česílko a ten si právě odskočil. A pokud nevěří, nech si za ním taky skočí.
Vůdcem plavidla je buď ten kdo má oprávnění k vedení plavidla, v případě plavidla podléhajícího evidenci, nebo ten kdo je na místě odkud lze plavidlo nejlépe ovládat u plavidla nepodléhajícího evidenci.
Jinak zákaz požívání alkoholu při některých činnostech obecně vyplývá ze zákona 65/2017 § 19:
"Osoba, která vykonává činnost, při níž by mohla ohrozit život nebo zdraví svoje nebo jiné osoby nebo poškodit majetek, nebo ve vztahu k níž jiný právní předpis stanoví zákaz požívat alkohol nebo užívat jiné návykové látky, nesmí požívat alkoholické nápoje nebo užívat jiné návykové látky při výkonu této činnosti nebo před jejím vykonáváním, a to tak, aby zajistila, že tuto činnost nebude vykonávat
pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky."
Čertovo kopýtko je ve slovech " by mohla ohrozit ". Z toho se vychází při preventivních kontrolách.
Jiným právním předpisem je zákon 114/1995 o vnitrozemské plavbě § 43 odst. 3 písm. c), odst. 15 písm. c) a odst. 16.
Nejede tedy o povolení nějakého množství alkoholu na některých plavidlech, ale o úpravu obou zmíněných zákonů, což je asi dosti nereálné. Žádný stát nemůže povolit požívání zakázaných látek. Zmírnit by se však mohlo sankcionování za porušení zákazu. Porušení zákazu to i v takovém případě zůstane a bude přičteno k tíži tomu, kdo zavinil nějakou újmu, zejména jiné osobě na zdraví, životě neo majetku.
... a možná by se každý měl nejdříve naučit PÍT a vyzkoušet si na nějakém polygonu co to s ním za nekontrolovatelné ,,smyky,, udělá a teprve po úspěšném zvládnutí a přezkoušení pokračovat v dalším studiu. Například řízení vozidla, člunu a tak podobně. Když už tedy v rámci Evropy se v této disciplíně již tradičně umisťujeme na nejvyšších pozicích tabulky ( neustále nám to někdo připomíná TV/tisk/Inet/..).
Nedávno mne v prodejně prosili dva cizinci abych jim doporučil nějaké dobré pivo. Ukázal jsem na Pils-Urq 12 stupňů. Vypadlo z nich užasle : ,,It is very strong, it is like wine....,,. Byli to Litevci a venku měli zaháknutý vozík s nějakým čabradlem. Tak jestli to všechno vypili, krouží v té kaluži ještě dnes.
tentom: klidně jsi to mohl dát i bez citace, asi jsi přehlédnul ten smajlík. No co už...
Nedávno mne v prodejně prosili dva cizinci abych jim doporučil nějaké dobré pivo. Ukázal jsem na Pils-Urq 12 stupňů. Vypadlo z nich užasle : ,,It is very strong, it is like wine....,,. Byli to Litevci a venku měli zaháknutý vozík s nějakým čabradlem. Tak jestli to všechno vypili, krouží v té kaluži ještě dnes.
tentom: klidně jsi to mohl dát i bez citace, asi jsi přehlédnul ten smajlík. No co už...
Voda píše:... a možná by se každý měl nejdříve naučit PÍT a vyzkoušet si na nějakém polygonu co to s ním za nekontrolovatelné ,,smyky,, udělá a teprve po úspěšném zvládnutí a přezkoušení pokračovat v dalším studiu.
Jsem pro. Začínat se bude od 0,1 promile a postupně se bude zvyšovat hladinka až do 4

-
- moderátor
Formulace v zákoně je tak dokonalá, že bys doma po jednom pivě nemohl ani umejt nádobí, či obskocit manželku/ milenku, neb by si si, nebo ji mohl ublížit, ohrozit. A tak to máme 30 let po převratu.
- copy
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Fitor píše:Kolik členů posádky potřebuje 6m plachetnice? Stačí skipper a hotovo. Nemáš o čem diskutovat, pokud ale v té chvíli nestojí za kormidlem někdo jiný.
Míněno při plavbě.
Spinakrový peň si sám nasadíš?