Vltava

Popis zajímavých míst na českých vodách

Moderátoři: Pepa, david, vilma

david
moderátor
Reputace: 232

Vltava

Příspěvekod david » pon dub 22, 2013 11:07 am

Tak zas konečně otevřeli Štěchovickou. Po téměř půlročním plácáni se po rybníku Vranské je to příjemná změna.
V pátek jsem brknul na komoru, zda opravdu maká a ve ¾ na 5 nás do kopce udělá. Že prej jo, konečně, že už někdo plave :good: , ale zpátky ten den prý už ne. Povídám nevadí, dolů až v neděli. V 5 jsme nahoře a plaveme ke kamarádovi, co má chajdu proti Bílé skále, na drb po zimě, jeho kytaru a starej gramofon na kliku. Príma večer.
Ráno pokračuju nahoru postát na „Na Strejckým“ a pěšky podle potoka Třeblová přes Pexák a osadu Keno do Nedvězí na starej statek- samo s hospodou. Po zimě setkání jak se ztraceným synem.
Odpo vážeme na dalbách pod Svatým a další tůra pěšky do krpálu, tentokrát k Taterům. Taky bez chyby. U žejdlíku krafeme s místními trempchataři , slibujeme transport slabších jedinců na potlach Ztracenky – 95. výročí založení osady.
Luxusní slunečné nedělní ráno nás příjemně vzbudilo a tak plaveme mrknout na Ztrácu, jak to bude s přistáváním u jejich koupacího mola – není tam zrovna dost vody a málo místa. No, nějak se tam dostanu.
Kousek po proudu proti Puchýrně jsme udělali čouďák, opekli buřtíky a vyvalovali se na sluníčku. Po zimě pěknej relax.
Kolem poledne okolo plave, spíš valí, „loď bez řidičáku“ a neomylně míří až k nám očumovat, :gun: místo aby drželi dištanc, respektovali soukromí a radši očumovali probouzející se přírodu Štěchovickýho kaňonu.
Odpo připlouvá kamarád, co vyměnil pramici s 2,5 HP za kajuťáček s 90HP Omnimaxem :good: , a s přítelkyní trénuje manévrování s novou lodí a pobyt v kajutce.
Před 5. jsme se sešli v komoře, proplavujeme za přání šťastné plavby od pana komořího, a večer končíme v Davli ve stánku U Kotvy.
Pohodový víkend. Lodí 24km, pěšky 8km s převýšením cca 280m a něco taky bajbótem.

btw. Ztracenka má tu slávu 95. výročí poslední sobotu v červnu, od 18.00 – kdyby se někdo chtěl podívat.
miras
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod miras » pon dub 22, 2013 11:48 am

Včera jsem jel přes Davli a říkal jsem si, že jsi asi nahoře. Krásně strávený víkend. Zdravím Mirek.
MB
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod MB » pon dub 22, 2013 1:31 pm

A já kdo to rozdělává oheň v lese :-) ....loď bez řidiče jsem taky registroval, jel jsem kolmo kolem....
david
moderátor

Příspěvekod david » pát kvě 03, 2013 11:44 pm

Dobrá zpráva:od května je otevřené občerstvení u přístavního můstku parníků pod Slapy - dolní převoz. Zatím jen So-Ne, o prázdninách prý pořád. Obsluha jsou vodáci, ne pinglové.
hula-m
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod hula-m » úte čer 04, 2013 12:09 pm

Lidovky.cz dnes uvedly: 09:10 - V Lužci nad Vltavou se protrhl Vraňansko-hořínský plavební kanál. Vyhlášena byla dobrovolná evakuace.....

Víte o tom někdo něco bližšího?
david
moderátor

Příspěvekod david » úte čer 04, 2013 7:36 pm

asi tolik:
http://www.pvl.cz/portal/sap/presmerova ... zprava.pdf

Ostatní informace
Na pravém břehu laterálního kanálu Vraňany – Hořín mezi obcemi Vraňany a Lužec došlo k porušení hráze a
následnému zaplavení plavebního kanálu, který byl na nástupní větvi povodně uzavřen (a hladina se postupně
snížila). Po naplnění kanálu došlo nad plavebními komorami k přelévání levobřežní hráze. Jako nápravné
opatření je prováděn nouzový přeliv pravobřežní hráze nad plavebními komorami tak, aby bylo odlehčeno
významnějšímu zaplavení levobřežního území a obce Hořín.
Zároveň došlo k porušení ochranné hráze Zelčín – Vrbno. Zde rozliv neohrožuje obyvatelstvo (bylo před
porušením hráze již evakuováno preventivě při vzestupu průtoku ve Vltavě).
Vodohospodářský dispečink Povodí Vltavy trvale situaci monitoruje. Provozní pracovníci Povodí Vltavy
situaci na vodních tocích neustále sledují v terénu.
Všechna vodní díla ve správě Povodí Vltavy jsou v bezpečném a provozuschopném stavu.

nejlepší je závěr
Michal123
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 5

Příspěvekod Michal123 » úte čer 04, 2013 8:40 pm

V diskuzích se hodně mluví o pozdním vypouštění přehrad na Vltavě. Tady je graf hladiny:
VD Slapy

Začali vypouštět včas? Nebyly zásoby moc vysoké?
Surcouf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 2

Příspěvekod Surcouf » úte čer 04, 2013 9:02 pm

david
moderátor

Příspěvekod david » stř čer 05, 2013 1:17 am

neděle.........

Obrázek
libor.janko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod libor.janko » stř čer 05, 2013 6:56 am

Davide, takhle to vypadalo kde?
Na to jak dopadli různé yc je asi brzo, že? Plánoval jsem na prázdniny Prahu, ale když to vidím, tak to asi odložím.
Finn
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 16

Příspěvekod Finn » stř čer 05, 2013 8:39 am

Libore, Ty nepoznáváš Davidovu loď? - ta větší. A proč chceš Vltavu o prázdninách zase odložit?
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » stř čer 05, 2013 8:48 am

Mam podobnej dojem - jak dlouho muze trvat zprovoznit komory a uklidit blato?
libor.janko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod libor.janko » stř čer 05, 2013 8:51 am

Finne, zatím nevím, ale mám strach, že všechno zázemí různých klubů, kde jsem chtěl případně přespat odplavalo někam k Hamburku a když bych to chtěl plout s malou (4 roky), tak bych občas něco potřeboval. Nevím, jak dopadla Nelahozeves a jak to bude začátkem srpna? Nevím, jak jsou na tom pražské kluby, třeba Tatran atd a jak to bude vypadat v půlce prázdnin? Asi bych si to nejdřív musel projet autem, abych nebyl zase tolik překvapený. A nebo mít info o lidiček, kteří tam jsou a plují v dané oblasti.
Finn
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Finn » stř čer 05, 2013 11:14 am

Libore, 4roky už není malá, ta nepotřebuje pohodlí jachetních klubů, nevymlouváš se nakonec na ni? :jupi:
david
moderátor

Příspěvekod david » stř čer 05, 2013 11:15 am

mám celkem jasnou představu, že letos budeme trávit dovolenou mezi jezama tam, kde zrovna kotvíme.

2002 trvalo zprovoznění Labe do listopadu, Vltava až na jaře, pokud mi paměť slouží.
libor.janko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod libor.janko » stř čer 05, 2013 11:58 am

Já mám taky takový pocit, že za 1 - 2 měsíce to nebude moc v pořádku a že to bude jenom o jízdě mezi jezama, bohužel.
Omen
vytrvalý návštěvník
Reputace: 159

Příspěvekod Omen » stř čer 05, 2013 12:15 pm

Takže co z toho plyne Finne a ostatní ? ....... máme další potenciální zájemce o Wislu v srpnu :-)
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » stř čer 05, 2013 12:17 pm

libor.janko píše:Já mám taky takový pocit, že za 1 - 2 měsíce to nebude moc v pořádku a že to bude jenom o jízdě mezi jezama, bohužel.

Vzdyt ty to mas celkem jeste dobry, kdyz potrebujes, tak lod vytahnes z vody a odvezes jinam.

Omen: Radsi pockej s planovanim az prestane prset. ;)
Finn
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Finn » stř čer 05, 2013 2:26 pm

No vidíš Libore, na Wislu máš loď jak vyšitou a mezi Sandomierzí a Waršavou žádný jez - komora není.
Omen, dobrý postřeh.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » čtv čer 06, 2013 8:21 am

V r. 2002 jsem to zprovoznění komor nijak nesledoval. Něměl jsem ještě loď. :-)

Jak moc můžou bejt poškozený komory nad Prahou? Včera jsem nad tím usilovně přemýšlel a nějak mě nic nenapadá. (to ale neni nic novýho) :mad:

Mám na mysli úsek nad Prahou. Chápu, že Modřanská a pražský byly asi pod vodou. Tam je to jasný. Co ale Vranné a štěchovice? Tam to snad ty komory poškodit nemohlo ne? Voda se řízeně odpouštěla. I kdyby ne, tak půjde voda přepadem. Přece neni někdo tak blbej, aby navrhnul komoru na nižší vodu, než je přepad vodní hráze?
Bahno přece v komoře taky bejt nemůže ne?

Domnívám se, že cesta na Orlík by měla bejt OK?
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » čtv čer 06, 2013 8:38 am

No jo, to ale plati pro lidi se chcipakem misto lode, coz David ovsem neni, toho na Slapy neprevezou.

Predpokladam, ze prvni se opravuje Smichov a pak se resi zbytek. ;)
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 33

Příspěvekod marks » čtv čer 06, 2013 10:33 am

pokusím se bez emocí ve zkratce:
Řekl bych "lechčí" půlku evakuační a uzavírací máme za sebou, průtok je stabilizovaný, odpouští se, vody máme dost, v bdělosti čekáme na nástup pro odklízení a čistění. Pro ty kdož to tu znají (Kamýk nad Vltavou), je/bylo tak o metr a půl méně než při povodních 2002, což je metr a půl pod mostovkou, v kulminaci byl deseti centimetry zatopen kousek hlavní ulice v obci, silnice na Velkou je u povodí zatím zatopena dvaceti centimetry stále, na druhém břehu byli pod vodou obě cesty podél řeky, momentálně jen část u kapsy, což se vše průběžně mění o cca deset centimetrů při změnách průtoku o 100m3, samovolně samozřejmě také podle toho jak zrovna baví vodu téci v hlavním proudu ;-).
Nahoře je vody ještě kvanta, řeky pomalu opadají, přesto jsou stavy stále dost nad normou, musí se odpustit vše co se nadrželo, včetně rybníků, rozlivy úplně vyschnou až s poklesem hladiny podzemních vod, zatím i na kopcích některé studny přetékají vrchem.
Co se týče přehrad uvidí se až klesne voda, na vrchní vodě byli v 2002 škody minimální, pod hrázemi extrémní, zatím nad hladinou tak velké škody vidět nejsou.
Práce na toku bude dost, opravy odemletých břehů, odklízení a čištění břehů, nejen z hygienických důvodů, obnovení značení vodní cesty...atd. Jaké priority určí správce toku nevíme, ale povodňový turismus je nejlepší když, maj všichni plný ruce práce a to jaksi prostí lidé můžou mít ještě velmi dlouho po opadnutí vody.
Neodpustím si malou vsuvku, vody bylo před povodněmi v přehradách kaskády dost, důvod byl zřejmě předchozí vysoký stav pro nandavání lodí a následné pomalé odpouštění. Před zprovozněním vodní cesty bývalo dobrým zvykem, udržovat na jaře poměrně velké rezervy, o té se tentokráte mluvit nedalo, přehrady byli téměř plné, což je při předpokladu srážek zarážející. V konečném objemu spadlé vody na republiku, by přehrady kulminační průtok zásadně neovlivnili, přesto si myslím, že každá hodina navíc mohla někde významně pomoci. Nepíšu to jako hledání nějakého viníka, pouze dávám do pléna, některá naše zjištění, věcná diskuze nás jistě všechny obohatí v možnosti chápání proběhlého. To že srážky v období povodní, téměř každý den dvojnásobně překonaly předpověď, bylo podstatné taktéž a nějak mi chyběla informace, že u probíhajících okluzních front je rozptyl předpovědi poměrně veliký. Povodí ani Chmu se k nijakým pochybením nezná, vinu na proběhlém počasí nemají určitě, na ostatní je potřeba znát přesná fakta, včetně odůvodnění a těch bylo na závažnost situace po skrovnu.
Na závěr si dovolím napsat, že z mého pohledu, máme za sebou druhé povodně, kdy můžeme s určitostí konstatovat, že naštěstí přestalo pršet včas, dá-li bůh a někdo něco nepomotá stihne odtéct (odpustit se) dostatek vody, do dalších vydatnějších srážek, případný dopad bouřek na zklidňujícíh se malých tocích nikomu nepřeju.
Parafrázuji narozeninové poděkování svého bráchy, všem lidem okolo velké vody, přeji co nejméně škod, hodně sil, pevné nervy a co nejvíce dobrých přátel do nepohody. Přání neposílám jen do Čech a zároveň přeji všem krásný den, mára.
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 33

Příspěvekod marks » čtv čer 06, 2013 12:07 pm

Aktuálně: Došlo k poklesu hladiny o cca 30cm, průtok odhaduji kolem 1300 m3, zprávy jsou stabilizace okolo 1200 do večera, průtoky a stavy hladin se dají najít na webu povodí, znám jen průměrné doplňované odstupem cca 2hodin, zda-li jsou někde dostupné aktuálnější netuším.
Bohužel nad hlavou máme opět místo oblačna, souvislou vrstvu, poměrně tmavé oblačnosti s nepravidelným až žádným postupem, synoptická mapa potvrzuje předpoklad zasahujícího dopadu okluzní fronty :hmm:
david
moderátor

Příspěvekod david » čtv čer 06, 2013 9:20 pm

27.5. jsem prorokoval povodeň jako sviňa.

Kdyby čuměli z okna, jak prší, zem už nesaje, tak mohli od 26.5. do 30.5 odpouštět 400m3 místo slabejch 200m3, s Mastníkem, Kocábou, Sázavou a Berounkou by se nedostali přes 600m3 v Praze - což se nic zásadního neděje a pak by nemusleli pustit 2000m3 2.6. v noci. Mohlo být o cca 400m3 po 3 dny miň.

Teď opět stáhli průtok, ale na Orlíku maj volnou jen retenci, což je pouhejch 62 mil. m3. - při přítoku třeba 1500m3 to je s bídou na půl dne a zase půjdou vrchem.

p.s. asi proto mají firmu na kopci
kaptn
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod kaptn » čtv čer 06, 2013 11:48 pm

david píše:27.5. jsem prorokoval povodeň jako sviňa.

Kdyby čuměli z okna, jak prší, zem už nesaje, tak mohli od 26.5. do 30.5 odpouštět 400m3 místo slabejch 200m3, s Mastníkem, Kocábou, Sázavou a Berounkou by se nedostali přes 600m3 v Praze - což se nic zásadního neděje a pak by nemusleli pustit 2000m3 2.6. v noci. Mohlo být o cca 400m3 po 3 dny miň.

Teď opět stáhli průtok, ale na Orlíku maj volnou jen retenci, což je pouhejch 62 mil. m3. - při přítoku třeba 1500m3 to je s bídou na půl dne a zase půjdou vrchem.

p.s. asi proto mají firmu na kopci

Mám velmi vážnou obavu,že mají soudruzi z NDR(povodí) s celým upouštěním těžké chyby,.....vůbec bych se nedivil,kdyby byl někdo hnán k odpovědnosti,....

Zpět na