Lipno - kolize s podvodní překážkou
Moderátoři: vilma, Pepa, david
- vendelinek
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
Lipno - kolize s podvodní překážkou
Ahoj, chci se podělit o jeden letní nepříjemný zážitek na Lipně. Byl jsem letos zde poprvé s kýlovou kajutovkou a při plavbě z Kovářova, kde nás velmi nedobře "uvítali" se slovy, že máme odplout, že je to soukromá marína, jsme odplouvali na motor směrem na Kyselovskou zátoku, narazila loď kýlem do podvodní překážky. Bylo to asi v polovině mezi Kovářovem a Vltavicí, odhadem 300 metrů od břehu. Přestože to byla hodně pomalá a klidná plavba, stačil jsem při nárazu upadnout na palubu, hned jsem se zvedl, vzápětí přišla druhá rána stejně silná a já opět ležel. Stačil jsem dopadnout rukou až na vchod do kajuty a sedřel jsem a narazil si ruku. Skočil jsem k závěsnému motoru a instinktivně dal zpětný chod. Byl jsem v šoku, co se stalo, omrkl jsme rychle loď a skočil rychle do kajuty, jestli tam není voda. Vše bylo v pořádku, a ten šok z něčeho pod vodou mi zavelel opatrně odplout na jih kolmo k pomyslné plavební dráze, po které jsme připluli na Kovářov. Asi 20 minut jsme pak stáli s lodí skoro nehnutě a já kontroloval, jestli se nedostává voda do lodě. Dva dny jsem pak byl docela v těžké nepohodě, v hlavě se mi odehrávala ta stejná situace. Mluvil jsem o tom večer s několika jachtaři na maríně, a jen jeden věděl, že je to místo, kde je pár podvodních ostrovů, dokonce jsou prý na nich kamenné vystavěné mohyly, aby bylo to místo vidět při poklesu hladiny. Stav hladiny byl v té době v normálu. Když jsem pak po čase jeřáboval loď z vody, našel jsem na kýlu jen drobné oděrky. Byl jsem v té chvíli opravdu vděčný konstruktérovi mojí lodě MITON 23, a za její dřevěnou masivní konstrukci a robustní pevný kýl. Když jsem si v hlavě po čase rekapituloval tuhle událost, uvědomil jsem si, že už když jsme do zátoky vplouvali, měl jsem hodně negativní pocity.
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník
- Reputace: 235
- Kontaktovat uživatele:
Re: Lipno - kolize s podvodní překážkou
Ahoj, když tu přistáváme špičkou ke skále tak někdy ťukneme kýlem o dno. I když rychlost je téměř nula, je to docela řacha. Před lety na setkání majitelů stejného typu lodě jako máme, OE 36, kde byl i konstruktér Olle Enderlein padla otázka – odváží se někdo přiznat se, že narazil na mělčinu. Po chvíli ticha jeden povstal – já plul mezi ostrovy Stora Rönnholmen a Ekholmen asi 5,5 uzle, narazil jsem na kámen a natlouk si. Nejen to, ale zamnou jela jiná plachetnice, a ta do mě zezadu narazila. Lodi se nic nestalo. Laminát je u kýlu 40mm silný. Takový náraz by moderní loď nevydržela. Dojde k prasknutí dna na u zadní hrany kýlu. „Vyznačit“ mělčinu kamením pod vodou není moc chytré, pak narazí skoro každá loď. Boje by byla určitě lepší. Nic si z toho nedělej, tady se říká, že máš narazit jednou za sezonu, abys dostal respekt. Podívej se na loď před naším domem.
- Crazymen
- pravidelný návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
Skautici na Kovářově hned vedle opravují loděnici,tak snad vás časem uvítají hezky 

- topper
- návštěvník fóra
- Reputace: 2
Rád bych si toto místo vyznačil ve své mapě, ale jaksi ani podle popisu ani podle fotky toho nejsem schopen. Kdyby někdo znalý místních poměrů sem vložil mapku s vyznačenou mělčinou, byl bych mu moc vděčný.
Tak tak. Když se z chalup na kopci a na břehu udělá náměrník, vychází to na místo jak dal David.
- ficcus
- zkušený harcovník
- Reputace: 40
- Kontaktovat uživatele:
Tak ... ještě mám od Pavla souřadnice s uměleckým nákresem:-)
Hýr
Hýr
- ficcus
- zkušený harcovník
- Reputace: 40
- Kontaktovat uživatele:
... a mapa od Pavla ...
Mapa_Kovarov_melcina
Mapa_Kovarov_melcina
- vendelinek
- návštěvník fóra
Ahoj, moc děkuju, za ty fotky i mapy, když vidím ty šutry, jsem v šoku, do čeho jsem vrazil a že to dopadlo takhle relativně dobře. Souhlasím, je to bude ta lokalita. Bóje by tam byla určitě dobrá místo těch kamenů.
Jinak všem přeju hezké Vánoce bez plavebních i ostatních nehod
Jinak všem přeju hezké Vánoce bez plavebních i ostatních nehod

- copy
- zkušený harcovník
- Reputace: 28
- Kontaktovat uživatele:
nepríjemné. Tak ďaleko od brehu by som to neočakával. To tam je nejaká zaplavená stavba?
- tkruska
- aktívní jachtař
- Reputace: 20
Se divim, ze tam jeste nikdo nedal nejakou kvalitni bojku. Kdyz bylo predloni malo vody, tech melcin v te zatoce je celkem dost.
Ahoj,
tak jo, taky přidám historku. A taky doporučuji se dané lokalitě vyhnout nebo být přinejmenším velmi obezřetný. Psalo se léto 2014, na Lipně bylo míň vody (třeba lodní zastávka pro parník Černá v Pošumaví nebyla v provozu, resp. molo bylo na břehu). Jel jsem ještě s kamarádem na kýlovce 1,3m ponor. Téměř bezvětří a já měl zrovna nový genakr, který jsem se usmyslel vyzkoušet, protože napoprvé mi větrné podmínky přišly takto ideální. Opustuili jsme Dolní Vltavici a hlavní plavební dráhu, abychom mohli experimentovat a nemuseli se vyhýbat parníkům a vydali se směrem na Kovářov. Bohužel jsem v té době netušil, že mezi Dolní Vltavicí a Kovářovem je bývalý les. (mj. i v místech, kde na mapě ve vlákně výše je ostrůvek -2.7m pod vodou). Po hladině jsme se posunovali naštestí rychlostí chůze a jak jsme byli zabraní do vyřešení lan od chobotu genakru, přišla rána jako běs a stáli jsme na místě. Následoval úprk do podpalubí, zda-li nenabíráme. Po okamžitém stažení veškerého plachtoví jsem se rozhodl vydat stejnou cestou zpět. Netušil jsem, že jsem mezi pařezy. Byl jsem poněkud otřesený, že se mi něco takového stalo poměrně daleko od břehu. Myslel jsem si zprvu, že to byl nějaký zbytek budovy či něco takového. Každopádně jsme se pěkně dlouho motali rychlostí šneka mezi pařezy ven. Musím říct, že to byl dost silný zážitek, kdy jsem každý pařez cítil na kýlu i na kormidle. Následujících 30 minut jsem se došoural k plavební dráze a ten den jí už v podstatě neopustil a jakákoliv jiná hloubka než 5 m mě vyváděla z pohody.
Holt mapa je základ. A já jí neměl. Přiznám se, že jsem sháněl a sháním mapu s vrstevnicema před zaplavením nebo s hloubmicema po zaplavení a bez úspěchu.
tak jo, taky přidám historku. A taky doporučuji se dané lokalitě vyhnout nebo být přinejmenším velmi obezřetný. Psalo se léto 2014, na Lipně bylo míň vody (třeba lodní zastávka pro parník Černá v Pošumaví nebyla v provozu, resp. molo bylo na břehu). Jel jsem ještě s kamarádem na kýlovce 1,3m ponor. Téměř bezvětří a já měl zrovna nový genakr, který jsem se usmyslel vyzkoušet, protože napoprvé mi větrné podmínky přišly takto ideální. Opustuili jsme Dolní Vltavici a hlavní plavební dráhu, abychom mohli experimentovat a nemuseli se vyhýbat parníkům a vydali se směrem na Kovářov. Bohužel jsem v té době netušil, že mezi Dolní Vltavicí a Kovářovem je bývalý les. (mj. i v místech, kde na mapě ve vlákně výše je ostrůvek -2.7m pod vodou). Po hladině jsme se posunovali naštestí rychlostí chůze a jak jsme byli zabraní do vyřešení lan od chobotu genakru, přišla rána jako běs a stáli jsme na místě. Následoval úprk do podpalubí, zda-li nenabíráme. Po okamžitém stažení veškerého plachtoví jsem se rozhodl vydat stejnou cestou zpět. Netušil jsem, že jsem mezi pařezy. Byl jsem poněkud otřesený, že se mi něco takového stalo poměrně daleko od břehu. Myslel jsem si zprvu, že to byl nějaký zbytek budovy či něco takového. Každopádně jsme se pěkně dlouho motali rychlostí šneka mezi pařezy ven. Musím říct, že to byl dost silný zážitek, kdy jsem každý pařez cítil na kýlu i na kormidle. Následujících 30 minut jsem se došoural k plavební dráze a ten den jí už v podstatě neopustil a jakákoliv jiná hloubka než 5 m mě vyváděla z pohody.
Holt mapa je základ. A já jí neměl. Přiznám se, že jsem sháněl a sháním mapu s vrstevnicema před zaplavením nebo s hloubmicema po zaplavení a bez úspěchu.
- Pavel63
- aktívní jachtař
- Reputace: 44
Ono Lipno je trochu problém hlavně pro nás, co jsme zvyklí jezdit na moře a nebo na Orlík. Na Orlíku až na výjimky, kde je třeba na levém břehu zhruba 10 km od hráze zátoka, ale u vjezdu je tam ostrůvek a k němu šíje, kde se mělčina dá vytušit, nebo mělčina na pravém břehu u Radavy a naproti v druhém ohybu (obě jsou značené bójemi), tak se člověk pohybuje na hloubce desítek metrů, při připlouvání ke břehu kromě míst s plážemi většinou dojde nejprve ke kontaktu přídě se břehem, než se narazí kýlem. Ale zkrátka se dá plachtit skoro od břehu ke břehu. Lipno je mnohem mělčí a mělčina naproti Kovářovu není jediné zrádné místo, při normálním stavu vody třeba od Horní Plané směrem k přítoku člověk pluje na hloubkách 6 m a méně, naproti hausbótům na levém břehu nad Horní Planou jsem plul napříč a když jsem měl 2,5 m, byl jsem rád. Na moři bych už dávno couval zpět ...
Pavel.
Pavel.
Ahoj, rychlá otázka. Co to kouká z vody? Třeba u Frymburku a nahoře u hausbotů.
- Andrejjeep
- aktívní jachtař
- Reputace: 37
Toho som si všimol aj ja minulý týždeň keď bol na Lipne. Predpokladám že podvodná prekážka. Aj keď som mal ponor cca 1m tak som moc blízko nechodil.
Paradoxne u nás na jednej priehrade majú takto rybári označené zakrmovacie miesta .o(
A.
Paradoxne u nás na jednej priehrade majú takto rybári označené zakrmovacie miesta .o(
A.
-
- návštěvník fóra
Michall píše:Ahoj, rychlá otázka. Co to kouká z vody? Třeba u Frymburku a nahoře u hausbotů. 20170807_125205.jpgScreenshot_20170807-183454.png
Ahoj,
tohle jako rybářská bójka nevypadá, ale na Lipně se prý musí označovat zakrmovací místa zdálky viditelnou bójkou, nejlépe tyčí...
- Pavel63
- aktívní jachtař
Nedám na to krk, ale označení mělčiny to rozhodně není a vsadil bych na ty místa, kam rybáři zakrmují a pak nahazují. Aspoň podle míst, kde jsem to potkal tento týden (na Lipně), tak bych to takto odhadnul a troufám si tvrdit, že to tak i opravdu bude. Je to vždy na dohození udicí ("na těžko") a mnohdy blíž ke břehu od těchto značek třeba i stojí lodě na bójce a je tam dostatečná hloubka na proplutí. Ale obvykle to bylo v místech, kde se na břehu vyskytují rybáři.
Ale zcela jiná "sranda", když jsme u podvodní překážky. Zcela vážně míněná rada - buďte opatrní nad přívozem z Horní Plané na pravý břeh. Nad přívozem u pravého břehu je znak "P" směrovaný do zátoky nad sjezdem do vody pro přívoz, nebo přístavištěm přívozu - nevím jak to nazvat. Zkrátka kde se najíždí na prám. Tak hned na toto místo navazuje zátoka a směrem od přívozu je značena oním "P" v modrém poli a směruje do zátoky.
POZOR!!! Před zátokou je asi 8 - 10 žlutých bójí s evidenčními čísly (patrně od povodí), pokud se pokusíte zaplout za lodě stojící za bójí, tak max. tak, abyste byli do 10 - 12 m za poslední lodí vyvázanou na bóji, dál do zátoky za běžného stavu (aspoň co je teď tento týden) prostě neprojedete.
V pondělí jsem zakotvil za poslední lodí stojící na bóji (loď z půjčovny, bez hloubkoměru, ponor asi 120 cm), odmotal přiměřeně kotevního lana, doplnil olověné závaží a šel si zaplavat. Za lodí jsme měli přivázaný gumový člun a za ním jsem si odřel koleno o dno ... Zjistil jsem, že je tam napříč přes vjezd do zátoky kamenný val, který se do zátoky zase svažuje zhruba na 1,5 - 1,8 m, takže mne napadlo, jestli to není náhodou hráz někdejšího rybníka. Takže jsem to při kotvení minul zhruba o 5 m ...
Šli jsme se pak projít ke Schwarzenberskému kanálu a cestou zpět zavítali do bývalé Schwarzenberské lesovny (krásně zrekonstruované), kde měli i dobové fotografie Horní Plané před zatopením vodami lipenské nádrže. A z fotografií a doptáním od zaměstnanců jsem se dozvěděl, že tam před zatopením vedla železniční trať, napříč přes cestu k přívozu skoro na úrovni současné hladiny, od přívozu po proudu bylo nádraží a trať veda dál proti proudu - přímo přes ústí zátoky. Proto je napříč před zátokou dnes zhruba 0,5 m pod hladinou kamenný val.
Pavel.
Ale zcela jiná "sranda", když jsme u podvodní překážky. Zcela vážně míněná rada - buďte opatrní nad přívozem z Horní Plané na pravý břeh. Nad přívozem u pravého břehu je znak "P" směrovaný do zátoky nad sjezdem do vody pro přívoz, nebo přístavištěm přívozu - nevím jak to nazvat. Zkrátka kde se najíždí na prám. Tak hned na toto místo navazuje zátoka a směrem od přívozu je značena oním "P" v modrém poli a směruje do zátoky.
POZOR!!! Před zátokou je asi 8 - 10 žlutých bójí s evidenčními čísly (patrně od povodí), pokud se pokusíte zaplout za lodě stojící za bójí, tak max. tak, abyste byli do 10 - 12 m za poslední lodí vyvázanou na bóji, dál do zátoky za běžného stavu (aspoň co je teď tento týden) prostě neprojedete.
V pondělí jsem zakotvil za poslední lodí stojící na bóji (loď z půjčovny, bez hloubkoměru, ponor asi 120 cm), odmotal přiměřeně kotevního lana, doplnil olověné závaží a šel si zaplavat. Za lodí jsme měli přivázaný gumový člun a za ním jsem si odřel koleno o dno ... Zjistil jsem, že je tam napříč přes vjezd do zátoky kamenný val, který se do zátoky zase svažuje zhruba na 1,5 - 1,8 m, takže mne napadlo, jestli to není náhodou hráz někdejšího rybníka. Takže jsem to při kotvení minul zhruba o 5 m ...
Šli jsme se pak projít ke Schwarzenberskému kanálu a cestou zpět zavítali do bývalé Schwarzenberské lesovny (krásně zrekonstruované), kde měli i dobové fotografie Horní Plané před zatopením vodami lipenské nádrže. A z fotografií a doptáním od zaměstnanců jsem se dozvěděl, že tam před zatopením vedla železniční trať, napříč přes cestu k přívozu skoro na úrovni současné hladiny, od přívozu po proudu bylo nádraží a trať veda dál proti proudu - přímo přes ústí zátoky. Proto je napříč před zátokou dnes zhruba 0,5 m pod hladinou kamenný val.
Pavel.
- geronimo
- zkušený harcovník
- Reputace: 201
- Kontaktovat uživatele:
Co tam je, nebo bylo si můžeš prohlédnout na historické mapě z roku 1949 zde. Vpravo nahoře je možno plynule prolínat historickou a současnou mapu.
- Pavel63
- aktívní jachtař
Krásné. Díky. Jen by mne nenapadlo před plavbou na Lipně studovat starou mapu, abych z ní vyčetl, že při zaplouvání do zátoky musím přeskočit násep staré železniční tratě, ještě navíc když je tam vyznačené kotviště ...
Pavel.
Pavel.
- ferdas
- aktívní jachtař
- Reputace: 36
geronimo - link na staré mapy spustí kontaminace.cenia.cz. To se objeví uprostřed obrazovky a dál už nic. Něco dělám špatně?
- Pavel63
- aktívní jachtař
To Ferdas:
Ano, to je správně. Taky jsem na to chvíli koukal, než jsem pochopil ovládání. Vpravo nahoře máš možnost volby mapy a pod tím můžeš zaškrtnout, co chceš zobrazit. Mapy jsou "stará" a "současná" (nebo tak nějak), pod tím je posuvník, kterým si volíš "prolínání" staré a nové mapy (úplně vlevo je stará, úplně vpravo nová).
Vlevo nahoře je ovládání měřítka (přiblížení a oddálení - buď posuvníkem nebo + a -).
Jako jachtaře tě asi kontaminace nebude až tak zajímat, tak si ji nezaklikávej. Jinak stará mapa je z leteckých vojenských snímků (zdroj Dobruška, rok 1953), nové snímky jsou zhruba z r. 2010. Opět to lze zaškrtnout vpravo nahoře, když to chceš vidět.
Vyzkoušej, případně napiš dotaz.
Pavel.
Ano, to je správně. Taky jsem na to chvíli koukal, než jsem pochopil ovládání. Vpravo nahoře máš možnost volby mapy a pod tím můžeš zaškrtnout, co chceš zobrazit. Mapy jsou "stará" a "současná" (nebo tak nějak), pod tím je posuvník, kterým si volíš "prolínání" staré a nové mapy (úplně vlevo je stará, úplně vpravo nová).
Vlevo nahoře je ovládání měřítka (přiblížení a oddálení - buď posuvníkem nebo + a -).
Jako jachtaře tě asi kontaminace nebude až tak zajímat, tak si ji nezaklikávej. Jinak stará mapa je z leteckých vojenských snímků (zdroj Dobruška, rok 1953), nové snímky jsou zhruba z r. 2010. Opět to lze zaškrtnout vpravo nahoře, když to chceš vidět.
Vyzkoušej, případně napiš dotaz.
Pavel.
- tatavod
- návštěvník fóra
Pavle, asi jsem na tom stejně jako ferdas. Stránka se mi otevře, ale žádná možnost volby není .....

- panak-ml
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 8
- Kontaktovat uživatele:
Vzhledem k posledním aktivitám okolo Lipna mám taky zajímavý odkaz, kde se dají mapy porovnávat. Kdysi a teď. geoportál JK
Stačí zvětšit a přepínat mezi roky.
Je tam vidět i ten kopec před Kovářovem.
Stačí zvětšit a přepínat mezi roky.
Je tam vidět i ten kopec před Kovářovem.
- Veca
- návštěvník fóra
tatavod píše:Pavle, asi jsem na tom stejně jako ferdas. Stránka se mi otevře, ale žádná možnost volby není .....![]()
Ahoj.
Nefunguje bez AdobeFlash - nepujde na iPhone, iPad.
Sent from my iPhone using Tapatalk