- wiki moc dobre znam, bohuzel je to bud nepouzitelne nebo moc slozite pro prevod do db nebo pro tisk papirove verze. mozna by to bylo dobre nyni jako provizorium, ale to nema cenu se s tim babrat, protoze o tolik lepsi by to nebylo
- sice renda zacal s chorvatskem, ale ta budouci aplikace nebude mit toto omezeni
- o google maps (resp. o ty fotky/nahledy/letecke mapy) se starat nemusite, ponevadz kdyz je souradnice, tak automaticky bude google foto/..
- jinak bohuzel souhlasim s baharisem, uz mam dost zkusenosti s 'ochotou' lidi. na zacatku kdyz se kibicuje, tak je jich vzdycky hodne, ale pak skutek utek (byl bych rad kdyby jste mne presvedcili o opaku) - i z tohoto duvodu to bude nyni jen takoveto provizorium. timto zaroven drzim rendovi palce, aby mu elan vydrzel
- jeste drobnost - nejsem si jisty (resp. jsem velmi skepticky), ze to pak pujde nejak programove automaticky prevest do toho pripadneho noveho systemu
. nicmene ani bych na tom moc nebaziroval, ponevadz kdyz o to bude predpokladany zajem, tak si myslim, ze nebude problem to tam prevest rucne ... kazdopadne, ale kdyz bude (aspon trochu) dodrzena nejaka pevna struktura, tak to pujde lepe
02 Informace z 1000+1 přístavů a zátok DISKUZE
Moderátoři: MARIS, vilma, windward, Pepa, david, smike
nebudu odpovidat konkretne na kazdy prispevek => vezmu to zkratka a bodove
- Meryl
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 0
Tak sorry, něco o datábázích vím a tedy nemohu souhlasit s tím, že by to nešlo převést,
pokud se dodrží dohodnutá struktura dat.
Z mé strany nebude zájem přepisovat ručně data, která jsem již jednou zadala.
Skutečně ne a říkám to dopředu - času je málo a práce hodně.
Když už se urvu k tomu, abych tam zadala informace, bude to oběť.
Prosím přítomné pány, aby ještě jednou zvážili jakým způsobem začneme údaje sbírat.

Z mé strany nebude zájem přepisovat ručně data, která jsem již jednou zadala.
Když už se urvu k tomu, abych tam zadala informace, bude to oběť.

Prosím přítomné pány, aby ještě jednou zvážili jakým způsobem začneme údaje sbírat.

Dyť jsem to psal. Oni se všichni asi zaměřili na tu druhou část, která je jen vyjádření mého soukromého názoru a nikoho neodrazuje. Spíše se snažím konstruktivně. Tak ještě jednou:
Je zapotřebí mít vzorek dat, třeba jen pěti míst a ten modelovat do potřebného tvaru a zkoušet.....Baharis píše:Jenom jako kibic:Pokud bych chtěl vyzkoušet nějaý systém, asi bych si udělal malý vzorek dat a vyzkoušel jej v různých prostředích. Jak se bude chovat, jak se s ním bude pracovat.Nemá asi smysl dělat nějakou rozsáhlou databázi, později dojít na to že tak nebo onak by to bylo lepší a celé to předělávat.
Meryl píše:Tak sorry, něco o datábázích vím a tedy nemohu souhlasit s tím, že by to nešlo převést,
to je od tebe sice moc hezky, ze vis o databazich

ale problem neni v db ! problem je v tom, ze NIKDY se nepodari na 100% dodrzet strukturu dat neni-li zadavani blbovzdorne - coz v pripade prispevku neni. a muzes tady vymyslet formaty jak chces

a kvuli tomu prece nebudu delat prevodni program, kterej obslouzi kazdou kazdou vyjimku

BTW lidi od pocitacu je tady dost => co kdyby to udelal nekdo z nich ?

Meryl píše:Z mé strany nebude zájem přepisovat ručně data, která jsem již jednou zadala.
Když už se urvu k tomu, abych tam zadala informace, bude to oběť.![]()
nicmene udelas-li takovou obet, ze sem zadas treba rekneme 1000 prispevku, tak uz se mi vyplati ten prevodni programek udelat

- Meryl
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 0
1000 příspěvků ? To by ses z toho picnul, kdyby každej zadal tolik...
Stačí, aby každej kdo jezdí zadal 50 a bude toho tam hafo.
Počkej po sezoně...
Páč, až teď pojedu do HR, budu k tomu přistupovat trochu jináč.
Ještě jeden nápad - chtělo by to udělat tomu reklamu na titulní stranu stránek
a nechat ji tam nafurt - jako bylo školení sextantu.
Spoustu lidí to jináč ani nenajde. Soudím podle sebe, než jsem se prokousala.

Stačí, aby každej kdo jezdí zadal 50 a bude toho tam hafo.
Počkej po sezoně...
Páč, až teď pojedu do HR, budu k tomu přistupovat trochu jináč.
Ještě jeden nápad - chtělo by to udělat tomu reklamu na titulní stranu stránek
a nechat ji tam nafurt - jako bylo školení sextantu.
Spoustu lidí to jináč ani nenajde. Soudím podle sebe, než jsem se prokousala.

pochybnosti
Tak jsem se den nedostal k PC a Vy jste se mi tu, milánkové, málem rozhádali.
Chápu, že máte pochybnosti, také jsem to zvažoval ze všech stran. Také jsem Vám slíbil, že budu reagovat na Vaše podněty a zrovna to nestíhám.
Pokud jde o Wikipedii, je to úžasný systém, rád ji používám, ale nejsem na ní expert. Mám pocit, že pro daný účel není o nic vhodnější než naše fórum, protože:
1) Stejně neřeší "blbovzdornost" zadávání.
2) Udržuje jednu aktuální verzi k jednomu tématu a to není to, co my chceme. Naopak - pro nás bude důležité všechno, co kdo kdy ke hledané oblasti napsal.
3) Nemáme ji tak v ruce jako tohle naše fórum, kde může jerryx naprogramovat cokoli
a hlavně má k datům přístup bez jakýchkoliv omezení.
4) Museli bychom všichni pravidelně chodit ještě na Wiki, protože sem by se nám aktuální příspěvky nepromítaly.
V dané chvíli bych považoval za dobré zadat pár vzorových příspěvků do systému, který jsme dohodli.
Chtělo by to napsat polopatický návrh s příkladem.
Zkusím to udělat, jakmile budu mít trochu času, ale rozhodně Vám nebráním mě v tom zastat - ba naopak
Stejně to tu nemůže dlouhodobě ležet jenom na mně.

Chápu, že máte pochybnosti, také jsem to zvažoval ze všech stran. Také jsem Vám slíbil, že budu reagovat na Vaše podněty a zrovna to nestíhám.
Pokud jde o Wikipedii, je to úžasný systém, rád ji používám, ale nejsem na ní expert. Mám pocit, že pro daný účel není o nic vhodnější než naše fórum, protože:
1) Stejně neřeší "blbovzdornost" zadávání.
2) Udržuje jednu aktuální verzi k jednomu tématu a to není to, co my chceme. Naopak - pro nás bude důležité všechno, co kdo kdy ke hledané oblasti napsal.
3) Nemáme ji tak v ruce jako tohle naše fórum, kde může jerryx naprogramovat cokoli

4) Museli bychom všichni pravidelně chodit ještě na Wiki, protože sem by se nám aktuální příspěvky nepromítaly.
V dané chvíli bych považoval za dobré zadat pár vzorových příspěvků do systému, který jsme dohodli.
Chtělo by to napsat polopatický návrh s příkladem.
Zkusím to udělat, jakmile budu mít trochu času, ale rozhodně Vám nebráním mě v tom zastat - ba naopak

Stejně to tu nemůže dlouhodobě ležet jenom na mně.
Deklarace
Pokusím se shrnout, co by měl projekt umožňovat:
(veškeré návrhy řešení musí pak splňovat tyto podmínky)
- umožnit zadávání a čtení dat každému, kdo má browser on-line, bez nutnosti speciálního SW (Open a Free)
- snadnou kontrolu zaslaných dat
- data musejí být pravidelně zálohována. abychom o ně nemohli přijít. (Doufám, že tomu tak na JACHTING.INFO je...)
- možnost exportu do mapových systémů MaxSea, C-map, BlueChart, POI.cz ... (Soubor DELIMITED je snadno exportovatelný.)
- možnost vzít si "data" ssebou na loď v tištěné podobě a v off-line verzi
- možnost rozvoje v budoucnu (podle zájmu, SW, lokalit atd.)
Jsem přesvědčen, že řešení, které navrhuji - tak, jak jsme jej dohodli - všem těmto podmínkám vyhovuje.
(veškeré návrhy řešení musí pak splňovat tyto podmínky)
- umožnit zadávání a čtení dat každému, kdo má browser on-line, bez nutnosti speciálního SW (Open a Free)
- snadnou kontrolu zaslaných dat
- data musejí být pravidelně zálohována. abychom o ně nemohli přijít. (Doufám, že tomu tak na JACHTING.INFO je...)
- možnost exportu do mapových systémů MaxSea, C-map, BlueChart, POI.cz ... (Soubor DELIMITED je snadno exportovatelný.)
- možnost vzít si "data" ssebou na loď v tištěné podobě a v off-line verzi
- možnost rozvoje v budoucnu (podle zájmu, SW, lokalit atd.)
Jsem přesvědčen, že řešení, které navrhuji - tak, jak jsme jej dohodli - všem těmto podmínkám vyhovuje.
Vzor a návod
Pokouším se vytvořit vzor zadávaných dat.
A je to! "74 ostrov Vis"
Můžete si zkusit přidávat další vlákna nebo přidávat záznamy do již založených vláken.
Návod, pokud se Vám bude zdát, že je potřeba, napíšu později. Jdu spát... Zzzzzz....
Renda

A je to! "74 ostrov Vis"

Návod, pokud se Vám bude zdát, že je potřeba, napíšu později. Jdu spát... Zzzzzz....

Možná jste si všimli, že validní záznam Bodu (POI) začíná rovnou naším oddělovačem:
~
Je to proto, aby se validní záznamy hned na počátku odlišily od komentářů, které sem někdo může (i když si to nepřejeme) šoupnout. Díky tomuto opatření to pak ani nevadí, protože při exportu dat se na záznamy, které nemají na začátku "~" prostě nebude brát zřetel.
Vlastně komentářem je i ten můj úvodník, který bude v každém vláknu na začátku a odkazuje na společný návod (aby se v případě změn v návodu nemusely přepisovat všechny úvodní komentáře vláken).
Znak "~" se nachází často na klávesnici vlevo nahoře a vloží se např. tak, že se stikne najednou "Alt Gr" (to je ten Alt vpravo od mezerníku), Shift a to tačítko s "~". Existuje i řada dalších způsobů, jak ho vložit. Kdybyste s tím měli někdo problém, dejte vědět
~
Je to proto, aby se validní záznamy hned na počátku odlišily od komentářů, které sem někdo může (i když si to nepřejeme) šoupnout. Díky tomuto opatření to pak ani nevadí, protože při exportu dat se na záznamy, které nemají na začátku "~" prostě nebude brát zřetel.
Vlastně komentářem je i ten můj úvodník, který bude v každém vláknu na začátku a odkazuje na společný návod (aby se v případě změn v návodu nemusely přepisovat všechny úvodní komentáře vláken).
Znak "~" se nachází často na klávesnici vlevo nahoře a vloží se např. tak, že se stikne najednou "Alt Gr" (to je ten Alt vpravo od mezerníku), Shift a to tačítko s "~". Existuje i řada dalších způsobů, jak ho vložit. Kdybyste s tím měli někdo problém, dejte vědět

Návod - Jak vkládat Body zájmu
Udělal jsem Vám návod, jak vkládat Informace z 1000+1 zátoky (alias Body zájmu):
http://jachting.info/modules.php?name=F ... pic&t=1695
http://jachting.info/modules.php?name=F ... pic&t=1695
kolik fotek či jiných souborů?
Super
- Libor vložil právě první příspěvek.
Máme otázku:
Zatím máme ve struktuře dat připraveno jedno místo pro fotografii nebo nějaký objekt.
Možnosti, které mě napadají:
1) Pro každou další fotku, film, zvuk, dokument... zadat další příspěvek se stejnými souřadnicemi a popisem vkládaného objektu. např.: Tato fotografie ukazuje pohled do zátoky severním směrem... (To odpovídá stávajícímu záměru i stavu projektu. = není třeba nic měnit a objektů může být v tomto pojetí prakticky libovolný počet)
2) U každého příspěvku rovnou počítat s možností třeba 3 nebo 5 nebo kolik chcete? fotek či jiných objektů.

Máme otázku:
Zatím máme ve struktuře dat připraveno jedno místo pro fotografii nebo nějaký objekt.
1) Pro každou další fotku, film, zvuk, dokument... zadat další příspěvek se stejnými souřadnicemi a popisem vkládaného objektu. např.: Tato fotografie ukazuje pohled do zátoky severním směrem... (To odpovídá stávajícímu záměru i stavu projektu. = není třeba nic měnit a objektů může být v tomto pojetí prakticky libovolný počet)
2) U každého příspěvku rovnou počítat s možností třeba 3 nebo 5 nebo kolik chcete? fotek či jiných objektů.
jak přesunout příspěvek?
P.T. MODERÁTOŘI:
Jak se přesouvá něčí příspěvek z jednoho vlákna do druhého? (Ne celé téma.)
Potřebuji to hlavně na přesuny z vlákna:
03 Nemám publikaci 777... ani 808... a přesto chci zadat bod
Nechci přitom přemazat autora příspěvku..
Nějak na to nemohu najít žádný nástroj?
- alffa
- Site building team
- Reputace: 2
Re: jak přesunout příspěvek?
Renda píše:P.T. MODERÁTOŘI:
Dost složitě.
Musíš z příspěvku nejprve vyrobit (umělé - dočasné) thema. Toto "umělé" vlákno poté sloučíš s požadovaným thématem, nástroj "sloučit thema".
Na zřízení toho "dočasného", použiješ nástroj rozdělit thema.
Pro nácvik použij pískoviště. Máž tam také nastavena mod. práva.

alffa
Zrovna přemýšlím, proč to tam Libor dával. Buď nemá 777/808
, nebo to zadal jako příklad.
V každém případě to je operace složitější, do jejíž tajů se mě nechtělo pronikat. Ovládá to určitě Vilma a tuším aj Pepa. Ale na toto by se snad mělo vytvořit vlákno nové. Je to str. 25 - Krk.
A ještě drobnou připomínku. Dost těžko se mě to podle zadaných indícií hledalo. Nemít BlueChart, tak bych to ani nehledal. Neměl by být v zápise třeba i ostrov?
No, jak byl rychlejší Alffa. Ale přiznám se, že když takový případ jednou za 1/2 roku nastane, poprosím raději Vilmu.

V každém případě to je operace složitější, do jejíž tajů se mě nechtělo pronikat. Ovládá to určitě Vilma a tuším aj Pepa. Ale na toto by se snad mělo vytvořit vlákno nové. Je to str. 25 - Krk.
A ještě drobnou připomínku. Dost těžko se mě to podle zadaných indícií hledalo. Nemít BlueChart, tak bych to ani nehledal. Neměl by být v zápise třeba i ostrov?
No, jak byl rychlejší Alffa. Ale přiznám se, že když takový případ jednou za 1/2 roku nastane, poprosím raději Vilmu.

Naposledy upravil(a) Anonym dne pon dub 14, 2008 9:33 am, celkem upraveno 1 x.
- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 191
- Kontaktovat uživatele:
přesun
Používá se funkce rozdělit a sloučit. nejde to přímo. Mezikrok si nazveš asi nějakým novým tématem a pak to zase sloučíš s jiným. Hlavně si musíš poznačit čísla témat/topiců, abys věděl co kam.
dík a ostrov

Jak to myslíte s tím ostrovem? Chcete ho přidat jako klíčové slovo?
Jak na něj budete zadávat souřadnice?

Jiná věc je, že by v textu popisu zátoky mohlo být např. Je to zátoka XXX, která leží na západním pobřeží ostrova YYY...
Naposledy upravil(a) Renda dne pon dub 14, 2008 9:47 am, celkem upraveno 1 x.
- alffa
- Site building team
- Reputace: 2
Baharis píše:Zrovna přemýšlím, proč to tam Libor dával. Buď nemá 777/808, nebo to zadal jako příklad.
V každém případě to je operace složitější, do jejíž tajů se mě nechtělo pronikat. Ovládá to určitě Vilma a tuším aj Pepa. Ale na toto by se snad mělo vytvořit vlákno nové.
Jak ? "umí to Vilma a možná ještě Pepa" ?????

Tohle přece MUSÍ umět každý moderátor. Proto jste moderátory.
Nepleťe si to s "radou starších".

alffa
Re: kolik fotek či jiných souborů?
Renda píše:Super- Libor vložil právě první příspěvek.
Máme otázku:
Počkám ještě, jak se vyslovíte... a teprve pak bych to přesunul už načisto.
NESPOROZUM
Tak to je totální NESPOROZUM, jak říkali Jugoši.
Celý projekt směřuje k tomu, aby byl exportovatelný do databáze.
Už jsem to tu popisoval, ale opakování je matka...
Databázové záznamy mají pevnou strukturu a vyznačují se tím, že začínají znakem "~". Každý další text až do další "~" je obsahem další databázové položky.
Všechny ostatní pindy, (tedy pardon - příspěvky) se nebudou brát v potaz. V tom je i určitá blbovzdornost tohoto systému.
Proto:
-aby se Tvoje fotografie do databáze zařadila, musí být ve validním záznamu se všemi těmi vlnovkami, jak je popsán v Návodu.
Předpokládám, že víte, jak funguje formát DELIMITED, který tu používáme... nebo to mám vysvětlovat?
Každá fotografie, film atd. beztak zasluhuje komentář a zde je příležitost ho vložit.
Vlastně se mi tříbí názor, že takto to bude asi opravdu nejlepší:
1) Vložíš příspěvek, v němž je Datum pozorování, Souřadnice, Popis objektu jako takového, Klíčová slova a případně Fotografii, Video nebo nějaký takový objekt, ale jen JEDEN. Tento objekt popíšeš zároveň v Popisu objektu.
(Při exportu do databáze se k těmto položkám automaticky přidá ještě Název bodu (z Předmětu) a Přezdívka autora, abychom věděli, jakou validitu ten příspěvek má.)
2) Chceš-li vložit další kupříkladu fotku, zadáš další příspěvek (=záznam do databáze).
Pro jednoduchost do něj můžeš zkopírovat ten základní příspěvek, ale PŘEPÍŠEŠ Popis objektu tak, že napíšeš třeba:
Tato fotografie ukazuje ... Fotil jsem to od mola, severním směrem, v poledne, bla, bla, bla... Všimněte si, že...
Klíčová slova zůstanou stejná a fotografii z původního příspěvku nahradíš touto druhou nebo třetí nebo kolikátý to bude už sub-příspěvek.
Nevím, zda to vysvětluji jasně. Dejte když-tak vědět, pls.
Celý projekt směřuje k tomu, aby byl exportovatelný do databáze.
Už jsem to tu popisoval, ale opakování je matka...
Databázové záznamy mají pevnou strukturu a vyznačují se tím, že začínají znakem "~". Každý další text až do další "~" je obsahem další databázové položky.
Všechny ostatní pindy, (tedy pardon - příspěvky) se nebudou brát v potaz. V tom je i určitá blbovzdornost tohoto systému.
Proto:
-aby se Tvoje fotografie do databáze zařadila, musí být ve validním záznamu se všemi těmi vlnovkami, jak je popsán v Návodu.
Předpokládám, že víte, jak funguje formát DELIMITED, který tu používáme... nebo to mám vysvětlovat?

Každá fotografie, film atd. beztak zasluhuje komentář a zde je příležitost ho vložit.
Vlastně se mi tříbí názor, že takto to bude asi opravdu nejlepší:
1) Vložíš příspěvek, v němž je Datum pozorování, Souřadnice, Popis objektu jako takového, Klíčová slova a případně Fotografii, Video nebo nějaký takový objekt, ale jen JEDEN. Tento objekt popíšeš zároveň v Popisu objektu.
(Při exportu do databáze se k těmto položkám automaticky přidá ještě Název bodu (z Předmětu) a Přezdívka autora, abychom věděli, jakou validitu ten příspěvek má.)
2) Chceš-li vložit další kupříkladu fotku, zadáš další příspěvek (=záznam do databáze).
Pro jednoduchost do něj můžeš zkopírovat ten základní příspěvek, ale PŘEPÍŠEŠ Popis objektu tak, že napíšeš třeba:
Tato fotografie ukazuje ... Fotil jsem to od mola, severním směrem, v poledne, bla, bla, bla... Všimněte si, že...
Klíčová slova zůstanou stejná a fotografii z původního příspěvku nahradíš touto druhou nebo třetí nebo kolikátý to bude už sub-příspěvek.
Nevím, zda to vysvětluji jasně. Dejte když-tak vědět, pls.
Naposledy upravil(a) Renda dne pon dub 14, 2008 10:50 am, celkem upraveno 1 x.
- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 191
- Kontaktovat uživatele:
No já myslel, že každý bod bude mít v databázi jen jeden zázanm, kdo se pak v tom bude prohrabovat....
A ty fotky videa atd. si v případě zájmu, plavby do dané oblasti prohlédnu, nebo stáhnu odsud jen v případě zájmu.
Tak jsem to asi pochopil asi jinak.
V případě exportu do GPS to bude velké kvantum a jsou přístroje s omezenou paměťovou kapacitou. Pak tam budu mít kvůli fotce 10x stejný záznam, který v GPS nepotřebuji.
Nevím
Asi jsi to nevysvětlil dostatečně. Myslím to následné používání.

A ty fotky videa atd. si v případě zájmu, plavby do dané oblasti prohlédnu, nebo stáhnu odsud jen v případě zájmu.
Tak jsem to asi pochopil asi jinak.
V případě exportu do GPS to bude velké kvantum a jsou přístroje s omezenou paměťovou kapacitou. Pak tam budu mít kvůli fotce 10x stejný záznam, který v GPS nepotřebuji.
Nevím

Asi jsi to nevysvětlil dostatečně. Myslím to následné používání.
ne JEDEN záznam
Libore, předpokládáme od začátku, že každý bod bude mít více záznamů!
Už jenom proto, že se k němu bude vyjadřovat více autorů.
To je přeci cílem - o každém místě shromáždit co nejvíc informací.
Uvidíme tam i časový vývoj - jak to bylo před měsícem, loni atd.
Do GPS v dnešním pojetí to ještě přetažitelné celé samozřejmě není, ale důležité informace z toho půjdou automaticky (programem) vyzobat ať už do Baharisových POI, Strýčkova Google MAPS i především - do námořnických systémů MaxSea, C-Map ap.
Ihned si můžeme vzít ssebou na moře třeba výtisk z Fóra těch stránek 808ček, kam hodláme plout a během plavby se podle nich řídit.
Rád bych, abychom co nejdříve měli aplikaci, která nám dovolí stáhnout si data do OFF-line a vzít si je ssebou v noutbuku
Bylo by dobré, kdyby každý ke svému příspěvku jako první obrázek dal kousek mapy (v nouzi náčrtek) s místem, o němž píše!
- viz můj příspěvek modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=23449#23449
Už jenom proto, že se k němu bude vyjadřovat více autorů.

To je přeci cílem - o každém místě shromáždit co nejvíc informací.
Uvidíme tam i časový vývoj - jak to bylo před měsícem, loni atd.
Do GPS v dnešním pojetí to ještě přetažitelné celé samozřejmě není, ale důležité informace z toho půjdou automaticky (programem) vyzobat ať už do Baharisových POI, Strýčkova Google MAPS i především - do námořnických systémů MaxSea, C-Map ap.
Ihned si můžeme vzít ssebou na moře třeba výtisk z Fóra těch stránek 808ček, kam hodláme plout a během plavby se podle nich řídit.
Rád bych, abychom co nejdříve měli aplikaci, která nám dovolí stáhnout si data do OFF-line a vzít si je ssebou v noutbuku

Bylo by dobré, kdyby každý ke svému příspěvku jako první obrázek dal kousek mapy (v nouzi náčrtek) s místem, o němž píše!
- viz můj příspěvek modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=23449#23449