Dunaj - Tisza 2017
Moderátoři: vilma, Pepa, david
Dunaj - Tisza 2017
Zdravím všetkých. Po dlhších úvahách sme sa tento víkend s kamarátmi dohodli, že začneme vážne uvažovať a vlastne už pripravovať letnú plavbu po Dunaji. Inšpiráciou k tomuto kroku nám boli skôr uverejnené veľmi pútavé reportáže na tomto fóre, hlavne z partie okolo Denisa a Dedka. V ostatných troch rokoch sme niekoľkokrát Dunaj navštívili. Máme splavený úsek od Viedne po Budapešť, takže určité skúsenosti sú, vrátane zlého počasia či komorovanie Gabčíkova. Takže, ak zdravie a ostatné okolnosti dovolia a ak svet bude ešte ako-tak fungovať a pánboh dá, chceli by sme v rozmedzí 5.-10. júla 2017 vyplávať zo Štúrova do Maďarska, Srbska až po Železné vráta, Tam sa otočiť späť k ústiu Tiszy a hore prúdom plávať na Tisza tó
prípadne až na Bodrog na Slovensku kde sme vlastne doma. Ako som už napísal, rozvrh cesty, zastávky denná kilometráž a pod. vychádza zo štúdia tu uverejnených reportáži za ktoré týmto tiež veľmi pekne ďakujem. Tento príspevok sem dávam aj kôli tomu, že možno niekto ďalší uvažuje o podobnej plavbe v približne rovnakom termíne (prípadne ešte v druhej polovici augusta lebo aj tento termín je zatiaľ v hre) a mohol by s nami aspoň nejaký úsek spoluplávať. My ideme traja na člne Adventure Vesta 450 + 50Hp upravenom pre tento účel. Takže toľko zatiaľ z mojej strany. Prajem celej komunite krátku zimu, skorú jar a krásnu budúcu sezónu.
Edo
prípadne až na Bodrog na Slovensku kde sme vlastne doma. Ako som už napísal, rozvrh cesty, zastávky denná kilometráž a pod. vychádza zo štúdia tu uverejnených reportáži za ktoré týmto tiež veľmi pekne ďakujem. Tento príspevok sem dávam aj kôli tomu, že možno niekto ďalší uvažuje o podobnej plavbe v približne rovnakom termíne (prípadne ešte v druhej polovici augusta lebo aj tento termín je zatiaľ v hre) a mohol by s nami aspoň nejaký úsek spoluplávať. My ideme traja na člne Adventure Vesta 450 + 50Hp upravenom pre tento účel. Takže toľko zatiaľ z mojej strany. Prajem celej komunite krátku zimu, skorú jar a krásnu budúcu sezónu.
Edo
Re: Dunaj - Tisza 2017
Ahoj Edo,ja zatial skúsenosti nemám ale od jari budem na Dunaji.Ako vy tak aj ja som inšpirovaný parádnymi reportážami z tohoto fóra a ak to vydá tak by som dal Deltu,potom časť by sa dala prejsť spolu.Ja mám osem metrovú kajutovku ale myslím ,že rýchlosť,by sme mohli mať podobnú.
Peter
Peter
Ahoj, Tak super, premýšľaj, špekuluj a keď budeme mať úplne jasno môžme začať pomaly koordinovať. Dávam do pozornosti pekné stránky ďalšieho účastníka týchto plavieb z minulosti hlavne kôli fotkám, ktoré už tento web nezobrazuje. http://www.mijos.sk
- lubenka
- návštěvník fóra
- Reputace: 5
Už som tento úsek išla, aj Tiszu aj deltu Dunaja, ale pravdu povediac, vracať sa od železných vrát k ústiu rieky Tisza nie je nič moc. Bude to len strašné hučanie motora, bez zastávky, inak vás spláchne znova dole...., keď už, šla by som do delty, je to tam nádherné, stojí to za to. Popravde sa chystám znova tento úsek od Bratislavy do delty absolvovať a na deltu si znova nechávam aspoň týždeň.
Čo sa týka povodia Tiszy, jej brehu sú dosť blatové a ťažko sa tankuje, protiprúd nie je tak silný ako na Dunaji, tak sa dá. Tisza To je vlastne malá delta. Tá za to stojí. Dokonca, aj keď sme mali rovnaké plány ako vy, prisť Bodrogom na Slovensko, bolo tam tak pekne, že sme radšej ostali na Tisza To.
Čo sa týka povodia Tiszy, jej brehu sú dosť blatové a ťažko sa tankuje, protiprúd nie je tak silný ako na Dunaji, tak sa dá. Tisza To je vlastne malá delta. Tá za to stojí. Dokonca, aj keď sme mali rovnaké plány ako vy, prisť Bodrogom na Slovensko, bolo tam tak pekne, že sme radšej ostali na Tisza To.
Ide o to, že pre nás je návrat na SK vlastne riešením ako s loďou späť, lebo bývame cca 30km od Bodrogu. Tisza To poznám, strávil som tam pár dní plavby. Vieme, že tých cca 270km proti prúdu späť k ústiu Tiszy asi nebude nic moc, ale zase neverím, že sa to nedá zvládnuť. Inak ďakujem za príspevok.
Ahoj Edo ,len či to stojí za to,myslím že časovo to bude to isté a do delty sa zas tak často nechodí, Lubenka a ty máš kedy v pláne deltu a koľko dní na to ,ja aj s týždňom v Rumunsku plánujem tri týždne.
- Ozzie
- zkušený harcovník
- Reputace: 42
Páni pozor, Dunaj je veeeeeľmi dlhý a ako to bude s benzínom? Fujak píše, že má 8 metrovú kajutovku. Koľko papká tá maličkosť?
ten spomínaný gumák s 50 HP by sa mal zmestiť do 6-8 litrov/h, ale kajutovka zrejme potiahne o niečo viac
.ja by som sa zameral na benzínovú logistiku, lebo bude ho treba dosť. Ale aj tak Vám fandím a teším sa na parádnú reportáž.

- Denis
- zkušený harcovník
- Reputace: 153
Fujak, do delty sa dá ísť aj večšou loďou ako je 8m, otázka je ako sa dostať späť.
Edo, tvoju predstavu nie je problém zrealizovať. Vrátiť sa proti prúdu je v pohode, Lubenka sa rada nechá unášať prúdom, držiac sa pritom pokope viac lodí, plávať v Dunaji, popíjať chladené vínko a počúvať country. Viackrát sme sa už vracali na vrtuly cez celé Maďarsko. Treba si zobrať automapu, cestnú GPS skrz hladanie benzíniek, ďalekohlad a samozrejme je dobré mať mapu Dunaja. Elektronická mapa ako asi vieš je aj v Navionics, nie je tak presná ako Garmin, resp. bójky nie sú zakreslené všetky, inak je v pohode, stojí cca 18 eur a funguje v telefone, v tablete je to úplne komfortné. S preclievaním na Dunaji viete ako, kde je colnica v Maďarsku a Srbsku. Chcel som hladať moje podklady z tej plavby, ale našiel som zdroj s ktorého som čerpal , tak si to pozrite. Je to Srbská Tisa. http://www.navodi.com/2012/12/daljinar-reka-tisa/
Tisa je hlboká rieka, skoro nikde sa nedá pristáť, je tam pár upravených miest kde je aké také vybavenie a dá sa tam prespať vonku v stane. Raz sme našli benzínku pár metrov od vody, v Srbsku, ale zabudol som už kde to bolo. Je tam jedna priehrada /brana/, platí sa poplatok, treba ísť do kancelárie.
V Maďarsku sme spali v Szegede, colnica je na lavo proti prúdu, na pravo sú vykotvené turistické lode, na brehu je termálne kúpalisko. Mesto je pekné, dobré reštaurácie. Colníci nás nechali pristáť pri súkromnom móle a potom majitel móla od nás pýtal nehoráznu čiastku, tak pozor. Možno sa to zmenilo. Ak nie, tak žiadajte colné odbavenie pri ich móle, to však bolo obsadené ich člnmi. Za Solnokom pár km na pravo bola malá plážička, hore asi 200 bufet a lúka. V Szolnoku sme tuším nepristáli, asi nebolo kde, alebo až za mestom a išli sme nakúpiť na nejaké sídlisko potraviny, už sa mi to v hlave mieša. Odtial až po Tisa tó je oblasť obývaná cigáňmi a policajti hovorili že je to tam extrémne nebezpečné a aby sme nikde nezastavovali. My sme si dali prestávku na kompe, ak je pri kompe reštaurácia, dobre tam varia. Treba si pozrieť dopravné značenie pre kompu, je tam mnoho variánt. Kompa má prednosť a občas aj lano nad riekou. Aj benzín sme dokúpili na kompe.
Na Tisa tó sú benzínky všade, aj maríny, dá sa kotviť na divoko /dalo sa/.
Edo, tvoju predstavu nie je problém zrealizovať. Vrátiť sa proti prúdu je v pohode, Lubenka sa rada nechá unášať prúdom, držiac sa pritom pokope viac lodí, plávať v Dunaji, popíjať chladené vínko a počúvať country. Viackrát sme sa už vracali na vrtuly cez celé Maďarsko. Treba si zobrať automapu, cestnú GPS skrz hladanie benzíniek, ďalekohlad a samozrejme je dobré mať mapu Dunaja. Elektronická mapa ako asi vieš je aj v Navionics, nie je tak presná ako Garmin, resp. bójky nie sú zakreslené všetky, inak je v pohode, stojí cca 18 eur a funguje v telefone, v tablete je to úplne komfortné. S preclievaním na Dunaji viete ako, kde je colnica v Maďarsku a Srbsku. Chcel som hladať moje podklady z tej plavby, ale našiel som zdroj s ktorého som čerpal , tak si to pozrite. Je to Srbská Tisa. http://www.navodi.com/2012/12/daljinar-reka-tisa/
Tisa je hlboká rieka, skoro nikde sa nedá pristáť, je tam pár upravených miest kde je aké také vybavenie a dá sa tam prespať vonku v stane. Raz sme našli benzínku pár metrov od vody, v Srbsku, ale zabudol som už kde to bolo. Je tam jedna priehrada /brana/, platí sa poplatok, treba ísť do kancelárie.
V Maďarsku sme spali v Szegede, colnica je na lavo proti prúdu, na pravo sú vykotvené turistické lode, na brehu je termálne kúpalisko. Mesto je pekné, dobré reštaurácie. Colníci nás nechali pristáť pri súkromnom móle a potom majitel móla od nás pýtal nehoráznu čiastku, tak pozor. Možno sa to zmenilo. Ak nie, tak žiadajte colné odbavenie pri ich móle, to však bolo obsadené ich člnmi. Za Solnokom pár km na pravo bola malá plážička, hore asi 200 bufet a lúka. V Szolnoku sme tuším nepristáli, asi nebolo kde, alebo až za mestom a išli sme nakúpiť na nejaké sídlisko potraviny, už sa mi to v hlave mieša. Odtial až po Tisa tó je oblasť obývaná cigáňmi a policajti hovorili že je to tam extrémne nebezpečné a aby sme nikde nezastavovali. My sme si dali prestávku na kompe, ak je pri kompe reštaurácia, dobre tam varia. Treba si pozrieť dopravné značenie pre kompu, je tam mnoho variánt. Kompa má prednosť a občas aj lano nad riekou. Aj benzín sme dokúpili na kompe.
Na Tisa tó sú benzínky všade, aj maríny, dá sa kotviť na divoko /dalo sa/.
- zhrd
- návštěvník fóra
- Reputace: 20
Pokud se týká map - Srbové teď v prosinci aktualizovali elektronické vnitrozemské mapy jak Tisa (13.12.2016), tak Dunaje (30.12.2016) a jsou zdarma ke stažení na http://www.plovput.rs/electronic-navigational-charts.
- Denis
- zkušený harcovník
zhrd, k Maďarskej mape Tisy sa dá ako dostať, vieš?
- zhrd
- návštěvník fóra
- Reputace: 20
Bohužel ne 
Maďarsko vydalo pouze elektronickou mapu Dunaje, viz http://www.pannonris.hu/documents/ecdis/

Maďarsko vydalo pouze elektronickou mapu Dunaje, viz http://www.pannonris.hu/documents/ecdis/
- Denis
- zkušený harcovník
Takže Maďarskú Tisu len podla automapy, dôsledne sa držať prúdnice a v zákrutách pekne vykreslovať oblúky
.

Denis, ďakujem za povzbudivé slová aj za popis srbskej Tiszy. Tiszu od Tokaja po To aj opačne smerom na Ukrajinu poznáme veľmi dobre. Aj tu má veľmi podobný charakter ako popisuješ. Kompy sú na každom kroku, zrejme preto, že väčšinou je dedina alebo usadlosť s niečim ako JRD na jednom brehu a polia resp. nejaká hlavná cesta na druhej a stavať toľko mostov by bolo nákladné . V lete sa často ocitneš na veľkej kompe spolu s traktorom alebo kombajnom. Našim člnom väčšinou nie je problém podplávať lano aj keď je nad vodou. Čo sa týka máp, okrem navionics v plotri máme cestnú Sygic sú tam vyznačené pumpy a údajne je celkom spoľahlivá ešte pre istotu berieme garmin autonavigačku a papierové (vytlačené) mapy Tiszy. U nás je Tisza pomerne dobre značená bójkami a znakmi.
fujak, Deltu plánujeme tiež, možno o rok, ale tak že necháme auto niekde priamo tam.
fujak, Deltu plánujeme tiež, možno o rok, ale tak že necháme auto niekde priamo tam.
- Jozef.
- návštěvník fóra
- Reputace: 2
- Kontaktovat uživatele:
Trasu Dunaj - Tisa sme absolvovali v roku 2009. Všetko , čo je vyššie popísané je pravda.
Podľa môjho názoru Tisa nie je moc zaujímavá rieka. Tečie pomaly, hĺbka premenlivá, až na hranici splavnosti. Dno a brehy bahnité.
Málo kempov, prístavy žiadne. Kvôli bahnitému brehu je problém nájsť aj prírodné táborisko.
Pokiaľ ide o kompy (prievozy) je ich pomerne dosť, treba dávať pozor na lanové. Ale taká kompa je aj u nás. Na rieke Váh pri Vlčanoch.
Od ústia (asi 40 km nad Belehradom) po Tisza tó sa nachádzajú dve schátralé plavebné komory. Na tej srbskej sa dokonca platí za preplavbu. Druhá je tesne pred vyústením Tisza tó.
Sútok riek Dunaj a Tisa v Srbsku:

Platí sa aj pri vstupe do Srbska, na colnici v Bezdane. Je to procedúra tak na tri štyri hodiny a poplatok 60€ na loď. Výstup zo Srbska do Maďarska tiež nie je najjednoduchší. Je potrebné vyhľadať colníka, vodnú políciu a hraničnú políciu. Celé sa to odohralo pri tomto brehu, v zajatí bahna a vodnej buriny. Dodnes neviem prečo na tomto mieste.

Ďalšie fotografie z tejto plavby:
http://www.mijos.sk/dunaj-tisa-august-2009/
Podľa môjho názoru Tisa nie je moc zaujímavá rieka. Tečie pomaly, hĺbka premenlivá, až na hranici splavnosti. Dno a brehy bahnité.
Málo kempov, prístavy žiadne. Kvôli bahnitému brehu je problém nájsť aj prírodné táborisko.
Pokiaľ ide o kompy (prievozy) je ich pomerne dosť, treba dávať pozor na lanové. Ale taká kompa je aj u nás. Na rieke Váh pri Vlčanoch.
Od ústia (asi 40 km nad Belehradom) po Tisza tó sa nachádzajú dve schátralé plavebné komory. Na tej srbskej sa dokonca platí za preplavbu. Druhá je tesne pred vyústením Tisza tó.
Sútok riek Dunaj a Tisa v Srbsku:
Platí sa aj pri vstupe do Srbska, na colnici v Bezdane. Je to procedúra tak na tri štyri hodiny a poplatok 60€ na loď. Výstup zo Srbska do Maďarska tiež nie je najjednoduchší. Je potrebné vyhľadať colníka, vodnú políciu a hraničnú políciu. Celé sa to odohralo pri tomto brehu, v zajatí bahna a vodnej buriny. Dodnes neviem prečo na tomto mieste.
Ďalšie fotografie z tejto plavby:
http://www.mijos.sk/dunaj-tisa-august-2009/
Zdá sa, že v Kanjiži a Szegede sú nové riečne colnice http://www.police.hu/hirek-es-informaci ... o-a-tiszan
Ahojte,Ozzie tak s tou spotrebou to nebude sranda ,po mori to papalo ako ZIL,čo liter to kilometer ,dole Dunajom nemám žiadnu skúsenosť,ale s tým som zmierený ,pre mňa to bude rodinná dovolenka,top destinácia,ale ako Denis spomínal cesta späť je pre mňa nedoriešená,skúsim sa spýtať na slovenskej plavbe ,či také niečo vozia hore a hlavne za koľko,ak máte niekto skúsenosť s touto možnosťou budem rád za radu.
- Jozef.
- návštěvník fóra
- Reputace: 2
- Kontaktovat uživatele:
Voľný preklad správy o zriadení pracoviska na Tise v Segedíne:
Mesto Szeged sa obohatilo o hraničný prechod na rieke Tisze. Na oboch stranách rieky v hraničnom páse boli vybudované z európskych fondov za cca 1,6 mil.€ riečne hraničné prechody. Na srbskej strane v Kaniži.
Obnovili aj segedský bazénový prístav pre kontrolu nákladnej lodnej prepravy.
Hraničná kontrola sa od 22. júla 2015 uskutočňuje na pontóne, ukotvenom na mestskom brehu Tiszy v Segede. Tu našli domov hraničná polícia, colníci ako aj vodná polícia.
Oproti, na druhom brehu, si všimnite výborné kúpalisko s termálnou vodou.
Pod tým kúpaliskom sa dá kotviť a na brehu je možné kempovať. (Vyskúšané)

K možnosti návratu po rieke protiprúdne:
Dunaj tečie rýchlosťou od 4 km po 11 km/hod. Toto treba brať v úvahu.
Keď to preženiem, dole prúdom by sa dalo cestovať temer s nulovou spotrebou. Akurát na občasné dokormidlovanie treba naštartovať. Samozrejme to tak nie je , a dokonca je to zakázané. V Budapešti sa nám už stalo, že keď sme sa "kochali" , z ničoho nič prifrčala vodná polícia a veľmi dôrazne sa pýtala, či máme poruchu.
Plavba po prúde má aj tú výhodu, že pri spoločnej plavbe viacerých lodí, stačí vypnúť motor a tak počkať na oneskorenca. Pri protiprúde je to nemožné, buď vrčať na mieste (aby si zostal na Dunaji proti prúdu na mieste, musíš točiť niekde aj 2000 - 2500 otáčok).
Napriek vyslovene výhodnej plavbe dole prúdom môj Flipper s 115HP motorom spapal 30 litrov/100 km. Denne priemerne najazdených 1,5 hodiny, prejdených 100 až 200 km.
Skúsili sme párkrát jazdu naspäť. Spotreba na tom istom člne stúpla na 60 - 70 litrov na 100 km.
Ani v jednom teste sa takéto údaje nepreukazujú.
Motor Mercury 115HP s člnom Flipper 630HT vykazuje podľa mojich dlhodobých meraní 11 l/hod. Toto je spotreba meraná za celú dobu bežania motora, vrátane voľnobehu, voľného splavovania, ale aj sklzu.
Lenže, keď sa chcem dostať do sklzu, čo nastane pri minimálnych otáčkach 3500 /min, spotreba 20 l/hod, rýchlosť 35 km/hod.

Mesto Szeged sa obohatilo o hraničný prechod na rieke Tisze. Na oboch stranách rieky v hraničnom páse boli vybudované z európskych fondov za cca 1,6 mil.€ riečne hraničné prechody. Na srbskej strane v Kaniži.
Obnovili aj segedský bazénový prístav pre kontrolu nákladnej lodnej prepravy.
Hraničná kontrola sa od 22. júla 2015 uskutočňuje na pontóne, ukotvenom na mestskom brehu Tiszy v Segede. Tu našli domov hraničná polícia, colníci ako aj vodná polícia.
Oproti, na druhom brehu, si všimnite výborné kúpalisko s termálnou vodou.
Pod tým kúpaliskom sa dá kotviť a na brehu je možné kempovať. (Vyskúšané)

K možnosti návratu po rieke protiprúdne:
Dunaj tečie rýchlosťou od 4 km po 11 km/hod. Toto treba brať v úvahu.
Keď to preženiem, dole prúdom by sa dalo cestovať temer s nulovou spotrebou. Akurát na občasné dokormidlovanie treba naštartovať. Samozrejme to tak nie je , a dokonca je to zakázané. V Budapešti sa nám už stalo, že keď sme sa "kochali" , z ničoho nič prifrčala vodná polícia a veľmi dôrazne sa pýtala, či máme poruchu.
Plavba po prúde má aj tú výhodu, že pri spoločnej plavbe viacerých lodí, stačí vypnúť motor a tak počkať na oneskorenca. Pri protiprúde je to nemožné, buď vrčať na mieste (aby si zostal na Dunaji proti prúdu na mieste, musíš točiť niekde aj 2000 - 2500 otáčok).
Napriek vyslovene výhodnej plavbe dole prúdom môj Flipper s 115HP motorom spapal 30 litrov/100 km. Denne priemerne najazdených 1,5 hodiny, prejdených 100 až 200 km.
Skúsili sme párkrát jazdu naspäť. Spotreba na tom istom člne stúpla na 60 - 70 litrov na 100 km.
Ani v jednom teste sa takéto údaje nepreukazujú.
Motor Mercury 115HP s člnom Flipper 630HT vykazuje podľa mojich dlhodobých meraní 11 l/hod. Toto je spotreba meraná za celú dobu bežania motora, vrátane voľnobehu, voľného splavovania, ale aj sklzu.
Lenže, keď sa chcem dostať do sklzu, čo nastane pri minimálnych otáčkach 3500 /min, spotreba 20 l/hod, rýchlosť 35 km/hod.

- Denis
- zkušený harcovník
Fujak, či by pre teba nebola lepšia, či dostatočná plavba do Baje v Maďarsku a naspeť. Každý rok tak chodí kopec lodí, malých aj velkých. Liter na kilometer je pri tak velkej lodi normálne. Získaš skúsenosti, otestuješ si loď a nie je to plavba nejak zvlášť stresujúca. V Budapešti je benzínka na vode, dáš plnú nádrž a v Baji je tak isto benzínka na vode, žiadny problém. S návratom po vlastnej ose je to tiež prijatelné, len kapacita nádrže musí zodpovedať úseku Baja - Budapešť. Je to plavba na dva týždne, len treba vystihnúť počasie. Balu má obdobne velkú loď, ten by ti asi vedel poradiť najlepšie.
- ballo
- návštěvník fóra
- Reputace: 6
Ja mam 8 metrov a 3,5 ton. Je to diesel a spotreba cca 90l/100 km hore prudom pri 35km/h - GPS.
Dole prudom zvacsa chodim okolo 15km/hod a to mam asi 35l/100 km.
Baja je pohoda. A 2 tyzdne uplne super bez akejkolvek nahanacky.
Najlepsie naplanovat tak aby sa absolvoval aj festival v BAJA:
http://www.bajaihalfozofesztival.hu/index.php/en/
S benzinom je to ako si pisal Denis. Len ja mam Diesel a ten je iba v Budapesti. V Baja chodim s bandaskami na pumpu. Zvacsa sa mi podari tam s niekym zoznamit pri pivku kto ma auto, tak ma tam hodi.
Ale pravdupovediac aj ja sa tento rok chystam niekam nizsie. Min. Belehrad. Dufam ze sa to podari.
Otazka je iba ako ist naspat. Ci to vytiahnut v Belehrade (mal by tam byt aj zeriav v marine) a ocakavat problemy na hraniciach kedze mam 2,9 m sirku alebo ist aj naspat po rieke. To vsak celu dovolenku predrazi a aj skrati cas na pomalu objavovatelsku plavbu smerom dolu.
Dole prudom zvacsa chodim okolo 15km/hod a to mam asi 35l/100 km.
Baja je pohoda. A 2 tyzdne uplne super bez akejkolvek nahanacky.
Najlepsie naplanovat tak aby sa absolvoval aj festival v BAJA:
http://www.bajaihalfozofesztival.hu/index.php/en/
S benzinom je to ako si pisal Denis. Len ja mam Diesel a ten je iba v Budapesti. V Baja chodim s bandaskami na pumpu. Zvacsa sa mi podari tam s niekym zoznamit pri pivku kto ma auto, tak ma tam hodi.
Ale pravdupovediac aj ja sa tento rok chystam niekam nizsie. Min. Belehrad. Dufam ze sa to podari.
Otazka je iba ako ist naspat. Ci to vytiahnut v Belehrade (mal by tam byt aj zeriav v marine) a ocakavat problemy na hraniciach kedze mam 2,9 m sirku alebo ist aj naspat po rieke. To vsak celu dovolenku predrazi a aj skrati cas na pomalu objavovatelsku plavbu smerom dolu.
Denis asi máš pravdu,možno to aj tak bude ale zatiaľ popracujem na tej delte ,minulé leto to už vyzeralo že pôjdem na gumáku,lebo kúpa kajutovky sa skomplikovala no a či počkám ďalší rok nechám na okolnostiach,Ballo a kedy sa chystáš dole,budem rád keď sa budem k niekomu môcť pridať ,či do delty alebo časť,zatial pre mňa najviac sedí prelom júla ,augusta ,celozávodné dovolenky
- ballo
- návštěvník fóra
- Reputace: 6
Urcite pojdem jul-august pretoze to bude zaroven rodinna dovolenka takze kvoli prazdninam. Presny termin netusim. Viacero ludi sa minuly rok vyjadrilo ze by smer Belehrad isli. Nazval by som to vsak zatial iba ako pivne reci. Nepadli ziadne oficialne terminy ani definitivne ano. Ak by isli aspon 4 lode s rovnakou predstavou o rychlosti, cieli aj case bolo by to super.
Ja by som to najradsej spojil s Baja halaszle festival ako som uz pisal. To by vsak znamenalo vyrazit prvy julovy tyzden z SK.
Trosku mimo temy:
Aby si mal zhruba predstavu o nakladoch na plavbu s cca 8 metrovou lodou (Dolu pomala plavba 13-15km/hod + hore sklz optimum 32-35km/hod)
Komarno - Baja - cca 590 km (hore aj dole spolu) je asi 500 EUR na naftu (benzin) + - drobne ...
Komarno - Belehrad je cca 600 km
Ak by sa islo iba smerom dolu tak je to cca 250 EUR na palivo do lode + cesta autom cca dalsich 200 EUR.
Ak by sa islo dunaj hore aj dolu tak treba ratat cca 1000 EUR na palivo do lode a samozrejme aj dlshi cas na navrat.
Predpokladam ze tvoja spotreba a teda aj naklady sa nebudu moc lisit.
Sam este netusim ktoru moznost si vyberiem.
Bude zalezat hlavne na planovani zastavok a cesty. Ak by sa mi to cele voslo bez nahanacky do 2 tyzdnov a pocasie by prialo asi pojdem aj naspat po vode.
BTW: Ako pri kazdej dovolenke si myslim ze nie je podstatne kam, ale s kym. Co sa uz viacej krat ukazalo aj na dunaji. Kalinkovo, Pilismarot, Neszmely. Takze ak sa da dokopy spravna partia a vacsina by bola pre kratsiu plavbu s dlhsimi zastavkami (napr. Baja), mozno by som svoj zamer prehodnotil.
U mna je zatial iste:
- termin niekedy v obdobi jul - august
- celkovo by to malo trvat cca 2 tyzdne
- idem od Komarna smerom dolu
- rad by som az po Belehrad ale ...
Ja by som to najradsej spojil s Baja halaszle festival ako som uz pisal. To by vsak znamenalo vyrazit prvy julovy tyzden z SK.
Trosku mimo temy:
Aby si mal zhruba predstavu o nakladoch na plavbu s cca 8 metrovou lodou (Dolu pomala plavba 13-15km/hod + hore sklz optimum 32-35km/hod)
Komarno - Baja - cca 590 km (hore aj dole spolu) je asi 500 EUR na naftu (benzin) + - drobne ...
Komarno - Belehrad je cca 600 km
Ak by sa islo iba smerom dolu tak je to cca 250 EUR na palivo do lode + cesta autom cca dalsich 200 EUR.
Ak by sa islo dunaj hore aj dolu tak treba ratat cca 1000 EUR na palivo do lode a samozrejme aj dlshi cas na navrat.
Predpokladam ze tvoja spotreba a teda aj naklady sa nebudu moc lisit.
Sam este netusim ktoru moznost si vyberiem.
Bude zalezat hlavne na planovani zastavok a cesty. Ak by sa mi to cele voslo bez nahanacky do 2 tyzdnov a pocasie by prialo asi pojdem aj naspat po vode.
BTW: Ako pri kazdej dovolenke si myslim ze nie je podstatne kam, ale s kym. Co sa uz viacej krat ukazalo aj na dunaji. Kalinkovo, Pilismarot, Neszmely. Takze ak sa da dokopy spravna partia a vacsina by bola pre kratsiu plavbu s dlhsimi zastavkami (napr. Baja), mozno by som svoj zamer prehodnotil.
U mna je zatial iste:
- termin niekedy v obdobi jul - august
- celkovo by to malo trvat cca 2 tyzdne
- idem od Komarna smerom dolu
- rad by som az po Belehrad ale ...
- nitroman
- návštěvník fóra
- Reputace: 1
Caute dunajcici!Veelmi moc by som chcel ist na usek Dunaja pod Budapest.Zatial som bol akurát po Visegrad.Bohuzial mam problem presvedcit moju zienku na kempovacku pri vode/klasicky problem s kaderníkom../.Nepoznate nejaku fintu?
Dunajsku deltu podla mna je dobre robit systémom:dotiahnt lod do delty na privese a v delte si to naplno uzit.Az by sa nasiel nejaky rybarsky-privlacovo zalozeny clovek,rad dam rec.
Jozo,zaujimavo si pisal o spotrebe u Flipra.Moje Nitro najmenej zozerie pri plnom plyne a uplne vytrimovanom motore.Vtedy je cele vo vzduchu okrem motora a asi 70cm zadnej casti dna.Ale vtedy je to jazda o zivot,tak radsej jazdim pomalsie,asi 50-60-tkou.Vtedy je spotreba asi ako u Teba.Mam prietokomer k Lowrancu,ale fungoval iba rok.Nevie niekto nejaky dobry poradit?S prietokomerom mate istotu o spotrebe.
Velmi rad sa pridam na tyzdnovu akciu na madarsky Dunaj.Len treba ist podla pocasia a nie podla mesiace dopredu dohodnutého terminu.Minuly rok som zvazoval deltu a objednaval si pobyt v hoteli v delte,ale na moju otazku:ako je to s komarmi,dosla odpoved,ze mame na to prostriedky.Tak moja zienka odmietla.Fakt je,ze za peniaze co vyjde delta sa da ist na ebro,na krasnu cistu 120km priehradu bez hmyzu plnu zubacov,ostriezov a sumcov..ale neda sa tam kempovat u vody.
...Tesim sa az odplavu lady z Dunaja a hned pojdem do Medve...
Dunajsku deltu podla mna je dobre robit systémom:dotiahnt lod do delty na privese a v delte si to naplno uzit.Az by sa nasiel nejaky rybarsky-privlacovo zalozeny clovek,rad dam rec.
Jozo,zaujimavo si pisal o spotrebe u Flipra.Moje Nitro najmenej zozerie pri plnom plyne a uplne vytrimovanom motore.Vtedy je cele vo vzduchu okrem motora a asi 70cm zadnej casti dna.Ale vtedy je to jazda o zivot,tak radsej jazdim pomalsie,asi 50-60-tkou.Vtedy je spotreba asi ako u Teba.Mam prietokomer k Lowrancu,ale fungoval iba rok.Nevie niekto nejaky dobry poradit?S prietokomerom mate istotu o spotrebe.
Velmi rad sa pridam na tyzdnovu akciu na madarsky Dunaj.Len treba ist podla pocasia a nie podla mesiace dopredu dohodnutého terminu.Minuly rok som zvazoval deltu a objednaval si pobyt v hoteli v delte,ale na moju otazku:ako je to s komarmi,dosla odpoved,ze mame na to prostriedky.Tak moja zienka odmietla.Fakt je,ze za peniaze co vyjde delta sa da ist na ebro,na krasnu cistu 120km priehradu bez hmyzu plnu zubacov,ostriezov a sumcov..ale neda sa tam kempovat u vody.
...Tesim sa az odplavu lady z Dunaja a hned pojdem do Medve...
Nitro nezúfaj ja mám ,myslím si celkom pohodlný kajuťáčik ale ženu som ešte nespracoval,verím že po nejakej peknej víkendovej plavbe zo super počasím a nejakým kultúrno-šopingovým programom sa to zmení,Ballo podľa všetkého si niekde pri Komárne tak na jar sa tam uvidíme ,každá rada sa mi zíde ,naše decká si už vymysleli aj program ,idú ryžovať zlato,tak tá spotreba ma už nebude trápiť 

-
- nováček na fóru
- Reputace: 0
Milí priatelia, potreboval by som radu - mám skladací katamaran (6m dĺžka, 4 m šírka, motor mám závesný 3 HP, v každom plaváku je kajutka)) Chcem ho dopraviť k moru po Dunaji. Asi z Komárna - motor/plachty. Potom ďalej do Bosporu atď , okolo Peloponézu do Jadranu. Na mori mám skúseností dosť. Ale po Dunaji som išiel posledne v 1992 -. aj to sme viezli kajutovku na veľkom šlepe a na vodu sme ju dali až v Constance a pokračovali po mori.
Takže ak by ste mi mohli poradiť, či je vôbec možné sa na takejto lodi dostať až k moru - zaujíma ma najmä prechod cez šlajzy pri Železných vrátach- bol by som vďačný za akúkoľvek informáciu.
Vopred ďakujem
Laco Laho
lacolaho@gmail.com
Takže ak by ste mi mohli poradiť, či je vôbec možné sa na takejto lodi dostať až k moru - zaujíma ma najmä prechod cez šlajzy pri Železných vrátach- bol by som vďačný za akúkoľvek informáciu.
Vopred ďakujem
Laco Laho
lacolaho@gmail.com
- Denis
- zkušený harcovník
Ak si trúfaš s 3 k motorkom na more, tak prečo nie Dunaj? Ja by som sa bál, ale keď to máš odskúšané aj v búrkach, tak asi vieš čo robíš. Cez priehradu Džerdap I a II púšťajú aj kánoe, tam problém nebude. Ak bude fúkať košava /jugo/ a motor nebude stíhať, tak dáš prestávku. Vietor je ale tak silný, že je ťa schopný odtrhnúť z kotvy, alebo rozbiť o mólo. Bosporská úžina a prejazd Istanbulom je hustý, z toho by som mal največšiu obavu, ale tam som nebol, tak neviem.